Открийте ни и в

Хай-тек

5 нови киберзаплахи през 2019-а

bgvoice

публикувано

на

Развитието на технологиите застрашава все повече сигурността ни

ИВАН ПЪРВАНОВ

Ново поколение нетрадиционни заплахи навлизат в сферата на сигурността и на живота на всеки. Сред най-важните от тях са действията в киберпространството, което се очерта като ново поле на противоборство и конфликти. Ето пет от новите заплахи за киберсигурността, които лидерите от света на бизнеса, технологиите и сигурността трябва да приемат сериозно тази година.

Cryptojacking

Рансъмуерът или зловредният софтуер, който хакерите използват, за да заключат компютъра ви и да искат откуп, за да ви го „върнат“, е една от най-големите заплахи за бизнеса през последните две години, твърдят анализаторите от Gartner.

Днес същите актьори използват едни и същи варианти на рансъмуер, използвани преди това за шифроване на данни, за да отвлекат ресурсите на организацията или системите, които след това се използват за скрит добив на криптовалута – практика, известна като сryptojacking (криптоотвличане) или cryptomining (криптокопане).

Възходът на криптопохищенията означава, че аргументът, който много лидери от малкия и среден бизнес използваха в миналото – че техният бизнес е твърде малък, за да бъде атакуван, вече не важи.

Интернетът на нещата – уязвимата концепция

Компаниите добавят все повече и повече устройства към своите инфраструктури, казват експертите на Forrester.

„Организациите добавят решения като камери за сигурност и интелигентни контейнерни кораби, а много от тези устройства не съдържат в своя дизайн заложена яснa функционалност как ще ги управлявате и използвате.“

Поддръжката често е последното съображение, когато става дума за интернет на нещата. Организациите, които искат да останат в безопасност, трябва да изискват всички устройства от платформата интернет на нещата да бъдат управляеми и да прилагат процес за тяхното актуализиране. Според изследване на Gartner през 2018 г. свързаните устройства ще се увеличат с 30% и се очаква да достигнат 8,4 милиарда броя, като 63% от тях ще са от потребителския сегмент.

Шпионаж в киберпространството

Кибершпионажът е  друг начин за възприемане на секретна информация за граждани, компании или държави. Когато такъв тип дейност е насочена към частния сектор, това неминуемо води до значителни икономически загуби.

За кибератаката е важно да успее дори веднъж, а киберзащитата е необходимо да издържа всеки път. Остава изключително трудно да се определи точният размер на причинените вреди, а от това следва и неяснотата за евентуалното последствие, което отново е знак за нетипичността на киберзаплахите. Случаи на кибершпионаж вероятно ще се случват все по-често на междудържавно ниво, включително и между съюзници. От една страна, заради политическия реализъм и непълното доверие между тях, от друга – заради конкурентния характер на икономиката и търсене на сравнителни предимства, от трета, с цел адаптиране на добри практики в отговор на заплахи като тероризма.

В рамките на проблема с американските президентски избори от ноември 2016 г. следва да се спомене обаче и друг момент при използването на информационни технологии, най-вече анализи на големи данни за влияние върху общественото мнение. Докато изтичането на имейли е абсолютно директен начин, социалните мрежи предоставят алтернативно поле за провеждане на политическа кампания на подсъзнателно за избирателите ниво.

Сross-site scripting (XSS) атаки

Много компании днес имат сериозен проблем с овладяването на т.нар. сross-site scripting (XSS) атаки. Над 20 процента от уязвимостите, открити с програмите за търсене на бъгове, са именно в XSS области, което ги прави водещия вид уязвимост.

XSS атаките позволяват на злонамерени лица да използват бизнес уебсайтове, за да стартират непроверен код в браузъра на жертвата. Така става доста лесно за хакерите да откраднат лична информация и куките от браузъра ви, за да я използват за достъп до сайтове и профили без разрешение за това. XSS ефектите варират в диапазона от дребни неудобства до значителен риск за сигурността в зависимост от чувствителността на данните.

Екипите за киберсигурност често пренебрегват този тип атаки, но и през 2019 г. ще се разчита най-много на инициативите за откриване на експлойти, за да се открият XSS атаки и други уязвимости в системите.

Мобилен малуер

Мобилните устройства все повече се превръщат в най-атакуваната цел – тенденция, която се корени в слабо управление на уязвимостите там. Но анализаторите твърдят, че много организации, които се опитват да внедрят решения за управление на мобилни устройства, откриват, че стремежът за запазване на неприкосновеността на личния живот ограничава онова, което може да се направи.

Най-голямата пробойна в това пространство е инсталационната база от Android устройства, която наброява милиарди телефони и таблети. Справка със сайта на Google за разработчици показва, че по-голямата част от Android устройствата в света работят с доста стари версии на Android. Когато се вгледате в мотивацията на много производители на устройства за интернет на нещата, предизвикателството е да ги накарате да продължат да поддържат устройства и да получават навременни корекции, защото тогава се връщате към проблемите с мобилните устройства и тяхната фрагментация.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Реклама

Хай-тек

17 приложения бъгват смартфона. Вижте ги, изтрийте ги. Пазете се

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Кадър: YouTube

Експерти на Bitdefender откриха 17 приложения в Google Play Store, които пречат на нормалната работа на смартфоните. Въпреки факта, че по същество те не са злонамерени, тъй като не проникват в системата на потребителя и не крадат личните му данни, използването им е крайно нежелателно. След два дни от момента на инсталирането тези програми скриват присъствието си на устройството и след това показват рекламни банери.

В същото време има толкова много банери, че това не само пречи на използването на приложението, но и се отразява негативно на батерията на телефона.

Тези 17 се задържали в Google Play за доста дълго време, тъй като официално не нарушават правилата на услугата – функционалността на тези приложения съответства на тяхното описание. В допълнение, банери се появяват на случаен принцип, което усложнява процеса на идентифициране на злонамерени действия.

Сред програмите, докладвани от Bitdefender, има такива с тапети за работния плот, мобилни игри, скенер за QR код, файлов мениджър и др. Известно е, че администрацията на Google е била уведомена за опасността, която представляват тези приложения, и те вече са премахнати от магазина.

Иронично е, че сред приложенията, които забавят работата на смартфона, има състезателни симулатори, които обещават на играчите прилив на адреналин от високите скорости.

Пълният списък с приложения изглежда така:

 1. Car Racing 2019
 2. 4K Wallpaper (Background 4K Full HD)
 3. Backgrounds 4K HD
 4. QR Code Reader & Barcode Scanner Pro
 5. File Manager Pro — Manager SD Card/Explorer
 6. VMOWO City: Speed Racing 3D
 7. Barcode Scanner
 8. Screen Stream Mirroring
 9. QR Code — Scan & Read a Barcode
 10. Period Tracker — Cycle Ovulation Women’s
 11. QR & Barcode Scan Reader
 12. Wallpapers 4K, Backgrounds HD
 13. Transfer Data Smart
 14. Explorer File Manager
 15. Today Weather Radar
 16. Mobnet.io: Big Fish Frenzy
 17. Clock LED

Ако и едно приложение от този списък е инсталирано на вашия смартфон, тогава експертите препоръчват незабавно да се отървете от него.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Революция в iPhone – триизмерно сканиране. Слушалките изчезват от смартфоните

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Apple

Смартфоните iPhone, които ще излязат през тази и идната година, ще се предлагат с важна промяна що се отнася до красивата си опаковка.

Експерти на Barclays, цитирани от MacRumors, прогнозират, че безплатните кабелни слушалки ще изчезнат от пълната кутия на iPhone през 2021 година.

Това се дължи на факта, че един или всички смартфони от новата линия ще получат USB-C порт вместо обичайния Lightning.

Анализаторите смятат, че Apple ще се откаже от собствения конектор заради правилата на Европейския съюз за стандартизация на зарядните устройства.

Очаква се още, че iPhone 12, който ще излезе през есента, ще получи шест гигабайта RAM, в сравнение с четири гигабайта в iPhone 11 Pro.

Основната камера на флагмана ще има сензор, помагащ за триизмерното сканиране. Експертите смятат, че бъдещият смартфон ще получи актуализирана система за предни камери TrueDepth, което ще доведе до подобряване на работата на биометричния сензор Face ID.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Хай-тек

Тесла вече ще говори на пешеходците

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимка: БТА

Електроавтомобилите „Тесла“ ще имат нова полезна функция. Тя бе обявена от шефа на компанията Илон Мъск с публикация в Twitter. Колите на американската компания ще могат да разговарят с пешеходците.

„Tesla скоро ще говори с хората, ако желаете. Това е реално“, написа Илон Мъск в социалната мрежа, където обикновено информира милионите си последователи за новостите в своите проекти.

Водачите на електромобила ще имат възможност да общуват с пешеходците, без да отварят прозореца.

По-рано Илон Мъск разказа и за възможността за използване на рингтонове – настройваеми звуци за движението на колата, включително комични звуци като блеене на кози. Освен предложените от компанията ринготонове, притежателите на Tesla ще могат да зареждат собствени мелодии и звуци.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada