Открийте ни и в

САЩ

4 години управление на Тръмп: С какво ще го запомним?

„Голямата красива стена“ на границата с Мексико е може би най-сполучливата емблема на мандата му

bgvoice

публикувано

на

Снимки: БТА

Фигурата на президент на Съединените щати е една от най-важните в света, в който живеем днес. Той е лидер на най-голямата икономика в света и като такъв той има потенциала да влияе върху живота на почти всеки. Е, с какво ще запомним Доналд Тръмп тогава?

 Как светът вижда Америка

Президентът Тръмп многократно е обявявал САЩ за „най-великата държава в света“. Но според неотдавнашно проучване сред 13 държави от Изследователския център Pew той не е направил много за имиджа на страната в чужбина, пише BBC в свой анализ за управлението на Тръмп.

В много европейски страни процентът на обществеността с положителна представа за Америка е най-ниският от почти 20 години. Във Великобритания 41% са имали положително мнение, докато във Франция то е 31%, най-ниското от 2003 г., а в Германия само 26%.

Само 15% от анкетираните смятат, че САЩ са се справили добре с вируса, според данни от юли и август.

 Изменението на климата

Трудно е да се определи в какво вярва президентът Тръмп относно изменението на климата, тъй като той го нарече всичко – от „скъпа измама“, до „сериозна тема“, която е „много важна“ за него. Ясно е, че след шест месеца работа той обезсърчи учените, като обяви оттеглянето на Америка от Парижкото споразумение за климата, което ангажира близо 200 държави да поддържат повишаване на глобалната температура под 2°C.

САЩ са вторият по големина емитент на парникови газове след Китай и изследователите предупредиха, че ако Тръмп бъде преизбран, може да стане невъзможно да се контролира глобалното затопляне, припомня Bloomberg.

Отхвърляйки Парижкото споразумение, президентът заяви, че то ще „затвори американските производители с прекомерни регулаторни ограничения“. Тръмп също така премахна множество регламенти за замърсяване, за да намали разходите за производство на въглища, нефт и газ.

Няколко американски въглищни мини все още са затворени, водени от конкуренцията от по-евтиния природен газ и усилията на държавата да подкрепят възобновяемата енергия. Правителствените данни показват, че възобновяемите източници генерират повече енергия от въглищата в САЩ през 2019 г., за първи път от повече от 130 години.

Излизането на Америка от Парижката климатична сделка официално влиза в сила на 4 ноември, деня след президентските избори. Джо Байдън се ангажира да се присъедини отново към пакта, ако спечели.

Страховете, че изтеглянето на САЩ ще предизвика ефект на домино, не са реализирани, въпреки че някои наблюдатели смятат, че това е изгладило пътя за Бразилия и Саудитска Арабия да блокират напредъка по намаляване на въглеродните емисии.

 Затворени граници за някои

 Президентът Тръмп се спря на имиграцията само седмица след встъпването си в длъжност, затваряйки границите на САЩ за пътници на седем държави, чието население е предимно мюсюлманско. В момента 13 държави са обект на строги ограничения за пътуване.

Процентът на жителите на САЩ, родени в Мексико, непрекъснато намалява по време на мандата на Тръмп. Наблюдава се и общо затягане на броя на визите, което не позволява на хората да се установят за постоянно в САЩ – особено за роднини на вече живеещите там.

Ако има емблема на имиграционната политика на президента Тръмп, това със сигурност е „голямата, красива стена“, която той се закле да построи на границата с Мексико. Към 19 октомври американските митнически и гранични служби твърдят, че са построени 371 мили стени – почти всички заместват вече съществуващи бариери.

Броят на мигрантите, задържани на границата между САЩ и Мексико, достигна най-високото си ниво за 12 години през 2019 г. през пролетта. Повече от половината са семейства, най-вече от Гватемала, Хондурас и Салвадор, където насилието и бедността карат хората да търсят убежище и нов живот другаде.

САЩ приеха почти 85 000 бежанци през фискалната 2016 г., които спаднаха до под 54 000 души през следващата година. През 2021 г. максимумът ще бъде 15 000 души – най-малкото от началото на програмата за бежанци през 1980 г.

 Възходът на фалшивите новини

„Мисля, че един от най-великите термини, които съм измислил, е“ фалшиви новини“, каза Доналд Тръмп в интервю през октомври 2017 г. Според публикациите в социалните медии и аудиостенограмите, наблюдавани от Factba.se, той е използвал фразата около 2000 пъти от първата си публикация в Twitter през декември 2016 г.

Потърсете в Google „фалшиви новини“ днес, и ще получите повече от 1,1 милиарда резултата от цял свят.

По време на надпреварата за Белия дом през 2016 г. „фалшиви новини“ означаваха неверни съобщения, но това значение се измести към нещо по-различно от просто дезинформация.

Президентът често използва „фалшиви новини“, за да атакува новини, с които не е съгласен. През февруари 2017 г. той дори нарече няколко новинарски издания „враг на американския народ“.

От тогава други държавни ръководители започнаха да използват твърденията за разпространение на „фалшиви новини“, за да оправдаят репресиите и преследванията срещу опозиционни активисти и журналисти.

Безкрайни войни“ на Америка

В обръщението си за състоянието на съюза през февруари 2019 г. президентът Тръмп обеща да изтегли американските войски от Сирия, заявявайки: „Великите държави не водят безкрайни войни“.

Тръмп все пак реши да задържи около 500 военнослужещи в Сирия, за да защити петролните кладенци. Президентът намали военното присъствие, което наследи в Афганистан, и до известна степен в Ирак и Сирия. Но американските сили все още са навсякъде, където бяха в деня, когато той встъпи в длъжност.

Има начини за въздействие върху Близкия изток без войски, разбира се. Президентът Тръмп отхвърли възраженията на предишни президенти, като премести американското посолство от Тел Авив в Йерусалим през 2018 г. и призна града, включително окупирания му Изток, за столица на Израел. Миналия месец той приветства „зората на нов Близък изток“, когато Обединените арабски емирства и Бахрейн подписаха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел – ход, в който САЩ играха ролята на посредник.

Това беше може би най-значимото дипломатическо постижение на администрацията на Тръмп. Двете държави от Персийския залив са само третата и четвъртата арабски държави в Близкия изток, които признават Израел от обявяването на независимостта му през 1948 г.

 Търговските сделки

В първия си ден на поста Тръмп отхвърли Транстихоокеанското партньорство, търговско споразумение от 12 държави, одобрено от президента Обама, след като го нарече „ужасно“. Оттеглянето е от полза най-вече за Китай, който разглежда сделката като опит за ограничаване на влиянието си в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Тръмп също предоговори Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Канада и Мексико, което той нарече „може би най-лошата търговска сделка, сключена някога“. Промяната затегна трудовите разпоредби и правилата за снабдяване с автомобилни части.

Президентът искаше Америка да се възползва максимално от търговията със света. Резултатът беше ожесточена търговска война с Китай, в която двете най-големи икономики в света си наложиха взаимно мита върху вноса на стоки на стойност стотици милиарди долари. Това създаде известни проблеми за американските производители на соя и технологичната и автомобилната индустрия. Китай също беше засегнат, тъй като бизнесът премести производството си във страни като Виетнам и Камбоджа, за да намали разходите си.

За 2019 г. търговският дефицит на САЩ със стоки с Китай беше малко под нивото си от 2016 г. Американски компании внасяха по-малко, тъй като се стремяха да избегнат митата на Тръмп.

Въпреки пандемията от коронавирус, която силно влияе върху тенденциите за 2020 г., Америка все още внася повече стоки, отколкото изнася.

 Сблъсъци с Китай

На 2 декември 2016 г. Тръмп (тогава избран за президент) предприе изключително необичайна стъпка да говори директно с президента на Тайван – скъсвайки с прецедента, създаден през 1979 г., когато официалните отношения бяха прекъснати. Кари Грейси, тогавашният редактор на BBC за Китай, прогнозира, че този ход ще предизвика „тревога и гняв“ в Пекин, който вижда Тайван като провинция на Китай, а не като независима държава.

След този ход отношенията между големите геополитически съперници действително достигнаха най-ниската си точка от години.

САЩ раздразниха Китай, като обявиха териториалните му претенции в Южнокитайско море за незаконни, налагайки мита върху стоките му, забранявайки изтеглянето на популярните приложения TikTok и WeChat и поставяйки в черния списък китайския телекомуникационен гигант Huawei заради заплаха за националната сигурност.

 Почти война с Иран

„Иран ще носи пълна отговорност за загубени животи или претърпени щети в някое от нашите съоръжения. Те ще платят много ГОЛЯМА ЦЕНА! Това не е предупреждение, това е заплаха. Честита Нова Година!“, написа Тръмп в новогодишната нощ на 2019 г.

Дни по-късно, за световен шок, САЩ причиниха смъртта на Касем Сюлеймани, най-могъщият генерал на Иран и човекът, който оглавяваше военните операции в Близкия изток. Иран отвърна, изстрелвайки повече от дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак. Повече от 100 американски войници бяха ранени, а анализаторите смяха, че страните са на ръба на войната.

Нямаше война, но все пак загинаха невинни цивилни: само часове след ракетните удари над Иран военните му погрешка свалиха украински пътнически самолет, убивайки всички 176 души на борда.

Как се стигна до това? Поредица от взаимни грешки, направени на фона на недоверие.

САЩ и Иран са в конфликт от 1979 г., когато подкрепеният от Иран шах беше свален и 52-ма американци бяха взети като заложници в посолството на САЩ. През май 2018 г. Тръмп засили напрежението, като се отказа от ядреното споразумение от 2015 г., съгласно което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на премахването на икономическите санкции. След това САЩ въведоха това, което Белият дом нарече „най-строгия режим на санкции, налаган някога“ – предназначен да принуди лидерите на Иран да сключат нова сделка.

Техеран отказа да се огъне. Санкциите доведоха икономиката на Иран до тежка рецесия и до октомври 2019 г. цената на храната в страната нарасна с 61% на годишна база, а цената на тютюна – с 80%.

Макар че кризата с коронавируса погълна политическото внимание и в двете засегнати държави, дипломатическите им канали остават малко, а точките на възпламеняване многобройни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

КРИМИ

Заподозрян в убийство на дете бе заловен след престрелка близо до Чикаго (ВИДЕО)

От полицата на Илинойс предупредиха, че страничните пътища ще останат затворени за неопределено време.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: abc7chicago.com, кадър

Всички разклонения на междущатски път I-290 бяха затворени от полицията от мястото малко преди изхода на 25th Avenue близо до Белууд, селище на около 20 км от Чикаго, заради стрелба, след която униформените заловиха заподозрян в убийството на 7-годишно момиченце в неделя.

Търсеният за убийството на 7-годишната Джаслин Адамс, простреляна смъртоносно близо да заведение на „Макдоналдс“ в западната част на Чикаго, е избягал от идващите да го арестуват полицаи. По сведения от главния интендант на Чикагското полицейско управление Дейвид Браун, преследваният е катастрофирал от едната страна на автострада „Айзенхауер“, след което опитал да отвлече друга кола на семейство, пътуващо в същата посока.

Тогава полицаите се намесили решително и го простреляли многократно, като не е изяснено дали заподозреният е отговорил на огъня. Според някои сведения е стрелял. Той има множество наранявания, но е в болница без опасност за живота. Полицията е иззела две огнестрелни оръжия.

От щатската полиция на Илинойс съобщиха, че са на мястото, оказвайки помощ на полицаите от Чикаго в контрола над трафика, докато от Чикагския полицейски департамент разследват стрелбата.

7-годишната Джаслин Адамс бе убита нелепо, след като стрелецът открил огън по колата, в която се намирала с 29-годишния си баща край ресторант на „Макдоналдс“ близо до Homan Square в Чикаго. Малката е била ударена от множество куршуми, а бащата е прострелян в гръдния кош.

Жестоко раненото дете е било спешно откарано с колата на полицейския отряд в болница „Строуджър“, но малко по-късно там са констатирали смъртта му. В същата болница се намира и бащата, който е в тежко състояние.

Седемгодишно дете загина при стрелба на опашка пред MacDonald's в Чикаго (ВИДЕО, СНИМКИ)

От полицата на Илинойс предупредиха, че страничните пътища ще останат затворени за неопределено време. Шофьорите трябва да потърсят алтернативни маршрути и да забавят скоростта, ако се окажат в зоната на разследването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

В Манхатън вече няма да арестуват за проституция само заради „носене на пола“

Законодателите цитираха абсурдни полицейски доклади, според които „носене на пола“ е било основание за арест.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съдия в Ню Йорк реши да прекрати хиляди дела, свързани с проституцията, датиращи от 70-те години на миналия век, по искане на окръжния прокурор на Манхатън, който обяви, че повече няма да повдига обвинения за много предишни закононарушения, свързани със сексуални работници.

Масовото прекратяване на дела е последната голяма стъпка в движението за декриминализиране на най-древната професия или поне към фокусиране на усилията на прокуратурата към преследване на трафикантите на хора, вместо към обвинения срещу бедни жени, каквито са повечето от арестуваните проститутки.

Много от залежалите случаи бяха оформени като обвинение в безделничество, а всъщност представляваха начин за преследване на проституцията. Наскоро обаче законодателният орган на щата отмени Закона срещу безделничеството от 70-те години.

Embed from Getty Images

На снимката: Сайръс Ванс младши

Съдията от щатския съд Шарлът Дейвидсън взе решението си, след като окръжният прокурор Сайръс Ванс младши обясни по време на онлайн съдебното заседание, че иска отпадането на подобни случаи, защото обвинените са „нечестно избрана мишена“. По думите му тези случаи са „реликви от един различен Ню Йорк“.

Офисът на Ванс е установил 6 000 случая в своята документация, при които най-тежките обвинения са били за нарушение на реда чрез проституция или за нелицензиран масаж.

19-годишна проститутка обслужва над 20 души в работен ден, понякога през 2 минути

През февруари Ню Йорк отмени закона, който разрешаваше на полицията да арестува хора, използващи публични места за проституция, като това можеше да става по преценка на униформените, даже според външния вид и роклята. Законодателите цитираха абсурдни полицейски доклади, според които „носене на пола“ е било основание за арест.

8 души, включително цветнокожи трансджендъри, през 2016 година оспориха в съда този закон като дискриминационен, като подчертаха, че по него са вкарани в предварителен арест много трансджендъри, и то специално заради това.

След този случай местните прокурори спряха умишлено да прилагат оспорвания закон.

Бивше зайче: Много от гаджетата на Хю Хефнър станаха елитни проститутки (СНИМКИ, ВИДЕО)

Службата на Ванс ще продължи да повдига обвинение по тежки случаи, свързани с проституция, особено когато са намесени насилствено склоняване и трафик на хора.

Решението бе широко приветствано в следите на активистите за борба с дискриминацията, но някои от тях отбелязаха, че то не отменя необходимостта от пълна декриминализация на проституцията.

Някои регионални прокуратури последваха примера на Ванс. Главните прокурори на Бруклин, Куинс и Бронкс отказаха стотици случаи за проституция през последните месеци, а колегите им от Филаделфия и Балтимор също смекчиха съдебното преследване на жриците на любовта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Интересно

Хоби за $21 милиона: да пътуваш 10 000 пъти за сметка на една авиокомпания

За тези 11 години банкерът, който тогава живее в Чикаго, не спира да сменя самолет след самолет – само за да отиде на бейзболен мач, например, да си купи сандвич или да посети приятел в Европа.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Да прелетиш 16 млн. км с 10 000 полета за 11 години, които струват повече от $21 млн.! И да платиш само $250 000! Стив Ротстейн от Чикаго го направи на борда на American Airlines, но бе наказан за това.

Тази забележителна история започва през 1987 г., когато банкерът Ротстейн решава да се възползва от програмата „златен билет“ на American Airlines. Тя дава възможност за безлимитни пътувания в първа класа до края на живота на клиента. Цената е 250 000 долара, срещу още 150 000 долара пак се предлага и пожизнен билет за придружител, и то такъв, който не е поименен. Програмата е въведена през 1981 г., в труден за авиокомпанията период, когато тя разчита да получи бързо солидна сума пари, с която да се стабилизира.

Но не предполага, че това ще й излезе доста солено. Оказва се, че част от хората, възползвали се от възможността, са злоупотребили.

Най-впечатляващ е случаят на Ротстейн

който наистина излиза „златен“ на American Airlines.

За тези 11 години банкерът, който тогава живее в Чикаго, не спира да сменя самолет след самолет – само за да отиде на бейзболен мач, например, да си купи сандвич или да посети приятел в Европа. „Аз станах герой в авиокомпанията, можех само да се покажа и да получа място“, разказва 61-годишният инвестиционен банкер пред The Post преди време.

Само през юли 2004 г. той пътува 18 пъти, летейки до Нова Скотия в Канада, Мейн, Лондон, Лос Анджелис и Денвър. Неочаквано отложена с ден бизнес среща в Маями пък става чудесен повод да вземе самолета до Каракас.

Случва се и да резервира билета за допълнителния пасажер на измислено име, Бег Ротстейн например, защото не знае кой ще е спътникът му, с когото ще лети. Стив води дъщеря си на училище в Швейцария и пътува със сина си заради десетки спортни срещи по целия свят. Случвало се е и да пътува до Провидънс, където учил в Браун Юнивърсити, само за да вкуси местния сандвич Geoff’s.

„Много весела събота би била да станеш рано, да летиш до Детройт, да наемеш кола и да отидеш в Онтарио, да обядваш и да изхарчиш $50 или $100 за нещо“, казва преди време Ротстейн. И да успееш да е вкъщи за вечеря с дъщеря си и жена си. „Но не бих казал: О, аз днес ходих до Канада, би било отвратително“.

Ротстейн не се е възползвал сам от възможността, предоставена му от American Airlines. Той проявявал

щедрост на гърба на компанията

 по отношение на десетки непознати, изпаднали в затруднение.

Така например не се и замислил да даде мястото си на придружител на отчаяна жена, която плачела, че не може да се прибере в Бронксвил, където детето й останало без бавачка. „Чувствах, че именно такива прояви на добрина са нещата, които трябва да правим като хора“, споделя Ротстейн.

Но при опита да извърши едно друго добро на международното летище О‘Хара в Чикаго добрият банкер бил детрониран.

Това се случило на 13 декември 2008 г., когато Ротстейн се готвел да помогне на свой приятел полицай да се върне в родната си Босна. Малко преди това American Airlines направили преглед на всички договори за „златен билет“ в опит да открият недобросъвестни пътници. Наели дори частни детективи, които да следят клиентите им. И така стигнали до Ротстейн.

На въпросния 13-ти декември служител на компанията на летището в Чикаго му предал писмо, в което черно на бяло пишело, че безлимитното му пътуване се прекратява заради измама от негова страна.

Ротстейн не очаквал такъв удар. Новината буквално го съсипва. Той се прибира вкъщи в шок и не става цели дни от леглото си. „Чувствах се измамен”, споделя той по-късно и добавя:

„Отнеха хобито ми и целия ми живот. Те наистина ме унищожиха“.

Банкерът завежда дело и единственото, което иска, е да му върнат отново „златния билет“. „Те подписаха договор, договорът си е договор“, категоричен е Ротстейн, но въпреки оплакванията му нищо не се променя.

 

Животът на Ротстейн в цифри

  • 10 000: Броят на полетите
  • 10 млн.: Броят на изминатите мили
  • 500: Пътувания до Англия
  • 70: Пътувания до Австралия
  • 120: Полета до Токио
  • $21 милиона: Цената на полетите
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Как ще се броят бюлетините в САЩ и какви резултати ще бъдат известни в изборната нощ

В някои от най-критичните оспорвани щати законите забраняват предварителна обработка на бюлетините

Затвори