Открийте ни и в

КАНТОРА: 10 заблуди при трудови злополуки

Есан Ефтекари

публикувано

на

Заблуда 1: Нараних се по време на работа, но защото съм нелегален имигрант, не мога да получа обезщетение.

Невярно. Според законите на щата Илинойс всички, включително нелегалните имигранти, дори и тези, които са в процес на депортиране, могат да получат обезщетение при случай на трудова злополука.

Заблуда 2: Професионалната ми здравна застраховка (occupational health insurance) и застраховката за трудови злополуки(workers compensation insurance) са едно и също нещо.

Невярно. Професионалната здравна застраховка не е същото като застраховката за трудови злополуки. Професионалната здравна застраховка покрива само болничните разходи и пропуснатите заплати. От друга страна, застраховката за трудови злополуки покрива болнични разходи, пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег). Работодателят може да изисква да плащате за професионална здравна застраховка (occupational health insurance), но не и за застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance).

Заблуда 3: Ако пострадам и искам да получа обезщетение от застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance), трябва да платя 20% от джоба си.

Невярно. Трябва да знаете две неща, ако работодателят ви има застраховка за трудови злополуки (workers compensation insurance). Първо, шефът ви не може да ви удържа пари от чека, за да плаща за застраховката. Второ, няма удръжки на сумата, която ще получите, и 100% от разходите трябва да бъдат платени от работодателя.

Заблуда 4: Мога да постигна по-добро споразумение, ако при трудова злополука сам подам иск, без адвокат.

Невярно. Адвокатите, занимаващи с такива искове, таксуват 20% за услугите си. Например, ако адвокатът ви осигури $100,000 обезщетение, неговата такса ще е $20,000, а вие ще получите $80,000. Ако се занимавате със застрахователните компании сами и без адвокат, как ще разберете дали предлаганите ви от тях пари са достатъчни? Опитните адвокати, практикуващи такъв вид право, знаят на какво може да се оцени вашият случай. Следователно, винаги е по-добре със случая ви да се занимава адвокат, имащ опит в това.

Заблуда 5: Шефът ми трябва да плати от джоба си за нараняванията ми, така че, ако подам иск за обезщетение, шефът ще се отнася зле с мен или ще ме уволни.

Невярно. Когато наранен работник подаде иск за обезщетение, той или тя са защитени от законите на щата Илинойс и работодателят не може да ги уволнява или да им отмъщава. Има сурови наказания, включващи глоба и затвор, за работодатели, опитващи да си отмъстят на наранения работник по какъвто и да било начин. Освен това застрахователната компания, а не работодателят трябва да изплати обезщетението.

Заблуда 6: Според законът за трудови злополуки нямам право на друг вид компенсация освен за болничните ми разходи.

Невярно. В добавка към болничните разходи застраховката за трудова злополука (workers compensation insurance) покрива пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег).

Заблуда 7: Ако подам иск за обезщетение в случай на трудова злополука и загубя делото, ще трябва да плащам на работодателя си.

Невярно. Ако сте представляван от опитен адвокат, занимаващ се с трудови злополуки, вероятността да загубите делото е много малка. Освен това даже и да сте подали иск и да сте загубили делото, няма да дължите пари на никого. Адвокатът ви ще вземе пари само ако спечелите. Застрахователната компания или работодателят ви не могат да ви търсят за пари, ако те спечелят, а вие загубите. Не ви струва нищо да подадете иск за обезщетение при трудова злополука.

Заблуда 8: Нараних се изцяло по моя вина, следователно не мога да получа никаква компенсация.

Невярно. Дори и да сте причинили собственото си нараняване, законът за трудови злополуки на щата Илинойс ви позволява да получите компенсация. Изискванията са да сте (1) работник, (2) който се е наранил по време на работа, (3) да сте уведомили работодателя си до 45 дена след злополуката, (4) вие или адвокатът ви да сте подали иск в съда до 3 години от датата на злополуката или до 2 години от последното плащане от застрахователната компания за пропуснати ви заплати или болничните ви разходи.

Заблуда 9:  Аз съм независим изпълнител (independent contractor), следователно не мога да получа компенсация в случай на трудова злополука.

Невярно. Независимите изпълнители (independent contractor) могат да получат компенсация в случай на трудова злополука. Опитният адвокат може да ви уреди обезщетение, като докаже, че са гледали на вас като на обикновен работник, а не като на независим изпълнител. Съдът, ще гледа за (1) колко контрол е имал работодателят над вас, (2) дали сте можели да работите за някой друг по същото време, (3) кой ви е платил таксите, (4) кой ви е предоставил инструментите за работа, и (5) дали сте рекламирали бизнеса на работодателя. Колкото повече ви е контролирал работодателят, толкова по-голяма е вероятността да получите компенсация в случай на трудова злополука дори и да сте подписали договор като независим изпълнител (independent contractor).

Заблуда 10:  Няма значение колко е опитен адвокатът, който ще ме представлява в делото ми за трудова злополука.

Невярно. Опитът не може да се замести. Всяка година адвокатите научават нещо ново. Ако е опитен, адвокатът ви няма да допуска грешки. Адвокатите, нямащи опит, ще се учат от вашето дело, докато опитните адвокати, ще се фокусират върху осигуряване на възможно най-максималната сума, която може да получите. Погледнете на нещата по този начин: Ако сте собственик на камион и търсите шофьор, ще позволите ли на някого, който тъкмо се е научил да кара велосипед, да ви кара камиона? Или ще наемете опитен шофьор на камион? С какъв шофьор ще сте по-спокоен за камиона си? Искът ви за обезщетение при трудова злополука не е маловажен. Поверете иска си на някого, който знае какво прави, занимавал се е с такива искове и се е доказал в тази сфера.

За безплатна консултация, моля позвънете на адвокат Ехсан Ефтекари на тел. 312-283-0905 или задайте вашите въпроси на [email protected]

 

 

Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Leave a Reply

Реклама

Здраве

Как да си изберем личен треньор – 2 част

Мария Танева

публикувано

на

В следваканционното време, когато отново си поставяме различни цели за сваляне на килограми, на дневен ред излиза и въпросът как да си изберем личен треньор. В миналия брой стана дума за различните типове тела – ектоморфно, мезоморфно и ендоморфно, и за избора въз основа на външния вид.

Друг аспект от избора на личен треньор е неговите акредитиви, т.е. образование и това, което му е разрешено да предлага като част от пакета услуги. Например в Канада и в повечето американски щати (казвам повечето, тъй като не съм проверявала за всички щати) треньорът единствено има право да ви предложи програма за тренировки, когато тренирате сами. Независимо от тяхното образование (ако не са регистрирани диетолози) всички предложени от треньора диети са

само предложения за хранителен план

Те не са предписание за лечително хранене, както биха се считали от диетолог. Диетологът може да диагностицира и да предписва хранителен план, а треньорът може само да предписва упражнения, но не и диета.

Колкото по-богати и разнородни са образователната история и опитът на треньора, толкова по-успешен за вас ще бъде тренировъчният му подход. Това означава, че той/тя ще има знания и опит, с който да погледне на вашия проблем от различни ъгли и гледни точки. Много често този тип треньори работят с други специалисти като натуропати, остеопати, физиотерапевти и т.н., който екип определено може да спомогне за по-бързото постигане на целите ви.

Защо вярвам в екипите от специалисти ли?

Един добър физиотерапевт или остеопат незабавно може да открие началната причина за неправилното функциониране на тялото. Чрез магията на уникалните си знания и способности той

може да коригира проблема

Тъй като тези корекции изискват постоянство, то ето тук се прокрадва изключително нужната роля на треньора, който с работата си в правилната посока и препоръки може да спомогне за успеха на всяко начинание на клиента. Натуропатът пък може да помогне с изкуствено повишение на енергийните ви нива за кратък период от време, докато вие изградите собствените си ресурси, които ще ви помогнат да изпълнявате предписаните програми и занимания. Така с общи усилия вие ще покорите желаните върхове.

И не на последно място – вие ще си направите огромна услуга, ако се информирате за броя и вида на травмите, които са се случили по време на тренировки с определен треньор/ка. Искам да подчертая, че някои травми остават за много дълъг период от време в живота ни и никакви оправдания от страна на треньора не могат да бъдат легитимни.

Тренирането трябва да е удоволствие

 комбинирано с реален прогрес и постижения. Дори в големия спорт в днешно време се гледа на травмите не като необходимо зло, а като незнание, неинформираност и немарливост от страна на персонала, който обслужва спортиста.

 

Продължете по-нататък

САЩ

Бурята Умберто все още е на Бахамите, местните подновиха почистването от Дориан

bgvoice

публикувано

на

от

Пориви на вятъра от тропическата буря Умберто все още се усещат в части от Северозападните Бахамски острови, които бяха пометени преди това от урагана Дориан.

Националният център на САЩ за ураганите съобщи, че Умберто е на 270 км изток-североизток от нос Канаверал, щата Флорида и на 290 км север-северозапад от остров Голям Абако, който пострада тежко при преминаването на урагана Дориан през Бахамите. Бурята се придвижва на север със скорост около 11 км/ч. Скоростта на ветровете достига 97 км/ч.

Бурята Умберто вече е близо до северозападните Бахами

Няма издадени предупреждения за опасност, макар че метеоролозите прогнозират, че Умберто ще доведе до повишаване на равнището на водите в северозападната част на Бахамите и на югоизточното крайбрежие на САЩ за няколко дни. Очаква се бурята да се засили и да достигне равнището на ураган, докато се насочва към западната част на Атлантическия океан.

След отминаването на Умберто жителите на Бахамите подновиха работата по разчистването на разрушенията, причинени от преминаването на урагана Дориан. Отломките се трупат на високи купчини, докато пострадалите се опитват да спасят това, което не е напълно унищожено.

Продължете по-нататък

Хай-тек

Ще завладеят ли пазара 3D телевизорите?

bgvoice

публикувано

на

от

Въпреки усилените опити на много технологични компании 3D телевизорите така и не успяха да спечелят потребителите. Големите очаквания към технологията бяха попарени и тя тихомълком изчезна. Сега обаче има нов шанс пред нея в лицето на компанията Light Field Labs, съобщава онлайн изданието Digital Trends.

Компанията разработва нова технология за холограмни триизмерни изображения, която може да се окаже опит за завръщането на 3D телевизорите. Light Field Labs вече е направила прототип на подобен дисплей, който може да прожектира 3D холограми във въздуха. Изображенията се виждат без помощта на специални очила и потребителят може да се движи свободно около тях и да ги разглежда от различни ъгли.

Така технологията решава два от основните недостатъка на предишното й поколение. Компанията вижда много голям потенциал в разработката си. Тя казва, че чрез съединяването на по-малки дисплеи може да се създават екрани с по-голяма площ, което прави възможно използването им като телевизори и рекламни пана.

 

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada