Открийте ни и в

КРИМИ

100 г. по-късно: Неразгаданото убийство на фамилията Грюбер

Всичките 6 души от семейството са убити във фермата им, а убиецът остава неизвестен

публикувано

на

Странното клане във фермата Ginterkaifeck.

Една седмица преди 31 март 1922 г. фермерът Андреас Грюбер забелязва нещо странно в своя чифлик. Открива непознати стъпки, които водят от гората към неговия дом, но няма никакви стъпки, които да се отдалечават от него. Грюбер така и не казва това на полицията, а и малката ферма се намира на около 100 км от Мюнхен и е известна като тихо и спокойно място, което не привлича толкова много хора.

На 31 март неизвестен извършител убива него и останалите пет души от семейството му. Жертвите са Андреас, неговата съпруга Казилия, дъщеря им Виктория и тяхната по-голяма внучка – също Казилия. Телата им са намерени във фермата, като всички са избити с брадва. Прислужницата Мария и по-малкото дете на Виктория – Йозеф, са убити в дома, докато спят.

Плевнята с един от труповете.

Една седмица по-късно, около 4 април, съседи заедно с няколко души от града спират пред фермата. Малката Казилия не е отишла на училище в продължение на два дни, а пощальонът забелязал, че пликовете започнали да пълнят пощата. Телата са открити много бързо, започва разследване и цялата местност е на крак в издирването на злодея. Никой обаче няма отговор защо се е стигнало до толкова кървава разправа. През годините

има над 100 заподозрени

като последният е от 1986 г., и до днес никой няма представа кой е извършил това убийство, пише и webcafe.bg.

Отначало се смята, че жертвите са умрели от раните си, но след като се прави аутопсия, става ясно, че малката Казилия е живяла с часове, преди да умре от шока. Липсват й кичури коса, като се вярва, че най-вероятно детето се е скубало само от болка. Разпитани са мнозина, но няма открит виновник или човек, който да даде някакъв отговор какво наистина се е случило – няма причина, няма и мотив за убийството. Съседите си спомнят, че Андреас е чувал стъпки на тавана, при това няколко дни, след като забелязва следите в мократа почва, изгубил си ключовете за бараката, където стои инструментът на убийството. Открива и вестник, който никога не е купувал. Полицията също така установява, че прислужницата, която е работила преди Мария, напуснала фермата около 6 месеца по-рано, защото смятала, че

къщата е обитавана от духове

След като разследването е приключено, телата са изпратени за аутопсия. Главите им са премахнати в Мюнхен, за да се търсят някакви следи. Извикани са дори ясновидци, които могат да помогнат, а за да стане ситуацията още по-лоша, скоро започва Втората световна война. Най-накрая телата от фермата са погребани без глави в близкото градче.

Всички се питат как убиецът е примамил членовете на семейството един по един към плевнята.

Дълго време се смята, че всичко е опит за обир. Единственият проблем е, че когато полицаите започват разследването, откриват всички спестявания на фамилията недокоснати.

Вечерта след убийството минаващият художник Микаел Прекъл забелязва, че някой е запалил пещта. Непознат човек се доближава до него с фенер и го заслепява, като Микаел така и не успява да види кой е. Единственото, което си спомня, е, че

 от пещта се носи отвратителна миризма

На 1 април в 3 часа през нощта друг фермер на име Симо Рейбландер минава покрай къщата, забелязва две непознати фигури в началото на гората, които се обръщат, за да не може да види лицата им.

През средата на май 1927 г. се появява нов странник в региона. Когато местните жители го питат какво прави там, дали познава някого, бързо го обвиняват за всичко извършено и преди да се усетят, непознатият успява да избяга в гората и никога повече не е открит.

Общият гроб на семейството край Мюнхен.

Всичко остава в историята на градските легенди. Твърди се, че съпругът на Виктория – Карл Габриел – е убит на фронта във Франция при артилерийски огън. Тялото му никога не е намерено, но две години след смъртта му неговата съпруга ражда дете. Местните клюки твърдят, че най-вероятно бащата на Виктория – Андреас – има някаква намеса в раждането.

След края на Втората световна война, когато някои от войниците са освободени от съветските лагери, започват да разказват за съветски комендант, който говорил брилянтно на немски и

се признал за убиеца във фермата

Макар и да няма официална информация, мнозина смятат, че точно Габриел може да се окаже агентът, защото самият често признавал, че иска да отиде в Русия.

Другият интересен човек е Лоренц Шитенбайер. Той също се смятал за баща на малкия Йозеф. Когато станало ясно, че нещо не е наред във фермата, той и още няколко души отиват и чупят портата на двора, но когато откриват телата в плевнята и след това се опитват да разбият вратата на дома, Лоренц вади ключ, отключва вратата и влиза сам, защото заявява, че убийците може да са още в дома.

Според думите на останалите очевидци той се опитвал да намери сина си Йозеф. Знае се, че Лоренц е пипал телата на жертвите и по този начин възпрепятства разследването. В следващите години именно този човек ще споделя информация, която може да се знае само и

единствено от потенциалния извършител

Често и мнозина го забелязвали да посещава разбитата ферма през 1925 г.

Подозренията срещу него не закъсняват, като мотивът е, че Виктория можела да поиска издръжка за сина си. Така и не става ясно какво наистина се случва. Но до смъртта си през 1941 г. Лоренц печели няколко дела, в които отхвърля клеветите си по свой адрес.

През лятото на 1919 г. двама души работят във фермата на Андреас. Единият е Петер Вебер, а другият е Йозеф Бетц. Вебер често говорил за фермата и дори знаел, че детето там е било дело на кръвосмешение. Дори е предлагал да нападнат и оберат фермата. Йозеф обаче отказва да приеме тази оферта.

Според показанията на Крезенц Ригер – прислужницата, която напуска фермата, след като вярва, че е обитавана от духове, извършителите са Антон и Карл Бичлер. Двамата също работили и помагали за събирането на реколтата, като познавали много добре окръга. Антон често се шегувал, че фамилията си го просела и

един ден ще бъде открита мъртва

Гьорг Сийгл се смята за третия участник, който много добре знаел финансовото състояние на семейството. Смята се, че той е успял да влезе в дома на 20 ноември 1920 г. и е откраднал ценни вещи. Същият отрича всичко, освен факта, че е знаел къде точно се намира брадвата.

Прислужницата си спомня и още много други хора, които са я разпитвали за семейството. Слуховете, че собствениците били богати, не е убегнало и на Йозеф Талер, който често заявявал, че знае кой къде спи.

Авторът Бил Джеймс прави още едно интересно откритие в книгата си „Човекът от влака“. Той смята, че убиецът се казва Пол Мюлер. Същият извършител прави подобни престъпления в САЩ, като през цялото време избирал семейства, които живеят по-отдалечено от градовете. Джеймс достига до това заключение, след като се запознава със случая в Германия, малко след това започват да се случват подобни престъпления – първо в Колорадо, след това и в Канзас.

Книгата „Човекът от влака“ на Бил Джеймс, в която той описва това и други подобни убийства.

Единственото, което се знае до този момент, е, че германската полиция все още не се е отказала от случая. За пореден път се използват по-модерни средства за откриването на извършителя на жестокото престъпление.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

След спор за поръчка, сервитьорка в Атланта вади пистолет на клиент: „Помислих, че ще ми пръсне мозъка“

Кенди Франклин твърди, че сервитьорка от популярната верига Waffle House е насочила пистолет срещу главата му, защото е няколко пъти й е повторил каква точно е поръчката му – бъркани яйца с кашкавал.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Reuters

Зловещ инцидент е претърпял клиент на заведение в центъра на Атланта, пишат американските медии.

Кенди Франклин твърди, че сервитьорка от популярната верига Waffle House е насочила пистолет срещу главата му, защото е няколко пъти й е повторил каква точно е поръчката му – бъркани яйца с кашкавал.

В крайна сметка се оказвах под дулото на заредения пистолет, разказва клиентът, който е сигнализирал властите и веригата за случката.

Първоначално тя изобщо не ми ги донесе, после донесе яйцата, но в тях нямаше сирене, спомня си Франклин. Всичко беше един нормален спор между клиент и сервитьор относно поръчката. Не съм си и помислял, че такова нещо някога може да ми се случи.

Когато за последно тя ми донесе чинията аз погледнах да се уверя, дали този пъти всичко е наред. Когато вдигнах погледа си видях другите клиенти да бягат, вдигнах поглед и я видях с пистолета към главата ми. Помислих, че ще ми пръсне мозъка, споделя още за случката злополучният клиент.

Вече никога няма да ходя там, каза още Франклин в момент, в който полицията и компанията разследват случилото се.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Задържаха мними полицаи, опитали да отвлекат хазартен бос

Издирват се още техни съучастници

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Двама извършители на опит за отвличане на 49-годишен мъж са задържани във Враца. Досъдебното производство по случая е било образувано в деня на получен сигнал за нападение на телефон 112.

Вечерта на 20.07.2021 г., на ул. “Димитраки Хаджитошев” във Враца, пред дома му бил спрян Валери Тодоров-Дебелия от четирима маскирани, представили се за служители на МВР. Те му нанесли електрошоков удара в областта на гърдите, а по-нататъшните им намерения били осуетени поради намесата на бодигарда му Бетино Георгиев.

Незабавно след сигнала стартирали оперативните действия, в рамките на които били събрани доказателства за самоличността на двама от нападателите – на 30 и 27 години. Извършени са претърсвания на няколко адреса в различни градове на страната. Иззети са вещи, относими към предмета на делото. Назначени са експертизи.

В събота, с постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено в съда искане за налагане на мерки за неотклонение “задържане под стража” спрямо двамата. Те са привлечени към наказателна отговорност за опит за отвличане.

Продължават активни действия по установяване самоличността на останалите лица, съпричастни към извършеното престъпление. Трима от задържаните на 6 октомври при спецакцията на СДВР са с богато криминално минало.

Нападнатият пред дома Валери Дебелия е сред основателите на ВИС във Врачанско и през годините многократно се е сблъсквал с правосъдието и полицията. Притежател на игрални зали и много имоти в региона и страната, хазартния бос е разследван и от антикорупционната комисия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

При опит за обир? Мъж е прострелян критично в колата си в Чикаго (ВИДЕО)

Засега не е установено дали стрелецът е поискал колата на мъжа или нещо друго

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Мъж беше тежко ранен при стрелба в Wicker Park, докато седеше в колата си близо до кръстовище в центъра на квартала в петък следобед.

55-годишният човек е бил спрял в уличка в автомобила си, когато непознат се приближил, извадил пистолет и поискал негово имущество.

Засега не е установено дали стрелецът е поискал колата на мъжа или нещо друго. Полицията съобщи, че заподозреният след това е стрелял по мъжа в лявото бедро и левия крак.

„Видях ги да качват човек в линейката, да го отвеждат и попитах и ​​те казаха, че шофьорът на колата е бил прострелян“, разказва свидетелят Джейк Айзендрад.

Представители на пожарната съобщиха, че мъжът е откаран в болница Stroger в критично състояние. Според съобщение на полицията, състоянието му се стабилизира.

Голямо полицейско присъствие е отбелязано на оживеното кръстовище North Damen Avenue, West North Avenue и North Milwaukee Avenue. Няколко улици бяха отцепени, а близо до черен SUV се виждаше жълт маркер за доказателства.

Не се съобщава повече информация за пострадалия.

От началото на годината полицията в Чикаго е регистрирала 1575 кражби на автомобили, което е с 35% повече от 1100 през същия период на миналата година.

14 -ият полицейски окръг, който обхваща Уикър Парк и Бъктаун, съобщи за 86 кражби до момента тази година, спрямо 50 за същия период от време през 2020 г.

През нощта миналия уикенд четирима души бяха застреляни, един смъртоносно, при стрелба с кола на същото кръстовище. Детективите от зона 5 разследват. Никой не е задържан.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА