Открийте ни и в

КАНТОРА: 10 заблуди при трудови злополуки

Есан Ефтекари

публикувано

на

Заблуда 1: Нараних се по време на работа, но защото съм нелегален имигрант, не мога да получа обезщетение.

Невярно. Според законите на щата Илинойс всички, включително нелегалните имигранти, дори и тези, които са в процес на депортиране, могат да получат обезщетение при случай на трудова злополука.

Заблуда 2: Професионалната ми здравна застраховка (occupational health insurance) и застраховката за трудови злополуки(workers compensation insurance) са едно и също нещо.

Невярно. Професионалната здравна застраховка не е същото като застраховката за трудови злополуки. Професионалната здравна застраховка покрива само болничните разходи и пропуснатите заплати. От друга страна, застраховката за трудови злополуки покрива болнични разходи, пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег). Работодателят може да изисква да плащате за професионална здравна застраховка (occupational health insurance), но не и за застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance).

Заблуда 3: Ако пострадам и искам да получа обезщетение от застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance), трябва да платя 20% от джоба си.

Невярно. Трябва да знаете две неща, ако работодателят ви има застраховка за трудови злополуки (workers compensation insurance). Първо, шефът ви не може да ви удържа пари от чека, за да плаща за застраховката. Второ, няма удръжки на сумата, която ще получите, и 100% от разходите трябва да бъдат платени от работодателя.

Заблуда 4: Мога да постигна по-добро споразумение, ако при трудова злополука сам подам иск, без адвокат.

Невярно. Адвокатите, занимаващи с такива искове, таксуват 20% за услугите си. Например, ако адвокатът ви осигури $100,000 обезщетение, неговата такса ще е $20,000, а вие ще получите $80,000. Ако се занимавате със застрахователните компании сами и без адвокат, как ще разберете дали предлаганите ви от тях пари са достатъчни? Опитните адвокати, практикуващи такъв вид право, знаят на какво може да се оцени вашият случай. Следователно, винаги е по-добре със случая ви да се занимава адвокат, имащ опит в това.

Заблуда 5: Шефът ми трябва да плати от джоба си за нараняванията ми, така че, ако подам иск за обезщетение, шефът ще се отнася зле с мен или ще ме уволни.

Невярно. Когато наранен работник подаде иск за обезщетение, той или тя са защитени от законите на щата Илинойс и работодателят не може да ги уволнява или да им отмъщава. Има сурови наказания, включващи глоба и затвор, за работодатели, опитващи да си отмъстят на наранения работник по какъвто и да било начин. Освен това застрахователната компания, а не работодателят трябва да изплати обезщетението.

Заблуда 6: Според законът за трудови злополуки нямам право на друг вид компенсация освен за болничните ми разходи.

Невярно. В добавка към болничните разходи застраховката за трудова злополука (workers compensation insurance) покрива пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег).

Заблуда 7: Ако подам иск за обезщетение в случай на трудова злополука и загубя делото, ще трябва да плащам на работодателя си.

Невярно. Ако сте представляван от опитен адвокат, занимаващ се с трудови злополуки, вероятността да загубите делото е много малка. Освен това даже и да сте подали иск и да сте загубили делото, няма да дължите пари на никого. Адвокатът ви ще вземе пари само ако спечелите. Застрахователната компания или работодателят ви не могат да ви търсят за пари, ако те спечелят, а вие загубите. Не ви струва нищо да подадете иск за обезщетение при трудова злополука.

Заблуда 8: Нараних се изцяло по моя вина, следователно не мога да получа никаква компенсация.

Невярно. Дори и да сте причинили собственото си нараняване, законът за трудови злополуки на щата Илинойс ви позволява да получите компенсация. Изискванията са да сте (1) работник, (2) който се е наранил по време на работа, (3) да сте уведомили работодателя си до 45 дена след злополуката, (4) вие или адвокатът ви да сте подали иск в съда до 3 години от датата на злополуката или до 2 години от последното плащане от застрахователната компания за пропуснати ви заплати или болничните ви разходи.

Заблуда 9:  Аз съм независим изпълнител (independent contractor), следователно не мога да получа компенсация в случай на трудова злополука.

Невярно. Независимите изпълнители (independent contractor) могат да получат компенсация в случай на трудова злополука. Опитният адвокат може да ви уреди обезщетение, като докаже, че са гледали на вас като на обикновен работник, а не като на независим изпълнител. Съдът, ще гледа за (1) колко контрол е имал работодателят над вас, (2) дали сте можели да работите за някой друг по същото време, (3) кой ви е платил таксите, (4) кой ви е предоставил инструментите за работа, и (5) дали сте рекламирали бизнеса на работодателя. Колкото повече ви е контролирал работодателят, толкова по-голяма е вероятността да получите компенсация в случай на трудова злополука дори и да сте подписали договор като независим изпълнител (independent contractor).

Заблуда 10:  Няма значение колко е опитен адвокатът, който ще ме представлява в делото ми за трудова злополука.

Невярно. Опитът не може да се замести. Всяка година адвокатите научават нещо ново. Ако е опитен, адвокатът ви няма да допуска грешки. Адвокатите, нямащи опит, ще се учат от вашето дело, докато опитните адвокати, ще се фокусират върху осигуряване на възможно най-максималната сума, която може да получите. Погледнете на нещата по този начин: Ако сте собственик на камион и търсите шофьор, ще позволите ли на някого, който тъкмо се е научил да кара велосипед, да ви кара камиона? Или ще наемете опитен шофьор на камион? С какъв шофьор ще сте по-спокоен за камиона си? Искът ви за обезщетение при трудова злополука не е маловажен. Поверете иска си на някого, който знае какво прави, занимавал се е с такива искове и се е доказал в тази сфера.

За безплатна консултация, моля позвънете на адвокат Ехсан Ефтекари на тел. 312-283-0905 или задайте вашите въпроси на [email protected]

 

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

СВЯТ

Куба обяви за пръв път как шпионира своето 11-милионно население

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Властите в Куба за пръв път обявиха публично основните правила за всеобщо и продължително наблюдение и разследване под прикритие срещу 11-те милиона жители на страната.

В указ на президента Мигел Диас-Канел от 8 октомври, обнародван в петък, се казва, че прокурорите могат да разпореждат наблюдение и подслушване на всички форми на комуникация, без да искат разрешение от съда, каквото се изисква в повечето латиноамерикански държави. Документът официализира статута на информаторите, агентите под прикритие и подвеждащите операции.

Тръмп продължи с още една година ембаргото срещу Куба

Указът е предназначен „да повиши ефективността на превенцията и борбата с престъпността“, пише в коментар в кубинския регистър на новите закони и нормативни актове.

Могъщото разузнаване и агенциите по сигурността в Куба от десетилетия извършват мащабно наблюдение върху обществото чрез различни средства за подслушване и мрежа от доносници и агенти под прикритие, но тяхната роля никога не е била огласявана толкова подробно.

САЩ с нови ограничения върху пътуванията до Куба

Указът изброява различни роли: агенти на вътрешното министерство за разследване под прикритие; сътрудници-свидетели, които осигуряват информация срещу благосклонно отношение; подвеждащи операции, в които незаконни стоки преминават под контрола на полицаи. Нормативният акт позволява прехващане на телефонни разговори, пряко записване на гласове, проследяване и видеозаписи на заподозрени лица и тайно проникване в компютърни системи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Тръмп се явява на изборите в тандем с Майк Пенс

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че на изборите догодина ще се бори за преизбиране отново в тандем с вицепрезидента Майк Пенс.

„Той е мой човек, мой приятел“, каза Тръмп в интервю за телевизия „Фокс нюз“.

Тръмп нападна помощничка на Пенс: Подгответе си по-добре атаката

Що се отнася до слуховете, че този път може да се яви на изборите в тандем с бившата постоянно представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, той заяви, че това също „би било чудесно“, но добави, че Пенс свърши „феноменална работа“. Тръмп все пак отбеляза, че и за Хейли ще има роля в екипа му.

В книгата си, издадена миналата година, тя избягна да критикува президента, макар да не скри, че двамата не винаги са били в съгласие.

Тръмп също така отказа да потвърди, че държавният секретар Майк Помпео ще напусне кабинета и ще се кандидатира за сенатор от родния си щат Канзас. Според Тръмп за Помпео не е проблем да победи, ако се кандидатира, и той сам може да вземе решение по въпроса, ако сметне, че републиканците са застрашeни да загубят сенатското си място от Канзас.

Конгресът прати призовка на Майк Пенс и Белия дом

Тръмп защити своето решение да използва личния си адвокат Руди Джулиани да работи по отношенията с Украйна.
Ролята на Джулиани е в центъра на разследването в Камарата на представителите за импийчмънт срещу президента.
Ден след приключването на публичните изслушвания на ключови свидетели по разследването в доминираната от демократите долна камара на Конгреса, Тръмп каза, че е избрал Джулиани да се занимава с проблема за корупцията в Украйна заради репутацията му на „голям борец срещу корупцията“.

Президентът прогнозира, че няма да бъде отстранен от поста, защото според него „демократите не разполагат с нищо, което да го уличава“, въпреки многобройните свидетелски показания, че по лично указание на Тръмп Джулиани е оказвал натиск върху украинския президент Володимир Зеленски.

Повечето свидетели, все видни американски дипломати, казаха, че Джулиани на практика ги е отстранил от отношенията с Украйна и е предлагал на Зеленски безпринципна политическа сделка от личен интерес за Тръмп – или да започне разследване срещу Джо Байдън – вероятен съперник на Тръмп на изборите догодина, или Вашингтон ще замрази така необходимата военна помощ за Украйна.

Майкъл Блумбърг влиза в надпреварата за президент

Тръмп каза, че е забавил тази помощ единствено с цел изкореняване на корупцията в Украйна.

Президентът използва голяма част от почти едночасовото си интервю за нападки срещу някои от ключовите свидетели, явили се пред Камарата на представителите, а за други каза, че не ги познава – включително и Гордън Сондланд, който дари 1 млн. долара за предизборната му кампания през 2016 г. и след това бе назначен за постоянен представител на САЩ към Европейския съюз.

Тръмп заклейми конгресмена демократ Адам Шиф, който води разследването в долната камара на Конгреса, като го нарече „корумпиран“, „човек, който променя мнението си“, и „загубеняк“. Той отправи остри думи по адрес и на председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, като я нарече „луда калинка“.

По отношение на уволнената от него посланичка на САЩ в Украйна Мари Йованович, която също даде накърняващи го показания, президентът каза, че „тази жена не е ангел“.

Тръмп все пак допусна, че ако бъде официално обвинен от демократите в Камарата на представителите, той иска процес по тези обвинения в контролирания от републиканците Сенат, където очаква по-честно третиране и благоприятен изход. Той дори изрази желание да види сред свидетелите там анонимния разобличител, подал сигнала, довел до процедурата за импийчмънт.

Самоличността на въпросния разобличител все още остава в тайна, а републиканците непрекъснато настояват той да излезе наяве.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Близо 50 са вече убитите от vaping цигари в САЩ

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Броят на смъртните случаи от загадъчната белодробна болест, свързана с пушенето на електронни цигари в САЩ, нарасна на 47, съобщи ДПА.

Американският Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията съобщи, че жертвите са от 25 щата, като са на възраст от 17 и 75 години. Потвърденият брой на болните е 2290.

Витамин Е е вредната съставка, причиняваща заболявания от vaping цигарите

Президентът Доналд Тръмп каза, че планира да увеличи минималната възраст за покупка на електронни цигари заради смъртоносното белодробно заболяване.

Федералният център за контрол и профилактика на заболяванията съобщи неотдавна, че в пробите течност, събрани от белите дробове на 29 пациенти от 10 щата е открит вит. Е ацетат. Това масло, дериват на витамин Е, се използва като добавка към вейпинг продуктите.

Vaping цигарите действат на белия дроб като химическо оръжие

Тази седмица Американската медицинска асоциация на свое заседание призова за незабавна забрана на електронните цигари и устройства за вейпинг.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada