Открийте ни и в

САЩ

228 републиканци от Конгреса поискаха Върховният съд да отмени решението Roe v. Wade

Пред Върховния съд е представен и закон на щата Мисисипи, който забранява абортите след 15-а седмица на бременността, дори ако тя е вследствие на изнасилване или кръвосмешение.

публикувано

на

Върховният съд на САЩ трябва да отмени решението по казуса Roe v. Wade и да премахне неговия „порочен захват върху политиката за абортите“, смятат 228 републиканци членове на Конгреса на САЩ.  Тe сезират съда в пореден епизод от диспута, който се отнася до най-значимия свързан с абортите случай от последния почит половин век. По казуса ще има изслушване през следващата съдебна сесия.

Деветчленният състав на съда сега включва шестима консервативни съдии, след като тяхната фракция бе подсилена с трима души, назначени от президента Тръмп. Този съд би могъл да обезсили основополагащия прецедент Roe v. Wade, който защитава правото на аборт, и именно такава е целта на републиканските законотворци.

Конкретният повод за атака на прецедента е представеният пред Върховния съд закон на щата Мисисипи, който забранява абортите след 15-а седмица на бременността, дори ако тя е вследствие на изнасилване или кръвосмешение. По този закон магистратите ще се произнесат в срок до следващия юни, което е в навечерието на междинните избори. Дотогава той остава блокиран по силата на решение на по-низша инстанция и щатът обжалва.

Wanted: Абортираща жена. $10 000 награда за „ловците“ на нелегален аборт, според мракобесен закон в Тексас

Законодателите, които подкрепят закона, призовават в иск съда да „потвърди конституционното право на федералните и щатски управления да опазват здравето и живота на своите граждани – родени и все още неродени“.

Законът на Мисисипи е блокиран със съдебно решение, след като Jackson’s Women Health Center, единствената останала в щата клиника, го оспори, като изтъкна, че влиза в противоречие с прецедента Roe v. Wade, установен от Върховния съд.

Обикновено Върховният съд няма охота да ревизира минали решения, като се осланя на доктрината, известна като “Stare Decisis”, или „заставане зад решенията“. Тя отразява уважението към събраните мнения на магистратите и значителното развитие на съдебната практика.

Мисисипи поиска от Върховния съд да отмени решението по казуса Roe v. Wade, закрилящо правото на аборт

Трима републикански сенатори – Тед Круз от Тексас, Джош Хаули от Мисури и Майк Лий от Юта – по-рано през седмицата отделно сезираха съда, като посочиха, че доктрината Stare Decisis може да е важна за раздаването на правосъдие, но не е неприкосновена и че прецедентът за абортите трябва да бъде ревизиран.

Клиниката, оспорила закона, е представена от Center for Reproductive Rights и адвокатите на тази организация ще отговорят следващата седмица на обжалването на щата Мисисипи срещу запора на закона за абортите.

Миналата година организацията призова магистратите да оставят в сила решенията на по-долните инстанции, защото преди плодът да е способен на самостоятелен живот, „зависи от бременната личност, а не от щата, да вземе финалното решение дали да продължи бременността“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено