Открийте ни и в

Здраве

43-ма души в света имат „златна“ кръвна група

bgvoice

публикувано

на

Освен познатите ни кръвни групи (А+, А-, В+, В-, АВ+, АВ-, О+ и О-) съществува и т.нар. златна кръв, която тече във вените на по-малко от 50 души в света. Нейното научно название е нулев Rh фактор и не съдържа близо 99% от антигените, характерни за останалите хора. Тази кръвна група е открита за първи път през 1961 г. в жена от аборигенско племе. Оттогава в цял свят са известни само 43 случая на хора с нулев Rh фактор. Нарича се „златна кръв“, защото може да бъде прелята на всеки с рядка кръвна групи в Rh системата или с Rh отрицателен фактор, но тъй като съществуват едва 9 активни донори, се прилага само в крайни случаи.

Макар че съхраняваната в банките кръв е анонимна, са познати случаи, в които учените се опитват да проследят донорите, за да поискат кръвни проби за своите изследвания поради чисто научен интерес към редкостта на този феномен.

Тези хора не могат обаче да получават кръв от другите кръвни групи, затова често даряват като резерв за самите себе си.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Здраве

Загуба на вкуса? Може би ви липсва витамин В12

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Липсата на витамин B12 може да доведе до много сериозни последствия за здравето, включително и до загубата на вкус.

Пример за това е случай в сингапурска болница, в която лекарите се натъкват на необичаен симптом – езикът на пациент е напълно гладък, сякаш без вкусови папили. Случаят е описан в списание The New England Journal of Medicine.

64-годишният пациент отива в болницата с оплакване от болезнени парещи усещания по езика и устните си в продължение на шест месеца. Физическият преглед показва, че мъжът има „атрофирал, еритематозен език със загуба на вкусови папили“.

Кръвните изследвания на пациента са относително нормални, освен изключително ниските нива на витамин B12. Дефицит на този витамин може да се получи по различни начини. Рядко може да се случи заради липса на витамина в храната, но най-честата причина е пернициозната анемия, състояние, при което имунната система атакува здрави клетки в стомаха и така пречи на абсорбцията на витамин B12 от храната.

Лекарите диагностицират пациента с пернициозна анемия, откривайки в кръвта му високи нива на автоантитела (тип антитела, които се насочват към собствените белтъци на организма).

Витамин В12 е свързан с метаболизма

на всяка клетка в човешкото тяло и развитието на червените кръвни клетки. При дефицит на витамина, тялото изпитва затруднения да произведе достатъчно много здрави еритроцити – червени кръвни клетки. Обикновено дефицитът на витамин В12 води до главоболие, слабост, загуба на теглото и болки в гръдната област. Важно е да се отбележи, че прекаленият прием на витамина в случай на нормално здравословно състояние може да доведе до редица други здравни проблеми.

Болящ и възпален език е изненадващо чест симптом за това състояние. Не е ясно защо езикът е толкова силно засегнат от дефицита, но е доказано, че лигавицата на устната кухина е особено чувствителна на липсата на витамин В12. Изглежда, че гладкия вид на езика на пациента е всъщност резултат от възпалението, което раздува езика и създава впечатлението, че вкусовите папили са изчезнали.

Езикът на пациента в сингапурската болница вече е в нормално състояние, но заради заболяването му е необходимо да получава месечни инжекции с витамин В12.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Боята за коса създава риск от рак на гърдата

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Редовната употреба на трайна боя за коса повишава значително риска от развитие на рак на гърдата, установиха американски учени в проучване, публикувано в списание „International Journal of Cancer”.

Специалисти от Националния институт по здравеопазване в САЩ анализираха данните на 46 709 жени, участвали в проучване между 2003 г. и 2009 г., което изследва как околната среда и гените влияят на вероятността от развитие на рак на гърдата. При всички тези жени една от близките им роднини е страдала от това заболяване, но самите те са били здрави към момента на прегледа.

Установено е, че жените, които редовно са използвали перманентна боя за коса, имат девет процента по-голям шанс да развият рак от тези, които не са използвали багрило. При употребата на временните оцветители на косата не са установени рискове.

„Учените и преди това са проучвали възможната връзка между боята за коса и рака на гърдата, но резултатите са смесени“, казва Александра Дж. Уайт, ръководител на изследването, в съобщение за пресата.

„В нашето проучване ясно виждаме риска от развитие на рак на гърдата, свързана с използването на перманентна боя за коса, особено за тези, които я използват често“, каза Уайт.

Учените отбелязват, че техните открития са предварителни и не отчитат влиянието на други фактори.

„Хората са изложени на много фактори, които потенциално биха могли да допринесат за развитието на рак на гърдата“, казва друг автор на изследването Дейл П. Сандлър, ръководител на епидемиологичния отдел на Националния институт по екологични науки. „Единственото, което определено можем да кажем, е да избягваме тези химически оцветители за коса, за да намалим риска от рак на гърдата“, допълни Сандлър.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Бронхитът, зимата и мръсният въздух

Люба Момчилова

публикувано

на

Виж цялата статия

Циганското лято е зад гърба ни, на прага ни е зимата с цялата си мощ, а с нея идва и времето на вирусите и кашлиците. Едно от най-често срещаните през този сезон заболявания е бронхитът. Често след грип започваме да кашляме, но ако не се вземат адекватни мерки, стигаме до острото и мъчително бронхитно заболяване.

Мръсният въздух не само в България, а навсякъде по света се превръща във все по-голям проблем. Всъщност всичко щеше да бъде наред, ако можеше да не дишаме три-четири месеца през годината. Приблизително толкова са общо дните, през които въздухът в големите градове е толкова замърсен, че освен кислород в белите ни дробове влизат фини прахови частици. Те остават там и макар че са малки, всъщност са огромен проблем – причиняват тежки болести.

 Заради тях живеем по-малко

Фините частици могат да причинят астма, сърдечносъдови проблеми, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Замърсяването на въздуха е причина за много здравословни проблеми

Освен че мръсният въздух е предпоставка за увреждане на здравето при възрастните, за малките деца също съществува голям риск от развитие на заболявания като астма например. Смесицата от вредните емисии, прах, газове увеличава вероятността от поява на белодробно заболяване с 1,3%. Малките деца са по-уязвими от възрастните, защото прекарват много повече време на открито, а и белите им дробове са в процес на развитие.

Възпалението на бронхите продължава средно около две седмици. То може да възникне както самостоятелно, така и да бъде усложнение на друго заболяване като грип, фарингит и други.

Любопитен факт е, че хората с отлично емоционално състояние по-рядко боледуват от простудни заболявания. Веселите и спокойни хора прекарват тези болести значително по-лесно в сравнение с онези, които са в мрачно и потиснато настроение.

 Едни от първите признаци на бронхита

са неприятно дращене в гърлото и загубата на глас (пресипнало гърло), заедно със суха кашлица, която през нощта се засилва. След няколко дни кашлицата става влажна. Повишаването на температурата, която обаче рядко става твърде висока, е друг често срещан симптом при тази болест. Бронхитът често е съпроводен от болки в ребрата и задух при някои хора. След около 2 седмици проходимостта на бронхите се възстановява и кашлицата преминава. Трябва да бъдем много внимателни и задължително да посетим лекар, защото има вероятност бронхитът,

ако не бъде лекуван правилно

да се превърне в хроничен, което от своя страна се превръща в едно тежко и сериозно заболяване. Сиптомите тогава са доста неприятни и животозастрашаващи – белите дробове постепенно склерозират, което означава, че не могат да насищат кръвта с достатъчно кислород, появява се белодробна недостатъчност, задух, а при най-малкото натоварване се наблюдават патологични изменения в сърцето.

Сред усложненията на острия бронхит са такива сериозни заболявания като пневмонията и емфиземът на белите дробове.

Когато говорим за първия стадий на бронхита или когато кашлицата е още суха, медикаментите могат само да задълбочат възпалението на лигавицата.

Специалистите съветват тогава да приемаме много течности като топло мляко, горещ чай, затоплена минерална вода. Така храчките се разреждат и извеждат токсините от организма.

Но ако имате сърдечни проблеми, бронхиална астма, псориазис или екзема, по-добре се въздържайте от подобно лечение.

Ако не успеете да се излекувате от сухата кашлица, трябва да се приемат средства за отхрачване, но не и антибиотици. Специалистите назначават тези лекарства само при усложнено протичане на болестта и при подозрения за развитието на пневмония.

Можете да си промивате носа и да изплаквате гърлото с леко подсолена вода, в която е добавена 15% отвара от евкалипт (1 ч. л. отвара на 0,5 мл вода) за профилактика.

 Кухненски подправки борят заразите

Най-използваните кухненски подправки могат да ликвидират възпалението, което е основна причина за редица заболявания през зимата, като се започне с баналната хрема и се стигне до цистити и бронхити, та дори и за някои автоимунни заболявания.

Лукът и чесънът са способни да помогнат на организма. С тях се прави инхалация. За целта настържете на ренде 1 глава лук и 1 скилидка чесън и ги поставете в чаша вода. Направете си малка хартиена фуния, с която ще можете да вдишване от сместа в продължение на 3-5 мин.

Народната медицина също предлага средства за лечение на бронхита. Повечето от тях отлично допълват, но не заместват медикаментите:

– Микстура от анасон – към 1 ч.л. мед се добавят 2 с.л. семена от анасон и сместа се залива с топла вода. След 2 часа се прецежда и се приема по 1 ч.л. на всеки 2 часа.

– Инхалация с лайка (3 с.л. лайка на 3 чаши вряла вода)

– Отвара от подбел – 1 с.л. листа от подбел се сваряват и се запарват в продължение на 30 мин. На всеки час се приема по 1 с.л. от отварата.


 Синапената лапа помага

При лаеща кашлица може да се използва успешно лапа от синап. Семето му се смила и се смесва с пшеничено брашно в съотношение 1:5 за възрастни и 1:10 за деца. След това се разбърква с хладка вода на гъста каша и се поставя между два пласта тензух или хасе. Налага се върху гърдите за около 15-20 мин., до зачервяване на кожата, но да се внимава да не се получат изгаряния. Помага и при грип, съпроводен с кашлица и болки в гърдите.


Хрянът очиства бронхите

За любителите на силни усещания ето едно изпитано народно средство с предпазен ефект. Към 150 г ситно настърган корен от пресен хрян се добавя сокът на 2-3 лимона. От тази смес се взема 2 пъти дневно на гладно по 1/2 чаена лъжичка. Комбинацията от хрян и лимон е много ефективна при белодробни възпаления с гъсти секрети. Тя улеснява бързото очистване на бронхите.


Черен пипер и греяно вино загряват

Когато сме премръзнали от стоене на студ дълго време или се разболяваме и ни тресе, ще се стоплим бързо с греяно вино. Най-простият вариант – загряват се чаша-две червено вино на печката, добавят се захар или мед на вкус, наръсва се с чер пипер и се пие топло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada