Открийте ни и в

BG телевизия

1 година Ралица Василева в BiT: Никой не гледа

bgvoice

публикувано

на

Ралица Василева в интервю за Николай Бареков. Говорителката обучаваше екипа на близката до Делян Пеевски TV7

Една година от първата емисия новини с Ралица Василева по единствената българска телевизия в чужбина BiT – резултатите ясно показват: почти никой не гледа. На 14 септември 2015 г. Василева застана на екран, а телевизията започна да се излъчва и в България. Данните от пипълметричната агенция ГАРБ и от уебсайта на телевизията сочат, че емисиите с популярната в миналото говорителка на CNN привличат неколкостотин зрители, което е в пъти по-малко от времето, когато BiT беше само онлайн.

Данните на ГАРБ са важни, защото по тях се определят цените на рекламата. Агенцията е едната от двете на българския пазар и с нея работят Би Ти Ви и БНТ. NOVA пък са избрали „Нилсън“, които са подразделение на американската централа, която пък мери данните на телевизиите в САЩ. Но няма съществена разлика в резултатите.

Анализ на данните на ГАРБ от 1 януари до 6 септември 2016 година показва, че през стотици дни Новините с Ралица Василева нямат нито един зрител. В добрите си дни емисията може да събере до 2-3 хиляди зрители, но те се броят на пръсти. Пикът за Новините е на 3 май, когато пред малкия екран са седнали 7,990 души. Но още на следващия ден зрителите на Василева са едва 270.

Средномесечните цифри показват, че Новините са с рейтинг между 0,034 и 0,053%, което се равнява на около 2,500-4,000 зрители в групата 4+ (т.е. всички зрители над 4 години).

Най-силна за BiT е неделята, когато новините разделят предаването на Сашо Диков. Пикът е бил на 21 февруари, когато емисията е привлякла около 13 хиляди зрители, а Диков – близо 41 хиляди след това. Но уикенд емисията се води не от Василева, от Жени Цанев, която има стаж в БНТ.

Заради негледаемата програмна схема дори и Диков не може да запази добрия си рейтинг в следващите месеци и това се отразява на новините. Но известният бивш спортен водещ остава най-гледаният в ефира на BiT.

Програмната схема е възложена на известната през 90-те години на миналия век говорителка от БНТ Нери Терзиева, която съвместява и длъжността ПР на газовия олигарх Сашо Дончев.

В програмата си каналът залага на стари класически и европейски филми, които са интересни за ограничена аудитория. Всекидневното информационно предаване „еМисия България“ също е с гледаемост като тази на Новините с Ралица Василева.

Късната емисия за САЩ с Петя Кертикова отбелязва нула гледаемост в България (тя се излъчва в 1 ч. след полунощ) през почти всички дни и разчита основно на уеб трафик. И двете емисии обаче събират средно около 250-300 зрители, показва проверка в сайта на телевизията. През последните месеци BiT качва много от видеата си във Facebook. С помощта на платена реклама много от тези клипчета достигат хиляди гледания, но това е по-скоро ПР за телевизията, отколкото реална гледаемост, защото от видеата в социалната мрежа не може да се направят пари, а и не изглежда Facebook потребителите да се превърнали в зрители пред малкия екран.

Ралица Василева се присъедини към BiT в средата на август миналата година след като от CNN решиха да не й подновят договора през 2014 г. На името й се възлагаха огромни надежди, но година по-късно рейтингите показват, че засега тя не оправдава 6-цифрената си заплата и служебно жилище и автомобил. До редакционното приключване на BG VOICE не получихме коментар от Василева, до която изпратихме въпроси за ниския рейтинг.

Зрителите, изглежда, не харесват микса от основно преведени новини от международния обмен и забавни истории в края. Емисията й загърби всекидневните теми от емигрантския живот и се фокусира върху международните събития от Близкия изток и американската вътрешна политика. В допълнение честите лапсуси и гафове, които Василева прави, създават впечатлението, че е забравила родния език.

Данните от ГАРБ обаче разкриват и още една тревожна тенденция за BiT – профила на техния зрител.
Едва около 17% от тези пред екрана са в активната възраст от 19 до 49 години, а точно те са най-привлекателни за рекламодателите. Близо 70% от зрителите на BiT са над 60 г. Най-много са тези от 70 до 74 години (21.72%).

Телевизията съществува от 3 години. Тя стартира на 18 юли 2013 г. и когато се излъчваше само онлайн, Новините се гледаха редовно от 4-5 хиляди зрители, като в силните периоди аудиторията е нараствала до 15-20 и дори 45 хиляди. Но тези времена, изглежда, са отдавна отминали.
Каналът разполага с едни от най-модерните студиа в Чикаго и София и не е ясно дали през новия телевизионен сезон ще има промени и размествания, които да направят програмата по-интересна и гледаема както за зрителите в България, така и за тези близо 2 милиона души, които живеят в чужбина.

Бел. ред.: Екипът на BG VOICE е бил сред създателите на BiT, но се раздели с медията в края на 2015 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

BG телевизия

BG VOICE отпразнува 8 години и освети новото си студио (ВИДЕО

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Най-голямата българска медия зад граница BG VOICE отпразнува своя 8-и рожден ден със стилно парти, на което покани партньори, рекламодатели и общественици. В началото поп Грую от храма “Света София” в Дес Плейнс освети новото студио за видеосъдържание, което медията използва от междинните избори през октомври.  Свещеникът благослови нюзплекса и с типичното си чувство за хумор пожела успех на медията като този на “Ню Йорк таймс” и “Вашингтон пост”.

За 8-те си години BG VOICE издаде 435 броя и се превърна в безапелационен лидер в САЩ и Канада. В Чикаго всяка седмица вестникът отпечатва 120 страници (всеки вторник и петък) – с 32 страници повече от конкурентните издания, взети заедно. Тиражът на BG VOICE е два пъти по-голям. Медията произвежда все повече видеосъдържание за новия си уебсайт и социални мрежи, а радио BG VOICE става все по-любимо на българите в цяла Америка.

Мобилното приложение BG LINKED става все по-популярно с над 10 000 свалени за iOS и андроид. То събира всички български бизнеси, събития, безплатни малки обяви и дава възможност за слушане на радио BG VOICE.

„Българските медии са основен фактор в българската общност в Чикаго и в Средния запад. Тяхната роля е на информационен канал, и на коректив на това, което всеки един от нас прави – от държавен служител, бизнес или културен деец. Медиите са много, много важна част от този обществен живот, който имаме тук”, каза генералният консул в Чикаго Иван Анчев. „На 8-годишния рожден ден на BG VOICE пожелавам да прибави още една 0 след това, за да бъде една дълговечна българска медия отвъд Океана.”

Най-големият двигател на всичко, което прави медийната група, е аудиторията.  „Пожелавам си да не забравяме тази мисия, с която започнахме вестника преди 8 години. BG VOICE да бъде силният български глас на нашите сънародници в Северна Америка, защото сме по-директната връзка с институциите, когато те имат проблем, връзката с езика, с българския език, с нашия корен, с обичаите и, разбира се, развлеченията от тази страна на Океана”, каза главният редактор и единия от издателите на BG VOICE Ясен Дараков.

Цифрата 8 – символ на безкрайността, подсказа за намеренията на медията да остави траен отпечатък в историята на българската общност в Северна Америка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG телевизия

По много от същото

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

И тази година като миналата – bTV си излъчва „Фермата“

Велислава Антонова

И през този телевизионен сезон големите ефирни телевизии залагат на сигурно. Изборът и за зрители, и за рекламодатели отново е между риалити формати, и то отново между „Фермата“ и „ВИП брадър“. Решението на bTV и „Нова“ да започнат есенния сезон именно с тези предавания съвсем не е случаен. Това са форматите с традиционно висок рейтинг и данните на пийпълметричните агенции за поредна година го доказват. Най-много зрители сядат пред екрана именно заради тях, а това е водещо и за избора на рекламодателите. Затова и най-големите инвестиции на телевизиите продължават да са именно в риалити формати, следвани от сериалите и шоупрограмите. Въпреки че пазарът е далече от бума при снимането на български сериали преди няколко години, има все повече знаци, че водещите телевизии ще запазят амбициите си да предлагат и такова съдържание на зрителите. „Нова“ продължава да излъчва четвъртия сезон на „Откраднат живот“, а изпълнителният продуцент „Дрийм тийм филмс“ снима нов сериал за телевизията – „Дяволското гърло“. Трайно в схемата на „Нова“ остават риалити сериалът „София ден и нощ“, сатиричното предаване „Господари на ефира“ и музикалните формати. Скоро bTV ще започне да излъчва българския сериал „Скъпи наследници“. В есенната програмна схема на конкурента на „Нова“ се открояват и добре познати предавания като „Шоуто на Слави“, и кулинарният формат „МастърШеф“, „Гласът на България“ и „Бригада Нов дом“. Всичко това показва, че основните телевизии инвестират в изпитани програмни формули и все още нямат намерение да правят резки промени към нови. Постъпката им е логична, защото този тип предавания очевидно продължават да носят успех при очевидно нисък риск.

Обемът на рекламния пазар не оправдава прекалена разточителност. Изпълнителният директор на „Блу 449″, една от медийните агенции в „Паблисис уан“, Мария Георгиева обръща внимание, че пазарът отбеляза значителна инфлация – между 15 и 30%, която по думите й е заложена като условие още в края на миналата година и от двете телевизионни групи. „Това увеличение на цените е нормален процес, тъй като до 2016 г. пазарът беше стигнал дъното на предлаганите цени за реклама, а в същото време имаме увеличено търсене от рекламодатели и изчерпване на рекламно време в телевизия, което може да се коригира само с по-високи цени“, каза Георгиева.

Изпълнителният директор на „Хавас груп България“ Иванка Кючукова обръща внимание, че по отношение на цените на рекламата и двете големи медийни групи са ги повишили още в началото на годината с въвеждането на новите си търговски политики. „Въпреки това при ценообразуването в телевизията има сезонност. През септември навлизаме в най-силния и интензивен, съответно и в най-скъпия период от годината“, коментира тя. Агенциите обръщат внимание, че инвестициите в телевизията остават стабилни, но за пореден сезон се отчита повишаване на дигиталната част от бюджетите.

Според медиа директорите на няколко от агенциите в старта на новия телевизионен пазар не се забелязват изненади, тъй като и двете големи телевизии се придържат към съществуващите си формати. „Това е сигнал, че те залагат на бърза възвръщаемост и само времето ще покаже дали това е била подходяща дългосрочна стратегия“, каза Иванка Кючукова. Според нея обаче се забелязва повишаване в качеството на предлаганите продукции и в двете медийни групи, което ги прави по-атрактивни и за рекламодателите. Според Мария Георгиева от „Блу 449″ определено липсва новост в риалити форматите, тъй като от години сме свидетели на едни и същи предавания като „Биг брадър“, „Фермата“, както и до болка познати музикални формати. Все пак обаче според Георгиев рекламодателите търсят реклама в добре познатите предавания в праймтайм, които доставят най-бързо и най-ефективно покритие на аудиторията. Зрителският интерес от своя страна остава стабилен, особено в най-гледаното време, като данните сочат, че българинът продължава да гледа телевизия между 3 и 4 часа на ден. Изпълнителният директор на „Медиа клаб“ Катерина Буюклиева обръща внимание на нишовите телевизии, които по-често са сцена на ново съдържание. По думите й телевизионният избор е много голям и има много интересно ново съдържание по другите канали, като например „ФОКС ченълс“, „Нешънъл джиографик“, които предлагат много ново съдържание, което със сигурност ще предизвика зрителски интерес.

Заради смяната на мениджърския екип в обществената БНТ засега остава загадка какви ще са новостите в нейната програмна схема. Очевидно медията има закупени достатъчно качествени европейски игрални и документални филми, които със сигурност са оценявани от аудиторията. Като ефирна телевизия „БГ он еър“ също се включва в конкуренцията с другите телевизии основно през инвестиции в европейско кино и е далече по-умерена от големите канали bTV и „Нова“. В праймтайма на телевизията от 11 септември започна излъчването на холандския сериал „Забравени от Бога“. Сериалът има две номинации за най-добра телевизионна драма на Холандския филмов фестивал. Според медиа директорите това, че телевизионните екипи водят състезание в един и същ часови пояс, не означава, че аудиторията е задължена да бъде пред екрана точно в този момент. По данни от кабелни и сателитни оператори зрителите все по-често се възползват от възможността за отложено гледане в удобно време, както и от онлайн видеоплатформите.

Изпълнителните продуценти са единодушни, че и тази година най-сериозните приходи на компаниите им ще дойдат от проектите, които произвеждат локално за телевизиите – основно риалити формати. Постепенно обаче бизнесът върви към увеличаване на приходите от международни проекти и продажба на услуги за външни компании, които произвеждат продукциите си в България. По мнението на повечето продуценти цената на час произведена продукция се е намалила и проблемът е, че тенденцията продължава и през тази година. Въпреки новите проекти и възможности част от тях оценяват 2017 г. като близка до предходната. За тях пазарът е труден, защото комерсиалните телевизии са само две и се налага продуцентите да са все по-конкурентоспособни, а вероятно и да правят компромиси, за да печелят проекти.

Има една възможност на пазара, която да донесе добавена стойност освен на телевизиите и рекламодателите, също и на продуцентите, но тя все още не се експлоатира достатъчно добре от българския пазар – продуктовото позициониране. Според изпълнителния директор на „Блу 449″ Мария Георгиева не се забелязва увеличение на продуктовото позициониране в ефир. Данни за ефективността не би могло да има предвид факта, че този тип реклама не се следи официално от метриките, съществуващи на пазара. По думите на Катерина Буюклиева от „Медиа клаб“ продуктовото позициониране е трудна рекламна форма, ангажира много ресурс в подготовката и трябва да е добре премислена като медийна ефективност. „Мисля, че възможностите в това направление са истинска провокация за много екипи – от страна на рекламодател, продуцент, медия, агенция. Който успее да използва умно възможностите на продуктовото позициониране, ще е в силна пазарна позиция“, коментира Буюклива.

В началото на новия телевизионен сезон е ясно, че ожесточената битка за зрители между Нова тв и bTV продължава да е в остра фаза. А рекламодателите вече гледат с умерен оптимизъм към следващата 2018 г. Защото за нас, зрителите, по телевизиите може да е започнал нов сезон от гледна точка на програмното съдържание, но агенции и рекламодатели в момента договарят бюджетите си за следващата година и телевизиите трябва да са още по-креативни и да демонстрират повече стабилност, за да привлекат инвестициите им.

 

А „Нова“ „покрива“ конкуренцията с „ВИП брадър“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

BG телевизия

Какво става в bTV

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Красимир Гергов е персона нон грата в bTV

Весислава Антонова

Когато преди няколко дни „БТВ медиа груп“ освободи изпълнителния директор на радиогрупата си Васил Димитров, всички на пазара бяха изненадани. Той е един от успешните мениджъри в сектора, който създаде и разви емблематични радиостанции като Джаз ФМ и Класик ФМ. Дружеството, през което той управляваше радиобизнеса на „БТВ медиа груп“ – „Радиокомпания Си джей“ (в портфолиото му влизат още „Зи рок“, „Н-джой“, bTV радио и „Мелоди“), е в добро финансово здраве и през 2016 г. декларира приходи от 4.3 млн. лева (виж графиката). Отвъд официалното съобщение, в което медийната компания изразява признателност към Димитров „за ценния му принос и постижения през последните 23 години“, bTV не обяснява какви са причините за освобождаването му. Васил Димитров също се въздържа от коментар. Така отговорът на въпроса „защо се случи това“ остава под повърхността. По информация на „Капитал“ от няколко независими източника раздялата на bTV с Димитров е част от конфликта между мажоритарния собственик на медийната група и миноритарния й акционер Красимир Гергов.

В началото на тази година bTV прекрати договора си с медия агенцията „Пиеро 97″ (свързвана с Красимир Гергов – бел. ред.), с който телевизията работи от създаването й. Причината за това беше натрупано голямо финансово задължение на компанията към телевизията за излъчени реклами. Дължимата сума е от порядъка на няколко милиона лева. Като превантивен опит да атакува bTV в началото на февруари „Пиеро 97″ подаде жалбата в КЗК срещу телевизията. Косвено доказателство за конфликта според източници от пазара са и промените в оперативното управление на „БТВ медиа груп“, които новият изпълнителен директор Флориан Скала предприе, след като смени на позицията Павел Станчев в края на миналата година. Почти едновременно със Скала в компанията бе назначен и нов финансов директор – Давид Щепан. През април първо беше сменена дългогодишната директорка „Продажби“ на телевизията Весела Димова, а сега и директорът на радиогрупата Васил Димитров.

Причина за раздялата на телевизията с Димитров може да се търси в настъпили преди месец промени в радиогрупата. В списъкa им с радиостанции вече не присъства софийското радио „Мелоди“. На въпрос откога е това и защо официалният коментар на bTV е, че радио „Мелоди“ не е част от компанията от 14 април 2017 г., тъй като не е било постигнато споразумение с линцензодържателя. С други думи, досега bTV е използвала честотата на радиото под наем и е плащала такса за това.

Според регистъра на Съвета за електронни медии (СЕМ) лицензът на „Мелоди“ се държи от дружество „Гео адвайзърс“. Едноличен собственик на компанията е Георги Тренчев, но тя е свързана индиректно с медийния „консултант“ Красимир Гергов. Справка в Търговския регистър няколко години назад показва, че „Гео адвайзърс“ е била основен кредитор на „Класа България“ ЕАД – дружеството, което издаваше вече несъществуващия вестник „Класа“. В един от годишните отчети на фирмата е записано, че тя дължи 3.6 млн. лева на „Гео адвайзърс“ – пари, които са отпуснати няколко пъти през годините за издръжка на вестника. Красимир Гергов призна в интервю преди години, че е собственик на вестник „Класа“. И до днес на пазара се смята, че Гергов е запазил влиянието си в „Гео адвайзърс“.

Никоя от страните не пожела да уточни каква е причината да не се поднови договорът между „БТВ медиа груп“ и „Гео адвайзърс“ за „Мелоди“. Три независими един от друг източника обясниха, че лицензодържателят е поискал увеличение на таксата за ползване на честотата на радиото, което bTV са преценили като неоснователно високо.

Друга компания, „Оберон радио макс“, която държи лицензи за 11 честоти в страната, също има договор да разпространява програмата на „Радиокомпания Си джей“ – „Н-джой“ (също част от групата на bTV). Броят на честотите превърна „Н-джой“ в една от големите радиовериги на пазара. Собственик на „Оберон радио макс“ е „Алмеа“ ЕООД на Мартин Илиев. Споразумението между двете дружества – „Оберон радио макс“ и „Радиокомпания Си Джей“, е било в сила до април тази година, потвърдиха от Съвета за електронни медии пред „Капитал“. След това договорните отношения са прекратени, за което СЕМ също е уведомен. На пазара се коментира, че „Оберон радио макс“ е поискала увеличение на таксата за ползване и на тези честоти, но отново поради отказа на bTV да приеме новите условия договорните отношения са прекратени. Така програмата на радио „Н-джой“ няма да може да се слуша в 11 града на България. Свивайки покритието си, медията намалява аудиторията си, което може да се отрази и на рекламните й приходи. Това е сериозен удар за bTV, тъй като по слушаемост „Н-джой“ заема трето място на пазара.

Софийската честота на софийското „Мелоди“ и 11-те честоти на „Н-джой“ влизат в компания „Оберон радио макс“, която е собственик на радиостанциите ФМ+, „Фреш!“ и Стар ФМ. Така портфолиото на радиогрупата вече ще включва четири програми заедно с „Мелоди“. Честотите на „Н-джой“ пък се разпределят между „Фреш!“ и Стар ФМ. Тази информация вече е официално обявена и на сайта на агенция „Пиеро 97″ с адресат рекламодатели и агенции. „Оберон радио макс“ е правоприемник на „Болкан броудкастинг“, стария собственик на ФМ+, „Фреш!“ и Стар ФМ. И двете дружества са свързвани отново с Красимир Гергов. Когато през 2013 г. американската компания „Емис комюникейшънс“ реши да се изтегли от българския пазар и да продаде ФМ+, „Фреш!“ и Стар ФМ, купувачът беше „Болкан броудкастинг“. Собственик на дружеството е „Рефлекс медиа“. От Търговския регистър става ясно, че през октомври 2013 г. „Рефлекс медиа“ е изтеглила кредит от Централна кооперативна банка (ЦКБ) в размер 1,599,415 евро, а като кредитополучател е посочен Красимир Гергов. Залог срещу кредита е „Болкан броудкастинг“. Миналата година активите на „Болкан броудкастинг“ – трите радиостанции – са прехвърлени в новото дружество „Оберон радио макс“. Очевидно стъпката е предприета, за да не бъдат загубени, тъй като „Болкан броудкастинг“ не е изплатила кредита си към ЦКБ в определения по договор срок – декември 2014 г., твърдят източници от пазара.

Затова и едно от възможните обяснения за освобождаването на Васил Димитров е, че като изпълнителен директор на радиогрупата на bTV не е успял да защити интересите й пред собственика на честотите на „Мелоди“ и „Н-джой“. През годините Димитров също е бил приеман за близък до Красимир Гергов. Първо, защото кариерата му започва през 1992 г. в рекламна агенция „Крес“ на Гергов, където работи като медия директор. А втората връзка е „Кантус фирмус“ АД. Васил Димитров е съсобственик и управител на дружеството. Днес в регистрите Гергов не присъства като акционер в дружеството, но през 2009 г. той бе проверяван от комисията по досиетата за връзки със службите на комунистическия режим именно като собственик на „Кантус фирмус“ АД заради „Класик ФМ радио“ АД.

С днешна дата „Радиокомпания Си джей“, под чиято шапка са петте радиостанции – „Зи рок“, bTV радио, „Н-джой“, Джаз ФМ и Класик ФМ, има двама нови изпълнителни директори. Това са Давид Степан, главен финансов директор на „БТВ медиа груп“, и Господин Йовчев, директор „Правни и бизнес отношения“ в компанията.

Дългогодишният изпълнителен директор и съсобственик в „Радиокомпания Си джей“ Васил Димитров напуска позицията изпълнителен директор, но запазва дела си в нея. В дружеството, управляващо радиокомпаниите, „БТВ медиа груп“ притежава 74%, останалите 26% се държат от Р1, собственост на Васил Димитров и съдружника му Петър Коев. Димитров обясни, че не обмисля да се раздели с дела си и това му дава право да продължи да участва в управлението на компанията. Той добави, че оставя радиогрупата в отлично състояние.

 

Радиогрупата на bTV остава без радио „Мелоди“, а програмата „Н-джой“ без 11 честоти заради прекратено споразумение с лицензодателя

Васил Димитров е поредният човек на Гергов, когото bTV прогонва

Докато Гергов стоеше като лидера в сянка в bTV, телевизията имаше амбиция да строи собствена сграда. Днес той е изхвърлен от медията, а тя продължава да се помещава в малкото НДК

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Ето за какво се призна виновен Мартов и колко ще лежи

Георги Мартов-Мицубишито При закрити врати в съда в Чикаго, соченият за лидер на група за банкови измами, работила от двете...

Затвори