Открийте ни и в

Интересно

Талибаните я простреляха, защото отиде на училище. Днес Малала завърши Оксфорд

Малала се превърна в икона на борбата на жените за право на образование и през 2014 г., на 17-годишна възраст, бе удостоена с Нобеловата награда за мир.

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Нобеловата лауреатка за мир Малала Юсафзаи, превърнала се в световен символ на борбата за образование, обяви днес, че е завършила Оксфордския университет във Великобритания.

Юсафзаи преживя през 2012 г. в Пакистан опит за убийство от талибаните при връщането си у дома от училище.

„Трудно е да изразя радостта и благодарността си, че получих дипломата си по философия, политика и икономика в Оксфорд“, обяви 22-годишната Юсафзаи в Туитър. Публикацията й е съпътствана от снимки, на една от които се вижда как тя празнува получаването на дипломата си, като споделя празнична торта с близките си.

Малала беше приета в престижния университет през 2017 г., след като завърши средното си образование в гимназия в Бирмингам. Тя, заедно със семейството си, намери през 2012 г. убежище в този град в Централна Англия, след като бе тежко ранена от талибаните.

Малала започна своята борба през 2007 г., когато талибаните наложиха закона си в долината Суат, която допреди това бе мирен туристически регион.

На 11-годишна възраст Малала, която е дъщеря на училищен директор и на неграмотна майка, разполагаше със свой блог на сайта на Би Би Си в неговата версия на урду, националния език на Пакистан. В този блог тя разказваше за климата на страх, царуващ в долината.

С придобиването на популярност тя се превърна в мишена за талибаните, които решават да я елиминират. На 15-годишна възраст тя бе простреляна с куршуми в главата и рамото при атака срещу училищния автобус, с който пътува от училище до вкъщи.

В последствие тя се превърна в икона на борбата на жените за право на образование и през 2014 г., на 17-годишна възраст, бе удостоена с Нобеловата награда за мир.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Гълфстрийм отслабва: Носи наводнения в Америка и екстремни явления в Европа

Предишни изследвания по темата сочеха, че от средата на 20 век силата на Гълфстрийм намалява с около 15 процента

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Данните от различни океанографски изследователски проекти сочат, че Атлантическата меридионална циркулация, по-известна под името Гълфстрийм – значително е отслабнала. Мощното течение в Атлантическия океан пренася топли водни маси на север към Нормандските острови, Ирландия, Великобритания и по-нататък към Нидерландия, Германия и Скандинавия, съобщи Deutsche Welle.

„Системата Гълфстрийм пренася близо 20 милиона кубически метра вода в секунда, което е 100 пъти повече, отколкото река Амазонка“, обяснява значението на тази климатична система Щефан Рамсторф. Ученият от Института за изследване на климатичните последици в Потсдам е инициатор и съавтор на изследване, което беше публикувано тези дни в специализираното издание „Nature Geoscience“.

Ако Гълфстрийм изчезне, това ще доведе до промяна и във втория по значение климатичен феномен – северноатлантическото дълбочинно течение. То започва там, където отслабва силата на Гълфстрийм – край Исландия. Сега то пренася студени водни маси на голяма дълбочина в обратна посока – покрай двата американски материка чак до Антарктическия океан на юг.

Какво ще стане, ако двете течения се променят?

От Потсдамския Институт за изследване на последиците за климата отдавна предупреждават, че разрушаването на тази система, заради промените в климата, може да има непредвидими последици за природата и човека. Топенето на глетчерите в Гренландия и валежите, които ще зачестяват, ще причинят приток на сладка вода към Арктическия океан. А с това ще отслабва и силата на американското дълбочинно течение.

Как ще се отрази това на сегашната климатична система? Какво ще означава за животинския и растителния свят една толкова масивна промяна на морските течения, които транспортират също хранителни вещества и кислород? Ще промени ли това регионалните климатични зони – къде ще се стане по-топло, къде по-студено или по-сухо? И ще успеят ли човекът и природата достатъчно бързо да се приспособят към новите условия?

Всички тези въпроси учените си задават още отсега. Те се опасяват, че в бъдеще ще зачестят наводненията по северното американско крайбрежие, а Европа трябва да се подготви за повече екстремни климатични явления. Предишни изследвания по темата сочеха, че от средата на 20 век силата на Гълфстрийм намалява с около 15 процента. А новото проучване потвърждава връзката с глобалното затопляне, причинено от човешката дейност.

Безпрецедентни промени

„Резултатите от нашите проучвания сочат, че докъм края на 19 век Гълфстрийм е бил сравнително стабилен. В края на малкия ледников период (към 1850 година) течението започва постепенно да отслабва, а към средата на 20 век тенденцията се засилва.

Някои от данните, с които са боравили учените, не са достатъчно пълни, посочва Левке Цезар от групата ирландски изследователи, включени в изследването. Но въпреки това проучването дава достатъчно показателна картина. А тя сочи, че отслабването на Гълфстрийм е безпрецедентно от повече от хиляда години насам.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

През 2025 г. започва строителството на първия орбитален хотел (ВИДЕО, СНИМКИ)

Станцията Voyager може да заработи още през 2027 г.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Voyager Station

През 2025 г. трябва да започне работата по първия „космически хотел“ в ниската земна орбита. Той ще бъде оборудван с ресторанти, кино, спа център и стаи за 400 души.

Според проекта, разработен от Orbital Assembly Corporation (OAC), станцията Voyager може да заработи още през 2027 г., с изградената инфраструктура в орбита около Земята. Космическата станция ще бъде голям кръг и ще се върти, за да генерира изкуствена гравитация, която ще бъде настроена на ниво, подобно на гравитацията, открита на повърхността на Луната.

Хотелът на Voyager Station ще включва много от функциите, които бихте очаквали на круизен кораб, включително тематични ресторанти, здравен център и кино. Той ще включва поредица от каюти, прикрепени към външната страна на въртящия се пръстен и някои от тях могат да бъдат продадени на подобни на НАСА или Европейската агенция за космически изследвания.

Все още не се разкриват подробности за разходите за изграждане на космическата станция или разходите за нощувка в хотела, въпреки че се очаква да стават по-евтини благодарение на многократно използваемите ракети носители като SpaceX Falcon 9 и бъдещия Starship.

Космическата станция Voyager Class ще бъде съставена от поредица от пръстени, с множество „модули“, прикрепени към най-външната част от пръстените. Някои от тези 24 модула ще се управляват от Gateway Foundation и ще бъдат предназначени за екипаж, въздух, вода и енергия.

Сн.: Voyager Station

В хотела ще има фитнес зала, кухня, ресторант, бар и други важни съоръжения за хората, които трябва да бъдат на гарата по-дълго.

Останалите модули ще бъдат отдадени под наем или продадени на частни компании и правителства. Например, хората биха могли да закупят един от модулите 20×12 метра за частна вила или множество модули, за да създадат хотел със спа център, кино и др.

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Правителствените агенции биха могли да използват станцията за помещение на собствен научен модул или като център за обучение на астронавти, които се готвят да отидат на Марс.

Идеята за орбитална космическа станция, изградена около централно кръгло колело, се връща към най-ранните дни на космическите пътувания, по идея на Вернхер фон Браун. Той беше един от архитектите на програмата на НАСА „Аполон“ и през 50-те години предложи колелообразно местообитание, което се върти, за да създаде изкуствена гравитация.

Концепцията за станцията Voyager, която е подобна идея, но в много по-голям мащаб, възниква за първи път през 2012 г. с пускането на Gateway Foundation. OAC, фирмата, създадена от фондацията, за да реализира визията на орбитална станция, е създадена през 2018 г. с цел тя да заработи до 2027 г.

Лунната гравитация е около 1/6 от нивото на гравитацията, намерено на Земята, и това е нивото, предложено за станцията. Поради естеството на въртящия се диск, това може да се увеличи или намали чрез завъртане по-бързо или по-бавно.

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Сн.: Voyager Station

Лунната гравитация е 1,6 метра в секунда, на Земята тя е 9,8 метра в секунда – поради относителния размер на звездните тела.

Тестването на степента на гравитация, с което тялото ни може да се справи, ще помогне при бъдещи космически полети на дълги разстояния.

Екипът включва ветерани от НАСА, пилоти, инженери и архитекти, изграждащи система, която включва множество каюти за различни цели и високоскоростен „космически влак“.

Всеки от тези 24 интегрирани модула за обитаване ще бъде с дължина 20 метра и ширина 12 метра и ще има различна функция – от хотелските стаи до киносалоните. Фирмата също така очаква техният пръстен да включва фоайета, концертни зали, барове, библиотеки, фитнес зали и спа център – всички неща, които бихте видели на круизен кораб, но този ще обикаля целия свят на всеки 90 минути.

Първоначално екипът планира да тества концепцията с прототипна станция с много по-малък мащаб и свободно летящо съоръжение за микрогравитация, подобно на Международната космическа станция.

„Това ще бъде следващата индустриална революция“, обясни Джон Блинков, основател на Gateway Foundation, добавяйки, че ще създаде нова космическа индустрия.

Когато тестването приключи, робот на име STAR – Structure Truss Assembly Robot – ще изгради рамката за Voyager в орбита. Първата космическа конструкция ще бъде прототип 61-метров гравитационен пръстен в ниска земна орбита, който може да се завърти, за да създаде гравитация на нивото на Марс – 40% от гравитацията на Земята.

Изграждането му ще отнеме около две години и е наречено „демонстратор на краткосрочен план“ – докато в космоса сглобяването му ще отнеме три дни. Докато хотелът е първоначалната цел на космическата станция с изкуствена гравитация, компанията се надява в бъдеще да отдава пространство под шумове на агенции, включително НАСА и ЕКА.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Изненада: Летището в Загреб обявено за най-доброто в Европа

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Уикипедия

Летището в Загреб е признато за най-доброто в Европа в категорията летища с годишен капацитет от 2 до 5 милиона пътници за трета поредна година, съобщи операторът на Международно летище Загреб /MZLZ/, позовавайки се на проучване на мнението на пътниците, предаде агенция Хина.

Участниците в анкетата на Международния съвет на летищата (ACI) за качеството на услугите на летищата поставя международното летище в Загреб, наречено на първия хърватски президент Франьо Туджман, на първо място въпреки предизвикателствата на пандемията от коронавирус, довела до значително намаляване на броя на пътниците и полетите.

Базираният в Монреал, Канада, Международен съвет на летищата публикува на 1 март резултатите от проучването си за 2020 г., „най-трудната в историята на гражданската авиация“.

Сн.: Tromber/Уикипедия

Загребското летище е обявено за най-добро в Европа в своята категория за трета поредна година.

Председателят на управителния съвет на летището Хюсеин Бахадир Беди заяви, че скоро летище „Франьо Туджман“ ще представи лятното си разписание, и изрази надежда за постепенно възстановяване на нормалния му трафик.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
С нова технология стопаните могат да създават цифрови аватари на кучетата си

Новата технология вероятно ще се окаже изключително ценно средство за ветеринарите

Затвори