Открийте ни и в

България

10% по-евтини винетки предлага регионалният министър на България

От 1 юли влиза в сила нова тарифа за тол таксите

публикувано

на

Министърът на регионалното развитие и благоустройството на България Йордан Караджов съобщи пред журналисти, че допълнително ще предложи минимум 10% намаление на цената на винетката от 1 януари догодина, защото голяма част от тях вече са купени за тази година.

Той каза това на брифинг след инициираното от него второ обществено обсъждане на предложените промени в Закона за пътищата и Тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

Министърът обобщи резултатите от срещата, като посочи, че се предлага от 1 юли в сила да влезе нова тарифа за тол таксите, чрез която вече ще се плаща и за второкласните пътища, а не както досега тол таксата за тежкотоварните коли да е нулева, ще се направи и актуализация на всички цени за преминаване през магистралите и първокласните пътища, като по думите на министъра актуализацията не е със значителен процент.

Тази промяна не се приема от превозвачите, което е очаквано, допълни министърът.

Целта е да се обърне сегашното съотношение, според което две трети от събраните суми са от винетки, а една трета – от тол такси на тежкотоварните автомобили, като с това се постигне и европейската тенденция, каза министърът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено