Открийте ни и в

Крими в САЩ

32 години в очакване на смъртта

Екзекутираха убиец точно когато очакваше свобода

публикувано

на

32 години в очакване на смъртта

На 21 април в Тексас смъртоносната инжекция пентобарбитал сложи край на живота на един брутален убиец, който плати жестоко за престъплението си. Карл Уейн Бънтиън чака 32 години да научи датата на екзекуцията си и когато се появява надежда смъртната му присъда да бъде променена, вместо това той научи кога ще умре.

На 77 години Бънтиън стана най-възрастният осъден на смърт в САЩ. Той е бил освободен под гаранция от 6 седмици поради напредналата си възраст, когато датата за екзекуцията му бе потвърдена.

Бънтиън, който е криминално проявен преди убийството, окончателно съсипва два живота – своя и на жертвата си – през 1990 година. Колата, в която се возел, била спряна за пътна проверка от полицай Джеймс Ърби. Полицаят говорел с шофьора на колата, когато Бънтиън излязъл и го прострелял в главата, а после стрелял още два пъти в тялото на вече падналия Ърби.

Бънтиън

открил огън

и срещу полицейското подкрепление, след което се опитал да избяга, но скоро бил заловен в изоставена постройка наблизо. Той получил обвинение в предумишлено убийство – най-сериозното обвинение в Тексас, което носи смъртна присъда.

Допълнително срещу стрелеца работел и фактът, че Ърби имал две деца – на една и три годинки, които останали без баща.

Още през 1991 г. той е осъден на смърт, но изпълнението се отлага дълго и заради обжалване Апелативният съд анулира присъдата през 2009 година. През 2012-а се провежда нов процес, който обаче завършва като първия – със смъртна присъда.

На 30 декември 2021 година смъртната присъда отново е оспорена въз основа на дългия престой без инциденти в затвора, но отново без успех.

Предпоследният опит за отмяна на най-тежкото наказание е през март 2021 година. Адвокатите се отнасят до Комисията на Тексас по помилвания и пускане под гаранция за замяна на присъдата на същите основания. Те посочват още, че Бънтиън има и

физически проблеми

като болка в седалищните нерви, заради която той често употребявал инвалидна количка, поради които не може да навреди на други хора, ако не бъде екзекутиран. Искат за него и 90-дневен отпуск.

На 19 април 2021 година комисията гласува единодушно срещу молбата за отмяна или замяна на присъдата на Бънтиън.

Още едно обжалване през октомври 2021 година е отхвърлено и от Върховния съд на САЩ и така умира и последната му надежда да не бъде екзекутиран.

В началото на януари 2022 година 32-годишното чакане на Бънтиън приключва. 21 април е определен за деня на неговата екзекуция.

„Той застреля полицай преди повече от 30 години и е време да понесе отговорност за ужасното си престъпление“ – коментира районният прокурор Ким Ог след определянето на датата. – Той открадна живота на полицай Ърби и лиши семейството му от спомени с него за цял живот. Време е за справедливост.“

След новината вдовицата на полицая, Маура Ърби, разпространи изявление, в което каза:

„Научих тази сутрин, че Карл Бънтиън ще бъде екзекутиран. Минаха 30 години. Чакахме това. Иска ми се Джеймс да беше тук, за да го види. Добре е да затворим главата с убийството на моя съпруг.“

Дните преди екзекуцията не минават без инциденти. През последната си седмица живот Бънтиън се

разболява от пневмония

което прави смъртоносната инжекция по-мъчителна. Той получава и травма на главата при внезапно спиране на колата, с която е бил транспортиран.

В последното си интервю той казва, че „всеки ден през последните 32 години“ е съжалявал за това, което се е случило.

На 21 април Бънтиън получава смъртоносната инжекция и в 18:39 ч. е обявен за мъртъв.

В последните си думи убиецът, който през годините в затвора е станал религиозен, отново изразява съжаленията си пред семейството. По време на самата екзекуция пред затвора в Хънтсвил се събират няколко дузини мотористи, много от които полицаи от управлението в Хюстън, и пенсионирани полицаи от мотоклубовете, които

форсират двигателите си

и предизвикват страшен рев. Присъстващите на екзекуцията казват, че са го чували през цялото време и някои от тях наричат това „неуважително“ и „отвратително“.

След екзекуцията Маура Ърби признава, че се е усещала радостна, сякаш „съм поела най-дълбокото си вдишване от 32 години насам“.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено