Открийте ни и в

КАНТОРА: 10 заблуди при трудови злополуки

публикувано

на

Заблуда 1: Нараних се по време на работа, но защото съм нелегален имигрант, не мога да получа обезщетение.

Невярно. Според законите на щата Илинойс всички, включително нелегалните имигранти, дори и тези, които са в процес на депортиране, могат да получат обезщетение при случай на трудова злополука.

Заблуда 2: Професионалната ми здравна застраховка (occupational health insurance) и застраховката за трудови злополуки(workers compensation insurance) са едно и също нещо.

Невярно. Професионалната здравна застраховка не е същото като застраховката за трудови злополуки. Професионалната здравна застраховка покрива само болничните разходи и пропуснатите заплати. От друга страна, застраховката за трудови злополуки покрива болнични разходи, пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег). Работодателят може да изисква да плащате за професионална здравна застраховка (occupational health insurance), но не и за застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance).

Заблуда 3: Ако пострадам и искам да получа обезщетение от застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance), трябва да платя 20% от джоба си.

Невярно. Трябва да знаете две неща, ако работодателят ви има застраховка за трудови злополуки (workers compensation insurance). Първо, шефът ви не може да ви удържа пари от чека, за да плаща за застраховката. Второ, няма удръжки на сумата, която ще получите, и 100% от разходите трябва да бъдат платени от работодателя.

Заблуда 4: Мога да постигна по-добро споразумение, ако при трудова злополука сам подам иск, без адвокат.

Невярно. Адвокатите, занимаващи с такива искове, таксуват 20% за услугите си. Например, ако адвокатът ви осигури $100,000 обезщетение, неговата такса ще е $20,000, а вие ще получите $80,000. Ако се занимавате със застрахователните компании сами и без адвокат, как ще разберете дали предлаганите ви от тях пари са достатъчни? Опитните адвокати, практикуващи такъв вид право, знаят на какво може да се оцени вашият случай. Следователно, винаги е по-добре със случая ви да се занимава адвокат, имащ опит в това.

Заблуда 5: Шефът ми трябва да плати от джоба си за нараняванията ми, така че, ако подам иск за обезщетение, шефът ще се отнася зле с мен или ще ме уволни.

Невярно. Когато наранен работник подаде иск за обезщетение, той или тя са защитени от законите на щата Илинойс и работодателят не може да ги уволнява или да им отмъщава. Има сурови наказания, включващи глоба и затвор, за работодатели, опитващи да си отмъстят на наранения работник по какъвто и да било начин. Освен това застрахователната компания, а не работодателят трябва да изплати обезщетението.

Заблуда 6: Според законът за трудови злополуки нямам право на друг вид компенсация освен за болничните ми разходи.

Невярно. В добавка към болничните разходи застраховката за трудова злополука (workers compensation insurance) покрива пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег).

Заблуда 7: Ако подам иск за обезщетение в случай на трудова злополука и загубя делото, ще трябва да плащам на работодателя си.

Невярно. Ако сте представляван от опитен адвокат, занимаващ се с трудови злополуки, вероятността да загубите делото е много малка. Освен това даже и да сте подали иск и да сте загубили делото, няма да дължите пари на никого. Адвокатът ви ще вземе пари само ако спечелите. Застрахователната компания или работодателят ви не могат да ви търсят за пари, ако те спечелят, а вие загубите. Не ви струва нищо да подадете иск за обезщетение при трудова злополука.

Заблуда 8: Нараних се изцяло по моя вина, следователно не мога да получа никаква компенсация.

Невярно. Дори и да сте причинили собственото си нараняване, законът за трудови злополуки на щата Илинойс ви позволява да получите компенсация. Изискванията са да сте (1) работник, (2) който се е наранил по време на работа, (3) да сте уведомили работодателя си до 45 дена след злополуката, (4) вие или адвокатът ви да сте подали иск в съда до 3 години от датата на злополуката или до 2 години от последното плащане от застрахователната компания за пропуснати ви заплати или болничните ви разходи.

Заблуда 9:  Аз съм независим изпълнител (independent contractor), следователно не мога да получа компенсация в случай на трудова злополука.

Невярно. Независимите изпълнители (independent contractor) могат да получат компенсация в случай на трудова злополука. Опитният адвокат може да ви уреди обезщетение, като докаже, че са гледали на вас като на обикновен работник, а не като на независим изпълнител. Съдът, ще гледа за (1) колко контрол е имал работодателят над вас, (2) дали сте можели да работите за някой друг по същото време, (3) кой ви е платил таксите, (4) кой ви е предоставил инструментите за работа, и (5) дали сте рекламирали бизнеса на работодателя. Колкото повече ви е контролирал работодателят, толкова по-голяма е вероятността да получите компенсация в случай на трудова злополука дори и да сте подписали договор като независим изпълнител (independent contractor).

Заблуда 10:  Няма значение колко е опитен адвокатът, който ще ме представлява в делото ми за трудова злополука.

Невярно. Опитът не може да се замести. Всяка година адвокатите научават нещо ново. Ако е опитен, адвокатът ви няма да допуска грешки. Адвокатите, нямащи опит, ще се учат от вашето дело, докато опитните адвокати, ще се фокусират върху осигуряване на възможно най-максималната сума, която може да получите. Погледнете на нещата по този начин: Ако сте собственик на камион и търсите шофьор, ще позволите ли на някого, който тъкмо се е научил да кара велосипед, да ви кара камиона? Или ще наемете опитен шофьор на камион? С какъв шофьор ще сте по-спокоен за камиона си? Искът ви за обезщетение при трудова злополука не е маловажен. Поверете иска си на някого, който знае какво прави, занимавал се е с такива искове и се е доказал в тази сфера.

За безплатна консултация, моля позвънете на адвокат Ехсан Ефтекари на тел. 312-283-0905 или задайте вашите въпроси на [email protected]

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

САЩ

В Чикаго може да затворят Navy Pier – атракциите на езерото Мичигън

Докато кейът беше затворен, Navy Pier Inc. получи заем от близо 2,5 милиона долара по федералната програма за защита на заплатите

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Navy Pier Inc. заяви в понеделник, че очаква да загуби 20 милиона долара тази година и планира до края на месеца да реши дали да затвори популярната туристическа атракция, чийто бизнес е опустошен от коронавируса.

Но Пейел Пятел, говорител на частния оператор на кея на езерото Мичигън, заяви, че компанията „не спира да работи и Navi Pier няма да банкрутира.

Пател заяви, че компания с нестопанска цел няма планове да се разделя с кея, който започна да дава под наем през 2011 г. под наем за 1 година от името на компаниите Меtropolitan Pier и Exposition Authority, чийто борд се назначава от губернатора на Илинойс Джей Би Прицкър и кмета на Чикаго Лори Лайтфут.

Докато кейът беше затворен, Navy Pier Inc. получи заем от близо 2,5 милиона долара по федералната програма за защита на заплатите, за да помогне за изплащането на заплатите на 147 служители, включително Мерилин Кели Гарднър, главен изпълнителен директор, чиято заплата надхвърли 541 051 долара миналата година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Камала Харис изрази увереност, че Джо Байдън може да обедини хората в Америка

Камала Харис беше съперничка на Джо Байдън в първичните избори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в страната през ноември.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Сенаторката от щата Калифорния Камала Харис, която Джо Байдън избра за свой кандидат за поста вицепрезидент, изрази увереност, че ако той победи на изборите, ще успее да обедини американците, съобщиха Франс прес и ТАСС.

„Джо Байдън може да обедини американците, защото е посветил живота си да се бори за нас“, написа в Туитър 55-годишната чернокожа сенаторка. „И когато той стане президент, ще изгради една Америка на висотата на нашите идеали. За мен е чест да се присъединя към него в качеството ми на кандидат за поста вицепрезидент от нашата партия и да направя всичко, което е нужно, за да стане той нашия главнокомандващ“, добави 55-годишната Харис.

Камала Харис беше съперничка на Джо Байдън в първичните избори за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в страната през ноември. През декември м.г. тя се отказа от надпреварата и обяви подкрепата си за Байдън, припомня АФП.

Тя е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия и първата жена, както и първият чернокож прокурор на Калифорния. През януари 2017 г. тя положи клетва в Сената във Вашингтон, ставайки първата жена от южноазиатски произход и едва втората чернокожа сенаторка в американската история.<

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

САЩ грешат с налагането на санкции срещу „Северен поток-2“, казва Германия

В рамките на ЕС се обсъжда доколко екстериториалните санкции от страна на САЩ нарушават международното право

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

САЩ вървят по погрешен път, като налагат санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на газопровода „Северен поток-2“, защото това вреди на интересите на ЕС. Това заяви днес германският външен министър Хайко Маас на съвместна пресконференция с руския пръв дипломат Сергей Лавров след срещата им в Москва.

Маас изтъкна, че за Германия и Европа трансатлантическите отношения вече години наред имат изключително значение и те са по-тесни от „всяка политическа конюнктура“. „Но все пак трябва да констатираме, че санкции между партньори са наистина неправилен и погрешен път.

Наше суверенно решение е от кого да купуваме енергоносители“, каза той. Маас добави, че в рамките на ЕС се обсъжда доколко екстериториалните санкции нарушават международното право и че той ясно е изразил по телефона пред американския държавен секретар Майк Помпейо позицията на Германия по въпроса.

На 4 юни сенатори републиканци внесоха в Сената законопроект за разширяване на санкциите срещу фирмите, участващи в проекта „Северен поток-2“, който трябва да пренася природен газ от Русия до Германия през тръби по дъното на Балтийско море. Законопроектът „уточнява и разширява санкциите в рамките на закона за гарантиране на енергийната сигурност на Европа“ и цели да осуети завършването на строителството на газопровода, казаха тогава от пресслужбата на един от вносителите на законопроекта.

На съвместната пресконференция Сергей Лавров каза, че двамата с Маас са обсъдили „безпрецедентния санкционен натиск“ от страна на САЩ. Руският министър даде висока оценка на принципната позиция на Берлин в подкрепа на тази „изцяло търговска инициатива“, която ще диверсифицира допълнително маршрутите на доставките на газ и според него „ще укрепи енергийната сигурност на Европа“, противно на становището на САЩ.

По думите на Лавров „има основание да се смята“, че проектът „Северен поток-2“ ще бъда завършен скоро. „Участниците в компанията „Северен поток-2″, включително руските, германските и другите участници, са настроени този проект да бъде завършен в близко бъдеще“, каза той.

Лавров подчерта, че Русия смята за неприемливо екстериториалното и едностранното налагане на санкции, към каквито се придържат САЩ и ЕС. „Евросъюзът прокарва свои едностранни санкции, но същевременно се въздържа от екстериториални санкции. А в случая САЩ не виждат за себе си никакви червени линии“, заяви руският външен министър и обвини Вашингтон си е присвоил правото да действа, както пожелае, „и в световната политика, и в световната икономика, и във всяка сфера на човешката дейност“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА