Открийте ни и в

България

16 кандидат-депутати отхвърлени от ЦИК заради ненавършена възраст или двойно гражданство

Тези пропуски говорят, че контролът в партиите при съставяне на листите е бил занижен.

публикувано

на

ЦИК откри нередности в 16 от кандидатурите за депутати за следващото Народно събрание и ги заличава от листите, става ясно от решение, публикувано на сайта на комисията.

По-голямата част от изхвърлените от надпреварата за следващ парламент нямат навършена минимална възраст от 21 години – 9 души. 7 други пък имат още един паспорт, освен българския, което е недопустимо и те също биват отхвърлени.

Главна дирекция „ГРАО” към регионалното министерство откри несъответстващите на изискванията при проверка на партийните листи.

Предизборната кампания официално започва - 30 партии и коалиции се борят за място в следващия парламент

Най-много „младоци“ са намерили място в листите на „Българска прогресивна линия” – 5 души. Става дума за формацията, която създадоха групата депутати, отцепили се от БСП миналата година поради несъгласия с ръководството.

По още един ненавършил години кандидат има в „Атака”, „Републиканци за България”, АБВ и дясната коалиция „Демократична България – Обединение”.

По конституция кандидатите за депутати трябва да имат само българско гражданство, а 7 от тях не отговарят на това изискване и имат още един паспорт. Двама са в листите на партия „Възраждане” на Костадин Костадинов, а по един при „ВМРО-БНД”, коалицията „Изправи се! Мутри вън!”, „МИР”, „Републиканци за България” и „Пряка демокрация”.

Тези пропуски говорят, че контролът в партиите при съставяне на листите е бил занижен.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено