Открийте ни и в

500 българи се събраха на събор в Мериленд

публикувано

на

Най-старият събор на българите, този във  Вашингтон и околностите около щата Мериленд премина с голям успех за девета поредна година. На него дойдоха хора както от столицата, така и от Бостън, Питсбърг, Балтимор и други градове. По традиция сънародниците ни там се веселят на Калева поляна във фермата на Ник Марков, който е потомък на едни от първите имигранти в българо- македонската диаспора в Питсбърг и роднина на покойната Пенка Френч, основател на българо-македонския културен център в Питсбърг.

“Направихме  всичко по традиционен български стил – с много дейности от нашата култура и любимите на всички родни гозби, с които да се нагостим”, каза главният организатор на събора проф. Асен Асенов, един от двигателите на дейността на българския център във Вашингтон, създаден преди 13 години. В програмата бяха включени спортни игри за деца като дърпане на въже, скачане с чували, футбол, волейбол и народна топка. Любезните домакини бяха осигурили възможност на присъстващите да се разходят из фермата “Калева”, която разполага с пътеки, подходящи за отдих итуризъм, както и с красиви горски площи. Ансамбъл “Жарава” от Вашингтон, танцов състав “Българска роза” от Балтимор и групата ” Люти чушки” се бяха погрижили на събора да има музика и танци през целия ден.

“Всичко това нямаше да е възможно без помощта на нашите чудесни доброволци”, каза специално за БГ Войс професор Асенов. Похвалното е, че сред 50-те души, които са се включили в приготовленията, е имало и поне 15 деца – нещо, което спомага за приемствеността на българските ценности и традиции сред младото поколение български имигранти. “Целта на събора е да създадем бъдещи лидери в нашата общност и да продължим процеса на единение между всички организации и всички българи в района”, поясни още проф. Асенов. Той не пропусна да благодари и на другите основни организатори на тазгодишния събор – Симона Асенова, Яна и Росен Раеви и Ирена Тодорчева.

На сбирката дойдоха представители на културните центрове “Зора” в Ричмънд, Вирджиния, “Дора Габе” в Балтимор, “Св. Кирил и Методий” във Вашингтон, както и на всички наши училища в този край на Щатите. Художествените ръководители на тамошните ни танцови състави, както и членове на Българско Музикално общество от Вашингтон също се включиха в изявата.

Специални гости бяха посланикът ни във американската столица Тихомир Стойчев,  свещеникът на българската православна мисия там Щерион Запрянов и състав на посолството ни от Чикаго.

 

 

Традиционното голямо хоро

Част от спортната програма

Посланик Тихомир Стойчев ( вляво) с проф. Асен Асенов

Част от състава на групата “Люти чушки”

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА