Открийте ни и в

САЩ

15 603 акра гора в Калифорния са изпепелени от огромен пожар

Около 6 000 души са получили заповед за евакуация, някои обаче са отказали да напуснат

публикувано

на

Огнеборците очакват разрастване на горските пожари в Аризона

Бързо разпространяващият се горски пожар в Калифорния, САЩ е изпепелил 15 603 акра (63 143.07 дка) и продължава бързо да поглъща земя. Той е неуправляем, признава противопожарната служба, цитирана от Би Би Си.

Около 6000 души са получили заповед за евакуация. Някои са отказали да напуснат. Унищожени са 10 постройки, щети има по още 5. Други 3 271 са застрашени. Те включват домове и предприятия, съобщава Калифорнийският департамент по горско стопанство и противопожарна защита (Cal Fire). Около 2000 пожарникари работят на терен. Включени са самолети и булдозери. Гасенето е затруднено от стръмния терен, високите температури и ниската влажност.

Разследват се причините за започналия в петък пожар, кръстен Oak Fire. В събота в калифорнийския окръг Марипоса беше обявено извънредно положение. То позволява да се освободи федерална помощ.

Мащабът на пожара бележи зловещото начало на сезона на горските пожари в Калифорния и официалните лица предупредиха, че комбинацията от суша, климатични промени и прекомерно разраснала се растителност създава значителни предизвикателства и увеличава вероятността пожарът да се разпространи бързо.

Голяма част от Съединените щати е обхваната от гореща вълна и в повече от дузина щати са в сила предупреждения за горещини. Температурите в окръг Марипоса достигнаха 38 градуса в неделя и се очаква да останат високи през следващите няколко дни.

Националният парк Йосемити, който се намира на североизток от мястото, където гори Oak Fire, е дом на някои от най-големите и най-стари дървета секвоя в света. Секвоите бяха застрашени от друг пожар по-рано този месец, но пожарникарите успяха да ги спасят. В петък Горската служба на САЩ заяви, че предприема спешни мерки за защита на дърветата, включително премахване на ниско разположена растителност, която може да подхрани пожарите, и други мерки.

Изменението на климата увеличава риска от горещо и сухо време, което вероятно ще подхрани горските пожари.

Светът вече се е затоплил с около 1,1°C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не намалят рязко емисиите.

Няколко европейски правителства се борят да овладеят десетки отделни горски пожари, които обхванаха континента през последните седмици. Сред тях е Гърция, в България също има пожари.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено