Открийте ни и в

Америка избира 2020

6 начина, по които бюлетините по пощата са защитени от измами

Измамите при избори са много редки в САЩ, независимо дали хората гласуват лично или по пощата.

Сибила Патси

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Измамите при избори са много редки в САЩ, независимо дали хората гласуват лично или по пощата. Това показват почти всички изследвания по въпроса.

Целта при гласуването по пощата, разбира се, е да се гарантира, че изпратените бюлетини са легитимни, че се подават от регистрирани избиратели, а не от други хора, мамещи за тяхната самоличност, както и че всеки избирател гласува само по веднъж. Процесът на гласуване по пощата има няколко вградени предпазни механизма, които правят трудно един човек да гласува с измама и още по-трудно да извърши измама в мащаб, който да промени резултатите от изборите. Ето 6 от защитните механизми на гласуването по пощата.

  1. Само определени избиратели могат да получат бюлетина по пощата

Хората не получават бюлетини по пощата случайно.

Някои щати ги изпращат автоматично до всички регистрирани гласоподаватели (а не до всички жители) – като в Орегон, Вашингтон, Юта, Колорадо и Хавай. Тези 5 щата провеждат всички избори по пощата, дори и да няма пандемия. Тези щати изпращат бюлетините до избирателите, които са се регистрирали и са посочили адрес в регистрационния формуляр. Бюлетините се изпращат до посочения в регистрационния формуляр адрес.

В други щати избирателите трябва да поискат бюлетината да им бъде изпратена – и тя не се изпраща по пощата, докато длъжностно лице по изборите не потвърди, че лицето е допустим избирател. Това всъщност представлява по-висок стандарт за сигурност от този при личното гласуване.

В много щати хората имат право да попълват формуляр за регистрация и да гласуват едновременно, като гласът им се брои само след като регистрацията им бъде официално одобрена.

  1. Много е трудно да се фалшифицира бюлетина

Бюлетините се отличават с определени дизайнерски елементи, които са трудни за копиране. Те се отпечатват върху специална хартия, като точният размер на страницата, цветът и дебелината варират в зависимост от щата или дори окръга или града.

Маркирането на избора също се различава, като на някои места се иска от избирателите да „попълнят кръгче“, докато други хора трябва да „отбележат със стрелки“ или „да затъмнят полето“.

Текстът върху бюлетините също е различен в различните изборни райони. Кандидатите за президент са еднакви в цялата страна, но имената, които са изброени след това, са различни. Всеки щат има различни кандидати за членове на Конгреса, както и за щатски длъжности като губернатор или главен прокурор. Освен тях са изброени и кандидатите за местния Конгрес, за съдилищата и училищата, местните политически съвети и дори комисарите по канализацията. Избирателите може да не забележат всички малки подробности, но избирателните комисии със сигурност биха го направили, ако получат бюлетина, която не отговаря на района, от който идва.

  1. Избирателите трябва да потвърдят своята самоличност

Всеки щат има процес за проверка на отсъстващите гласоподаватели – техническият термин за хората, които гласуват от разстояние и изпращат бюлетини по пощата.

В повечето щати избирателите трябва да подпишат външната страна на плика за връщане. Този подпис не трябва да се различава значително от подписа върху оригиналната им карта за регистрация за избиратели, или бюлетината ще бъде отхвърлена. Ако има разлика, процесът на съпоставяне на тези подписи често е твърде детайлен.

Някои щати също изискват от избирателите да получат подпис от един или повече нотариуси или свидетели. Някои дори карат избирателите да представят копие от документ за самоличност, обикновено шофьорска книжка.

  1. Много е трудно да се копират пликовете за бюлетините

По принцип избирателите не могат да връщат своите бюлетини по пощата в какъвто и да е стар плик. По-скоро бюлетините трябва да бъдат върнати в официален плик на правителството, който обикновено се изпраща директно до избирателите заедно със самата бюлетина.

Много от тези пликове разполагат с уникални баркодове, за да идентифицират всеки избирател – и да позволят на избирателите да проследят чрез пощата докъде е стигнал пликът с техния глас и след това процеса на преброяване.

Фалшификатор, който иска да произвежда и разпространява фалшиви бюлетини в достатъчно голям мащаб, за да повлияе на резултатите от изборите, ще трябва да направи два пъти и повече от специалния плик и от баркодовете. Освен това по някакъв начин ще трябва да попречи на оригиналните, автентични пликове и баркодове да бъдат използвани. В противен случай членовете на избирателните комисии биха забелязали, че един уникален баркод се използва повече от веднъж.

  1. Пощенската служба ще забележи странности

Всеки, който се надява да извърши измама с гласуване по пощата, ще трябва да избягва разкриването й не само от редовните членове на изборни комисии и надзорниците, но и от пощенската служба на САЩ.

Пощенската служба се координира с щатските и регионалните избирателни комисии, за да сигнализира за всички бюлетини, които се отклоняват дори по незначителни неща от типичната процедура за гласуване. Например, окръжен служител в Тексас бе признат за виновен за измама, след като служители на пощенските служби разкриха участието му при изпращането на 56 бюлетини по пощата, попълнени от други избиратели.

Пощата разполага и със собствена полиция – Службата за пощенска инспекция на САЩ, която разследва потенциални престъпления, свързани с пощите.

  1. Изборната измама е тежко федерално и щатско престъпление

При федерални избори всеки акт на измама може да бъде наказан с пет години затвор и 10 000 щатски долара глоба, плюс допълнителни санкции.

Целият опит за измама обаче би довел до осигуряването само на един глас в полза на предпочитания от измамника кандидат. Както лаконично се казва в доклад на Бренънския център за правосъдие, „този един допълнителен глас просто не си струва цената“.

Ако гласувате по пощата през ноември, може да бъдете сигурни, че бюлетините ви – и тези на вашите съседи и приятели – ще бъдат защитени от измами.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Екстремисти призовават за ново насилие преди инаугурацията на Байдън

Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екстремисти призовават за ново насилие преди инагурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20-и януари. Това съобщава в свое разследване CNN, като се позовава на данни от разузнаването, които са прихванали чатове и постове на екстремистки групи, които са участвали и в погрома над Капитолия.

„Ако не знаете как да стреляте, трябва да се научите. СЕГА!. Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите.

Дни преди обсадата на Капитолия, направена от ревностните поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, подобни сигнали също били прихванати.

Байдън покани Пенс на инаугурацията си

В онлайн публикации в различни групи на провокатори, агитиращи за гражданска война, смърт за някой от топзаконодателите в страната и атаки срещу полицията, ставаше ясно, че се готви нещо. Не е ясно обаче защо не са били взети мерки. Това най-вероятно няма да се повтори.

Експерти предупреждават, че призивите за насилие се засилват всеки ден до встъпването в длъжност на Джо Байдън, на което по една или друга причина Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пентагонът ще осигури мирното предаване на властта на Байдън

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на отбраната на САЩ ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Това заяви в четвъртък в Twitter и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър.

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър. Той също така осъди насилието, избухнало на Капитолийския хълм в сряда.

Тръмп: "Приключи най-великият президентски мандат, ще има нормално предаване на властта"

Очаква се действащият вицепрезидент, републиканецът Майк Пенс да посети церемонията по инаугурацията на Байдън, информира в. „Politico“, позовавайки се на трима източници.

Пенс вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, за да демонстрира подкрепата си за мирното предаване на властта, пише изданието.

Според източниците за вицепрезидента е станало по-лесно да вземе това решение, след като действащият държавен глава Доналд Тръмп го разкритикувал за отказа му да подкрепи преразглеждането на резултатите от изборите на заседанието на Конгреса в сряда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Бившият шеф на канцелария на Тръмп подаде оставка след щурма на Капитолия

Tези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият шеф на канцеларията на отиващия си президент Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия.

„Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами.

ФБР се опитва да идентифицира хората, които щурмуваха Капитолия

Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпео, за да го уведоми, че подава оставка.

По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
COVID-тестът на Байдън е отрицателен

Надявам се това ще служи за напомняне: носете маска, спазвайте дистанция и мийте ръцете си, написа Байдън, след като видя...

Затвори