Открийте ни и в

СВЯТ

22 членки на НАТО подписаха писмо за ангажимент за Фонд за иновации

На 8 юни българското правителство одобри присъединяването на страната ни към фонда, чиято цел е да се запази технологичното предимство на пакта

публикувано

на

Започна срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

В последния ден от срещата на върха на НАТО в Мадрид лидерите на държави членки участваха в церемония по подписването на писмо за ангажимент за Фонд на НАТО за иновации. България е сред 22-те държави, които се включиха във Фонда.

Във фокуса на дискусиите ще бъде и планът за 360-градусова отбрана, а лидерите от НАТО обсъждат още заплахите в киберпространството, в Космоса и тероризма.

На 8 юни българското правителство одобри присъединяването на страната ни към фонда, чиято цел е да се запази технологичното предимство на пакта.

Един милиард евро за следващите 15 години ще бъдат инвестирани във високотехнологични стартъпи и компании, които имат възможност за приложение в сферата на сигурността и отбраната. Предвижда се и публично-частно партньорство. Във фонда участват 22 нации=

В началото на церемонията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви:

“Днес държави като Русия не споделят нашите ценности и оспорват лидерската ни позиция във всички сфери – от изкуствения интелект до космическите технологии. Важно е да направим всичко по силите си да останем на предна позиция в иновациите и технологиите. Този фонд заедно с ускорителя за иновации ДИАНА ще помогнат да постигнем точно това.”

По-късно днес се очакват заключителните пресконференции за срещата на върха в Мадрид – както на Йенс Столтенберг, така и на президента Румен Радев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА