Открийте ни и в

Български истории

143 децибела: „Гинес“ обяви българка за най-мощния глас на планетата (ВИДЕО, СНИМКИ)

Народната певица Смиляна Захариева получи сертификата на 18 юни

публикувано

на

Смиляна Захариева не може да скрие сълзите си при новината от „Гинес“

Тя е усмихната, позитивна, емоционална, чаровна! И има най-мощния глас на планетата. Българската народна певица Смиляна Захариева получи официално доказателство за това чрез сертификат от “Гинес“. През миналата година тя спази всички указания и изисквания на Книгата на рекордите, като изпя „Излел е Дельо хайдутин” с невероятните 143,8 децибела. Този рекорд я вписа съвсем официално в „Гинес“, а новината за успеха дойде преди дни – в средата на юни.

До този момент в Книгата за световните рекорди стоеше постижението на Ник Стефънсон, който обаче достига своите над 123 децибела с викане.

Народната песен “Бре Петрунко“ озвучи реклама на Mercedes (ВИДЕО)

Смиляна е завършила фолклорното училище в Широка лъка. Обиколила е света с великолепния си глас и навсякъде събира възхищение и възторжени аплодисменти.

Смиляна Захариева не може да скрие сълзите си при новината от „Гинес“

 

Силата на гласа на българката е около 15 пъти по-силен от средната височина на човешкия глас.

При нормален разговор човешкият глас достига до 30 децибела, а при пеене може да се развие до 110. Захариева обаче влиза в Книгата на рекордите за Гинес с постижение от над 140 децибела. Според учените такава сила на звука може да спука тъпанчето на човек и се равнява на

звук от изстрел от огнестрелно оръжие или прелитащ самолет

Захариева обаче смята да използва силния си глас и родопския фолклор, за да лекува. “Зная, че гласът ми въздейства, вълнува и променя аура. Тази сила и специфичност ще ги използвам за лечение на хората с помощта на Родопите и чановете”, написа тя в профила си във фейсбук, след като обяви там и новината, че е получила сертификат от “Гинес”.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zBf9nU-ys_U[/embedyt]

Смиляна е трябвало да изпълни конкретно многото подробни указания на екипа от Книгата на рекордите, за да стане собственик на сертификата.

„От „Гинес“ ми поставиха условието микрофонът да е отдалечен от мен на 2,5 метра и да е поставен на 1,5 м височина, независимо от това къде се правеше. Уредите отчетоха 113,8 децибела”, обясни Смиляна.

Българката и екипът й по време на изпълнението, което се превърна в рекорд

Има специална формула, която изчислява загуби в далечината. С 6 децибела например се намалява силата на гласа на всеки половин метър.

“Ако микрофонът е на 2,5 метра отстояние от мен, реално от устата ми до уреда аз губя 30 децибела. Като се пресметнат степента и силата на разсейване на звука за тези 2,5 метра, то те се равняват на 143,8 децибела”, разказа преди време тя.

От „Гинес“ имали редица условия към вида на залата, ако опитът се провежда на закрито, както и към вида на шумомера, с който е измерена мощта на гласа на Смиляна.

Искали са шумомерът да е от най-високия клас

на пазара. Тъй като подобно устройство струвало доста скъпо – 7500 евро, за опита й помогнали от фирма.

Те не поставили на пловдивчанката никакви финансови условия. След това трябвало да бъдат изпълнени и останалите изисквания на Книгата за рекорди. От „Гинес“ поставили условие, ако опитът се изпълнява на открито, външният шум да е под 60 децибела. Но тъй като опитът зависел от това дали ще има вятър или не, то Смиляна решила да ползва студио.

Друго условие от „Гинес“ било певицата да не впръсква нищо в гърлото си и затова пловдивчанката решила да не пие дори вода, за да не компрометира опита си, който бе проведен на 27 септември м.г.

Решението на „Гинес“ с придружаващия го сертификат пристигнало на 18 юни т.г.

До последно тя пазела в тайна деня на опита си, за да могат с екипа й да се съсредоточат върху поставените цели и изисквания. “Заложих на астрологията за определянето на дата”, разказа още Смиляна.

Тя не за първи път покорява с мощния си глас

публиката. Преди време при нейно изпълнение уред отчете мощ на гласа й от 131.17 децибела. Тогава народната певица от Пловдив подаде данните от замерването към екипа на „Гинес“.

Заради предишния рекордьор, който стигнал високите децибели с викане, представителите на „Гинес“ насочили пловдивчанката да се включи в състезание за крещене, но тя категорично отказала. Не се отказала обаче да намери начин да покаже, че гласът може да бъде красив, мощен и въздействащ, без да се крещи истерично.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Български истории

Пасторът на BG баптистката църква в Чикаго почина

Поклонението е днес на 6334 W Diversey Ave Chicago IL 60639

публикувано

на

Виж цялата статия

Пасторът на българската баптистка църква в Чикаго почина. Георги Киров беше покосен от тромб, който поразил сърцето му.

Поклонението ще се проведе от 14,30 до 17,30 часа днес. Официалното богослужение ще е в 15 часа американско време в църквата на 6334 W Diversey Ave Chicago IL 60639.

„Скъпи приятели, с болка в сърцата си ви съобщаваме тъжната вест, че брат Георги Киров – син, съпруг, баща и пастoр на Българска Баптиска църква в Чикаго си премина във вечната Слава“, казват в официално съобщение от баптистката църква в Чикаго.

Роднините на Георги събират средства през gofundme.com. 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

Българка може да застане начело на гиганта L’Oreal

Любомира Роше е в списъка с възможните наследници на сегашния директор, който се оттегля

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: L’Oreal и Twitter

Българка е в списъка на хората, които могат да оглавят френския козметичен гигант L’Oreal SA.

Компанията се готви да посочи своя следващ главен изпълнителен директор в труден момент, когато потребителите по света все по-рядко са склонни да купуват скъпи парфюми и козметика.

Жан-Пол Агон, който се оттегля от поста през следващата година, когато навършва 65 години, заяви в интервю, че козметичният гигант ще обяви своя наследник „доста скоро“. Той вече посочи на годишното събрание през юни, че изборът ще бъде направен от компанията, разказва Bloomberg.

Сред кандидатите присъства и името на българката Любомира Роше, която заема поста на директор на дигиталното звено в компанията, което тя оглавява вече шеста година.

L’Oreal търси „някой, който ще може да управлява тази компания в непредсказуеми времена“, изтъкна Агон в интервю за Bloomberg на 5 октомври. „L’Oreal е меритокрация. Търсим най-доброто от най-доброто“, подчерта още ръководителят на компанията.

Любомира Роше според Bloomberg е едновременно считана за аутсайдер в списъка, но и е

изгряваща звезда в компанията

Тя е директор за дигиталния бизнес и се присъединява към L’Oreal едва през 2014 г. На 43 години Роше се превръща във видимото лице на L’Oreal, пише агенцията, цитирана от „Инвестор“. Българката е икономист по образование със стаж в Capgemini SE и Microsoft Corp. За работата си в козметичната компания печели приза в категория „Глобален маркетолог на годината“ за 2019 година от Световната федерация на рекламистите.

Начело на списъка с възможните наследници на Агон в L’Oreal е Никола Йеронимус. Той е заместник главен изпълнителен директор и смятан за ветеран в компанията. Йеронимус вече беше споменат от анализаторите като възможен наследник на Агон през 2016 г. Той се присъединява към компанията през 1987 г. като продуктов мениджър и ръководи различни бизнес сегменти, включително професионалните продукти и луксозните звена. Самият Агон работи като заместник главен изпълнителен директор, преди да заеме лидерската позиция. Възрастта на Йеронимус остава една възможна пречка: той ще бъде на 57, когато Агон се пенсионира.

„Йеронимус е най-изявеният кандидат, но ако той поеме поста на изпълнителен директор през следващата година, когато Агон подаде оставката си, ще бъде с пет години по-възрастен от Агон по времето, когато вторият беше назначен за изпълнителен директор през 2006 г.“, коментира Пиер Тенер, анализатор в Oddo. „В исторически план изпълнителните директори на L’Oreal обикновено заемат позицията в продължение на над десетилетие“, изтъква още той.

Втори в списъка е Стефан Риндернех. В момента заема поста на ръководител на бизнеса на L’Oreal за Северна Америка. 47-годишният Риндернех е образец на изпълнителен директор, действащ на международните пазари. Той прекарва 13 години в Азия, като работи в Япония и Южна Корея, преди да започне да управлява операциите на L’Oreal в Китай, най-големият пазар на групата след САЩ. Подобно на Риндернех, Агон също ръководи дейността на компанията на американския пазар, преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор.

Според Тенер обаче сега не е подходящ момент за избирането на Риндернех за ръководител на компанията, тъй като това може да ощети сериозно операциите на L’Oreal в САЩ.

В списъка има още една жена

52-годишната Барбара Лавернос е директор по технологиите и операциите, като отговаря за ключовата верига на доставки за 7-те милиарда козметични продукта на L’Oreal, произвеждани годишно. 2020 г. беше особено трудна в оперативно отношение, тъй като потребителите все повече се насочват към електронната търговия по време на националните блокади. Стратегията за ускоряване към онлайн търговията до голяма степен зависи от екипа на Лавернос.

Избирането на българката Роше или Лавернос би затвърдило твърдението на L’Oreal за равномерно разпределяне на ръководните позиции между половете, пише Bloomberg.

Който и да е новият изпълнителен директор на L’Oreal, той ще бъде изправен пред стена от проблеми. Приходите на компанията за първото полугодие намаляха с 12%, отчитайки най-големия спад от поне 20 години. Блокадите и ограниченията при пътуванията доведоха до по-редки случаи на общуване, което се отрази и върху покупките на козметика. Съществува вероятност компанията да направи допълнителни инвестиции, за да възстанови или да намери нови насоки за някои части от бизнеса си, твърдят анализатори.

Агон, който се присъединява към L’Oreal през 1978 г., е главен изпълнителен директор от 2006 г. и председател на дружеството от 2011 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Български истории

С изучаване на сънищата: Българка стана „Млад талант“ на Франция

Ралица Тодорова се е отдала на изучаването на мозъка и формирането на спомените

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимкa: БНР

Често тълкуваме сънищата си, търсим скрит смисъл, учудваме се, когато те се сбъдват, но най-често ги забравяме още на сутринта.

Не така стоят нещата с младата българка Ралица Тодорова, посветила се на изучаване на сънищата. А в тях, оказва се, няма нищо загадъчно, а само формиране на спомени, обясни пред bTV специалистката по биология и невронауки, която скоро получи престижната награда „Млад талант“ в областта на медицината за своите изследвания.

От 11 години Ралица живее в чужбина. Получава бакалавърската си степен в Шотландия, посещава обменна програма в Швеция и живее във Франция от 7 години, където е изкарала докторантурата си. В момента

работи като научен инженер

в лаборатория, в която изследва сънищата.

Интересът й към невронауките обаче датира още от ученическите й години. Тогава й попада статия за механична ръка, която бихме могли да движим с нашата мисъл, която определя по-нататъшния й научен път. Реактивирането на спомени от нашия ден и как можем да виждаме тази реактивация по време на съня, за да укрепнат спомените, се превръщат в нейна страст.

„По време на деня мозъкът е в такова състояние, особено когато ни се случват интересни неща, в което енкодира и невроните запомнят каквото ни се е случило, но за много кратко време. Има една зона в мозъка, която се казва хипокампус. Без тази зона не можем да формираме нови спомени, но тя не ги пази задълго. По време на съня тази зона реактивира всичко, което е запомнила дословно. Останалата част от мозъка се опитва да осмисли, води си бележки, прави връзки между нещата, които са ни се случили“, обяснява Ралица Тодорова.

Снимкa: Pixabay

Кортексът е частта от мозъка, която запомня важното. Така ако си припомним случка след година, ще си спомним абстрактно, най-важното“, допълва тя.

Екипът на Ралица извършва научни експерименти с мишки в лаборатория във Франция.

„Мишки се разхождат на нови места, минават през нови лабиринти, намират пътя към правилното място и когато записваме техния хипокампус, клетките реагират на конкретно място. Така че като виждаме невронната активност в тази зона, можем да видим къде се намира мишката в момента. Тази зона е наречена

компасът на мозъка“

разказва тя.

Спрямо мозъчната активност, освен къде се намира мишката, екипът на Ралица може да види и къде си мисли, че се намира мишката. По време на съня те наблюдават същата активност – реактивация на същите места, където мишката е била.

Преповтарянето, реактивацията по време на съня, са абсолютно необходими за укрепването на спомените.

„При хората съществува същият тип реактивацията по време на съня. Не можем да си представим точно какво сънува човек, но знаем, че подобен тип реактивация се случва основно в първата част на съня, в първата половина на нощта. Има различни фази на съня – бавните фази на съня и парадоксалният сън, при който се движат очите. Наскоро разбрахме, че човек може да сънува по време на всяка фаза на съня“, допълва тя.

Колега на Ралица пък записва невронната активност, но вместо да я визуализира в графики, той я превръща в музика, като всеки тон отговаря на различен неврон.

Така мелодията разкрива различни страни на мозъчната активност. В будното състояние, например, мозъкът не си почива в нито един момент. Мозъчната дейност по време на съня пък е

много по-ритмична

Там се открояват паузи, в които учените твърдят, че 2% от невронната активност всъщност остава, за да пази паметта.

А освен любопитно, изучаването на трупането на спомени е и важно за медицината, отбелязва Ралица Тодорова.

„Ако знаем повече за човешкия мозък, това може да доведе впоследствие до по-добро разбиране как той би трябвало да работи. И ако разберем как би трябвало да работи, тогава други изследвания могат да демонстрират какви са проблемите, които могат да настъпят в този процес. И как тези проблеми могат да бъдат свързани с болести като шизофрения, алцхаймер. Това може да доведе до по-добро лечение на тези болести“, завършва тя.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в БГ успехи, Гинес
Българин създаде световно известна лаборатория по физика

Физиката явно е в кръвта на братя Попминчеви (Теньо и Димитър) от Казанлък. Сигурно защото и двамата са възпитаници на...

Затвори