Открийте ни и в

Наука

60 г. след историческия полет: Дъщерята Алън Шепард също ще достигне Космоса

Тя ще бъде в следващия полет на Blue Origin

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

60 години след историческия полет на баща си Алън Шепард, дъщеря му Лора Шепард Чърчли също ще достигне Космоса в следващия полет на „Blue Origin“ в началото на декември.

Компанията на Джеф Безос обяви третия субоорбитален полет с хора на 9 декември. В състава му освен Лора Шепард е един от водещите на предаването „Добро Утро Америка“ Майкъл Стрехън, който също като нея е поканен от „Blue Origin„.

Освен тях има четирима души, които са платили за полета си – бизнесмените Дилън Тейлър и Евън Дик, и Лейн и Камерън Бес.

Уилям Шатнър се превърна в най-възрастният човек, летял до космоса (ВИДЕО)

Апаратът на „Blue Origin“ се нарича „New Shepard“ в чест на Алън Шепард от разработването му.

Алън Шепард летя на 5 май 15 минути в космоса – 23 дни след историческия полет на Юрий Гагарин. След това той стана петият от 12-те астронавти, стъпили на Луната. Алън Шепард почина през 1998 г.

Дъщеря му няма да остане по-дълго от него в космоса – суборбиталните полети на „Blue Origin“ продължават дванайсетина минути.

Капсула на "Blue Origin", изрисувана от художник от Гана, извърши 10-минутен суборбитален полет

Компанията „Blue Origin“ осъществи първия си суборбитален полет с „New Shepard“ с пътници на 20 юли 2021 г. Сред тях беше и Джеф Безос.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Любопитно

Две затъмнения ще се наблюдават от България през 2022 г.

Астрономите и любителите ще могат да проследят началните частични фази на пълното лунно затъмнение на 16 май и частичното слънчево затъмнение на 25 октомври

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн. Pixabay

Две частични слънчеви затъмнения и две пълни лунни ще се наблюдават на планетата през 2022 г. Новата година ще бъде почти равностойна по брой и тип на астрономическите явления в сравнение с 2021 г., каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Две от затъмненията ще се наблюдават от България, уточни той. Астрономите и любителите ще могат да проследят началните частични фази на пълното лунно затъмнение на 16 май и частичното слънчево затъмнение на 25 октомври.

Първото частично слънчево затъмнение се очаква на 30 април и ще се наблюдава от югоизточната част на Тихия океан и Южна Америка (Чили, Аржентина, Парагвай, Уругвай и Южна Боливия). От България явлението няма да бъде видимо. Максималната фаза ще настъпи 4.7 дни преди лунния апогей (най-далечното разстояние на Луната от Земята). На 8 ноември е последното за годината пълно лунно затъмнение. То ще бъде видимо от Азия, Австралия, Тихия океан, Северна Америка, западните части на Южна Америка и Арктика, но от България няма да се наблюдава.

От Западна Европа и от Централна и Западна Африка пълно лунно затъмнение ще се наблюдава рано сутринта на 16 май (понеделник) преди залеза на Луната. От Северна Америка явлението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно затъмнението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началото на явлението, каза Маркишки. Максималната фаза ще настъпи 1.5 дни преди лунния перигей (най-близкото разстояние на Луната от Земята).

„Началото на затъмнението от полусянката на Земята (контакт P1 в картата на преминаването) ще бъде в 04:32:06 ч. българско време. Началото на затъмнението от сянката на Земята (контакт U1) ще бъде в 05:27:54 ч., а на пълната фаза (U2) – в 06:29:05 ч. Максимална фаза ще се наблюдава в 07:11:31 ч. Краят на пълната фаза (U3) ще бъде в 07:53:58 ч. Краят на затъмнението от сянката (U4) ще е в 08:55:10 ч., а на затъмнението от полусянката (P4) – в 09:50:53 ч.“, уточни Маркишки.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди, а на затъмнението от сянката – 3 часа, 27 минути и 16 секунди. Продължителността само на пълната фаза ще е 1 час, 24 минути и 53 секунди. Максималната фаза на затъмнението от сянката ще бъде 1.4137 (т.е. Луната ще навлезе с до 1.4 свой диаметър в земната сянка).

„В началото на затъмнението от земната полусянка в 04:32 ч. Луната ще бъде на височина 13 градуса над югозападния хоризонт за София и на 10 градуса за Варна. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна. Яркостта на източния (левия) край на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на първия контакт със земната сянка в 05:28 ч. Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина едва 5 градуса над хоризонта, поради което е нужно да се избере място за наблюдение с нисък хоризонт в посока югозапад-запад. В момента на залеза на Луната в 06:05 ч. за София, близо половината от нейния диск ще бъде вече покрит от земната сянка. Поради настъпващата дневна светлина обаче – Слънцето ще изгрее в 06:04 ч. за София, затъмнената част на лунния диск няма да се наблюдава добре до залеза на Луната“, каза физикът. За Източна България условията ще са по-неблагоприятни. За Варна Луната ще залезе в 05:44 ч. – само 16 минути след началото на затъмнението от земната сянка. Слънцето ще изгрее за Варна също в 05:44 ч. Пълната фаза на затъмнението няма да може да се наблюдава от България.

Третото за 2022 г. затъмнение ще се наблюдава от Европа, Североизточна Африка и Западна Азия на 25 октомври. От България явлението ще може да се проследи в ранния следобед на 25 октомври (вторник), добави Маркишки. Частичните фази на затъмнението ще започнат в 11:58:21 ч. българско време. Максималната фаза ще настъпи в 14:00:10 ч., а краят на явлението – в 16:02:16 ч.

„За София затъмнението ще започне в 12:27:16 ч. Най-голямо закриване на слънчевия диск – до 32.1% от площта му , ще се наблюдава в 13:36:39 ч.. Тогава Слънцето ще бъде на височина 35 градуса над южния хоризонт. Краят на явлението за София ще бъде в 14:45:59 ч. Продължителността на затъмнението за столицата ще бъде 2 часа, 18 минути и 43 секунди.

От Източна България затъмнението ще се наблюдава с малко по-голяма максимална фаза. За Варна тя ще бъде 0.503, с 39.4% закрита площ на слънчевия диск и ще настъпи в 13:42:41 ч. Началото и краят на затъмнението за Варна ще бъдат съответно в 12:29:43 ч. и в 14:54:45 ч. Продължителността на затъмнението там ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди“, уточни той.

Българският учен не пропуска да отправи предупреждение за защита на зрението и на фотографската техника от опасно силната слънчева светлина при наблюдение на слънчево затъмнение. „Поставяйте подходящи слънчев филтри пред очите си и пред обективите на използваните от вас оптични прибори“, съветва Пенчо Маркишки.

Преминаването на Луната през земната полусянка и сянка на 16 май. Моментите P1 и P4 са на първия и на последния контакт на Луната с полусянката (penumbra). Моментите от U1 до U4 са на контактите на Луната със сянката (umbra). Затъмнението ще е случи след преминаването на Луната през низходящия възел на нейната орбита.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Вижте кой ще празнува Нова година 15 пъти за една вечер

Късметлиите минават през няколко часови зони

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров, които са на Международната космическа станция (МКС), ще могат да празнуват настъпването на 2022 г. 15 пъти, ако пожелаят.

„Космонавтите и астронавтите, които работят на МКС, ще пресичат часовите зони 15 пъти, където новата година вече е започнала“, обясни Роскосмос.

Според изчисленията на службата за балистична и навигационна поддръжка на Центъра за управление на мисията, в 15,44 ч. московско време (14,44 ч. бълг. време) станцията ще прелети над Тихия океан на север от Маршаловите острови, където космонавтите и астронавтите ще могат да се отпразнува празника за първи път.

Екипажът на станцията обаче няма да празнува Нова година всичките 15 пъти. Първият път ще го празнуват в полунощ московско време. След два часа, когато МКС ще лети на юг от Великденския остров, Новата година ще дойде в Германия, откъдето е астронавтът на ЕКА Матиас Маурер. В 8 ч московско време утре поздравления за празника ще бъдат получени от представителите на НАСА Марк Ванде Хай, Раджа Чари, Томас Маршбърн и Кайла Барън, когато е полунощ във Вашингтон. След още един час Нова година може да бъде отпразнувана по времето на Хюстън.

Руските космонавти Шкаплеров и Дубров ще почиват два дни – на 1 и 2 януари. Тогава те ще се срещнат със семействата си по видеовръзка.
Антон Шкаплеров и Пьотър Дубров вече поздравиха руснаците за Нова година.

„Приятели, в оставащите часове от 2021г. искаме всички вие да имате време да се потопите в това вълшебно новогодишно настроение и да кажете топли думи на поздравления на тези, които ги очакват“, каза Шкаплеров във видео, публикувано на уебсайта на Роскосмос.

На свой ред Дубров пожела на всички през 2022 г. здраве, издръжливост, благополучие и нови постижения. „Бъдете приятелски настроени и щастливи“, каза той.

Всичките седмина обитатели на МКС ще се съберат на обща импровизирана трапеза за празника. Станцията работи по гринуичко време.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Япония планира да изпрати свои астронавти на Луната

През декември Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) започна прием на заявления за нов набор от астронавти

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Япония възнамерява да изпрати свои астронавти на Луната през втората половина на десетилетието, съобщиха Ройтерс и ТАСС.  Това обяви на заседание в Токио, посветено на стратегията за изследване на космоса, премиерът Фумио Кишида, цитиран от агенция Киодо.

Кацането на Луната е планирано като част от по-мащабна програма от дейности в близост до и на повърхността на естествения спътник на Земята, която ще се осъществи в сътрудничество със САЩ. През декември Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA) започна прием на заявления за нов набор от астронавти, които ще участват в изпълнението на тези планове. Конкурсът ще продължи до 4 март следващата година.

Понастоящем отрядът на астронавтите на JAXA включва седем души на средната възраст 52 години. До 30-те години, когато се очаква активното изследване на Луната, само двама от тях ще останат в редиците му. Останалите ще трябва да се пенсионират.

NASA с 10 нови астронавти за мисия на Луната

През пролетта на 2019 г. НАСА обяви проекта на програмата си за лунно изследване „Артемис“ („Артемида“). На третия му етап, към края на десетилетието, e планирано кацане на астронавти на естествения спътник на Земята.

През същата година Токио оповести решението си да се присъедини към американската лунна програма. Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония и НАСА подписаха споразумение за сътрудничество в областта на изследванията на Луната. То предвижда доставка на оборудване, обмен на данни за лунната повърхност, съвместно създаване на луноход, както и евентуално изпращане на японски астронавти на естествения спътник на Земята.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА