Открийте ни и в

КАНТОРА: 10 заблуди при трудови злополуки

публикувано

на

Заблуда 1: Нараних се по време на работа, но защото съм нелегален имигрант, не мога да получа обезщетение.

Невярно. Според законите на щата Илинойс всички, включително нелегалните имигранти, дори и тези, които са в процес на депортиране, могат да получат обезщетение при случай на трудова злополука.

Заблуда 2: Професионалната ми здравна застраховка (occupational health insurance) и застраховката за трудови злополуки(workers compensation insurance) са едно и също нещо.

Невярно. Професионалната здравна застраховка не е същото като застраховката за трудови злополуки. Професионалната здравна застраховка покрива само болничните разходи и пропуснатите заплати. От друга страна, застраховката за трудови злополуки покрива болнични разходи, пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег). Работодателят може да изисква да плащате за професионална здравна застраховка (occupational health insurance), но не и за застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance).

Заблуда 3: Ако пострадам и искам да получа обезщетение от застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance), трябва да платя 20% от джоба си.

Невярно. Трябва да знаете две неща, ако работодателят ви има застраховка за трудови злополуки (workers compensation insurance). Първо, шефът ви не може да ви удържа пари от чека, за да плаща за застраховката. Второ, няма удръжки на сумата, която ще получите, и 100% от разходите трябва да бъдат платени от работодателя.

Заблуда 4: Мога да постигна по-добро споразумение, ако при трудова злополука сам подам иск, без адвокат.

Невярно. Адвокатите, занимаващи с такива искове, таксуват 20% за услугите си. Например, ако адвокатът ви осигури $100,000 обезщетение, неговата такса ще е $20,000, а вие ще получите $80,000. Ако се занимавате със застрахователните компании сами и без адвокат, как ще разберете дали предлаганите ви от тях пари са достатъчни? Опитните адвокати, практикуващи такъв вид право, знаят на какво може да се оцени вашият случай. Следователно, винаги е по-добре със случая ви да се занимава адвокат, имащ опит в това.

Заблуда 5: Шефът ми трябва да плати от джоба си за нараняванията ми, така че, ако подам иск за обезщетение, шефът ще се отнася зле с мен или ще ме уволни.

Невярно. Когато наранен работник подаде иск за обезщетение, той или тя са защитени от законите на щата Илинойс и работодателят не може да ги уволнява или да им отмъщава. Има сурови наказания, включващи глоба и затвор, за работодатели, опитващи да си отмъстят на наранения работник по какъвто и да било начин. Освен това застрахователната компания, а не работодателят трябва да изплати обезщетението.

Заблуда 6: Според законът за трудови злополуки нямам право на друг вид компенсация освен за болничните ми разходи.

Невярно. В добавка към болничните разходи застраховката за трудова злополука (workers compensation insurance) покрива пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег).

Заблуда 7: Ако подам иск за обезщетение в случай на трудова злополука и загубя делото, ще трябва да плащам на работодателя си.

Невярно. Ако сте представляван от опитен адвокат, занимаващ се с трудови злополуки, вероятността да загубите делото е много малка. Освен това даже и да сте подали иск и да сте загубили делото, няма да дължите пари на никого. Адвокатът ви ще вземе пари само ако спечелите. Застрахователната компания или работодателят ви не могат да ви търсят за пари, ако те спечелят, а вие загубите. Не ви струва нищо да подадете иск за обезщетение при трудова злополука.

Заблуда 8: Нараних се изцяло по моя вина, следователно не мога да получа никаква компенсация.

Невярно. Дори и да сте причинили собственото си нараняване, законът за трудови злополуки на щата Илинойс ви позволява да получите компенсация. Изискванията са да сте (1) работник, (2) който се е наранил по време на работа, (3) да сте уведомили работодателя си до 45 дена след злополуката, (4) вие или адвокатът ви да сте подали иск в съда до 3 години от датата на злополуката или до 2 години от последното плащане от застрахователната компания за пропуснати ви заплати или болничните ви разходи.

Заблуда 9:  Аз съм независим изпълнител (independent contractor), следователно не мога да получа компенсация в случай на трудова злополука.

Невярно. Независимите изпълнители (independent contractor) могат да получат компенсация в случай на трудова злополука. Опитният адвокат може да ви уреди обезщетение, като докаже, че са гледали на вас като на обикновен работник, а не като на независим изпълнител. Съдът, ще гледа за (1) колко контрол е имал работодателят над вас, (2) дали сте можели да работите за някой друг по същото време, (3) кой ви е платил таксите, (4) кой ви е предоставил инструментите за работа, и (5) дали сте рекламирали бизнеса на работодателя. Колкото повече ви е контролирал работодателят, толкова по-голяма е вероятността да получите компенсация в случай на трудова злополука дори и да сте подписали договор като независим изпълнител (independent contractor).

Заблуда 10:  Няма значение колко е опитен адвокатът, който ще ме представлява в делото ми за трудова злополука.

Невярно. Опитът не може да се замести. Всяка година адвокатите научават нещо ново. Ако е опитен, адвокатът ви няма да допуска грешки. Адвокатите, нямащи опит, ще се учат от вашето дело, докато опитните адвокати, ще се фокусират върху осигуряване на възможно най-максималната сума, която може да получите. Погледнете на нещата по този начин: Ако сте собственик на камион и търсите шофьор, ще позволите ли на някого, който тъкмо се е научил да кара велосипед, да ви кара камиона? Или ще наемете опитен шофьор на камион? С какъв шофьор ще сте по-спокоен за камиона си? Искът ви за обезщетение при трудова злополука не е маловажен. Поверете иска си на някого, който знае какво прави, занимавал се е с такива искове и се е доказал в тази сфера.

За безплатна консултация, моля позвънете на адвокат Ехсан Ефтекари на тел. 312-283-0905 или задайте вашите въпроси на [email protected]

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Реклама

България

Броят пробно онлайн българските граждани

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Поради епидемиологичната обстановка в страната Централната комисия по преброяването на неприсъствена консултация реши пробното преброяване на населението и жилищния фонд да се проведе само чрез електронна преброителна карта, съобщиха от Националния статистически институт, предаде БТА.

Електронното пробно преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април и ще бъде достъпно за цялата страна. Всеки български или чужд гражданин, пребиваващ обичайно на територията на страната, може да се регистрира в приложението за попълване на електронната преброителна карта и да преброи жилището, в което живее, и своето домакинство. Регистрацията се извършва с ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност.

Попълването на преброителната карта ще е възможно само от територията на страната както чрез компютър, така и чрез преносими мобилни устройства по всяко време на денонощието в периода 20 – 30 април 2020 година.

На случаен принцип ще бъдат определени и домакинства, които ще получат покана да попълнят анкетни карти за извадковите изследвания за репродуктивните нагласи и миграционното поведение на населението.

Образци на преброителните карти са достъпни и в момента на сайта на Преброяване 2021.

Целта на предстоящото пробно електронно преброяване е да се тества приложението за събиране на данни и да се прецени дали въпросите са разбираеми и правилно конструирани. След успешното попълване на електронната преброителна карта на потребителите ще бъде осигурена възможност за бележки, коментари и препоръки по отношение на дизайна, бързодействието и потребителската насоченост на приложението. Това ще спомогне да бъде подобрен инструментариумът за провеждането на същинското преброяване.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година. „Останете вкъщи! Пребройте се електронно!“, призовават от НСИ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Удължават карантината в Италия до 3 май

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Италианското правителство реши да продължи до 3 май карантината, наложена заради коронавируса, чийто срок изтичаше на 13 април, предаде Франс прес.

Това решение, което все още не е оповестено официално, е било обявено в четвъртък по време на срещата на членове на правителството, сред които и премиерът Джузепе Конте, с представители на синдикални представители на работещите и представители на работодателите.

„Стоп до 3 май, после излизаме“, пише в. „Стампа“, собственост на компания „Фиат“.

„Италия ще е затворена до 3 май“, пише на първа страница на в. „Кориере дела Сера“, който е италианското издание с най-голям тираж.

„Датата, който италианците ще отбележат с червено в календара, е 4 май: на този ден, ако всичко се развие добре, мерките, задължаващи милиони хора да си стоят у дома, може да бъдат смекчени. Защитните мерки за възрастните хора и хората от рисковите групи обаче ще останат в сила по-дълго време“, отбелязва „Кориере дела Сера“.

Според медиите след 13 април могат да бъдат смекчени мерките по отношение на някои несъществени дейности, като например тези на книжарниците, магазините за канцеларски материали, магазините за бебешки дрехи и някои компании, произвеждащи машини, използвани в селското стопанство.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

КРИМИ

ВКС потвърди присъдата на кмета на Септември

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Нова телевизия

Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативен съд – Пловдив, с което кметът на община Септември Марин Рачев е осъден за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Решението е окончателно.

Марин Рачев е признат за виновен за това, че от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. в гр. Пазарджик, в качеството си на едноличен търговец и при условията на продължавано престъпление, е избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 118 923,68 лв.. Той е осъден на 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“. Изтърпяването на наложеното наказание е отложено за изпитателен срок от 4 години. Със същата присъда подсъдимият е осъден да заплати на държавата сумата от 115 106, 01 лв., представляваща обезщетение за претърпените имуществени вреди.

Срещу Рачев бе повдигнато и обвинение през септември от Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост в размер на над 226 хиляди лева, колкото са причинените щети на община Септември.

Тричленният състав на ВКС намира касационната жалба за неоснователна. Установено е също, че 15 бр. подадени месечни справки декларации по ЗДДС и 1 бр. годишна данъчна декларация по ЗОДФЛ са подписани от съпругата на подсъдимия, а не от самия Рачев. Поради това прокурорът е поискал да се изменят първоначалните две обвинения, които да се обединят в едно, а именно – за престъпление, състоящо се от 16 деяния, като е увеличена и продължителността на инкриминирания период от 14.02.2005 г. до 05.04.2007 г. Искането на прокурора е допуснато изцяло. Според съдебния състав на ВКС така постигнатият краен резултат е правилен, тъй като е съобразен с изискванията на действащия процесуален закон. Затова съдебният състав на ВКС не споделя възражението, че първоинстанционният съд е бил предубеден и е лишил подсъдимия от справедлив процес.

При осъщественото изменение на обвинението съпругата на подсъдимия е записана с неточно собствено име, което отново по искане на прокурора е отстранено от съда. Касационният състав приема, че дори и да е допуснато нарушение на процесуалните правила, то не е от категорията на съществените, тъй като с посочване на точното собствено име на съпругата на Рачев по никакъв начин не е нарушено правото на защита на подсъдимия, още повече че първоинстанционният съд не „самоволно“, а по искане на прокурора е допуснал желаната корекция във вече измененото обвинение.

Според върховните съдии предявеният граждански иск за причинени имуществени вреди към момента на приемането му за съвместно разглеждане в наказателния процес не е бил погасен по давност.

Съдебният състав на ВКС приема, че мотивите на въззивното решение удовлетворят стандартите за посочване на възприетите факти и за анализ на доказателствената съвкупност. Според върховните съдии наложеното на подсъдимия наказание е справедливо, тъй като е съответно на тежестта на извършеното престъпление и проявата на по-голямо снизхождение не би била оправдана, тъй като не биха се постигнали целите на наказанието по чл. 36 от НК.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada