Открийте ни и в

Интересно

10 пъти величествена красота от САЩ

публикувано

на

Гранд Каньон

С над 300 милиона посетители годишно те са едни от най-прочутите туристически атракции в целия свят – националните паркове на САЩ. Сред тях е най-старият в света, “Йелоустоун”, а също и един от най-зелените, един от най-влажните и, разбира се, един от представителите на т. нар. вечна класика.

Ето ги най-величествените паркове на Америка:

Най-старият в света

 “Йелоустоун” е първата в света защитена територия. Разпростира се на площ от 8980 кв. км и попада в границите на три щата: Уайоминг, Монтана и Айдахо. Националният парк е създаден през 1872 година. Сред най-големите му забележителности са вулканичните скали от черен обсидиан и многото гейзери.

 Най-младият

 Националният парк “Пинакълс” се намира в щата Калифорния. Той е най-младият сред общо 59-те национални паркове в САЩ. Съществува едва от 2013 година.

 Най-големият

 В Аляска се намира най-големият национален парк на Щатите “Рангел Сейнт Илайъс”. Заради разнообразието от диви животни и впечатляващите природни забележителности паркът е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

 Най-високият

 Националният парк “Денали” се намира в централната част на Аляска. Там се намира и първенецът на Северна Америка – високият 6190 метра едноименен връх, който до 2015 година се е наричал МакКинли. Характерни за парка са дългите зими и сравнително кратките лета, през които температурите рядко надхвърлят 20 градуса.

 Най-острият

 Националният парк “Брайс Каньон” се намира в щата Юта на височина от 2400 до 2700 метра. Представлява гигантски природен амфитеатър, създаден от ерозията. Геоложките структури, наречени худу (hoodoo), се формират под влиянието на вятъра, водата и леда.

 Негостоприемният

 Националният парк “Долината на смъртта” е разположен в източния дял на Централна Калифорния и частично в щата Невада. Климатът се характеризира с високи температури и ниска влажност. В този парк се намира и едноименната Долина на смъртта, наречена така заради изключително трудните условия за живот.

 Влажният

 Националният парк “Евърглейдс” в щата Флорида на практика представлява огромно мочурище на площ от 6 милиона декара. В него се намира най-голямата популация от алигатори в САЩ. Други традиционни обитатели на парка са костенурките и саламандрите, пантерите и черните мечки.

 Абсолютна класика

 Националният парк “Гранд Каньон” носи името на каньона в щата Аризона, образуван от врязването на река Колорадо в едноименното плато. В продължение на милиони години реката е рушила и дълбала скалите, проправяйки си път между тях. Каньонът е дълъг 320 километра, а на места дълбочината му достига 1800 метра.

 Вулканичният

 “Хавайски вулкани” е обявен за национален парк през 1916 година, а 71 години по-късно – през 1987 г. – паркът влиза в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Там може да се види резултатът от стотици хиляди години вулканична дейност.

 Зеленият

 Националният парк “Редууд” се намира в северната част на щата Калифорния. В превод означава “червено дърво”, което е другото име на секвоята, смятана за най-високото дърво на планетата: височината му често надхвърля 100 метра, а диаметърът в основата му достига 7 метра.

Интересно

Учени разкриха как червеното вино ще бъде от полза при полет до Марс

публикувано

на

Учени от Харвардския университет разкриха, че полезната съставка в червеното вино, ресвератролът, може да помогне на астронавтите при бъдещ полет до Марс, пише изданието “Фронтиърс ин сайколоджи”.

Антиоксидантът ресвератрол може да бъде от полза на астронавтите в мисия до Червената планета да избегнат мускулните атрофии при ниска гравитация.

“Когато човек прекара три седмици в космоса, обемът на мускулите му в колената се съкращава с една трета”, изтъква д-р Мария Мортро. По нейните думи при правилна диета могат да се избегнат тези последствия.Още преди 16 години учените доказаха, че благодарение на ресвератрола, който се съдържа също в люспите на гроздето, значително се увеличава животът на мушиците дрозофили. Това се обяснява с активирането от тази съставка на гените, отговарящи за реакцията на клетъчния стрес.

Дискусиите относно ползите от ресвератрола продължават. В качество на аргументите “против” се изказва мнението, че при любителите на виното и на гроздето не се наблюдава подобен ефект.
НАСА планира полет до Марс към 2033 година.

Продължете по-нататък

Интересно

Привличане: Тя вдига сватба с любимия си… полилей Люмиер (СНИМКИ, ВИДЕО)

публикувано

на

от

Британката Аманда Либърти подготвя сватбата си с любимия си немски 90-годишен полилей, който нежно е кръстила Люмиер, пише в. “Метро”.

Тридесет и четири годишната гражданка от Лийдс изпитва полово привличане към старинни осветителни тела. Всяка вечер тя си ляга и с канделабъра Джуъл. Аманда е променила и фамилното си име, след като е имала нездраво увлечение по Статуята на свободата.

Госпожица Либърти няма да може да сключи официален брак с Люмиер, който е закупила от Ebay.

Но венчавката ще бъде направена в тесен кръг. Люмиер е с размер 71 сантиметра. Аманда още не е решила как ще изглежда булчинската й рокля, но вече е закупила венчалните халки за нея и за осветителното тяло. Тя си призна, че за пръв път се влюбила на 14-годишна възраст, когато била сексуално привлечена от комплект барабани.

Продължете по-нататък

Интересно

Гола, пияна и млада… скочи от 45-метров мост в Испания (ВИДЕО)

публикувано

на

от

Момиче се съблече и скочи от 45-метровия мост „Ponti di Don-Luis I”, разположен в близост до град Порто.

На кадри, публикувани в Интернет, може да се види как момичето стои с младеж край парапета на моста, след това сваля всичките си дрехи и скача в реката. Според свидетели на инцидента, тя безопасно е излязла от водата, плувайки към брега.

Самоличността на момичето все още не е установена, но според очевидци, девойката е била много пияна.

След инцидента полицията пристигнала на местопрестъплението, но виновницата вече била изчезнала.

Опитите на полицаите да намерят момичето за сега са неуспешни.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено