Открийте ни и в

Здраве

5 съвета за по-малко стрес в трафика

Не позволявайте на дългото пътуване в колата да влоши здравето ви
Сибила Патси

публикувано

на

Повече от 14 млн. души в Америка прекарват час или повече, пътувайки до работа, според проучване на Бюрото за преброяване на населението от 2017 г. Средното време за пътуване се е увеличило със 7,6% от 2006 г. насам. Лекарите са установили, че редовното шофиране на разстояние от 10 мили (16 км) е свързано най-малкото с повишаване на кръвното налягане и затлъстяване. Според проучванията, публикувани в Американския журнал за превантивна медицина, хората с дълги пътувания са

33% по-склонни да страдат от депресия

а също така е 12% по-вероятно да са стресирани от работата си и 21% по-вероятно да страдат от затлъстяване. „Придвижването с автомобил до работното място е форма на хроничен стрес и може да повлияе на психичното здраве“, казва д-р Даниел Бобър, холивудски психиатър.

През есента: 5 правила за грижа за тревата в двора

Най-стресово в Америка е да шофираш в Бостън. Според глобалния индекс за трафика на компанията INRIX жителите на Бостън са прекарали 164 часа в трафик за изминалата година, което освен много нерви, им е струвало и 2291 долара. Следват Вашингтон със 155 часа и Чикаго със 138 часа. В Канада първенството се държи от Торонто със 164 часа, Монреал със 145 часа и Калгари с 88 часа.

Какво да направите, за да намалите стреса в колата?

  1. Изберете правилната поза

Всеки е различен и избира различна позиция за себе си зад волана. Задръстването обаче ще ви принуди да останете дълго време в тази поза и е важно да не си докарате болки в гърба, краката, ръцете или врата. Сядайте изправени, нито много близко, нито много далече от волана. Различни изследвания показват, че за гърба се създава най-малко напрежение, ако седалката е с наклон не повече от 30°. Ръцете ви трябва да са на ширината на раменете и леко присвити в лактите. Главата ви трябва да се опира на облегалката. Ако има разстояние между седалката и долната част на гърба ви, използвайте малка възглавница за подпиране. Раздвижвайте леко крака, който не е на педала, и не напрягайте този, който местите между педалите. Носете също удобни обувки.

  1. Дишайте дълбоко

Понякога сме заклещени в трафика и просто няма какво да направим. Вдишването и издишването дълбоко е отлична тактика да не позволите на ситуацията да ви ядоса. Така ще дадете сигнал на мозъка, че може да се отпусне. Пробвайте да броите наум до 5, докато дишате. Запомнете да дишате през носа и да не затваряте очи, за да следите ситуацията около вас. Мислете за позитивни неща. Ако имате спътник в колата, разговаряйте или играйте някаква игра, с която да се разсеете от мисълта колко време остава до крайната дестинация.

  1. Стойте в една лента

Един практичен експеримент в Лос Анжелис установява, че автомобил, който често се придвижва в по-бързата лента в продължение на 10 мили, е само 15 секунди по-напред от кола, която остава в една от бавните ленти. Стоенето в една лента ви дава по-добра възможност да избегнете други агресивни водачи на пътя и да се предпазите от катастрофа. Запомнете, че не всички реагират едновременно, ако светне зелено или ако колоната започне да се движи, колкото и да ви се иска. Макар че има подаден сигнал и всички трябва да реагират по едно и също време, не става така. Ситуацията малко прилича на тази при бегачите – не всеки от тях тръгва в секундата на стартовия изстрел.

  1. Обадете се на някой

Говорете по телефона с някой близък или приятел, но само ако имате bluetoot. Изследване на д-р Лесли Зелцър от университета в Уисконсин-Медисън доказва, че гласът на майката, макар и по телефона, има успокояващ ефект като от прегръдка с нея. Майчиният глас кара организма да произвежда повече от хормона окситоцин, който е отговорен за чувството на щастие и близост с другите, както и за любовта и привързаността. От друга страна, майчиният глас намалява нивото на стресовия хормон кортизол.

  1. Слушайте музика

Няколко проучвания показват, че слушането на успокояваща музика в продължение на 30 минути има същия ефект като приемането на 10 милиграма валиум. Ако не харесвате избора на песни, предлагани от радиостанциите, слушайте родни парчета по радио BG VOICE през телефона. Друг вариант е да си изгеглите приложението на BG VOICE, с което може да слушате песни на български, които ще разбирате. Приложението се казва BG LINKED и работи както за андроид, така и за iPhоne. Предлага два стрийма музика – балканска (включително и българска) или световни хитове. Освен това чрез него може да чуете новините от деня, да откриете полезна информация за български бизнеси, услуги, ресторанти и други. Изтеглете BG LINKED, преди да влезете в колата. Нагласете звука и всички настройки, преди да потеглите, и сложете телефона така, че да не се налага да го пипате, за да не ви глобят за ползване на мобилно устройство.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Над 500 000 души страдат от ХОББ в България

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
д-р Коста Костов

Над 500 000 българи страдат от ХОББ.  55% от българското население не е изследвано за наличието на болестта, 25% са с грешна диагноза, а само една пета се лекуват. Това заяви известният български пулмолог проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“, по време на международна конференция „Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – нови методи на лечение“.

„Най-много са заболяванията заради тютюнопушенето, но вече и заради замърсяване с фини прахови частици и генетична предиспозиция. Приблизително 1% от пациентите с ХОББ заболяват ежегодно от белодробен рак. Прогнозата на болните с белодробен рак и ХОББ е по-тежка от тези без ХОББ. Болестността от ХОББ сред хората с белодробен рак е между 8 и 50%%, обясни още проф. Костов.

„Вероятно от следващата година НЗОК ще заплаща кислородолечението в домашни условия на хората с ХОББ. Сега това лечение се заплаща от пациента. В момента се правят изчисленията колко ще плаща Здравната каса. Около 2000 български пациенти имат нужда от терапията. Близо 5% от болните от ХОББ са подходящи за домашна кислородотерапия. Апаратите са скъпи и недостъпни за болните”, обясни Пламен Таушанов, председател на Българска асоциация за закрила на пациентите.

„Ежегодно 7 млн. души в света умират от мръсен въздух. Болестта се характеризира с частично или напълно необратимо ограничение на въздушния поток в белите дробове. Заболяването е хронично и при него белите дробове прогресивно снижават функцията си, засяга целия организъм и може да има фатален изход. Чистотата на въздуха пряко влияе върху здравето. При повишаване на нивото на замърсяване на въздуха с над 10% се увеличават повикванията към „Спешна помощ”, обяснява известният български пулмолог.

„Според Световната здравна организация към 2030 г. хроничната обструктивна болест на белите дробове ще заеме трето място сред всички причини за смъртност. Болестта убива бавно и незабелязано, белите дробове стареят преждевременно. Затова е много важно да имаш добър, щастлив живот. От това зависят и духовното, и физическото здраве. Българите пушат много, живеят в замърсена среда, хранят се лошо, водят напрегнат, изложен на стрес начин на живот. Това трябва да се промени, за да има държавата България своите поданици”, категоричен е специалистът по белите ни дробове.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Откриха лекарство срещу Алцхаймер

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американска компания за лекарства твърди, че е създала първата терапия, която може да забави болестта на Алцхаймер и сега е готова да го въведе на пазара. В момента няма лекарства, които могат да направят това – съществуващите помагат само за забавяне на симптомите, съобщава АФП.

Компанията „Биоген“ твърди, че скоро ще потърси регулаторно одобрение в САЩ за „новаторското“ лекарство, наречено адуканумаб.

Планира се документите да се подадат в началото на 2020 г. и да има презентации в Европа. Процесите на одобрение могат да отнемат година или две. Ако успее, компанията има за цел първоначално да предложи лекарството на пациенти, които преди това са били включени в клинични проучвания на лекарството.

Съобщението е донякъде изненадващо, защото компанията бе преустановила работата си върху лекарството през март 2019 г. след разочароващи резултати от изпитанията. Наскоро обаче заяви, че нов анализ на по-голям набор от същите проучвания показва, че по-високите дози на медикамента могат да осигурят значителна полза за пациенти с ранен алцхаймер, забавяйки клиничния им спад, така че да запазят повече от паметта си и всекидневните си жизнени умения – неща, показващи, че болестта обикновено отслабва.

Изпълнителният директор на Biogen Мишел Вунацос се надява на перспективата да бъде предложена на пациентите първата терапия за намаляване на клиничните последствия на болестта на Алцхаймер.

Над 46 милиона души по света живеят с деменция. Деменцията не е единично заболяване, но е името на група симптоми, които включват проблеми с паметта и мисленето. В момента само във Великобритания има 850 000 души с деменция или алцхаймер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Електроди в мозъка „вдигнаха“ парализиран младеж

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

28-годишен французин, чиито всички крайници са напълно парализирани след падане преди четири години, може вече да се движи с екзоскелет, направляван от мозъка му.

Тибо участва в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център „Клинатек“ в Гренобъл.

Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа. Моделът се задейства от електроди, имплантирани в черепа на пациента. Те улавят сигналите, изпратени от мозъка, и ги превръщат в движение, генерирано от електромоторите на устройството, пояснява проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката.

„При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина“, изтъква проф. Бенабид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada