Открийте ни и в

Общество

30 кучета пазят дете без ЕГН: майката го родила сама, не иска да е роб на държавата

От прокуратурата ще настояват за изготвянето на психиатрична експертиза на майката.

публикувано

на

30 кучета пазят дете без ЕГН: майката го родила сама, не иска да е роб на държавата

Три години дете живее без акт за раждане и ЕГН, заради отказ на майката да го регистрира. Жената родила момчето в дома си в село Иван Вазово и го отглежда сама. Отказва всякаква комуникация с местните служби. Сценарий за филм на на ужасите или просто житейска драма.

От кметството неколкократно са изпращали сигнали до Дирекцията за социално подпомагане за дете в риск. Подали са жалба и до Районната прокуратура в Пловдив. След намесата на съда сега на детето ще бъде издаден

служебен акт за раждане

от община Калояново.

Оказва се, че дете без ЕГН за институциите на практика не съществува. Спрямо него не могат да бъдат предприети действия по закрила. С този абсурден случай от село Иван Вазово от години се занимават социалните служби и местните власти. Според жители на селото малкото дете не живее в добри условия и има нужда от медицинска помощ.

„Майка ми е проститутка. Искам да съм като нея, защото помага на хората в нужда“

Социалните служители обаче заявяват, че няма спешна необходимост момченцето да бъде изведено от дома, в който живее. До самата къща майката не допуска никого, детето играе в двора и близкото дере. Факт е, че вече три години никой не е успял да повлияе на жената, която смята, че ако издаде акт за раждане на детето си,

това ще го превърне в роб на държавната система.

През 2019 година Галя Танева родила сина си у дома, без чужда помощ. Предполагаемата дата е 31 октомври.

“Буда го нарекох, той се самонарича Ата”, казва тя.

От кметството сигнализирали социалните служби и Спешна помощ. Галя допуснала в дома си само лекаря, но отказала на детето да бъде издаден акт за раждане.

Къща, обитавана от зли духове, сее смърт и пустее празна

“Да, защото това е стартирането на записването на всеки един от раждането му в дяволската система и това го знаят абсолютно всички”, смята майката. Три години по-рано Галя изгубила друго дете,  отново при раждане у дома. След това се лекувала в център за психично здраве. Сега отглежда сина си сама в къща без вода и електричество.

“Нищо не работи, иначе физически е здрава, но психически май има нужда от помощ”, казва Тодор Димов – кмет на село Иван Вазово.

Жената се е обградила с над 30 кучета

и отказва всякаква помощ от социалните служби.

“Те идват, но тя не ги пуска , тя започва да крещи и казва “нямате право да ми влизате в двора”, те сигнализираха прокуратурата, образувано беше дело”, обясни Лиляна Димитрова – специалист ГРАО, кметство Иван Вазово.

В селото има подписка срещу кучетата на Галя заради нахапани хора. От кметството са подавали сигнали към Дирекцията за социално подпомагане в Хисаря, че детето на Галя е в риск и без надзор. Според социалната служба обаче риск по отглеждането нямало. Такъв съществувал заради това, че детето е без име, ЕГН и личен лекар. Обявиха, че по случая се работи от ноември 2019 година и всеки месец дома на майката се посещава от социални служители.

“Независимо от начина, по който се отглежда това дете, г-жа Танева има индикации и въпреки всичко полага грижи за самото дете. Тоест към момента няма спешна необходимост за неговото извеждане. Аз също съм ходила на адрес, заедно със свои колеги и към момента това, което мога да кажа е, че се прави всичко необходимо с цел най-доброто, което е за детето”, каза Ангелина Пашова – директор в Дирекция “Социално подпомагане” – Хисаря.

Страх от къпане, гнил таралеж и прическа в огъня: Историята на най-мръсния човек на света

От прокуратурата в Пловдив са образували проверка за поставяне на малолетно лице в опасност.

“Контактът с тази жена е изключително труден, да не кажа невъзможен. Всеки опит за принудителни действия по отношения на майката може да създаде

пряка опасност за здравето и живота на детето”,

каза Атанас Илиев – заместник районен прокурор на Пловдив.

Предстои Районният съд в Пловдив да разпореди служебно издаване на акт за раждане на детето.

“Ще бъде изпратено в общината и лицето по гражданско състояние трябва да изпълни това разпореждане, да определи имената и да състави акт за раждане със съответното ЕГН. Нека не търсим причина в това, че три години са съществен проблем. Убеден съм и виждайки данните по делото, че социалните служби са търсили всякакъв начин, за да могат да помогнат на родителя”, коментира Иван Калибацев – председател на Районен съд-Пловдив.

От прокуратурата ще настояват за изготвянето на психиатрична експертиза на майката.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено