Открийте ни и в

България

37 жалби срещу разширения от правителството списък “Магнитски”

Сред тях са фирми, близки до Пеевски и Божков, както и самият Илко Желязков

публикувано

на

37 жалби са подадени засега във Върховния административен съд срещу решението на служебния кабинет за създаване на разширен списък на лицата, за които се отнасят санкциите по закона “Магнитски”. Това пише “Капитал”, позовавайки се на източници от съда.

Всички жалби са изпратени до Министерския съвет, който трябва да комплектова преписките с нужните документи.

Жалбите са подадени от името на търговски дружества, които попадат в тези списъци. Сред тях са притежаваната от бившия депутат от ДПС Делян Пеевски “Интръст”, както и фирми, свързани с Васил Божков, като “Евробет”, “Еврофутбол”, “Нове холдинг” и др.

Ирена Кръстева подала молба да бъде извадена от "черния списък" на Министерството на финансите

Има и една жалба и от бившия зам.-председател на Националното бюро за контрол върху СРС Илко Желязков, който е един от тримата с първоначално наложени санкции.

Преди дни стана ясно, че и майката на Делян Пеевски, Ирена Кръстева, е поискала да бъде извадена от списъка.

Жалбите ще се разпределят на случаен принцип измежду всички съдии на ВАС и няма да се гледат само от едно отделение. Формалният мотив за това е, че са насочени срещу акт на Министерския съвет, който не е издаден във връзка със закон, относим към разглежданите в някое от отделенията на ВАС с оглед на конкретна материалноправна разпоредба.

Още 21 лица застрашени от санкции по закона Магнитски: Сред тях и майката на Делян Пеевски

Оспореният акт е Решение №441 на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица. Решението предвижда създаването на работна група от представители на МВР, Министерството на финансите, ДАНС и НАП. Тя в спешен порядък трябва да изготви и да поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите на САЩ.

На база на това решение Министерството на финансите публикува разширения списък, в който освен първоначално упоменатите от финансовото министерство на САЩ хора са включени и дружествата и физическите лица, пряко свързани с тях.

Междувременно във вторник тричленен състав на ВАС остави без разглеждане една от въпросните жалби – на партията на Божков “Българско лято”. Мотивът на магистратите е, че партията няма правен интерес от оспорване на това решение, защото то не й пречело да участва на предстоящите избори, за които е регистрирана. Правният интерес е абсолютна процесуална предпоставка за допускане на жалбата до разглеждане, а в момента решението на Министерския съвет не е създало преки административни последици за партия “Българско лято”, се казва в определението на съда. Това може да стане, ако въз основа на решението на МС бъдат извършени други действия на администрацията, които засягат партията: “Всички последващи правни и фактически действия на администрацията въз основа на оспореното решение на МС по отношение на политическата партия следва да бъдат обективирани в съответен акт, който едва тогава ще може

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено