Открийте ни и в

Крими в САЩ

23 г. без отговор: Кой уби Мини Мис Колорадо?

публикувано

на

Една ужасяваща история за убийство на дете остава неразплетена над 20 години. Тя започва в студената коледна утрин на 26 декември 1996 г. Бизнесменът Джон Бенет Рамзи и съпругата му Патси откриват леглото на 6-годишната си дъщеричка Джонбеней празно. Часове по-късно телцето на красивото малко момиченце ще бъде открито в мазето на семейния дом в градчето Боулдър в американския щат Колорадо.

Днес, 23 години по-късно, това ужасяващо убийство все още не е разкрито, извършителят е неизвестен, а случаят, по който работи и ФБР, отдавна е студено досие.

Джонбеней Патриша Рамзи се ражда на 6 август 1990 г. Баща й – 47-годишният тогава Джон Бенет Рамзи, и майка й – 34-годишната бивша Мис Вирджиния Патси Рамзи, вече имат 3-годишно момченце Бърк, припомня историята dir.bg.

Животът на семейството е идеалният пример за американската мечта. Джон Бенет е мултимилионер – основател и собственик на компютърна фирма, която по-късно ще стане дъщерна на гиганта “Локхийд Мартин”. Патси отглежда двете деца в голямата семейна къща в градчето Боулдър, Колорадо, където фамилията се мести след раждането на Джонбеней.

На 6-годишна възраст красивото момиченце вече върви по стъпките на майка си и е носителка на цели пет титли за красота, включително Мини Мис Колорадо. Очарователната усмивка на Джони – както я наричат всички – и блестящата й руса коса я превръщат в център на вниманието, а детето обожава светлините на прожекторите и с удоволствие позира за снимки.

Джонбеней Рамзи (Снимки: Ramsey family photos)

На 25 декември семейство Рамзи е на гости при приятели. Джонбеней е щастлива заради полученото ново колело и предстоящата почивка на езерото Мичиган. Около 21.30 часа семейството се прибира и Патси слага дъщеричката си да спи. Това е последният път, в който майката ще види детето си живо.

В 5.52 часа на следващата утрин на телефон 911 е подаден сигнал от изпадналата в истерия Патси Рамзи. Тя съобщава, че момиченцето й го няма, а на стълбите на кухнята е открила писмо от

две страници и половина с искане за откуп

В него пише, че родителите трябва да платят 118 000 долара, ако искат да видят отново Джонбеней. Няколко часа по-късно детето е открито в мазето на къщата.

Устата на Джонбеней е залепена с тиксо, а около китките и врата й има найлонова корда. Двете завързани ръце на момиченцето са вдигнати над главата му, а на лявата ръчичка имало нарисувана с червено мастило фигура, наподобяваща сърце.

Джон Бенет грабва тялото на детето си и хуква нагоре по стълбите – поредна грешка, която допълнително ще обърка разследването.

Аутопсията показва, че момиченцето е починало от задушаване, съчетано с черепно-мозъчна травма, като смъртта е настъпила между 22 часа на 25 декември и 6 часа сутринта на 26 декември. Джонбеней не е изнасилена, но по влагалището й има следи от насилствено проникване. Найлоновата корда, с която е удушено детето, е завързана чрез сложни моряшки възли за част от четка за боя. Едната част от четката е открита в комплекта за рисуване на майката Патси, но другата е изчезнала безследно.

Първите заподозрени са самите родители

Според разследващите, писмото с искането за откуп е необичайно дълго. Освен това е написано с химикал и хартия от къщата на семейство Рамзи, почеркът прилича на този на Патси Рамзи, а сумата от 118 000 долара подозрително съвпада с получения от Джон Бенет бонус по-рано през годината. Графологичната експертиза обаче не открива съвпадение с почерците на бащата и майката. Освен това двамата родители не сътрудничат на разследването. По-късно Джон Бенет и Патси обясняват, че причината са опасенията им, че по този начин полицията ще намери своите “лесни заподозрени” и няма да проведе пълно разследване.

Следващият, който попада в полезрението на детективите, е 9-годишният брат на убитото момиченце – Бърк. При аутопсията в стомаха на Джонбеней са открити парченца ананас, а при огледа на къщата, в кухнята, е открита купа с вкусния плод, по която са намерени отпечатъци на момченцето. При разпитите родителите заявяват, че не си спомнят да са давали на дъщеря си ананас, преди да си легне. Това кара разследващите да се съмняват, че Джон Бенет и Патси са измислили историята с отвличането, за да прикрият сина си, който е убил сестра си.

Нито едно от изследванията обаче не води към семейството на малката кралица на красотата.

Въпреки това през 1999 г. съдебните заседатели в Боулдър гласуват Джон Бенет и Патси Рамзи

да бъдат обвинени в убийството

 на 6-годишната им дъщеря. Окръжният прокурор Алекс Хънтър обаче отказва да повдигне официални обвинения срещу родителите поради липса на достатъчно доказателства. Семейството се връща в Атланта, а през 2001 г. излиза книгата им “Смъртта на невинността”, в която обвиняват медиите, че са съсипали живота им.

През 2003 г. със случая се заемат агенти на Федералното бюро за разследване. В края на декември екипът от разследващи съобщава, че част от пробата, взета от кръвта, открита по гащичките на Джонбеней, е с достатъчно добро качество, за да бъде вкарана в базата данни с 1,6 милиона ДНК профила. Тя е от неизвестен мъж, но не съвпада с ДНК профилите на нито един от родителите.

Патси Рамзи не дочаква да види как ще продължи разследването на убийството на Джонбеней. Тя умира от рак на яйчниците на 24 юни 2006 г. на 49 години и е погребана до дъщеря си.

На 16 август 2006 г. е съобщено, че в Тайланд

е задържан 41-годишният Джон Марк Кар

който е заподозрян за убийството на Джонбеней Рамзи. Бившият учител заявява, че е дрогирал момиченцето, насилил го е сексуално, но не е искал да го убива, а смъртта му е настъпила случайно и става въпрос за нещастен случай. Когато разследващите го попитали как е влязъл в къщата, мъжът отказал да коментира. Освен това твърдял, че взел Джонбеней от училище, а по време на убийството тя била във ваканция. Но неговата ДНК не съвпада с тази на убиеца.

И до днес случаят остава отворен, но мистерията кой уби Джонбеней Рамзи остава неразкрита.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено