Открийте ни и в

Любопитно

30 българи си делят $1,3 милиона неочаквано наследство

Алексения Димитрова

публикувано

на

Клошарят Иван Хитов също се оказа наследник

1,321,293 долара и 1 цент. За толкова могат да претендират 30 български наследници на 2 богати лели в Америка. Потомците им са пръснати в 8 града и 3 села в България. От 14 юни 2012 г. парите, оставени от тях, са в американската банка „Колинсвил“. Лелите Ан и Мери Петроф са починали през 2009 и 2011 г. Ако съдът в американския щат Илинойс признае 30-те българи за наследници и уважи исковете им, те ще получат средно по 44,043 долара и 10 цента на човек. От тези пари ще трябва да приспаднат средствата, които ще пръснат за вадене, превод и легализиране на документи, нужни, за да докажат правото си на наследство, както и около 15 на сто комисиона за унгарска или американска фирма, които им предложиха помощ по случая.

„Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство“, казаха част от 30-те наследници на възраст от 7 до 88 г., които се намират в Ловеч, Левски, София, Плевен, Търново, Бургас, Варна, Севлиево, Казачево, Врабево и Михалци. За друга част от роднините новината, че са имали богати лели в САЩ, дошла като гръм от ясно небе. Засега почти всички отказват да говорят, докато не получат дяловете от наследството. В момента парите се намират в американската банка „Фърст Колинсвил“  и допреди няколко години са принадлежали на покойните Мери и Ан Петроф – дъщери на емигрантите Атанас и Неда Петрови от ловешкото с. Казачево.

Двамата българи пристигат в Америка на 23 юни 1912 г. с кораба „Кампания“ от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда – на 22 г. Двамата току-що са се венчали, макар че родителите на булката не били съгласни, защо знаели, че младите ще идат отвъд океана. Тъкмо там на 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. – по-малката Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г.

 

семейството успява да построи малка къща 

 

около 110 кв.м на ул. „Бентън“ в Гранит сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда – като домакиня, а двете им дъщери – като секретарки. Атанас починал през 1963 г. Жена му Неда – през 1968 г. Двамата са погребани в гробището Сейнт Джон. Момичетата не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. „Бентън“ в Гранит сити. През 1967 г. двете сестри пристигнали на гости в родината на татко си в България. Останали няколко дни в хотел „България“ в София, а после отишли в родното село на баща си – Казачево. После контактите постепенно се разредили. През 1997 г. им гостувал един от българските племенници Цветан, който работел за кратко в САЩ, но след време връзката прекъснала.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те заживяват в старчески дом. През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за $24,000. Година по-късно цената става $50,000, става ясно от местните регистри. По-малката сестра Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я по-голямата Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старческия дом в малкото градче Едуардс. Две седмици след смъртта на Мери на 20 септември 2011 г. Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд

 

да бъде назначена за администратор по наследството

 

Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, че няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници. Евърс гарантира, че ще извършва работата си като администратор по наследството честно и почтено. Същия ден съдия Харисън решава, че ако не бъдат открити наследници, с имуществото трябва се процедира по закон – сумата да бъде преведена към местния бюджет.

На 26 октомври 2011 г. регионален вестник публикува съобщение за смъртта на Мери и

поканва евентуални кредитори, ако имат претенции, да ги заявят до 25 март 2012 г. На 3 ноември 2011 г. наследството е застраховано за $3 млн. от компанията „Стейт фарм“. Това е рутинна процедура, в случай че адвокат или някой друг отклони средства от наследството.

На 4 юни Линда Евърс отправя молба до съда да одобри окончателния й доклад по имуществото, оставено от Мери Петроф, който съдържа и отчет за приходите и разходите. Евърс съобщава, че в американската преса са публикувани обяви до потенциални наследници и кредитори, но никой не се е явил в указания срок. В заявлението се декларира, че всички разходи и данъци са платени, а таксите на администратора и адвоката ще бъдат платени след одобрение на съда.

Финалният отчет показва, че покойницата е имала няколко сметки във Фърст Колинсвил банк, облигации и други авоари с общ размер $1,364,121.77. След като се приспадат различни разходи и данъци в размер на $30,728.76, както и хонорарите на администратора и адвоката – 12,000 долара, и таксата за банков превод, остават $1,321,293.01.

На 7 юни 2012 г. съдията разпорежда случаят по наследството на Мери Петроф да бъде приключен и парите да бъдат преведени по сметката на окръг Медисън. Така и става. На 15 юни 2012 г. сумата от чек  № 134,098 е заприходена от ковчежника на Медисън Курт Пренцлер. Скоро след това 2 фирми – една американска и една базирана в Будапеща, започват да издирват наследниците в България. И двете фирми се борят да спечелят вниманието на шашардисаните роднини и да ги направят свои клиенти. В надпреварата предложението им за комисиона започва от 30% от наследството и стига до 15%. Всички до един от наследниците вероятно ще претендират за дял от огромното наследство на леля Мери. От няколко месеца те трескаво събират документи, за да докажат кръвната си връзка с някогашните емигранти в Америка. Дали обаче ще получат дялове и какви от огромното наследство, ще реши съдът в Илинойс. За тази цел наследниците вероятно ще наемат американски адвокати, които да доведат титаничната им битка до успешен край.

Справка в регистрите на съда в Илинойс обаче показа, че от 7 юни 2012 г. До сега няма движение по преписката за наследството.

 

Претендентите в 8 града и 3 села

 

Част от наследниците са по линия на баща им Атанас, а друга – по линия на майка им Неда. Таткото Атанас, родом от ловешкото с. Казачево, имал 5-има братя и 1 сестра. Потомците само на четирима от тях обаче вероятно ще претендират за наследство. Причината е, че един от братята на Атанас – Иван, загинал млад по време на Балканската война, а друг – Петко, емигрирал в САЩ, където следите му се губят. „Имам данни, че е загинал при трудова злополука в мина“, казва столичният адвокат Елиазар Плахаров, който пише книга за рода. Така на наследство от тук ще се надяват потомците на тримата братя на Атанас, останали в България – Марин, Тодор и Илия, и на сестрата на емигранта – Тота. Сред претендентите има директор на престижно училище в Ловеч, общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, дузина пенсионери и дори един клошар, разказват сънаследниците. Засега всички трескаво събират документи и ги пращат на фирмите посредници. „Помагаме с каквото можем, за да им издадем по-бързо удостоверения за наследници“, каза кметът на с. Казачево Станимир Стоянов.

 

Родата приживе

Кметският наместник Станимир Стоянов

Двете богати лели

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Любопитно

127-годишна столетница почина в Таджикистан

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. akipress.com

В Таджикистан почина столетницата Фатима Мирзокулова, за която се предполага, че е родена през деветнадесети век и е на 127 г, съобщи в. „Дейли мейл“.

Според паспорта й тя е родена на 13 март 1893 г. на територията на днешен Таджикистан. Не се съобщава за други документи, които да потвърждават възрастта й. Ако датата на раждане от паспорта й е точна, Фатима Мирзокулова е била най-възрастната жена в света.

През по-голямата част от живота си Фатима е работела в колхоз и е отглеждала памук. Обичала работата си и продължила да работи и след пенсионирането. Фатима имала 8 деца и повече от 200 внуци, правнуци и праправнуци.

През 2018 г. жената разказала пред изданието „Оупън Ейша“, че първият й съпруг, баща на най-големият й син и две от дъщерите й, е загинал през Втората световна война. През 1951 г. Фатима се омъжила повторно. Тя била на 58 г., а съпругът й – на 72 г. Родили им се пет деца, като най-малкият й син се родил, когато Фатима била на 66 г.

Една от дъщерите й разказала пред изданието, че когато била на 30 г., Фатима няколко години учила във вечерно училище. Тя не четяла книги, не се интересувала от политика и нервите й винаги били здрави.

По официални данни най-възрастният човек в света е японката Кане Танака, която е на 117 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Флорида – последният дом на маймуните, станали филмови звезди

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: ladbible.com

В гориста местност във Флорида е изграден уникален резерват – своеобразен приют за 53 орангутана и шимпанзета, повечето от които са „пенсионирани“ филмови звезди.

В Центъра за човекоподобни маймуни с площ 40 хектара, близо до Уочула, човек може да срещне истински знаменитости. Тук са 23-годишните близнаци шимпанзета Джейкъб и Джона, снимали се във филма от 2001 г. „Планетата на маймуните“ на Тим Бъртън, но също Бъбълс – 37-годишната маймуна компаньон, с която Майкъл Джексън обичаше да позира.

48-годишният женски орангутан Попи е едва на 8 години, когато се снима заедно с Клинт Истууд във филма „Каквото и да правиш, губиш“. По-късно участва в представления в Лас Вегас, докато видеокамера за наблюдение не показва, че Попи е малтретирана от дресьор.

Не всички обитатели на приюта са бивши филмови звезди. Някои са били в циркове и лаборатории, а други са били продавани като екзотични домашни любимци, докато били бебета, и по-късно са живели в клетки.

Всички маймуни в резервата са били отгледани от хора и не притежават способността да се хранят сами, да се грижат за себе си и потомството си, но са имали шанса да попаднат в този единствен по рода си приют за животни в северното полукълбо, в който спокойно похапват растения и играят в огражденията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Свободни: Майли Сайръс и Лиъм Хемсуърт свършиха с развода

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Певицата и актриса от САЩ Майли Сайръс и австралийският актьор Лиъм Хемсуърт са финализирали развода си, съобщава Контактмюзик.

37-годишният Хемсуърт подаде молба за развод с 27-годишната Сайръс през август миналата година, изтъквайки като причина непреодолимите различия помежду им. Бракът на звездната двойка продължи едва осем месеца.

Подробности около бракоразводното споразумение не се посочват. Майли Сайръс и Лиъм Хемсуърт нямат деца и нямат да търсят съпружеска издръжка.

Смята се обаче, че певицата и актриса ще поеме грижите за седемте им кучета, два коня, две мини-кончета, три котки и прасе.

След раздялата със съпруга си Майли Сайръс се сближи с музиканта Коди Симпсън. Лиъм Хемсуърт също има нова приятелка, Габриела Брукс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada