Открийте ни и в

Любопитно

30 българи си делят $1,3 милиона неочаквано наследство

публикувано

на

Клошарят Иван Хитов също се оказа наследник

1,321,293 долара и 1 цент. За толкова могат да претендират 30 български наследници на 2 богати лели в Америка. Потомците им са пръснати в 8 града и 3 села в България. От 14 юни 2012 г. парите, оставени от тях, са в американската банка „Колинсвил“. Лелите Ан и Мери Петроф са починали през 2009 и 2011 г. Ако съдът в американския щат Илинойс признае 30-те българи за наследници и уважи исковете им, те ще получат средно по 44,043 долара и 10 цента на човек. От тези пари ще трябва да приспаднат средствата, които ще пръснат за вадене, превод и легализиране на документи, нужни, за да докажат правото си на наследство, както и около 15 на сто комисиона за унгарска или американска фирма, които им предложиха помощ по случая.

„Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство“, казаха част от 30-те наследници на възраст от 7 до 88 г., които се намират в Ловеч, Левски, София, Плевен, Търново, Бургас, Варна, Севлиево, Казачево, Врабево и Михалци. За друга част от роднините новината, че са имали богати лели в САЩ, дошла като гръм от ясно небе. Засега почти всички отказват да говорят, докато не получат дяловете от наследството. В момента парите се намират в американската банка „Фърст Колинсвил“  и допреди няколко години са принадлежали на покойните Мери и Ан Петроф – дъщери на емигрантите Атанас и Неда Петрови от ловешкото с. Казачево.

Двамата българи пристигат в Америка на 23 юни 1912 г. с кораба „Кампания“ от Ливърпул. По онова време Атанас е на 30, а Неда – на 22 г. Двамата току-що са се венчали, макар че родителите на булката не били съгласни, защо знаели, че младите ще идат отвъд океана. Тъкмо там на 21 юни 1914 г. се ражда дъщеря им Мери, а на 14 ноември 1917 г. – по-малката Ан. Бащата Атанас работи в мелница, а жена му Неда върти къщата и гледа децата. С много усилия и лишения през 1930 г.

 

семейството успява да построи малка къща 

 

около 110 кв.м на ул. „Бентън“ в Гранит сити, Илинойс. Тъкмо на този адрес семейството е записано в регистрите по преброяването на населението през 1940 г. Там Атанас фигурира като работник, съпругата му Неда – като домакиня, а двете им дъщери – като секретарки. Атанас починал през 1963 г. Жена му Неда – през 1968 г. Двамата са погребани в гробището Сейнт Джон. Момичетата не се омъжват и след смъртта на майка си продължават да живеят в малката къща на ул. „Бентън“ в Гранит сити. През 1967 г. двете сестри пристигнали на гости в родината на татко си в България. Останали няколко дни в хотел „България“ в София, а после отишли в родното село на баща си – Казачево. После контактите постепенно се разредили. През 1997 г. им гостувал един от българските племенници Цветан, който работел за кратко в САЩ, но след време връзката прекъснала.

След като състоянието на двете възрастни жени се влошава, те заживяват в старчески дом. През юли 2005 г. бащината им къща е обявена за продажба от техен служебен попечител за $24,000. Година по-късно цената става $50,000, става ясно от местните регистри. По-малката сестра Ан умира на 92 г. на 10 март 2009 г. Наследява я по-голямата Мери. Тя си отива на 97 г. на 5 септември 2011 г. Последните си дни прекарва в старческия дом в малкото градче Едуардс. Две седмици след смъртта на Мери на 20 септември 2011 г. Линда Евърс, която 8 г. преди това е определена за служебен попечител на Мери, подава молба в местния съд

 

да бъде назначена за администратор по наследството

 

Евърс декларира, че познава имотното състояние на починалата, чието лично имущество надхвърля 1 млн. долара.

Кандидат-администраторката на наследството декларира още, че Мери не се е омъжвала никога, че няма свои или осиновени деца, че родителите й са починали преди нея. В същата декларация споменава, че Мери е имала сестра Ан, която също е починала и не е оставила наследници. Евърс гарантира, че ще извършва работата си като администратор по наследството честно и почтено. Същия ден съдия Харисън решава, че ако не бъдат открити наследници, с имуществото трябва се процедира по закон – сумата да бъде преведена към местния бюджет.

На 26 октомври 2011 г. регионален вестник публикува съобщение за смъртта на Мери и

поканва евентуални кредитори, ако имат претенции, да ги заявят до 25 март 2012 г. На 3 ноември 2011 г. наследството е застраховано за $3 млн. от компанията „Стейт фарм“. Това е рутинна процедура, в случай че адвокат или някой друг отклони средства от наследството.

На 4 юни Линда Евърс отправя молба до съда да одобри окончателния й доклад по имуществото, оставено от Мери Петроф, който съдържа и отчет за приходите и разходите. Евърс съобщава, че в американската преса са публикувани обяви до потенциални наследници и кредитори, но никой не се е явил в указания срок. В заявлението се декларира, че всички разходи и данъци са платени, а таксите на администратора и адвоката ще бъдат платени след одобрение на съда.

Финалният отчет показва, че покойницата е имала няколко сметки във Фърст Колинсвил банк, облигации и други авоари с общ размер $1,364,121.77. След като се приспадат различни разходи и данъци в размер на $30,728.76, както и хонорарите на администратора и адвоката – 12,000 долара, и таксата за банков превод, остават $1,321,293.01.

На 7 юни 2012 г. съдията разпорежда случаят по наследството на Мери Петроф да бъде приключен и парите да бъдат преведени по сметката на окръг Медисън. Така и става. На 15 юни 2012 г. сумата от чек  № 134,098 е заприходена от ковчежника на Медисън Курт Пренцлер. Скоро след това 2 фирми – една американска и една базирана в Будапеща, започват да издирват наследниците в България. И двете фирми се борят да спечелят вниманието на шашардисаните роднини и да ги направят свои клиенти. В надпреварата предложението им за комисиона започва от 30% от наследството и стига до 15%. Всички до един от наследниците вероятно ще претендират за дял от огромното наследство на леля Мери. От няколко месеца те трескаво събират документи, за да докажат кръвната си връзка с някогашните емигранти в Америка. Дали обаче ще получат дялове и какви от огромното наследство, ще реши съдът в Илинойс. За тази цел наследниците вероятно ще наемат американски адвокати, които да доведат титаничната им битка до успешен край.

Справка в регистрите на съда в Илинойс обаче показа, че от 7 юни 2012 г. До сега няма движение по преписката за наследството.

 

Претендентите в 8 града и 3 села

 

Част от наследниците са по линия на баща им Атанас, а друга – по линия на майка им Неда. Таткото Атанас, родом от ловешкото с. Казачево, имал 5-има братя и 1 сестра. Потомците само на четирима от тях обаче вероятно ще претендират за наследство. Причината е, че един от братята на Атанас – Иван, загинал млад по време на Балканската война, а друг – Петко, емигрирал в САЩ, където следите му се губят. „Имам данни, че е загинал при трудова злополука в мина“, казва столичният адвокат Елиазар Плахаров, който пише книга за рода. Така на наследство от тук ще се надяват потомците на тримата братя на Атанас, останали в България – Марин, Тодор и Илия, и на сестрата на емигранта – Тота. Сред претендентите има директор на престижно училище в Ловеч, общински съветник от Левски, бивш журналист от Бургас, адвокат, бизнесмен и журналистка от София, дузина пенсионери и дори един клошар, разказват сънаследниците. Засега всички трескаво събират документи и ги пращат на фирмите посредници. „Помагаме с каквото можем, за да им издадем по-бързо удостоверения за наследници“, каза кметът на с. Казачево Станимир Стоянов.

 

Родата приживе

Кметският наместник Станимир Стоянов

Двете богати лели

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Интересно

Хлебното дърво е суперхраната на бъдещето

Проучванията показали, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Един плод, познат и използван от векове, може да се окаже бъдещата суперхрана, съобщи електронното издание „Медикал Експрес“.

Хлебното дърво расте в тропическите страни от южния тихоокеански регион и отдавна присъства в диетата на хората. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, обяснява Сюзън Мърч от университета на Британска Колумбия.

„Хлебното дърво е традиционна култура за тихоокеанските острови с потенциал да подобри глобалната сигурност на прехраната и да ограничи диабета“, казва Мърч, която преподава химия в университета. „Хората са се хранели с него и са оцелявали благодарение на него хиляди години, без да познават ефекта върху здравето на хлебното дърво за хората и животните“.

От хлебно дърво може да се произвежда безглутеново брашно. Екип под ръководството на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай. „Това е първото проучване на въздействието на диета, основана на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве.

Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична култура с високи добиви“, каза докторантката в университета Юн Лиу. Тя е изследвала евентуални неблагоприятни въздействия на хлебното дърво върху здравето с колегите си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.

Проучванията показали, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са установили, че животните, които се хранели с продукти от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и ръст в сравнение с мишките на стандартна диета.
Средната дневна консумация на зърнени култури в САЩ е 189 грама дневно. Според Лиу ако човек поема същото количество сготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57 на сто от дневната нужда от фибри, над 34 на сто от нужните за деня протеини и освен това ще осигурява витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Меджик Джонсън е откраднал чужда самоличност според мъж, който го преследва от години

Мъж искал пари от Меджик Джонсън за кражба на самоличност

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: The Today Show

Легендата на Лос Анджелис Лейкърс Меджик Джонсън, както и неговите служители са подложени на тормоз от човек, който твърди, че Джонсън му дължи пари и е откраднал самоличността му.

По-лошото е, че мъжът отправял заплахи към звездата на баскетбола и колегите му. Меджик Джонсъм бил принуден да помоли за ограничителна заповед, която вече е получил, съобщават от сайта TMZ. Ограничителна заповед имат и някои служители в екипа на Джонсън.

Въпросният мъж се казва Уили Фрейзър и от години притеснявал екипа на Джонсън с твърдението, че Меджик е откраднал някои от документите му и в крайна сметка самоличността му. Фрейзър настоявал за парична компенсация. Той дори стигнал дотам, че твърдял, че е бил във ФБР и че ще навреди физически на Меджик и персонала му, ако не изпълнят исканията му.

Наскоро Фрейзър успя да мине покрай охраната в офис сградата на Джонсън и стигна до етажа на бившия баскетболист. За щастие, Фрейзър не успя да влезе в офиса на петкратния шампион в НБА, но стресна целия персонал колко далеч може да стигне.

Според съдебната заповед Фрейзър не може да се приближава на повече от 100 ярда от Джонсън.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

US лекари съобщиха за още един случай на повторна зараза с COVID-19

Случаите на повторно заразяване с новия коронавирус са все още редки

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски лекари съобщиха за случай на повторна зараза с новия коронавирус във военна болница в щата Вирджиния, съобщи Ройтерс. Той е описан в сп. „Клинични инфекциозни болести“.

Повторно заразеният е млад мъж от персонала на болницата без странични заболявания. Той се е разболял за първи път през март, като се е заразил от пациент. Възстановил се е за 10 дена и се е върнал на работа „в отлично здраве“.
Втория път се е заразил от човек в семейството след 51 дена.

Първи случай на повторно заразяване с COVID-19 в Невада

Генетично изследване показва, че първия и втория път се е се е заразил от леко различаващи се щамове на вируса.
Второто боледуване е било по-тежко или защото щамът е бил по-силен, или защото контактът в домакинството е предизвикал по-голям вирусен товар. Възможно е също антителата от първото боледуване да са предизвикали по-силна реакция на имунната система.

Случаите на повторно заразяване с новия коронавирус са все още редки, но както с другите вируси са възможни, каза Кристиан Андерсън, професор по имунология и микробиология в института „Скрипс“.

„Не знаем каква е честотата на повторното заразяване (с новия коронавирус) и как то може да се промени с времето. Без допълнителни изследвания не можем да правим изводи какво означава единичният случай на реинфекция за продължителността и силата на имунитета при COVID-19 и значението му за бъдещите ваксини“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Чък Хейгъл е новият министър на отбраната + ВИДЕО

Чък Хейгъл Сенатът на САЩ утвърди Чък Хейгъл за министър на отбраната, след 12 дни на блокиране заради противопоставяне на...

Затвори