Открийте ни и в

България

46-годишен почина, върнат от пет болници с COVID-19

Близките му твърдят, че въпреки критичното му състояние му е отказан прием в болница

публикувано

на

Сн.: БТА

46-годишен мъж от Пазарджик, без придружаващи заболявания, е починал от COVID-19 само за няколко дни. Близките му твърдят, че въпреки критичното му състояние му е отказан прием в болница, съобщава bTV.

На 16 декември Георги Йорданов потърсил консултация от личния си лекар в с. Алеко Константиново. Мъжът имал леки грипоподобни симптоми.

„И се оказа, че има остър бронхит на белия дроб. След което [личният лекар] само изписа лекарства – антибиотик, аспирин и витамини. И каза – ако се влошиш, отиваш на белодробен, без да идваш при мен“, разказва съпругата на починалия Цветелина Йорданова.

Според джипито д-р Валери Ганев пациентът му имал „готова бронхопневмония“.

„Готова бронхопневмония, типична ковидна. Даже на снимката колегите така го бяха описали“, каза д-р Ганев.

Два дни по-късно състоянието на пациента рязко се влошава. Близките му го закарват в местната белодробна болница.

„При д-р Аврамов чакахме четири часа може би. Показахме снимка и той каза, че от двете страни е с пневмония, но не бил за болница“, уточнява Цветелина Йорданова.

На следващия ден отново потърсили помощ в белодробната болница.

„Почти не се хранеше, температурата не спадаше. Накара ме да направя пак същата процедура – да купя банка витамин С, платихме 20 лева лично на него. Сложи му банката и каза пак да отидем да повторим процедурата“, обяснява съпругата.

Управителят на болницата д-р Аврамов обаче е категоричен:

Излекуваните остават повече от новите заразени в България, намаляват и приетите в болница

„Нещата не са така, както се представят. Два пъти му мерих сатурацията. И първия, и втория път – 94 сатурация.“

През нощта след второто отиване до белодробната болница мъжът се влошил и близките му повикали „Спешна помощ“. Екипът го прегледал и препоръчал да се продължи с лекарствата. На следващия ден болният е откаран с линейка отново в белодробната болница. Там преценяват, че състоянието му вече е критично и го пренасочват към друго здравно заведение с реанимационно отделение.

„През цялото време, докато е бил в болница, той не е бил с кислородна маска. Никой не му е сложил кислород да диша, докато е чакал за място“, твърди съпругата на Йорданов.

Обратното казва д-р Аврамов:

„Не е бил оставен и една минута без да бъде наблюдаван, консултиран и при влошаване – хоспитализиран.“

На практика обаче за четири дни пациентът търси помощ от пет места – при личния лекар, в белодробната болница, от спешен екип, отново в белодробната и накрая в болница „Хигия“.

Когато в последното здравно заведение опитват да го реанимират, пациентът вече е с т.нар. цитокинова буря. 46-годишният Георги губи битката с коронавируса. Оставя сираци десетгодишни близнаци.

„Приет е около 14 часа, а около полунощ е настъпила смъртта“, казва началникът на реанимационните екипи в „Хигия“ д-р Тони Палийски.

От „Спешна помощ“ уточняват пред bTV, че първоначално не се налагала хоспитализация на пациента. От белодробната болница отричат всички обвинения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА