Открийте ни и в

България

6 млн. лева подкуп, за да извършваш санитарен контрол по границите на България

Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне, каза Росен Костурков от Продължаваме промяната

публикувано

на

6 млн. лева подкуп, за да извършваш санитарен контрол по границите на България

10 години една фирма, избрана по неясен начин от министъра на земеделието през 2012 г. е осъществявала три дейности, които са свързани със санитарния контрол на границите, съобщи в предаването „Лице в лице“ Росен Костурков – депутат от „Продължаваме промяната“.

По думите му, за да продължи да осъществява дейността си, фирмата е предложила два пъти подкуп на директора на БАБХ. Първото предложение е за 100 000 лева, а новото е в размер на 6 милиона лева годишно. Самото предложение е отправено от бивш депутат, а ДАНС вече работи по случая, посочи Костурков.

Самият шеф на БАБХ съобщи за bTV, че му е бил предложен подкуп в началото на годината. Малко след като на „Капитан Андреево“ започва проверка на контрола над вноса на храни от Турция, мъж е направил предложение към наскоро назначения шеф на БАБХ – проф. Христо Даскалов. Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов също е имал такова предложение.

25 BG митничари кътали 711 бона от подкупи

„Трудно успяваме да извадим тази фирма от тези помещения, не иска за напусне. Те твърдят, че имат редовен договор. Сега с помощта на областния управител на Хасково ще пристъпим към принудително изваждане“, обяви още Костурков.

Той посочи, че тази фирма е осъществявала обработка на документите или представителство на товара, разтоварване на камионите, взимането на фитосанитарните и здравните проби, обработката на пробите и съответно натоварване и запечатване на ново на камиона и пускането им да пътуват във вътрешността на Европейския съюз.

„Това, което заварихме там беше доста притеснително, защото на практика една частна фирма разпечатва камион, който влиза от трета страна и тя отговаря за всичко, което има в този камион, включително и за санитарния контрол. В зоните, където се случва това, няма нито една камера“, каза още депутатът.

„Няколко стотин камиона на ден влизат от Турция на територията на Европейския съюз, разпечатват се и се разтоварват в помещения, където няма камери, няма друг контрол. Какво има в този камион при разтоварването и какво няма никой не може да каже, но съмненията за контрабанда не само на плодове и зеленчуци са наистина основателни“, заяви Росен Костурков.

„Защото 6 милиона да предложиш подкуп срещу 10 милиона печалба, за 1, 4 милиона такива рискове не се поемат своята сметка“, коментира още той.

Откакто тръгнахме да ровим в тази история и да прекратяваме договора, атаките към „Продължаваме промяната“ и към правителства станаха много сериозни, посочи Росен Костурков.

В момента държавата е поела функциите на разтоварването на камионите и взимането и обработването на пробите. Единствената операция, която прави тази фирма, е обработката на документите като оператор, обясни депутатът. По думите му тази фирма саботира работата и забавя документите.

„Това, което ще се случи от тук нататък е държавата в лицето на БАБХ да си поеме разтоварването на камионите,  контрола на взимането на проби и обработката на митническите документи“, заяви Росен Костурков.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА