Открийте ни и в

Америка избира 2020

6 начина, по които бюлетините по пощата са защитени от измами

Измамите при избори са много редки в САЩ, независимо дали хората гласуват лично или по пощата.

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Измамите при избори са много редки в САЩ, независимо дали хората гласуват лично или по пощата. Това показват почти всички изследвания по въпроса.

Целта при гласуването по пощата, разбира се, е да се гарантира, че изпратените бюлетини са легитимни, че се подават от регистрирани избиратели, а не от други хора, мамещи за тяхната самоличност, както и че всеки избирател гласува само по веднъж. Процесът на гласуване по пощата има няколко вградени предпазни механизма, които правят трудно един човек да гласува с измама и още по-трудно да извърши измама в мащаб, който да промени резултатите от изборите. Ето 6 от защитните механизми на гласуването по пощата.

  1. Само определени избиратели могат да получат бюлетина по пощата

Хората не получават бюлетини по пощата случайно.

Някои щати ги изпращат автоматично до всички регистрирани гласоподаватели (а не до всички жители) – като в Орегон, Вашингтон, Юта, Колорадо и Хавай. Тези 5 щата провеждат всички избори по пощата, дори и да няма пандемия. Тези щати изпращат бюлетините до избирателите, които са се регистрирали и са посочили адрес в регистрационния формуляр. Бюлетините се изпращат до посочения в регистрационния формуляр адрес.

В други щати избирателите трябва да поискат бюлетината да им бъде изпратена – и тя не се изпраща по пощата, докато длъжностно лице по изборите не потвърди, че лицето е допустим избирател. Това всъщност представлява по-висок стандарт за сигурност от този при личното гласуване.

В много щати хората имат право да попълват формуляр за регистрация и да гласуват едновременно, като гласът им се брои само след като регистрацията им бъде официално одобрена.

  1. Много е трудно да се фалшифицира бюлетина

Бюлетините се отличават с определени дизайнерски елементи, които са трудни за копиране. Те се отпечатват върху специална хартия, като точният размер на страницата, цветът и дебелината варират в зависимост от щата или дори окръга или града.

Маркирането на избора също се различава, като на някои места се иска от избирателите да „попълнят кръгче“, докато други хора трябва да „отбележат със стрелки“ или „да затъмнят полето“.

Текстът върху бюлетините също е различен в различните изборни райони. Кандидатите за президент са еднакви в цялата страна, но имената, които са изброени след това, са различни. Всеки щат има различни кандидати за членове на Конгреса, както и за щатски длъжности като губернатор или главен прокурор. Освен тях са изброени и кандидатите за местния Конгрес, за съдилищата и училищата, местните политически съвети и дори комисарите по канализацията. Избирателите може да не забележат всички малки подробности, но избирателните комисии със сигурност биха го направили, ако получат бюлетина, която не отговаря на района, от който идва.

  1. Избирателите трябва да потвърдят своята самоличност

Всеки щат има процес за проверка на отсъстващите гласоподаватели – техническият термин за хората, които гласуват от разстояние и изпращат бюлетини по пощата.

В повечето щати избирателите трябва да подпишат външната страна на плика за връщане. Този подпис не трябва да се различава значително от подписа върху оригиналната им карта за регистрация за избиратели, или бюлетината ще бъде отхвърлена. Ако има разлика, процесът на съпоставяне на тези подписи често е твърде детайлен.

Някои щати също изискват от избирателите да получат подпис от един или повече нотариуси или свидетели. Някои дори карат избирателите да представят копие от документ за самоличност, обикновено шофьорска книжка.

  1. Много е трудно да се копират пликовете за бюлетините

По принцип избирателите не могат да връщат своите бюлетини по пощата в какъвто и да е стар плик. По-скоро бюлетините трябва да бъдат върнати в официален плик на правителството, който обикновено се изпраща директно до избирателите заедно със самата бюлетина.

Много от тези пликове разполагат с уникални баркодове, за да идентифицират всеки избирател – и да позволят на избирателите да проследят чрез пощата докъде е стигнал пликът с техния глас и след това процеса на преброяване.

Фалшификатор, който иска да произвежда и разпространява фалшиви бюлетини в достатъчно голям мащаб, за да повлияе на резултатите от изборите, ще трябва да направи два пъти и повече от специалния плик и от баркодовете. Освен това по някакъв начин ще трябва да попречи на оригиналните, автентични пликове и баркодове да бъдат използвани. В противен случай членовете на избирателните комисии биха забелязали, че един уникален баркод се използва повече от веднъж.

  1. Пощенската служба ще забележи странности

Всеки, който се надява да извърши измама с гласуване по пощата, ще трябва да избягва разкриването й не само от редовните членове на изборни комисии и надзорниците, но и от пощенската служба на САЩ.

Пощенската служба се координира с щатските и регионалните избирателни комисии, за да сигнализира за всички бюлетини, които се отклоняват дори по незначителни неща от типичната процедура за гласуване. Например, окръжен служител в Тексас бе признат за виновен за измама, след като служители на пощенските служби разкриха участието му при изпращането на 56 бюлетини по пощата, попълнени от други избиратели.

Пощата разполага и със собствена полиция – Службата за пощенска инспекция на САЩ, която разследва потенциални престъпления, свързани с пощите.

  1. Изборната измама е тежко федерално и щатско престъпление

При федерални избори всеки акт на измама може да бъде наказан с пет години затвор и 10 000 щатски долара глоба, плюс допълнителни санкции.

Целият опит за измама обаче би довел до осигуряването само на един глас в полза на предпочитания от измамника кандидат. Както лаконично се казва в доклад на Бренънския център за правосъдие, „този един допълнителен глас просто не си струва цената“.

Ако гласувате по пощата през ноември, може да бъдете сигурни, че бюлетините ви – и тези на вашите съседи и приятели – ще бъдат защитени от измами.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено