Открийте ни и в

Здраве

8 профилактични прегледи, които могат да ви спасят

Ето кои са специалистите, които трябва да посещавате често
bgvoice

публикувано

на

Профилактичните прегледи помагат да сме в добро здраве, а често и спасяват живота ни. Има десетки данни, които доказват, че благодарение на тях се наблюдава намаляване на смъртността при различни страшни болести. Затова е важно да ходим профилактично при лекар специалист.

Кои са 8-те спасителни профилактични прегледи

Белият дроб

Пушенето, замърсяването на въздуха и всевъзможните химикали атакуват малките дихателни пътища в дробовете ни – бронхиолите и алвеолите.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един от най-големите убийци, макар всеки трима от четирима болни да не знаят за болестта си и да отдават симптомите й на простуда, наднормено тегло или на напредналата си възраст. В Европа тя убива повече жени, отколкото ракът на гърдата, и се развива три пъти по-бързо, отколкото при мъжете.

Увеличават се и случаите на рак на белия дроб. Това в голяма степен е заради тютюнопушенето. Изследванията с ядрено-магнитен резонанс показват, че изменения могат да се развият и у една трета от непушачите, изложени на цигарен дим.

Гърдите

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Четири от всеки пет заболели жени са на възраст над 50 години, но при по-младите, чиито гърди са по-плътни, ракът се открива по-трудно.

Следете за състоянието на гърдите си – опипвайте ги и ги оглеждайте редовно. Ако нещо ви се стори подозрително, потърсете специалист.

Проучете семейната история – рискът от рак на гърдата е по-голям, ако майка ви, сестра ви, баба ви са страдали от тази болест. Предупредете личния си лекар. След навършване на 40 години на всеки три години си правете мамография, а на мамолог ходете на шест месеца.

 Сърцето и кръвоносната система

Благодарение на по-добрата превенция и лечение днес нивото на сърдечните заболявания пада, но въпреки това те си остават най-големият убиец. Заблуда е, че от сърдечни заболявания страдат само мъжете. Статистически четири пъти по-голяма е вероятността жените да умрат от сърдечно заболяване, отколкото от рак на гърдата. Добрата новина е, че промяната в начина на живот може да помогне. При коронарната болест на сърцето артериите се стесняват от натрупването на холестеролни плаки по тях. Това причинява болка, когато сърцето се нуждае от повече кислород, например при спортуване. Пълното запушване на артериите води до инфаркт. Увредените сърдечни клапи, инфекциите, злоупотребата с алкохол, някои медикаменти и нелекувани заболявания могат да натоварят сърцето.

 Диабетът

Диабетът тип 2 пречи на организма ни да усвоява правилно глюкозата (захарите) и може да доведе до сърдечни болести, удар, бъбречна недостатъчност, слепота и гангрена. Той се среща все по-често вследствие на неправилния ни режим на хранене и липсата на физическо натоварване.

Най-вероятно е да развиете диабет след 40-годишна възраст. Рискът е по-голям, ако обиколката на талията ви надхвърля 80 см, ако имате близък роднина диабетик, поликистоза на яйчниците в съчетание с наднормено тегло, или временен диабет по време на бременност.

Следете теглото си. Над 80% от хората с диабет са с наднормено тегло. Колкото по-тежки и обездвижени сте, толкова по-голям е рискът да развиете диабет тип 2.

Можете да си направите изследвания за нивото на захар в урината или кръвни тестове.

 Гинекологичните проблеми

 При много жени след раждане се появяват проблеми – смъквания на влагалището поради отслабване на мускулите, сухожилията и тъканите. Смъкването може да доведе до проблеми с уринирането, в това число изпускане, болка в слабините и кръста и запек.

С годините нараства и опасността от рак на матката, маточната шийка и яйчниците. Според едно ново изследване на учени от университета в Маастрихт, Холандия, пържените и твърде препечените храни повишават риска от рак.

Преглеждайте се редовно при гинеколог – поне веднъж годишно, а още по-добре – на шест месеца.

 Проблеми с храносмилането

 Всяка година хиляди европейци се разболяват от рак на хранопровода, стомаха или панкреаса, още повече са заболелите от рак на дебелото черво. Големите количества червено и преработено месо в менюто ни повишават риска.

Теглете се редовно и не пренебрегвайте необяснимото намаляване на теглото.

Поинтересувайте се дали в семейството ви има случаи на рак или полипи на дебелото черво – в този случай рискът при вас е повишен. Подлагайте се редовно на профилактични прегледи.

Костите и ставите

Остеопорозата е причина за множество фрактури. Ако имате това заболяване, най-обикновено падане може да доведе до фрактури на бедрата, китките и гръбнака, които могат да имат сериозни последици – например половината от хората с фрактура на бедрото после не могат да се обслужват сами. Остеопорозата може да доведе и до намаляване на ръста, постоянна болка в гърба и изгърбване. Други проблеми, които костите и ставите могат да ни причинят с възрастта, са артритът, който има над 100 разновидности, тендонитът, който представлява възпаление на сухожилията, и фибромиалгията.

Постарайте се да консумирате поне 700 мг калций дневно – половин литър мляко е достатъчно. Прекарвайте поне 15 минути дневно на слънце – слънчевата светлина образува витамин D, който е основен строителен материал на костите.

Очите и ушите

Зрението и слухът ни започват да отслабват към края на 40-те и нараства вероятността да развием очно заболяване като глаукома, дегенерация на макулата или катаракта. Процесът на стареене може да засегне и слуха ни. Нараства вероятността да развием тинит – постоянен звън в ушите, загуба на слуха или Миниеров синдром, който се дължи на нарушения във вестибуларния апарат.

Правете си преглед на очите поне веднъж годишно. По-голям е рискът от проблеми при тези, в чиито семейства има болни от диабет или глаукома.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Електроди в мозъка „вдигнаха“ парализиран младеж

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

28-годишен французин, чиито всички крайници са напълно парализирани след падане преди четири години, може вече да се движи с екзоскелет, направляван от мозъка му.

Тибо участва в първия по рода си експеримент, осъществен от френски учени от изследователския биомедицински център „Клинатек“ в Гренобъл.

Прототипът на екзоскелета е бил конструиран в продължение на 10 години от няколко екипа. Моделът се задейства от електроди, имплантирани в черепа на пациента. Те улавят сигналите, изпратени от мозъка, и ги превръщат в движение, генерирано от електромоторите на устройството, пояснява проф. Алим Луи Бенабид, един от основните автори на разработката.

„При пациенти с парализирани крайници вследствие на фрактура на гръбначния стълб мозъкът запазва способността си да издава команди, които задействат краката и ръцете, но няма кой да ги изпълни. Ние запълваме тази празнина“, изтъква проф. Бенабид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Чесънът – панацеята за крепко здраве

Мария Танева

публикувано

на

Виж цялата статия

Когато бил млад мъж в отлична спортна форма, Нийл посетил Гърция. Приел поканата на един местен мъж да изкачат заедно хълм, на чийто връх имало храм на оракул. Нийл доста се смутил от факта, че мъжът, напомнящ дядо му, крачил безпроблемно нагоре по хълма, а той – младият левент, трябвало да поспира честичко, за да насмогне с дишането си. Най-после възрастният мъж се обърнал, подхвърлил му една глава чесън и му казал да изяде няколко скилидки, за да станел здрав и силен като самия него, 80-годишния мъжага!

Днес доктор Нийл Макини (Dr.Neil McKinney) е натуропатен онколог с огромен практически опит, участник в научни медицински изследвания и специалист по китайска медицина. Автор е на книгата “Натуропатна онкология. Eнциклопедично ръководство за пациенти и лекари” (Naturopathic Oncology: An Encyclopedic Guide for Patients & Physicians), която горещо ви препоръчвам. Независимо от факта, дали сте диагностицирани с рак, или просто желаете да се информирате превантивно за различни лечения, здравословни практики, билки, храни и много други, тази книга ще ви предостави огромно количество полезна научна информация.

Като застъпник на здравословния начин на живот, постижим чрез приятни за изпълнение и стимулиращи за разума практики, и аз ви препоръчвам чесъна, тъй като той е

изключително ефикасен при прочиствания,

заздравяване на имунната ни система и борба с рака. Чесънът притежава огромно количество биоактивни съставки с антираково действие, така наречените деривати – алил сулфид (аllyl sulfide).

И двата вида алил сулфид – този, разтворим във вода, и особено мастноразтворимият, имат антитуморни качества. Способността на тези съставки да противодействат на разпространението на рака се асоциира с ограничаване развитието на клетката и стимулирането на така наречения процес апоптозис (apoptosis) или нормалния процес на самоунищожаване на клетката.

Във февруарския брой на списанието Journal of Phytomedicine от 2014 г. се твърди, че “по време на ранните олимпийски игри в Гърция чесънът се е давал на атлетите за подобряване на тяхната сила и издръжливост”. А древните китайци и индийци са препоръчвали чесън за подобряване на дихателния процес и храносмилането, при паразитни инфекции и проказа.

Според Wikipedia чесънът е родом от Средна Азия и Североизточен Иран. Чесънът е медицинско растение и безспорно средство за възстановяване и подсилване защитните функции на организма.

Чесънът

има антимикробни функции

и оказва благотворно влияние върху стабилизиране на кръвната захар и намаляване на високо кръвно налягане.

В “Канонът на медицината” (Тhe Cannon of Medicine) персийският философ Авицена (Avicenna), считащ се за един от основателите на медицината, препоръчва чесъна като лек срещу артрит, зъбобол, хронична кашлица, запек, паразитни инфекции, ухапване от змия и насекоми, гинекологични болести и инфекциозни болести (прилаган като антибиотик).

В направени изследвания от 80-те и 90-те се твърди, че увеличената консумацията на чесън намалява не само риска от следните видове рак, но и променя поведението на туморните клетки при рак на хранопровода, рак на кожата, на белите дробове, на стомаха, на дебелото черво и на гърдата.

А д-р Макини препоръчва на всеки, който започва да развива настинка, да нареже на ситно няколко чеснови скилидки и да ги изяде. Веднага след това да изпие една чаша топла вода. “Обикновено това елиминира проблема”, твърди натуропатът.

Ако все още не съм ви убедила колко е важна ежедневната консумация на чесън, то може би твърдението, че чесънът е афродизиак, ще ви убеди. Една скилидка чесън съдържа между 5 и 18 г алицин (allicin). Това е съставка, която спомага стимулирането на кръвопотока към половите органи както при мъжете, така и при жените. Но, от друга страна, чесънът притежава и мощно средство за дистанция между хората – неповторимата му миризма. Усещам разочарованието ви! Не унивайте, има лек за всичко на този свят. Миризмата от чесъна се

неутрализира успешно от ментата

Сега знам от личен опит, че ябълката и марулята също могат да ви помогнат да скъсите дистанцията между вас и вашия партньор след умерена консумация на чесън.

Наскоро открих и отлежал чеснов екстракт, който се приготвя от нарязан чесън, накиснат в 20% алкохол за период от година и половина. Тази тинктура губи част от гореспоменатия алицин, но пък, от друга страна, повишава активността на потентни антиоксидантни вещества като селениум, L-аргинин и други подобни. Така получената тинктура е много полезна при намаляване на мастното съдържание на артериалната мембрана, т.е. може да ни предпази от артеросклероза.

Или казано накратко, чесънът е универсална панацея за крепко здраве!

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

5 съвета: Чиста и красива кожа в големия град

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Животът в големия град е пълен с възможности, но и с много предизвикателства. Всекидневието в него има своите предимства, но и немалко недостатъци. По отношение на състоянието на кожата обаче минусите надделяват. Затова и този най-голям орган в човешкото тяло се нуждае от специални грижи и допълнително внимание. Ето няколко съвета, които ще помогнат на дамите да запазят кожата си чиста в големия град.

 Продукти срещу замърсяването

 Замърсеният въздух е най-големият враг на кожата в големия град. Затова трябва да избирате качествени продукти за почистване на лицето си. Използвайте ги и не си позволявайте да пропускате ден. Защото комбинацията от прах, себум и грим може да стане причина за сериозни дерматологични проблеми. Появата на пъпки и замърсени пори са само част от тях.

Кожата трябва да диша

 В големия град всекидневно кожата е атакувана от купища химикали. Затова от време на време трябва да й давате възможност да диша. Това може да стане най-лесно, като въведете дни без грим, в които няма да се гримирате и ще използвате само слънцезащитни и хидратиращи кремове. Четете етикетите на козметиката, която купувате. Избирайте такава с максимално много естествени съставки.

 Опитайте естествените масла

Може да си ги осигурите и сами, като пригответе разкрасителна козметика в кухнята. Силата на домашно приготвената козметика не трябва да бъде подценявана в никакъв случай. Домашните скрабове и ексфолианти от кафе, захар и морска сол са не по-малко ефективни от закупените от магазина. В интернет могат да се намерят немалко изпитани рецепти, които ще ви помогнат да позволите на кожата си да диша.

Сред продуктите, на които може да заложите, са зехтинът, свинската мас и кокосовото масло за подхранване на кожата, а яйцата превърнете във верен помощник за здрава лъскава коса.

 Не забравяйте „най-забравяните“ зони

Големият град обикновено значи стрес, много време за придвижване от точка до точка и по-малко време за разкрасяване. Въпреки бързината грижите за лицето не спират и то често е обект на внимание. Някои зони обаче са забравяни. Най-често забравяните зони сред жените са устните, шията и деколтето.

Те също имат нужда от всекидневно почистване от себум и замърсявания. Също така не бива да ги пропускате, когато говорим за защита от слънцето. Нанасяйте от дневния си крем със SPF и там, а за устните си вземете балсам със слънцезащитен фактор.

 Ексфолирайте 2 пъти седмично

Ексфолирането е дълбоко почистване, от което кожата има нужда поне веднъж седмично. Ако обаче живеете в голям град, може да се наложи да ексфолирате два, дори три пъти всяка седмица. Ексфолиантът помага за премахване на мъртвите кожни клетки и прави кожата по-сияйна и свежа.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada