Открийте ни и в

КРИМИ

330 души бяха арестувани при операция на Европол за наркотрафик и оръжие

Близо 11 000 полицаи на място са участвали в операцията от 15 до 18 септември, като са претърсили 724 места

публикувано

на

В съвместна многодневна операция на Европол и 27 държави 330 души бяха арестувани по обвинения за трафик на наркотици, оръжия и посредничество при нелегална миграция в Югоизточна Европа, съобщиха от централата на Европол.

По време на операцията Европол изпрати двама експерти в Черна гора и Босна и Херцеговина, за да съдействат за обмена на информация между компетентните органи.

Близо 11 000 полицаи на място са участвали в операцията от 15 до 18 септември, като са претърсили 724 места, разпитали 33 428 души и огледали 22 605 превозни средства.

Иззети са 154 огнестрелни оръжия, 57 ръчни гранати и експлозиви, 2125 броя боеприпаси, 719 килограма канабис и 920 кг марихуана.

Регионът на Западните Балкани е ключов център за незаконната търговия с огнестрелни оръжия в Европейския съюз, се казва в изявлението и се добавя, че международните престъпни групи идват главно от Западните Балкани, където добре познати човешки ресурси с добри познания в областта на оръжията са широко достъпни.

След това огнестрелните оръжия се пренасят в ЕС, главно в Белгия, Франция, Германия, Испания и Холандия.

Незаконната търговия с оръжие е тясно свързана с търговията с наркотици, особено с кокаин.

В някои случаи престъпните групи обменят оръжия за наркотици и също използват оръжия, за да получат и поддържат контрол върху доходоносен пазар на наркотици, според Европол.

Търговците на оръжия предлагат множество и разнообразни огнестрелни оръжия, стари и нови. Оръжията често се контрабандират като част от пратки с множество продукти или се крият в превозни средства.

Цените на оръжията в Западните Балкани, макар и да растат, все още са много по-ниски, отколкото в Западна Европа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА