Открийте ни и в

Здраве

2,6 млн. души умират от лекарски грешки всяка година

Предписват се грешни лекарства за $42 млрд., сочи доклад на СЗО
bgvoice

публикувано

на

2,6 милиона души умират всяка година в света поради медицински грешки. Това сочи доклад на Световната здравна организация. Починалите пациенти са най-вече в страните със средни и ниски доходи.

„Никой не трябва да получи увреждания, докато получава здравни грижи. И все пак в световен мащаб поне петима пациенти умират всяка минута заради опасни медицински действия или бездействия“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейес.

Докладът, публикуван от СЗО, показва, че 4 от 10 пациенти са били обект на лекарски грешки, докато са получавали спешна помощ или са били подложени на извънболнично лечение. Грешките обикновено са по отношение на диагнозата и предписаното лечение. Според доклада

предписването на грешни лекарства

възлиза на 42 милиарда долара всяка година, а хирургичните процедури, които се считат за опасни, водят до смъртта на 1 милион души годишно. СЗО посочва, че ако се подобри безопасността на пациентите, това ще доведе до значителни финансови спестявания в страните със средни и ниски доходи.

Изследванията показват, че близо 1 на 5 пациенти в напреднала възраст са пострадали по някакъв начин от медицински грижи в САЩ, а смъртността при тези, които са станали жертва на медицинска грешка, е почти двойно по-висока в сравнение с тези, които получават правилно лечение.

Световната здравна организация е разработила свои официални контролни списъци, които могат да бъдат изтеглени безплатно. Ако любим човек е в болницата, разпечатайте съответния списък и го носете със себе си, тъй като това може да ви помогне да предпазите болния от предотвратими грешки в грижите, съветват от СЗО.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Над 500 000 души страдат от ХОББ в България

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
д-р Коста Костов

Над 500 000 българи страдат от ХОББ.  55% от българското население не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета се лекуват. Това заяви известният български пулмолог проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“, по време на международна конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“.

„Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8 и 50%%, обясни още проф. Костов.

„Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента. В момента се правят изчисленията колко ще плаща Здравната каса. Около 2000 български пациенти имат нужда от терапията. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните”, обясни Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

„Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух. Болестта се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си, засяга целия организъм и може да има фатален изход. Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към „Спешна помощ”, обяснява известният български пулмолог.

„Според Световната здравна организация към 2030 г. хроничната обструктивна болест на белите дробове ще заеме трето място сред всички причини за смъртност. Болестта убива бавно и незабелязано, белите дробове стареят преждевременно. Затова е много важно да имаш добър, щастлив живот. От това зависят и духовното, и физическото здраве. Българите пушат много, живеят в замърсена среда, хранят се лошо, водят напрегнат, изложен на стрес начин на живот. Това трябва да се промени, за да има държавата България своите поданици”, категоричен е специалистът по белите ни дробове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Откриха лекарство срещу Алцхаймер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американска компания за лекарства твърди, че е създала първата терапия, която може да забави болестта на Алцхаймер и сега е готова да го въведе на пазара. В момента няма лекарства, които могат да направят това – съществуващите помагат само за забавяне на симптомите, съобщава АФП.

Компанията „Биоген“ твърди, че скоро ще потърси регулаторно одобрение в САЩ за „новаторското“ лекарство, наречено адуканумаб.

Планира се документите да се подадат в началото на 2020 г. и да има презентации в Европа. Процесите на одобрение могат да отнемат година или две. Ако успее, компанията има за цел първоначално да предложи лекарството на пациенти, които преди това са били включени в клинични проучвания на лекарството.

Съобщението е донякъде изненадващо, защото компанията бе преустановила работата си върху лекарството през март 2019 г. след разочароващи резултати от изпитанията. Наскоро обаче заяви, че нов анализ на по-голям набор от същите проучвания показва, че по-високите дози на медикамента могат да осигурят значителна полза за пациенти с ранен алцхаймер, забавяйки клиничния им спад, така че да запазят повече от паметта си и всекидневните си жизнени умения – неща, показващи, че болестта обикновено отслабва.

Изпълнителният директор на Biogen Мишел Вунацос се надява на перспективата да бъде предложена на пациентите първата терапия за намаляване на клиничните последствия на болестта на Алцхаймер.

Над 46 милиона души по света живеят с деменция. Деменцията не е единично заболяване, но е името на група симптоми, които включват проблеми с паметта и мисленето. В момента само във Великобритания има 850 000 души с деменция или алцхаймер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Електроди в мозъка „вдигнаха“ парализиран младеж

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

28-годишен французин, чиито всички крайници са напълно парализирани след падане преди четири години, може вече да се движи с екзоскелет, направляван от мозъка му.

Тибо участва в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център „Клинатек“ в Гренобъл.

Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа. Моделът се задейства от електроди, имплантирани в черепа на пациента. Те улавят сигналите, изпратени от мозъка, и ги превръщат в движение, генерирано от електромоторите на устройството, пояснява проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката.

„При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина“, изтъква проф. Бенабид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada