Открийте ни и в

Любопитно

30 българи си делят $1,3 милиона неочаквано наследство

Алексения Димитрова

публикувано

на

Клошарят Иван Хитов също се оказа наследник

1,321,293 долара и 1 цент. За толкова могат да претендират 30 български наследници на 2 богати лели в Америка. Потомците им са пръснати в 8 града и 3 села в България. От 14 юни 2012 г. парите, оставени от тях, са в американската банка „Колинсвил“. Лелите Ан и Мери Петроф са починали през 2009 и 2011 г. Ако съдът в американския щат Илинойс признае 30-те българи за наследници и уважи исковете им, те ще получат средно по 44,043 долара и 10 цента на човек. От тези пари ще трябва да приспаднат средствата, които ще пръснат за вадене, превод и легализиране на документи, нужни, за да докажат правото си на наследство, както и около 15 на сто комисиона за унгарска или американска фирма, които им предложиха помощ по случая.

„Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство“, казаха част от 30-те наследници на възраст от 7 до 88 г., които се намират в Ловеч, Левски, София, Плевен, Търново, Бургас, Варна, Севлиево, Казачево, Врабево и Михалци. За друга част от роднините новината, че са имали богати лели в САЩ, дошла като гръм от ясно небе. Засега почти всички отказват да говорят, докато не получат дяловете от наследството. В момента парите се намират в американската банка „Фърст Колинсвил“  и допреди няколко години са принадлежали на покойните Мери и Ан Петроф – дъщери на емигрантите Атанас и Неда Петрови от ловешкото с. Казачево.

Двамата българи пристигат в Америка на 23 юни 1912 г. с кораба „Кампания“ от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда – на 22 г. Двамата току-що са се венчали, макар че родителите на булката не били съгласни, защо знаели, че младите ще идат отвъд океана. Тъкмо там на 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. – по-малката Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г.

 

семейството успява да построи малка къща 

 

около 110 кв.м на ул. „Бентън“ в Гранит сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда – като домакиня, а двете им дъщери – като секретарки. Атанас починал през 1963 г. Жена му Неда – през 1968 г. Двамата са погребани в гробището Сейнт Джон. Момичетата не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. „Бентън“ в Гранит сити. През 1967 г. двете сестри пристигнали на гости в родината на татко си в България. Останали няколко дни в хотел „България“ в София, а после отишли в родното село на баща си – Казачево. После контактите постепенно се разредили. През 1997 г. им гостувал един от българските племенници Цветан, който работел за кратко в САЩ, но след време връзката прекъснала.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те заживяват в старчески дом. През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за $24,000. Година по-късно цената става $50,000, става ясно от местните регистри. По-малката сестра Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я по-голямата Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старческия дом в малкото градче Едуардс. Две седмици след смъртта на Мери на 20 септември 2011 г. Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд

 

да бъде назначена за администратор по наследството

 

Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, че няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници. Евърс гарантира, че ще извършва работата си като администратор по наследството честно и почтено. Същия ден съдия Харисън решава, че ако не бъдат открити наследници, с имуществото трябва се процедира по закон – сумата да бъде преведена към местния бюджет.

На 26 октомври 2011 г. регионален вестник публикува съобщение за смъртта на Мери и

поканва евентуални кредитори, ако имат претенции, да ги заявят до 25 март 2012 г. На 3 ноември 2011 г. наследството е застраховано за $3 млн. от компанията „Стейт фарм“. Това е рутинна процедура, в случай че адвокат или някой друг отклони средства от наследството.

На 4 юни Линда Евърс отправя молба до съда да одобри окончателния й доклад по имуществото, оставено от Мери Петроф, който съдържа и отчет за приходите и разходите. Евърс съобщава, че в американската преса са публикувани обяви до потенциални наследници и кредитори, но никой не се е явил в указания срок. В заявлението се декларира, че всички разходи и данъци са платени, а таксите на администратора и адвоката ще бъдат платени след одобрение на съда.

Финалният отчет показва, че покойницата е имала няколко сметки във Фърст Колинсвил банк, облигации и други авоари с общ размер $1,364,121.77. След като се приспадат различни разходи и данъци в размер на $30,728.76, както и хонорарите на администратора и адвоката – 12,000 долара, и таксата за банков превод, остават $1,321,293.01.

На 7 юни 2012 г. съдията разпорежда случаят по наследството на Мери Петроф да бъде приключен и парите да бъдат преведени по сметката на окръг Медисън. Така и става. На 15 юни 2012 г. сумата от чек  № 134,098 е заприходена от ковчежника на Медисън Курт Пренцлер. Скоро след това 2 фирми – една американска и една базирана в Будапеща, започват да издирват наследниците в България. И двете фирми се борят да спечелят вниманието на шашардисаните роднини и да ги направят свои клиенти. В надпреварата предложението им за комисиона започва от 30% от наследството и стига до 15%. Всички до един от наследниците вероятно ще претендират за дял от огромното наследство на леля Мери. От няколко месеца те трескаво събират документи, за да докажат кръвната си връзка с някогашните емигранти в Америка. Дали обаче ще получат дялове и какви от огромното наследство, ще реши съдът в Илинойс. За тази цел наследниците вероятно ще наемат американски адвокати, които да доведат титаничната им битка до успешен край.

Справка в регистрите на съда в Илинойс обаче показа, че от 7 юни 2012 г. До сега няма движение по преписката за наследството.

 

Претендентите в 8 града и 3 села

 

Част от наследниците са по линия на баща им Атанас, а друга – по линия на майка им Неда. Таткото Атанас, родом от ловешкото с. Казачево, имал 5-има братя и 1 сестра. Потомците само на четирима от тях обаче вероятно ще претендират за наследство. Причината е, че един от братята на Атанас – Иван, загинал млад по време на Балканската война, а друг – Петко, емигрирал в САЩ, където следите му се губят. „Имам данни, че е загинал при трудова злополука в мина“, казва столичният адвокат Елиазар Плахаров, който пише книга за рода. Така на наследство от тук ще се надяват потомците на тримата братя на Атанас, останали в България – Марин, Тодор и Илия, и на сестрата на емигранта – Тота. Сред претендентите има директор на престижно училище в Ловеч, общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, дузина пенсионери и дори един клошар, разказват сънаследниците. Засега всички трескаво събират документи и ги пращат на фирмите посредници. „Помагаме с каквото можем, за да им издадем по-бързо удостоверения за наследници“, каза кметът на с. Казачево Станимир Стоянов.

 

Родата приживе

Кметският наместник Станимир Стоянов

Двете богати лели

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Интересно

Изцяло електрически граждански самолет осъществи успешен първи полет (СНИМКИ)

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Канадската авиокомпания Харбър еър осъществи успешен полет на първия в света изцяло електрически граждански самолет. Тестът продължи едва три минути.

Харбър еър, която се определя като най-голямата в Северна Америка компания за полети с хидроплани, и сиатълският производител на системи с електрическо задвижване магниЕкс (magniX), са изпробвали успешно преоборудван шестместен самолет Ди Ейч Си-2 де Хавиланд Бийвър (DHC-2 de Havilland Beaver) по река Фрейзър близо до Ричмънд, Британска Колумбия.

Яркожълтият хидроплан, задвижван от система с мощност 750 конски сили, е бил пилотиран от основателя и главен изпълнителен директор на авиокомпанията Грег Макдугъл.

Изпитателният полет е първата стъпка към сертифицирането на електрическите самолети за използване в гражданската авиация, посочиха двете компании.

Няколко самолетостроителя разработват електрически самолети, включително Боинг и Еърбъс.

МагниЕкс си сътрудничи и с израелската компания Евиешън, която представи деветместния, изцяло електрически самолет Алис на Парижкото авиоизложение през юни.

Първият полет на Алис е насрочен за началото на 2020 година.

сн. АП/БТА

сн. АП/БТА

сн. АП/БТА

сн. АП/БТА

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Заради топенето на Гренландия – 400 млн. души са застрашени от наводнения

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Около 400 милиона души ще бъдат изложени на крайбрежни наводнения всяка година до края на века, ако Гренландия продължи да се топи при сегашното темпо, алармират учени, предаде Скай нюз.

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия, показва проучване.

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Топенето е повишило нивото на моретата с 10,6 милиметра от 1992 година насам.
Това показва проучване, публикувано в сп. „Нейчър“.

В разработката са били анализирани данни от 26 отделни изследвания на група от 96 учени от 50 международни организации.

Ако ледовете в Гренландия продължат да се топят със същата интензивност, нивата на моретата в световен мащаб може да се покачат с 20 сантиметра до 2100 година, предупреждават специалистите.

Климатично бедствие застрашава Земята

Сателитните данни са били събрани и анализирани от два научни колектива под ръководството на Андрю Шепърд от университета в Лийдс и от Ерик Айвинс от Лабораторията за ракетни двигатели в Пасадена, Калифорния.

Двата екипа използвали три различни метода, за да изготвят най-подробната картина на топенето на ледовете в Гренландия. Учените измерили височината на ледниците, скоростта на придвижването им и гравитацията. Като се измерва гравитацията, може да се определи масата на леденото покритие на острова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Британска фирма пусна копие на „Базелския арт-банан“само за 2 паунда

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: metro.co.uk

Веригата магазини за евтини стоки „Паундленд“ пусна в продажба копия на „Базелския арт банан“, продаден миналата седмица за 120 хиляди долара, само срещу 2 британски лири, пише в.“Метро“.

„Оригиналът“ беше представен в изложбата „Арт Базел“ в град Маями, щата Флорида. Той представляваше обикновен банан, залепен с широко сиво тиксо върху стената на музея. Творбата, наречена от създателя й Маурицио Кателан „Комикът“, беше продадена за 120 хиляди долара. Едно от копията на банана-шедьовър пък беше изядено.

Арт: $120 000 за банан, залепен с тиксо

От „Паундленд“ веднага се възползваха от медийния шум около арт-куриоза и пуснаха в продажба сиво тиксо за 1 паунд и банан за 1 паунд. Само с две британски лири потребителят може да възпроизведе при домашни условия добилата скандална известност инсталация на Кателан.

Като бонус, търговците изтъкват, че техният банан е пластмасов и няма нужда от замяна, когато покафевее. А загниването се изтъкна като недостатък на произведението на Кателан.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada