Открийте ни и в

САЩ

8 милиона в Илинойс пият вода с вредни химикали

Тестовете в някои общини на Илинойс подчертават здравен и екологичен проблем, който се разпространява в световен мащаб

публикувано

на

Сн.: БГНЕС

Нещо така проста като пиене на вода от чешмата може да изложи милиони жители на Илинойс на въздействието на вредни химикали, които се натрупват в организма, водят до болести като рак и отнема години тялото да се изчисти от тях, писа “Чикаго Трибюн” въз основа на свое разследване. Научните названия на тези химикали пер-и полифлуороалкил, или съкратено PFAS. Познати са като “вечни” субстанции, тъй като не се разграждат в природата.

Въпреки многото сигнали, щатската Illinois Environmental Protection Agency не започна да тества водоснабдителните съоръжения до 2020 година. Резултатите бяха омаловажени, пише изданието.

Мащабът на проблема с PFAS остава недоизяснен. Над 8 милиона души – 6 от всеки 10 жители на Илинойс – пият вода от съоръжение, в което е засичан поне единият от двата горепосочени химикала, показва изследването на “Чикаго Трибюн”, което включва компютризиран анализ на тестовите резултати и преглед на съдебни документи, правителствени данни и научни студии.

Притеснителна концентрация на PFAS е засечена в Чикаго, където преработена вода от езерото Мичиган е доставяна да около 5 милиона души в града и предградията. Химикалите се срещат и при други езерни общини, като Еванстън, Гленкоу, Глен Форест, Уокиган, Уилмът и Уинетка. Химикалите са замърсили много кладенци и реки в района на Чикаго и в десетки общини – от по-големи градове до малки селища.

САЩ предупреждават за "вечни химикали" в питейната вода

Тестовете в някои общини на Илинойс подчертават здравен и екологичен проблем, който се разпространява в световен мащаб и става ясен, когато учените и правителствата започнат да тестват за PFAS в почвите, въздуха и водите.

Щатските и местните власти казват, че не знаят как “вечните” химикали са заръсили питейната вода. Никой не е проследявал дали има пострадали от това жители на щата, пише изданието, което е идентифицирало 1 654 потенциални източници на PFAS в Илинойс чрез индустриален анализ на индустриалните кодове, които обозначават какво се произвежда или употребява в дадена фабрика.

Само Калифорния, Вирджиния, Пенсилвания и Флорида има повече “заподозрени” съоръжения в списъка с възможните замърсители. Според анализа за Илинойс повече от 60% от тези съоръжения са в Чикаго и предградията му, но 85 на сто от всичките 102 окръга на щата имат поне по един потенциален източник на опасните химикали.

Бързите закуски съдържат опасни химикали, проникващи от опаковките

Поради нарастващите опасения някои водоснабдителни организации в Илинойс вече вземан мерки. Жилищни райони биват пренасочени към други водоснабдителни системи, избягват се компрометирани кладенци и водоизточници. 5 общини в окръг Уил формираха нов водоснабдителен орган и вместо да разчитат на кладенци, които не отговарят на изискванията, строят 50-километров водопровод, който да доставя обработена вода от езерото Мичиган.

За общините, които разчитат на реки и езера за водата си, справянето с избягването на химикалите PFAS остава скъпа задача. Department of Water Management на Чикаго не планира да модернизира своята процедура за обработване на питейната вода, освен ако не се появи  такова изискване от федералното правителство, пише “Трибюн”.

Няма съмнение, че PFAS са опасни. Учените и природозащитниците настояват ръководителите на индустрията и правителствените служители да премахнат химикалите от продуктите и промишлените процеси, освен ако няма доказателство, че са необходими за защита на интересите на потребителите или работниците.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено