Открийте ни и в

Бизнес

100 български инженери ще работят в изследователски център на японска автомобилна компания в София

Държавният глава Радев изтъкна бурното развитие на автомобилния сектор, който осигурява около 12% от БВП на България на годишна база

публикувано

на

100 български инженери ще бъдат наети до края на 2023 година в новия изследователски високотехнологичен център за Европа на японска автомобилна компания, който беше открит в София. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 милиона долара. В церемонията по откриването на центъра участваха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Компанията е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на Изследователския център в София тя за първи път влиза на българския пазар.

Президентът Румен Радев изтъкна, че сътрудничеството с Япония е ключово не само заради обема на търговско-икономическите отношения между двете страни, но и заради сътрудничеството в областта на високите технологии.

Байдън каза условието си, за да преговаря с Путин

Държавният глава подчерта, че днес автомобилният сектор у нас продължава да се развива бурно и дава над 12% от Брутния вътрешен продукт на страната ни:

“България е страна с традиции и големи успехи и в електрониката, и в електротехниката, а напоследък и в аутомотив-сектора и именно аутомотив-секторът е показател колко бързо може да разгръща своя потенциал нашата страна”.

За над 10 млн. евро: Кой е българинът, купил луксозния апартамент на Джефри Епстийн в Париж (СНИМКИ)

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че в последните години София привлича все повече компании да откриват развойни центрове:

“Благодарение на добрите специалисти”.

Изпълнителният директор на “Аутомотив клъстър-България” Любомир Станиславов коментира:

“В момента повече от 10% от 75-те хиляди човека, които работят в автомобилната индустрия, са заети именно в компании, които произхождат от Япония, и това са едни от най-високотехнологичните компании в сектора”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено