Открийте ни и в

КАНТОРА: 10 заблуди при трудови злополуки

публикувано

на

Заблуда 1: Нараних се по време на работа, но защото съм нелегален имигрант, не мога да получа обезщетение.

Невярно. Според законите на щата Илинойс всички, включително нелегалните имигранти, дори и тези, които са в процес на депортиране, могат да получат обезщетение при случай на трудова злополука.

Заблуда 2: Професионалната ми здравна застраховка (occupational health insurance) и застраховката за трудови злополуки(workers compensation insurance) са едно и също нещо.

Невярно. Професионалната здравна застраховка не е същото като застраховката за трудови злополуки. Професионалната здравна застраховка покрива само болничните разходи и пропуснатите заплати. От друга страна, застраховката за трудови злополуки покрива болнични разходи, пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег). Работодателят може да изисква да плащате за професионална здравна застраховка (occupational health insurance), но не и за застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance).

Заблуда 3: Ако пострадам и искам да получа обезщетение от застраховката за трудови злополуки (workers compensation insurance), трябва да платя 20% от джоба си.

Невярно. Трябва да знаете две неща, ако работодателят ви има застраховка за трудови злополуки (workers compensation insurance). Първо, шефът ви не може да ви удържа пари от чека, за да плаща за застраховката. Второ, няма удръжки на сумата, която ще получите, и 100% от разходите трябва да бъдат платени от работодателя.

Заблуда 4: Мога да постигна по-добро споразумение, ако при трудова злополука сам подам иск, без адвокат.

Невярно. Адвокатите, занимаващи с такива искове, таксуват 20% за услугите си. Например, ако адвокатът ви осигури $100,000 обезщетение, неговата такса ще е $20,000, а вие ще получите $80,000. Ако се занимавате със застрахователните компании сами и без адвокат, как ще разберете дали предлаганите ви от тях пари са достатъчни? Опитните адвокати, практикуващи такъв вид право, знаят на какво може да се оцени вашият случай. Следователно, винаги е по-добре със случая ви да се занимава адвокат, имащ опит в това.

Заблуда 5: Шефът ми трябва да плати от джоба си за нараняванията ми, така че, ако подам иск за обезщетение, шефът ще се отнася зле с мен или ще ме уволни.

Невярно. Когато наранен работник подаде иск за обезщетение, той или тя са защитени от законите на щата Илинойс и работодателят не може да ги уволнява или да им отмъщава. Има сурови наказания, включващи глоба и затвор, за работодатели, опитващи да си отмъстят на наранения работник по какъвто и да било начин. Освен това застрахователната компания, а не работодателят трябва да изплати обезщетението.

Заблуда 6: Според законът за трудови злополуки нямам право на друг вид компенсация освен за болничните ми разходи.

Невярно. В добавка към болничните разходи застраховката за трудова злополука (workers compensation insurance) покрива пропуснати заплати, рехабилитация, инвалидност, смърт и обезобразяване (например белег).

Заблуда 7: Ако подам иск за обезщетение в случай на трудова злополука и загубя делото, ще трябва да плащам на работодателя си.

Невярно. Ако сте представляван от опитен адвокат, занимаващ се с трудови злополуки, вероятността да загубите делото е много малка. Освен това даже и да сте подали иск и да сте загубили делото, няма да дължите пари на никого. Адвокатът ви ще вземе пари само ако спечелите. Застрахователната компания или работодателят ви не могат да ви търсят за пари, ако те спечелят, а вие загубите. Не ви струва нищо да подадете иск за обезщетение при трудова злополука.

Заблуда 8: Нараних се изцяло по моя вина, следователно не мога да получа никаква компенсация.

Невярно. Дори и да сте причинили собственото си нараняване, законът за трудови злополуки на щата Илинойс ви позволява да получите компенсация. Изискванията са да сте (1) работник, (2) който се е наранил по време на работа, (3) да сте уведомили работодателя си до 45 дена след злополуката, (4) вие или адвокатът ви да сте подали иск в съда до 3 години от датата на злополуката или до 2 години от последното плащане от застрахователната компания за пропуснати ви заплати или болничните ви разходи.

Заблуда 9:  Аз съм независим изпълнител (independent contractor), следователно не мога да получа компенсация в случай на трудова злополука.

Невярно. Независимите изпълнители (independent contractor) могат да получат компенсация в случай на трудова злополука. Опитният адвокат може да ви уреди обезщетение, като докаже, че са гледали на вас като на обикновен работник, а не като на независим изпълнител. Съдът, ще гледа за (1) колко контрол е имал работодателят над вас, (2) дали сте можели да работите за някой друг по същото време, (3) кой ви е платил таксите, (4) кой ви е предоставил инструментите за работа, и (5) дали сте рекламирали бизнеса на работодателя. Колкото повече ви е контролирал работодателят, толкова по-голяма е вероятността да получите компенсация в случай на трудова злополука дори и да сте подписали договор като независим изпълнител (independent contractor).

Заблуда 10:  Няма значение колко е опитен адвокатът, който ще ме представлява в делото ми за трудова злополука.

Невярно. Опитът не може да се замести. Всяка година адвокатите научават нещо ново. Ако е опитен, адвокатът ви няма да допуска грешки. Адвокатите, нямащи опит, ще се учат от вашето дело, докато опитните адвокати, ще се фокусират върху осигуряване на възможно най-максималната сума, която може да получите. Погледнете на нещата по този начин: Ако сте собственик на камион и търсите шофьор, ще позволите ли на някого, който тъкмо се е научил да кара велосипед, да ви кара камиона? Или ще наемете опитен шофьор на камион? С какъв шофьор ще сте по-спокоен за камиона си? Искът ви за обезщетение при трудова злополука не е маловажен. Поверете иска си на някого, който знае какво прави, занимавал се е с такива искове и се е доказал в тази сфера.

За безплатна консултация, моля позвънете на адвокат Ехсан Ефтекари на тел. 312-283-0905 или задайте вашите въпроси на info@eftekharilaw.com.

 

 

Реклама

САЩ

Ар Кели остава в затвора без право на освобождаване под гаранция

публикувано

на

Певецът Ар Кели, срещу когото са повдигнати обвинения за сексуални престъпления, остава в затвора в Чикаго и няма право на освобождаване под гаранция. Това реши във вторник федерален съдия, след като Ар Кели бе арестуван в Чикаго миналата седмица. Обвиненията срещу певеца включват детска порнография, секс с малолетни, трафик на хора, възпрепятстване на правосъдието.

Ар Кели е на 52 години. През февруари той бе обвинен в Илинойс за 10 сексуални престъпления с четири жени, три от които малолетни. Певецът не се призна за виновен и беше освободен под гаранция. След това през май срещу него бяха повдигнати допълнителни обвинения.

През 2008 г. Ар Кели беше съден за детска порнография, но бе оправдан.В съдебната зала Кели бе облечен в оранжев комбинезон, а глезените му бяха оковани. Той не каза нищо друго, освен “да, сър”, когато съдията го попита дали разбира обвиненията. Неговият адвокат заяви, че клиентът му не се признава за виновен.Обвинението твърди, че Ар Кели ще представлява голям риск, ако бъде освободен, особено за малолетни лица, както и че има опасност да избяга.

Най-известният хит на Ар Кели е “I Believe I Can Fly”.

Продължете по-нататък

Новини

Камион-цистерна се подпали като факла след катастрофа в Чикаго (СНИМКИ)

публикувано

на

В неделя през нощта небето над магистрала I-55 край Чикаго бе осветено от голям пожар, идващ от катастрофирал камион- цистерна, който най-вероятно е превозвал бензин. Шофьорът на цистерната, който се движил в посока север,  най-вероятно е загубил контрол и се е обърнал, след което огромната машина се е ударила в бетоновите ограждения и избухнала в пламъци. Инцидентът станал около 1,20 часа след полунощ.

Пристигналите на място спешни екипи установили, че от силния удар водачът бил изхвърлен от седалката извън кабината на камиона и е загинал на място. Не е ясно дали е карал със закопчан предпазен колан. Заради катастрофата в болница е откаран и друг мъж на 29 години, вероятно от обгоряла в близост до камиона кола.

Пожарникарите успяли да загасят обхванатия от големи пламъци камион, но той останал да виси във въздуха през бетоновите блокове, в които се ударил. Движението на магистралата беше спряно за 5 часа, докато пътят бъде разчистен.

Продължете по-нататък

Интересно

Следващият Джеймс Бонд ще бъде чернокожа дама

публикувано

на

Ролята на следващия двадесет и пети филм за Джеймс Бонд ще бъде поверена на чернокожа дама, британската актриса Лашана Линч, съобщава в. “Сън”. Тя е на 31 години и се е снимала в лентата “Капитан Марвел” в ролята на Мария Рамбо, най-добрата приятелка на Карол Денвърс.

От 2006 година ролята на Джеймс Бонд се изпълняваше от английския актьор Даниъл Крейг. Но през месец май 2016 година той заяви, че повече не желае да играе в шпионската сага. Тогава тръгнаха шеговити спекулации в социалните
мрежи , че неговата роля вече трябва да бъде поверена на жена.

Но потребителите тогава не подозираха, че все пак са отгатнали бъдещия ход на събитията. За решението главният шпионин на Нейно Величество да стане представителка на нежния пол е повлияла една от авторките на лентата – Фийби Уолър-Бридж, известна с феминистките си възгледи.

Мнозинството от феновете на филмите за агент 007 изразиха възмущението си от новия избор. Според тях ролята на Бонд е прекалено мъжка, за да може с нея да се справи дама. Премиерата на филма “Джеймс Бонд 25” ще се състои през 2020 година. Повествованието ще започне с класическия агент 007, който излиза в пенсия и се е установил на остров Ямайка. Там той се среща с ръководителя на британската шпионска служба МИ-6 за нова мисия. На Даниъл Крейг бива представена неговата чернокожа заместничка, която е взела дори и неговия култов кодов номер 007.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено