Открийте ни и в

България

“8% доверие в прокуратурата е повече от подкрепата на ДБ след вота”: Гешев към Йорданова 

Ето и какво си казаха двамата по време на заседанието на ВСС

публикувано

на

Гешев поиска сваляне на имунитета на депутат от НС
Сн.: БТА

Правосъдният министър Надежда Йорданова в началото на заседанието цитира доклад на Евростат за това, че доверието в държавното обвинение е едва 8%. Тези нови обстоятелства бяха включени като подкрепа за искането й за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев.

Веднага след изказването й дойде и реплика от Иван Гешев, който каза, че 8% подкрепа означава повече от колкото е взела партията на Йорданова след вота.

“Тези публични изяви трябва да бъдат разгледани с оглед развитието на описаните досъдебни производства, липсата на ефективно разследване по отделни случаи, което създава негативно отношение на обществото към прокуратурата. На национално ниво доверие в Гешев имат 8%, а отрицателно мнение имат 57%”, уточни тя.

Процедурни хватки: ВСС отложи гледането на освобождаването на Иван Гешев 

“Не се притеснявам по никакъв начин. Искам максимално бързо и публично искането на Йорданова и Стоилов да бъдат разгледани. Да се сочи, че прокуратурата е централизирана, за мен е показателно. Няма да коментирам творби на Вазов и Йовков. Нямам никакви притеснения. Ясно е, че се засяга върховенството на закона”, каза Гешев.

Той определи искането за освободаване като “политическа атака, която се води срещу прокуратурата”.

“Бих препоръчал да се прочетат решенията на консултативния съвет на европейските прокурори. Точно заради това има разделяне на властите, защото не сме политици, за да мерим работата си с рейтинг, но ако имам 8% доверие, това е по-голям процент от резултатите на партията, издигнала някои от хората в тази зала”, каза още Гешев.

Част от присъстващите на заседанието на ВСС призоваха политиката да напусне залата. “Нека политиката да напусне тази зала и да остане само правото. Първото предложение е да отложим разглеждането на тази точка”, каза Георги Чолаков.

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено