Открийте ни и в

България

47-ото Народно събрание: Смяна на поколението

Новият парламент тръгна с големи очаквания и заявки за редовен кабинет

публикувано

на

Най-младият шеф на парламента и депутати, всеки десети от които е на възраст под 33 години. С такава статистика започна работа новото 47-мо Народно събрание и накара всички официално да заговорят за смяна на поколението в законодателната институция на България. Сигурно заради това стартът му беше даден без скандали и с единодушни гласувания за разлика от 45-ото и 46-ото, които се учредиха и разпуснаха по-рано тази година.

47-ият парламент започна работа с 228 от всички 240 народни представители. Той бе открит от най-възрастния депутат – Силви Кирилов от „Има такъв народ“. Кирилов призова депутатите да загърбят личните си и частно политически различия в името на националните и обществени интереси. И обърна специално внимание на младите лица в новия парламент. „Вярвам в младите, защото те носят

нов поглед, нови идеи

енергия, свои цели, идеали и очаквания“, каза той.

Традиционно първият работен ден на депутатите започна с клетва на новите народни представители и с речи на лидерите на седемте парламентарни групи. И с още нещо – депутатът от ДПС Делян Пеевски привлече вниманието с това, че пристигна на работа, нещо, което правеше рядко в предишните мандати на парламента.

Първите изказвания на шефовете на „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ дадоха сериозна заявка за мнозинство в парламента и надежда за сформиране на редовен кабинет в най-скоро време. Те декларираха готовност да изкарат пълен 4-годишен парламентарен мандат и така да спрат поредицата от предсрочни избори.

Преговорите за коалиционно управление започнаха веднага след изборите на 14 ноември. Те бяха организирани от първата политическа сила и нова формация „Продължаваме промяната“. Засега се вижда, че новото правителство би могло да бъде сформирано между партията на Кирил Петков и Асен Василев, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. В опозиция вероятно ще останат ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

Депутатите избраха почти единодушно и председател на Народното събрание, който е и най-младият шеф на парламента в историята на България. 34-годишният адвокат от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев бе избран със 158 гласа „за“, един „против“ и 72 „въздържал се“. Освен от четирите партии, които преговарят

 за коалиционно споразумение

Минчев получи подкрепа и от групата на ДПС.

Негови заместници ще са Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от „Има такъв народ“, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“.

Във встъпителната си реч Никола Минчев призова политическите формации да посрещат различията помежду си с уважение.

„Българският парламент не е просто място, където се творят законите, а върховната институция, която със своята дейност обезпечава функционирането на всички сфери в обществения живот – от гарантирането на правата и свободите на гражданите до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа“, каза Минчев.

Обръщение към народните представители традиционно направи и президентът Румен Радев. В изказването си той призова за политически консенсус на реформаторските сили, за да има едно устойчиво, реформистко, социално управление.

Държавният глава не забрави да припомни на депутатите и за ниската избирателна активност, съпровождала предсрочния вот на 14 ноември. Според него това се дължи на загубата на доверие в политическата класа.

Като приоритетна задача пред бъдещото мнозинство Радев посочи „демонтажа на прокурорския чадър над корупцията“.

ПП слагат край на корупцията

Акцент по време на първото изказване от парламентарната трибуна на лидера на най-голямата парламентарна група Кирил Петков бе борбата с корупцията. Той заяви, че е „време за нулева толерантност“ към нея.

„Време е да направим България, с която да се гордеем. Време е да бъдем активен член на Евросъюза, който да помага за развитието му, време е България да е лидер в региона. Време е за иновации. Време е да вложим нов смисъл в понятието народен представител. Време е за всички нас да си свършим работата“, каза Петков.

ГЕРБ остават опозиция

Депутатът от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова започна декларацията с това, че по време на предизборната кампания техните симпатизанти са станали жертва на „репресии“ от служебния кабинет.

„Всяка илюзия, че някой е победил безапелационно и на тази база има право да диктува определени правила на останалите, ще се разбие в действителността. ГЕРБ-СДС остават опозиция“, заяви Атанасова.

БСП с три приоритета

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова назова три основни приоритета пред социалистите. Първият е истинска промяна на досегашния модел на управление и възстановяване на държавността и на конституционните принципи на разделение на властите. Вторият е превеждане на държавата през кризите с грижа за хората и третият – активна проевропейска външна политика на равноправни партньори с другите държави членки на ЕС.

ДПС иска експертен кабинет

В парламента винаги ще има управляващи и опозиция, но конструктивният политически диалог трябва да е в основата на верните решение, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той за пореден път изтъкна, че България се намира в безпрецедентна комбинация от кризи – политическа, здравна, социална, икономическа. Карадайъ подчерта, че България има нужда от експертен кабинет.

ИТН дават всичко за правителство

Депутатът от „Има такъв народ“ Любомир Каримански декларира, че партията му ще направи всичко възможно за съставянето на редовно правителство.

„Нека впрегнем цялата си креативност и съзидателна мощ и предложим на обществото истинска и осезаема промяна, свързана с високи нравствени критерии и стандарти, независимо от политическата окраска“, призова той.

ДБ с приоритет – съдебна реформа

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов също увери, че формацията му ще даде своя принос за успешното излъчване на кабинет. Като основни приоритети той определи съдебна и конституционна реформа, както и въвеждане на електронно управление.

„Ще имаме принос в поставянето на природното наследство и богатство в центъра на политиката като основа на постигането на високо качество на живота в България“, каза Иванов.

Възраждане“ не иска COVID мерки

Лидерът на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че с колегите му ще работят за ограничаване на чуждото влияние върху страната, включително чрез премахване на военните бази на НАТО.

От „Възраждане“ се обявиха срещу зелените сертификати, ваксинацията и COVID мерките. Те продължиха да поддържат тезата си, че са срещу „Зелената сделка“ на Евросъюза.

Костадинов се обяви като борец срещу политическото статукво и защитник на интересите на българите в страната и чужбина.

Така първият работен ден по традиция приключи със „семейна снимка“ на депутатите от всички парламентарни групи. Този път обаче тя не беше направена отвън, а в пленарна зала. Половината от народните представители напуснаха залата след последния звънец и така на снимката са предимно новите депутати от „Продължаваме промяната“ и отделни техни колеги от ГЕРБ и „Има такъв народ“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА