Открийте ни и в

България

18-годишен българин е най-добрият млад шофьор в Европа

публикувано

на

сн. СБА

18-годишният Симеон Цветков от София е големият победител в състезанието за най-добър млад шофьор в Европа, съобщи “24 часа”. Абитуриенът от Първа английска гимназия има книжка едва от 10 месеца, но се справи с конкуренцията на надпреварата в Любляна в средата на октомври.

В състезанието взеха участие 4 отбора по трима души от Полша, Словения, Сърбия и България. Надпреварата протече в пет етапа. В първия състезателите са в кола с тъмни стъкла, през които не се вижда нищо. Единствената връзка със случващото се навън са две камери за предно и задно виждане.

“Имаше трасе със завои. Карахме напред и назад, като единствено гледаш монитора на таблото на колата”, разказва Симеон за “24 часа”.

Във втория кръг на завой от състезателна писта се симулира валеж. Пръскачки пресъздават порой, а момчетата трябва да преминат през завоя първо с кола с предно предаване, зимни гуми и ръчна скоростна кутия, а после и с кола с автоматични скорости и всесезонни гуми. При едната се получава недозавиване, а с другата презавиване и поднасяне на завоя.

В трети кръг участниците трябва да осигурят първа долекарска помощ. Двама души симулират катастрофа, при която единият е тежко ранен с разрязана артерия на бедрото. Състезателите трябва да спрат кръвоизлива и да повикат лекарска помощ. Тази задача Симеон намира за най-сложна.

“Едно е да знаеш как се действа при такава ситуация на теория, но е съвсем друго на живо”, казва младежът. При предпоследната задача има кола с повреди, които я правят опасна за шофиране и състезателите трябва да открият тези повреди.

“Имаше липсващ триъгълник, повредени светлини, счупено перо на чистачка, мека гума. За 3 мин трябваше да открием най-много повреди”, разказава Симеон Цветков пред изданието.

Последният пети кръг е слалом, по който се минава отново с две коли с различни гуми, скоростни кутии и задвижване на колелата. Трасето е с изкачвания и спускания, завои, на места с мокра настилка, а целта не е маршрутът да се мине най-бързо. Освен това състезанието има и теоретична част с въпросник за оказване на първа помощ и технически въпроси за колите. Състезателите имат за задача и да познаят максимално повече регистрационните съкращения от различни държави.

А Симеон за малко да пропусне състезанието. Още с отпътуването към словенската столица 18-годишното момче губи личната си карта. Установява, че документите не са у него, щом застава на рецепцията в хотела. “Свързахме се с българското посолство. Съдействаха ни и ми издадоха временен паспорт”, разказва младият автомобилист.

Българският отбор се представя най-добре и заема три от шестте призови места. Освен Симеон, който е на първо, Петър Господинов от Стара Загора заема петото място, а Цветомир Стамов от Сливен – третото. Трите момчета се представят най-добре на националното състезание за млади шофьори, което Сдружението на българските автомобилисти организира през май в София. В него взеха участие 4000 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено