Открийте ни и в

Европа

8 декември: Гласуването за Шенген. България може пак да остане вън

За Хърватия обаче не са известни открити противници, докато за България и Румъния има такива.

публикувано

на

8 декември: Гласуването за Шенген. България може пак да остане вън

На 8 декември ще бъде гласуването за присъединяването на нови страни към Шенген. Най-вероятно министрите на вътрешните работи на Европейския съюз ще дадат своя вот за присъединяването на Хърватия. Отделно от това за България и Румъния.

Съветът на Европейския съюз решава как да гласува и това е напълно по правилата. Но фактът, че Еврокомисията има сигнали от чешкото председателство за два отделни вота, поставя доста въпроси, съобщи bTV.

Съвсем формална причина може да бъде по-късното присъединяване на Хърватия към Европейския съюз и съответно по-късното ѝ

покриване на условията за Шенген.

Брансън върна парите на Шефкет Чападжиев, не може да го прати в Космоса (ВИДЕО)

За Хърватия обаче не са известни открити противници, докато за България и Румъния има такива. Официално това е Нидерландия.

Въпреки че резолюцията от нидерландския парламент за ново вето не е правнообвързваща и правителството може и да не се съобрази с нея. Нидерландия не пожела да изпрати представител в комисията за проверка в средата на октомври, която даде отлични оценки на София и Букурещ. Сега спешно се сформира нова комисия, в която има представители на Нидерландия.

Киев за новите руски удари: Наивни страхливи неудачници

Не са тайна обаче и сигналите за вето от Швеция. Не заради технически съмнения за готовността ни, а заради „организирана престъпност“.

И ако сега чешкото председателство налага натиск за гласуване през декември, от януари ще е различно. Защото не друг, а именно Швеция поема ротационното председателство на Европейския съюз.

“България, Румъния и Хърватия са готови да се присъединят към Шенген. ЕС е готов да ги приеме. Очаквам ЕС да вземе това важно историческо положително решение – момент на върховна гордост за гражданите на тези страни – най-важно – решения в интерес на всички нас”., заяви на 16 ноември еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

НС прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство. В документа се подчертава, че страната ни е изпълнила изискванията още през 2011 г. и това е потвърдено от много международни институции.

Настоява се България да стане част от Шенген през 2023 г. Българските депутати призовават колегите си от страните-членки на ЕС да подкрепят страната ни.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено