Открийте ни и в

Близък изток и Азия

13 милиарда кубични метра природен газ открити край бреговете на Израел

Откритието идва малко, след като Тел Авив обяви, че Израел ще стане основен доставчик на газ за Европа

публикувано

на

13 милиарда кубични метра природен газ е открила край бреговете на Израел Energean. Международната компания за проучване и производство на въглеводороди, с фокус върху природния газ, обяви новото откритие днес и допълни, че то е станало възможно в резултат на проучвателния сондаж, наречен Zeus-1 (Зевс-1).

Компанията потвърди и наличието на допълнителни 3,75 млрд. куб. м в находището си Athena (Атина).

Известието идва по-малко от месец, след като Израел и Ливан сключиха историческо споразумение за морската си граница, осъществено с посредничеството на САЩ и две седмици, след като премиерът Яир Лапит обяви че Израел ще стане основен доставчик на газ за Европа, разтърсена от енергийна криза заради войната в Украйна и ограничаване на руските доставки.

1978 г.: Добри Динев спаси 43-ма от удавяне

Обявените днес открития потвърждават прогнозата на компанията, че т. нар. „район Олимп“ – разположен между газовите находища Кариш и Танин – е както обемен, така и търговски жизнеспособен.

“След началото на добива от находището ни в Кариш миналата седмица, съм доволен, че нашата програма за сондиране, която вече е осигурила пет успешни сондажа от пет, продължава да носи стойност, осигурявайки сигурност на доставките и енергийна конкуренция в региона“, каза главният изпълнителен директор на Energean Матиос Ригас, цитиран от Jerusalem Post.

Датчани наливат 12 млн. лв. в Божурище

Изобилие от израелски газ в района на Олимп

Компанията планира следващите си стъпки към капитализиране на богатството на района и очаква в началото на 2023 г. да актуализира информацията за пазара относно общия обем на ресурсите в района на Олимпус, като вземе предвид увеличените обеми в Зевс и Атина.

“След старта на производството от находището ни Кариш миналата седмица, съм доволен, че нашата програма за сондиране, която вече донесе пет успешни сондажа от пет, продължава да носи стойност, осигурявайки сигурност на доставките и енергийна конкуренция в региона”, заяви Матиос Ригас, главен изпълнителен директор на Energean.

Очакваме да се ангажираме с концепция за разработване през първото полугодие на 2023 година, допълни той.

Energean премести сондажната си платформа Stena IceMax, за да започне сондиране на сондажния обект Херкулес – последният сондаж в сондажната кампания през 2022 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено