Открийте ни и в

България

47-ят парламент започна работа: Има ли шанс да изкара мандата си? (ОБЗОР)

То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител

публикувано

на

Сн: Архив

47-то Народно събрание започна своето първо заседание точно в 9:00 бълг. време. По традиция то беше открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Този път това бе д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ”.

Пред депутатите той каза, че е щастлив да види толкова млади хора в 47-я парламент. Той припомни любим свой трактат за свободата: “това не е право да правиш, каквото си поискаш, а да не правиш това което не искаш”.

Сн.: БТА

Пръв на трибуната се качи президентът Румен Радев. Той заяви, че една от основните задачи пред новия парламент е съдебната реформа. „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

Никола Минчев е избран за председател на парламента

След него на парламентарната трибуна се качиха председателите на всички парламентарно представени групи.

От името на най-голямата партия в парламента “Продължаваме промяната” Кирил Петков начерта основните приоритети пред бъдещия парламент и коалиционното правителство. Той заяви, че е време “да върнем българите в България”.

От ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че те ще бъдат опозиция, но ще може да се разчита на тяхната експертиза. Атанасова каза, че няма да подкрепят създаването на правителство на всяка цена. По думите й парламентът няма достатъчна легитимност заради ниската избирателна активност.

Сн.: АП/БТА

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ също използва случая да разкритикува ЦИК и начинът, по който са проведени изборите. “Законът беше погазен. ЦИК създаде несигурност със своята некомпетентност. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове”, каза Карадайъ.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова обърна внимание на най-наложащите задачи пред новото правителство, а именно подпомагане на най-засегнатите българи, справяне с високите цени на тока и природния газ.

От ИТН Любомир Каримански заяви: „Необходимо е да спрем да се оправдаваме, а трябва да започнем да действаме. В този момент много хора очакват решаване на криза. Новите поколения се нуждаят от възможности в България, а не да напускат. Бизнесите искат да се развиват у нас, а не в чужбина.“

Христо Иванов, съпредседател на “Демократична България”, също акцентира върху съдебната реформа. Той добави, че трябва да се обърне внимание на българите в чужбина, така че да се чувстват пълноценни граждани на България.

158 депутати гласуваха за избора на 34-годишния юрист Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ за председател на Народното събрание. От трибуната на парламента Кирил Петков заяви, че той има дългогодишен стаж като адвокат. А минути по-късно единодушно, с 239 гласа “за” депутатите подкрепиха новите заместници на Народното събрание.

Единодушно депутатите избраха заместници на Никола Минчев

Силви Кирилов: Народът ни поставя съдбовни задачи за разрешаване 

“Днес сме свидетели на необикновена ситуация. Липса на доверие в институциите и политическата система. Няма усещане залипса на справедливост и законност. Около 2 млн. български граждани са извън страната – повечето от тях са млади хора и специалисти.

Дами и господа,

Много съм радостен и щастлив да видя толкова млади хора в 47 народно събрание.

Сн.: БТА

На тях искам да напомня няколко мисли – за свободта – това не е право да правиш, каквото си поискаш, а да не правиш това което не искаш

За истината – тя първоначално е отричана от всички, после е допускана за част от хората, после е приета от цялото общество
Трябва да загърбим различията.

Народът ни поставя съдбовни задачи за разрешаване и ние трябва да оправдаем доверието в името на България и всички българи”.

След думите му народните представители положиха клетва и чуха химните на Република България и на Европейския съюз.

Румен Радев пред депутатите:

„За мен е чест да бъда сред първите говорили пред 47-мото Народно събрание. Надеждите към новия парламент са огромни. От предишните два се чуха неудобни истини, но те не успяха да съставят правителство.“

 

„Нашето общество все още търси изход от корупционното статукво, но то каза „не” на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус, който да съдържа важни приоритети”, каза още президентът.

„Време е за национален консенсус. Вие трябва да върнете гражданите в управлението, загубата към политическата власт, която си пролича от отдръпването на народа от урните за гласуване. Важният консенсус е този за закоността. Важна задача е премахването на прокорурският чадър, който тормози и обикновените българи.“

Сн.: БТА

„Днес особено важен е и консенсусът за външната политика. Дипломацията трябва да бъде в ръцете на професионалистите. Всички външни политики са важни. Необходими са ни непоколебими действия. Надявам се да се върне оптимизма на българите.“

„Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата”, категоричен е Радев.

Президентът предупреди новите депутати: „Ако парламентът не успее да постигне решителни промени в прокуратурата в обозрим срок, то много скоро миналото ще потърси политически реванш под прикритието на същия този чадър. Без справедливост и законност всички добри намерения са обречени на провал”, добави той.

Кирил Петков: Сега е време да върнем българите в България, време е за иновации.

Уважаеми българи от България и чужбина. Време е да вложим смисъл в думите народен представите – това е човек който представлява целия български наоред, а не само определена част от него.

 

Българите са горд народ с велика история, страната ни се намира на най-красивото кътче на земята. Това обаче не е спряло 2 млн. да напуснат България.

На всички площади, където ходиме по време на кампанията хората ни казваха да върнем младите в България. Тези думи бяха изричани през сълзи от възрастни хора, 42%, от които живече под прага на бедността.

Сн.: БТА

Това което виждаме е много несвършена рабоа – няма тунел под Шипка и Петрохан, цената на тока скачат.

Къде са били народните представители, които е трябвало да решат всички тези проблеми?

Сега е време да върнем българите в България, време е за иновации.

Време е всички ние да си свършим работата, а не както повечето от предишните да потънем в алчност, егоизъм и нехайство.

Всички виждаме по разбитите ни пътища  се разминават майбаси, ролсройса на на хора свързани с властта. Те са се закачили за държавния бюждет. Те харчат нашите данъци все едно са техни лични средства

Трябва да покажем нулева толерантност към корупцията.
Време е да си свършим работата

Десислава Атанасова: ГЕРБ-СДС ще сме опозиция 

Председателят на ПГ на ГЕРБ-ДПС Десислава Атанасова заяви, че “заради ниската избирателна активност настоящият парламент не разполага с достатъчна легитимност, за да пилее време за авантюри.”

“Ясно е, че каквото и да е мнозинството в парламента, ще е плод на компромиси”, каза Атанасова.

“Това е резултат повече от гласуването против, отколкото гласуването за. Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас заради машинното гласуване и репресиите на служебното правителство”, каза още Атанасова.

Тя изрази надежда, че грешките, които са провалили последните два парламента, няма да се повторят.

“Още от днес можете да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на коалиция ГЕРБ-СДС. ПГ на ГЕРБ-СДС ще бъде опозиция на очертаващото се ляво-либерално мнозинство. Не приемаме ролята си на опозиция като на инструмент за нагнетяване на ситуацията. Наясно сме, че предизивикателствата пред страната са много и на тях може да се отговори с единение. Готови сме за конструктивни разговори с всички партии в парламента и да подкрепим всяко решение, което ще помогне за предоляване на кризите в страната ни.”

Сн.: БТА

“Колкото и да е нужно стабилно правителство, ние няма да допуснем това да стане на всяка цена”, заяви Атанасова.

По думите й ролята на опозицията е изключително важна в настоящата ситуация. Все пак Атанасова пожела успех на партиите, които ще съставят правителство.

“Пожелаваме успех на партиите, които ще съставят правителство и да концентрират усилията си за предоляване на различни кризи, и поне следващите няколко месеца да не хабим усилия в излишен реваншизъм.”

“Ако бъде сформирано правителство, то ще получи необходимия толеранс и при желание може да разчитат на нашата експертиза в изготвянето на бюджета за догодина”, заяви още Атанасова.

Мустафа Карадайъ: Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове

„Тази година ще запомним с кризи и избори. Кризите предизвикваха избори, а изборите задълбочаваха кризите. Тези, които не гласуваха ни показаха, че не искат да гласуват за хора, които мислят за себе си, а тези които гласува искат край на политическата криза.“

 

„Конструктивният диалог трябва да бъде водещ. Този нов модел на избори отблъсна много хора от урните. Днес ни е ясно, че по-възрастното население, както и по-неграмотното имаха проблем с този модел.“

„Бяха извършени престъпления. В избирателните секции влязоха полицаи, което е забранено. Законът беше погазен. ЦИК създаде несигурност със своята некомпетентност. Разполагаме с доказателства, че ЦИК не отчете всички действителни гласове. ДПС няма да остави нито един случай непроверен.“

Сн.: БТА

„На първо място трябва да се възстанови диалога. Трябва самите ние да спазваме стриктно Конституцията. Политическата криза трябва да се премахне чрез създаване на стабилно редовно правителство.“

„Държавният бюджет за 2022 г. се отлага. Скоро ще усетим бедност. Предупреждаваме че нито една криза няма да се реши трайно ако не се реши кризата с COVID, България губи битката с COVID. Всички трябва да се обединим с консенсус и да го следваме.“

„Българските работодатели очакват да станат партньори с управлението.“

Корнелия Нинова: В новия парламент, ние трябва да започнем истинската промяна

“В новия парламент, ние трябва да започнем истинската промяна. Да възстановим държавността и конституционните принципни, справедливостта, равенството, свободата.

 

Трябва да преведем държавата през кризите с грижа за хората. Това ще стане с активна активна проеврпейска външна политика на равноправно партньорство с другите европейски народи.

Необходимо е ускорено приемане на плана за възстановяване и устойчивост и за придвижване напред на оперативните програми
Преди 5 години ние назовахме модела по който се управлява България – паралелна държава на задкулусието и че сме в ситуация на народ поробен от свои.

Сн.: БТА

Тогава започнахме своята битка, бяхме сами и не беше леко. Най големият проблем беше отчаянието. Преди година и половина хората преодоляха този страх и поискаха промяната.

Сега трябва да работи за закони приети с грижа за хората, а не за частни и лобистки интереси. Трябва да има контрол върху прилагането на тези закони и справедливо правосъдие.

Ние сме изправени пред три кризи: здравна, икономическо-енергийна и социална, каза още Нинова.

Трябва да проявим разуми и да не допуснем четвърта криза – политическа.

Сега е необходимо да помогнем на хората в трудните зимни месеци. За нас БСП най-големият проблем е ръстът на цените.
Нямаме достатъчно време. Много бързо трябва да приемем мерки за компенсиране на скока на цените на тока и да се осигурят дърва на домакинствата в нужда.”

Любомир Каримански: ИТН ще направи всичко възможно да се създаде правителство

„Нека впрегнем всичко и да предложим на обществото осезаема промяна.“

 

„Необходимо е да спрем да се оправдаваме, а трябва да започнем да действаме. В този момент много хора очакват решаване на криза. Новите поколения се нуждаят от възможности в България, а не да напускат. Бизнесите искат да се развиват у нас, а не в чужбина.“

Сн.: БТА

„Жизненоважно е да се предвидят норми за опазване на околната среда.“

„Има такъв народ ще направи всичко възможно да се създаде правителство, което да работи пълен мандат.“

„Накрая искам да ви пожелая почтеност и целомъдрие.“

Христо Иванов: Аз няма да съм министър в новото правителство 

Аз няма да бъда министър, време е за нещо ново. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

 

“Бяха казани много думи за кризите, аз искам да кажа няколко думи за надеждата. В края на тази година стигаме до момент, в който най-накрая можем да си позволим да говорим за надежди. ългария, освен много трудности, има много основания за надежда, заради нашите хора, но и заради промените, които се случават.”

“Намираме се в комбинация от много предизвикателства, но възстановяването по нови пътища позволява да се съкрати силно онзи път, който винаги ни е отделял от най-развитите общества. Днес това е възможно”, каза Иванов.

Той категорично заяви, че всяка власт трябва да бъде ограничавана.

“Вярата в парламентарната република – това наследство от българската демокрация от прехода досега, трябва да бъде опазен”.

“Хубаво е да чуем хората, да намерим начин да отворим повече работни места и да има пвоече основания младите хора да останат тук и да инвестират в живота си тук”, призова Иванов.

“Няма да забравим, че демокрацията тръгва от отричане на тоталитарния режим.”

“Може би всички вече сме готови да направим съдебна реформа, не само да махнем един или друг човек, а да направим промени, които да модернизират съдебната система, така че всеки българин да чувства, че в България има правосъдие, не само на хартия”, каза лидерът на “Да, България”.

Сн.: БТА

И изрази надежда, че “този път ще успеем да направим това.”

Той е категоричен, че е нужна Конституционна реформа, особено що се отнася до прокуртурата и ВСС.

“Въвеждането на електронно управление също е голям приоритет за нас, но не само въвеждането на компютри. Това е необходима реформа в държавната администрация, която ще облекчи българските граждани.”

Христо Иванов обърна специално внимание и на българите зад граница.

“Ще работим за българите в чужбина, за да се чувстват пулноценни граждани, независимо къде са. Целта е да направим всеки закон с мисълта, че има и над 2 милиона българи, които живеят зад граница”.

“Ние ще защитаваме нашата геополитическа ориентация към ЕС и НАТО”.

Костадин Костадинов: Не искаме задължителна ваксинация със експериментални субстанции

От днес започва да тече последният срок, в който България може да се отласне от дъното. Въпреки че политическата класа я доведе до това положение, разпъната от Великите сили просто не може да си поеме дъх. Днес народът ни заслужава нови и откровени водачи, крайно е време  политиката да се води от достойни мъже.

 

Той напомни думите на Радой Ралин: “Беше време турско, дойде време мижитурско” и заяви, България “няма нужда от страхливи и продажни управници, а които защитават българските национални интереси.”

“Когато създавахме тази организация без колебание реших да я кръстя така, защото в тази една дума се събира всичко, от което земята и народът има нужда. Земя, в който кукловоди на дългогодишно национално предателство продават за жълти стотинки. Земя, в който все по-малко се раждат хора, с вносни цени и ценности, които се замаскират към “модерност”. Но земя и с хора, които искат достоен живот и бъдеще. Търсих и намерих такива хора – непримирими, тук са 12, но с нас навън са още стотици хиляди и ще стават още повече”, посочи Костадинов.

Сн.: БТА

Не може вечно да се минава между капките на историята. Притиснат до стената човек има 2 избора – да се примири или да се опълчи, както правим ние от Възраждане.

Ние не искаме задължътелна ваксинация с експериментални субстанции

Време е обирът на нашето бъдеще да спре

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА