Открийте ни и в

България

5 хиляди лева на час, или грозното лице на корупцията

Как една фирма 10 години коли и беси на „Капитан Андреево“

публикувано

на

5 хиляди лева на час, или грозното лице на корупцията
Сн.: Stmost.info

Хиляди камиони влизат ежедневно в България през границата с Турция. Руската инвазия в Украйна, която затрудни превоза на товари в Черно море, увеличи този поток още повече.

Преминаването на пункта „Капитан Андреево“ се явява и външна граница на Европейския съюз и пропускането на товар през него е печат за гаранция, че стоката е проверена и безопасна и гражданите на целия съюз са защитени, пише „Свободна Европа“.

Изненадващо контролът зависи от една-единствена частна фирма. Монополът се държи от „Евролаб 2011“, а проверка на сайта BIRD откри връзки на дружеството с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и политическа партия ГЕРБ.

Правителството сега реши да прекъсне потока от пари към „Евролаб 2011″. Това обаче отключи сюжет със заплахи, протести, саботаж, предложения за подкупи и много, много пари, пише „Свободна Европа“.

В началото на април премиерът Кирил Петков посети граничния пункт „Капитан Андреево“. Няколко дни по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова каза, че „повод за изненадващата проверка“ на премиера е било желанието му да види как се контролира вносът на храни. Констатациите са били „потресаващи“.

Последва поредица от проверки на различни институции. Депутатът Росен Костурков (“Продължаваме промяната”) обяви, че

бивш депутат е предложил подкуп от 6 млн. лева

на директора на Българската агенция за безопасност на храните, за да остави фирмата, която упражнява фитосанитарния контрол, да продължи работа.

„Просто ми казаха: „По-далеч от границата, не ти трябва там да си пъхаш носа“, каза директорът на БАБХ Христо Даскалов по повод предложението.

5 хиляди лева на час, или грозното лице на корупцията

5 хиляди лева на час, или грозното лице на корупцията. Сн.: Stmost.info

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов (“Продължаваме промяната”) пък обяви, че в продължение на 10 години от камерите в помещенията няма нито един запис, кабелите им „водят наникъде“, а проверката на камионите е траела по 6 минути. За това време те са маневрирали, били са разтоварвани, проверявани и пак натоварвани.

Всеки ден през „Капитан Андреево“ преминават между 200 и 250 хладилни камиона. От тях около 100 не се проверяват, защото превозват стока, която не е за страни от Европейския съюз. Останалите около 150 подлежат на контрол, който е различен в зависимост от товара.

Т.нар. фитосанитарен контрол е задължителен за всички камиони. Това означава, че всеки камион се отваря и проверява дали има видимо развалени храни. Друг вид контрол е здравният. Това е контролът за пестициди, за който се правят допълнителни изследвания в лаборатория. Но на такъв вид контрол не подлежат всички камиони, а само тези, които превозват цитруси и нар, както и част от останалите товари, избрани на случаен принцип.

За всичко това се плаща. Един камион може да плати стотици левове, а понякога и повече. Според депутати от управляващото мнозинство става дума за

годишни приходи от 200-300 млн. лева

В продължение на повече от 10 години обаче, вместо приходите от тази дейност да остават в държавата, парите отиват в точно определена частна фирма. Пътят за това е отворен с една министерска заповед още през 2012 г.

Властите в Чикаго ще плащат за поставяне на охранителни камери по домовете

Историята започва преди 10 години, когато управлява първото правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ. В края на декември 2012 г. министърът на земеделието Мирослав Найденов издава заповед, с която отваря пътя на една конкретна фирма да печели от работата на „Капитан Андреево“ и да бъде единствена. В заповедта на Найденов са изброени само три лаборатории, които имат право да контролират вноса на някои фуражи, храни от неживотински произход, плодове и зеленчуци. Наред с Централната лаборатория при БАБХ и Регионалната здравна инспекция в Плевен, които са държавни, е записана и частната лаборатория „Евролаб“ към фирмата „Интерпред Еврологистик“.

„Тогава бяхме на разговори в Турция и те поставиха проблема, че се получават големи задръствания на границата заради контрола и трябва да се направи нещо“, обясни бившият директор на БАБХ Йордан Войнов за „Свободна Европа“.

Освен че получава правото да извършва лабораторни анализи на границата с Турция, през 2012 г. фирмата „Интерпред Еврологистик“ сключва и договор за наем на помещенията на БАБХ на пункта „Капитан Андреево“.

Договорът за наем обаче дава на „Интерпред Еврологистик“ всичко необходимо – и изключителни права, и необходимите ресурси, за да разгърне дейността си на граничния пункт като придвижва документите на камионите, разтоварва ги, прави изследванията.

„Интерпред Еврологистик“ не е публикувала редовно отчети в Търговския регистър и не могат да се открият данни за финансовите резултати на фирмата преди сключването на договора с държавата. От наличната информация се вижда, че дружеството, което е с 50 лева капитал, има близо 1 млн. лева печалба за 2018 г. и близо 745 хил. лева за 2019 г.

Навръх новата 2022 г. БАБХ сключва нов договор за наем на помещенията на „Капитан Андреево“ с друга фирма – „Евролаб 2011“. Собственикът на новата фирма обаче е свързан със старата. Васил Димитров е бил служител в „Интерпред Еврологистик“. Пред бТВ Димитров каза, че се е отделил от другото дружество, защото има договори за представителство с 400 турски фирми.

Договорът е заведен в деловодната система на агенцията

час и половина преди настъпването на новата 2022 г.

Той е подписан от заместник-директор на агенцията по храните на 31 декември 2021 г., въпреки изрична заповед на земеделския министър Иван Иванов (БСП), с която той спира разпоредителните сделки с имущество.

Премиерът Кирил Петков посети ГКПП "Капитан Андреево"

Така, без обществена поръчка и на базата на договор за наем на помещения, една фирма поема контрола за качеството на плодовете и зеленчуците, които влизат в Европейския съюз.

Независимо че е собственик на помещенията на границата, повече от 10 години държавата не е направила нищо, за да извършва лабораторните тестове там, защото няма лаборатория на място. При вземане на проби те се изпращат за изследване в София, което прави процеса бавен и неудобен за превозвачите.

На този фон единствената лаборатория на място е тази на „Евролаб 2011“. Резултатът е, че фирмата предлага пълно обслужване на влизащите камиони, а те пък зависят изцяло от нея – дали ще минат, колко ще чакат, ще попаднат ли в извадката за случайна проверка.

„Тази дейност

генерира по 5 хил. лева на час“

каза за „Свободна Европа“ депутатът Константин Бачийски („Продължаваме промяната“), който изкара няколко дни на пункта „Капитан Андреево“, за да контролира процеса. Според председателя на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев (“Продължаваме промяната”) загубите за държавата от монопола на частната фирма са достигали 200 млн. лева годишно.

БАБХ обяви подписания на 31 декември договор с „Евролаб 2011“ за незаконен и предприе мерки за прекратяването му. Фирмата обаче обжалва. В момента контролът на границата се извършва от Агенцията по храните. Наети са и работници за товаро-разтоварната работа.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено