Открийте ни и в

Хай-тек

5 нови киберзаплахи през 2019-а

публикувано

на

Развитието на технологиите застрашава все повече сигурността ни

ИВАН ПЪРВАНОВ

Ново поколение нетрадиционни заплахи навлизат в сферата на сигурността и на живота на всеки. Сред най-важните от тях са действията в киберпространството, което се очерта като ново поле на противоборство и конфликти. Ето пет от новите заплахи за киберсигурността, които лидерите от света на бизнеса, технологиите и сигурността трябва да приемат сериозно тази година.

Cryptojacking

Рансъмуерът или зловредният софтуер, който хакерите използват, за да заключат компютъра ви и да искат откуп, за да ви го „върнат“, е една от най-големите заплахи за бизнеса през последните две години, твърдят анализаторите от Gartner.

Днес същите актьори използват едни и същи варианти на рансъмуер, използвани преди това за шифроване на данни, за да отвлекат ресурсите на организацията или системите, които след това се използват за скрит добив на криптовалута – практика, известна като сryptojacking (криптоотвличане) или cryptomining (криптокопане).

Възходът на криптопохищенията означава, че аргументът, който много лидери от малкия и среден бизнес използваха в миналото – че техният бизнес е твърде малък, за да бъде атакуван, вече не важи.

Интернетът на нещата – уязвимата концепция

Компаниите добавят все повече и повече устройства към своите инфраструктури, казват експертите на Forrester.

„Организациите добавят решения като камери за сигурност и интелигентни контейнерни кораби, а много от тези устройства не съдържат в своя дизайн заложена яснa функционалност как ще ги управлявате и използвате.“

Поддръжката често е последното съображение, когато става дума за интернет на нещата. Организациите, които искат да останат в безопасност, трябва да изискват всички устройства от платформата интернет на нещата да бъдат управляеми и да прилагат процес за тяхното актуализиране. Според изследване на Gartner през 2018 г. свързаните устройства ще се увеличат с 30% и се очаква да достигнат 8,4 милиарда броя, като 63% от тях ще са от потребителския сегмент.

Шпионаж в киберпространството

Кибершпионажът е  друг начин за възприемане на секретна информация за граждани, компании или държави. Когато такъв тип дейност е насочена към частния сектор, това неминуемо води до значителни икономически загуби.

За кибератаката е важно да успее дори веднъж, а киберзащитата е необходимо да издържа всеки път. Остава изключително трудно да се определи точният размер на причинените вреди, а от това следва и неяснотата за евентуалното последствие, което отново е знак за нетипичността на киберзаплахите. Случаи на кибершпионаж вероятно ще се случват все по-често на междудържавно ниво, включително и между съюзници. От една страна, заради политическия реализъм и непълното доверие между тях, от друга – заради конкурентния характер на икономиката и търсене на сравнителни предимства, от трета, с цел адаптиране на добри практики в отговор на заплахи като тероризма.

В рамките на проблема с американските президентски избори от ноември 2016 г. следва да се спомене обаче и друг момент при използването на информационни технологии, най-вече анализи на големи данни за влияние върху общественото мнение. Докато изтичането на имейли е абсолютно директен начин, социалните мрежи предоставят алтернативно поле за провеждане на политическа кампания на подсъзнателно за избирателите ниво.

Сross-site scripting (XSS) атаки

Много компании днес имат сериозен проблем с овладяването на т.нар. сross-site scripting (XSS) атаки. Над 20 процента от уязвимостите, открити с програмите за търсене на бъгове, са именно в XSS области, което ги прави водещия вид уязвимост.

XSS атаките позволяват на злонамерени лица да използват бизнес уебсайтове, за да стартират непроверен код в браузъра на жертвата. Така става доста лесно за хакерите да откраднат лична информация и куките от браузъра ви, за да я използват за достъп до сайтове и профили без разрешение за това. XSS ефектите варират в диапазона от дребни неудобства до значителен риск за сигурността в зависимост от чувствителността на данните.

Екипите за киберсигурност често пренебрегват този тип атаки, но и през 2019 г. ще се разчита най-много на инициативите за откриване на експлойти, за да се открият XSS атаки и други уязвимости в системите.

Мобилен малуер

Мобилните устройства все повече се превръщат в най-атакуваната цел – тенденция, която се корени в слабо управление на уязвимостите там. Но анализаторите твърдят, че много организации, които се опитват да внедрят решения за управление на мобилни устройства, откриват, че стремежът за запазване на неприкосновеността на личния живот ограничава онова, което може да се направи.

Най-голямата пробойна в това пространство е инсталационната база от Android устройства, която наброява милиарди телефони и таблети. Справка със сайта на Google за разработчици показва, че по-голямата част от Android устройствата в света работят с доста стари версии на Android. Когато се вгледате в мотивацията на много производители на устройства за интернет на нещата, предизвикателството е да ги накарате да продължат да поддържат устройства и да получават навременни корекции, защото тогава се връщате към проблемите с мобилните устройства и тяхната фрагментация.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

Хай-тек

Google с опция „Прочети по-късно“

Вероятно няма да отнеме време „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome

публикувано

на

от

Виж цялата статия

И Google Chrome, по подобие на други браузъри, планира да въведе възможност за запазване на определено съдържание и прочитането му по-късно. Разработчиците вече имат достъп до функцията в предстояща бета версия на браузъра, която е оптимизирана за работа с десктоп платформите macOS, Linux, Chrome OS и Windows. Aко всичко върви по план, официалната премиера ни очаква в Google Chrome 86.

Вероятно няма да отнеме много време, преди „Read it Later“ да стане част от мобилните версии на Google Chrome. Oсновното предимство от наличието на функция, която е вградена в самия браузър, е, че няма да се налага да изтегляте външен софтуер.

Допълнителна икона до адресната лента ще позволи да запазите съответната публикация, която можете да отворите, когато пожелаете, само с няколко кликвания. Другият водещ акцент в следващата версия на браузъра е редуцирането на RAM паметта, необходима за извършване на основните задачи.

В следващите седмици предстоят още тестове, преди финалната версия на „Read It Later“ да стане достъпна за всички потребители.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Създадоха материал, който не може да бъде разрязан

Той разрушава остриетата на трион и нож. Ето как.

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт „Фраунфофер“ създадоха материал, наречен „Протей“, който е невъзможно да бъде разрязан. Описание на разработката е публикувано в научното списание „Scientific Reports“, пише БГНЕС. При опит да се разреже, материалът изпраща вълни, които разрушават остриетата на използвания трион или нож.

Характеристиките на този материал се обясняват с неговата вътрешна структура. Състои се от керамични сфери, разположени в алуминиева пчелна структура. В резултат на това, бормашините могат да пробият горните слоеве, но се изтъпяват, когато стигнат до керамичните сфери. След това малки частици керамичен прах попълват празнините в металната конструкция, което прави материала по-труден за разрязване, а скоростта само усилва ефекта. Отбелязва се, че материалът е ефективен срещу водни резачки под високо налягане. Сферичната форма на керамичните елементи разширява водната струя и „притъпява“ дори такова „острие“. „Протей“ е с плътност 15% от тази на стоманата.

Учените смятат, че материалът може да се използва, например, за неразбиваеми ключалки за велосипеди и за защитно облекло.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

През 2023: Свръхзвуков самолет ще превозва пътници

Caмoлeтът щe бъдe пpoeктиpaн дa пpeвoзвa дo 12 пътници

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Превоз на пътници със свръхзвуков самолет след три години. Това обещава амepикaнcкaтa кoмпaния Аеrіоn Ѕuреrѕоnіс. Тя плaниpa дa зaпoчнe cepийнo пpoизвoдcтвo дo 2023 гoдинa нa нoв cвpъxзвyкoв пътничecки caмoлeт, нapeчeн АЅ2.

Cпopeд портала FlіghtGlоbаl, нa пъpвия eтaп oбeмът нa пpoизвoдcтвoтo щe бъдe мaлък, нo пo-къcнo тoй щe бъде дoвeдeн дo 36 caмoлeти гoдишнo. Пpeднaтa чacт нa фюзeлaжa щe бъдe пpoизвeдeнa oт Ѕріrіt Аеrоѕуѕtеmѕ.

Аеrіоn Ѕuреrѕоnіс paзpaбoтвa пътничecки caмoлeт АЅ2 oт 2014 г. Cпopeд пpeдвapитeлнитe изчиcлeния caмoлeтът щe бъдe дълъг 51,8 мeтpa, виcoк 6,7 мeтpa и c paзмax нa кpилaтa 18,6 мeтpa. Maкcимaлнoтo излитaщo тeглo нa cвpъxзвyкoвия caмoлeт щe бъдe 54,8 тoнa. АЅ2 щe бъдe oбopyдвaн c тpи двигaтeля, тягaтa нa вceки oт кoитo cпopeд paзpaбoтчицитe тpябвa дa бъдe нaй-мaлкo 69 килoнютoнa.

Caмoлeтът щe бъдe пpoeктиpaн дa пpeвoзвa дo 12 пътници. АЅ2 щe лeти нaд вoдaтa c кpeйцepcкa cкopocт oт Max 1.4 – 1.6 (между 1500 и 2000 км/ч), кaтo бaвнo щe дocтигнe 1.2 нaд cyшaтa. Maлкo пo-ниcкaтa cкopocт нa пoлeтa нaд cyшaтa, cъчeтaнa cъc cпeциaлeн aepoдинaмичeн дизaйн нa caмoлeтa, щe пoзвoли, кaктo oчaквaт paзpaбoтчицитe, пoчти нaпълнo дa се избeгнe oбpaзyвaнeтo нa yдapни вълни. Пoнacтoящeм мeждyнapoднитe paзпopeдби зaбpaнявaт пoлeтитe нa cвpъxзвyкoв caмoлeт нaд нaceлeни cyxoпътни paйoни.

Oбxвaтът нa пoлeтa нa caмoлeтa cъc cкopocт 1,4 Max щe бъдe 7,8 xиляди килoмeтpa и 10 xиляди килoмeтpa пpи cкopocт 0,95 Maxa.

Пъpвият пoлeт нa АЅ2 cъщo e плaниpaн зa 2023 гoдинa. Heгoвитe paзpaбoтчици възнaмepявaт тoвa дa cъвпaднe c 20-aтa гoдишнинa oт пocлeдния пoлeт нa фpeнcкия cвpъxзвyкoв пътничecки caмoлeт Соnсоrdе. Аеrіоn Ѕuреrѕоnіс възнaмepявa дa зaвъpши cepтификaциятa нa caмoлeтa дo кpaя нa 2025 г.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА