Открийте ни и в

СВЯТ

12 души бяха стъпкани до смърт в индийски храм

Инцидентът стана около 3:00 ч. по претъпкания маршрут към светилището Вайшно Деви в Кашмир

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Дванадесет души бяха смазани до смърт при блъскане пред индийски религиозен храм в ранните часове на събота, докато десетки хиляди поклонници се събраха, за да отправят молитви, съобщиха официални лица.

Инцидентът стана около 3:00 ч. по претъпкания маршрут към светилището Вайшно Деви в администрирания от Индия район Кашмир, посещаван от милиони всяка година като едно от най-почитаните места в индуизма.

„Хората падаха един върху друг… Беше трудно да се разбере чий крак или ръце са заплетени“, каза по телефона пред АФП оцелелият Равиндър. „Помогнах да приберат осем тела, докато линейките пристигнаха след около половин час. Чувствам се късметлия, че съм жив, но все още треперя от спомена за това, което видях“, каза той.

Видеозаписи показват ужасени поклонници, които се вкопчват в метални греди, за да избягат от тълпата, и сините светлини на линейки, мигащи в тъмнината, докато се опитват да откарат пострадали към болниците през огромни тълпи.

Длъжностните лица се опитаха да обяснят станалото с предполагаемата свада между две групи младежи и наплива от хора за Нова година.

„Полицията и служителите… реагираха бързо (след свадата) и редът в тълпата беше незабавно възстановен“, каза шефът на местната полиция Дилбаг Сингх пред информационната агенция Press Trust of India. „Но по това време щетите са били нанесени“, каза той.

Свидетели обаче казаха, че властите са били зле организирани, нещо, което отричаха от ръководството на светилището.

Ранени са и около десетина души.

Преди пандемията всеки ден около 100 000 поклонници се изкачваха по стръмна криволичеща пътека до тясната пещера, съдържаща светилището на Вайшно Деви. Сега властите са ограничили дневния брой до 25 000, но свидетели и съобщения в пресата съобщиха, че този брой може да е надвишен многократно.

„Там имаше най-малко 100 000 души. Никой не проверяваше регистрационните фишове на поклонниците“, каза Равиндър. „Бил съм там много пъти, но никога не съм виждал такъв прилив на хора“, каза той. “Едва когато някои от нас успяха да вдигнат мъртво тяло с ръце, хората можеха да видят (какво се случва) и направиха място за изнасяне на телата.”

Сн.: АП/БТА

Друг свидетел, дошъл от Газиабад край Ню Делхи с група от около 10 души, каза, че е имало очевидно “лошо управление”.

„Ако те знаеха, че се случва такова много струпване, трябваше да спрат хората“, каза мъжът, без да посочи името си.

През 2008 г. при два подобни инцидента в Индия загинаха повече от 370 индуси.

Други в Керала през 2011 г. и в Мадхя Прадеш две години по-късно убиха повече от 100 души.

Храмът на Вайшно Деви, проявление на индуистката богиня Вайшнави, се намира на хълмовете на около 60 километра от град Джаму. Той беше посетен от над 8,5 милиона души през 2018 г.

Хората пътуват до близкия оживен град Катра и след това се изкачват на около 15 километра пеша или с пони по криволичеща писта. След като стигнат до входа на пещерата, често им се налага да чакат с часове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА