Открийте ни и в

Здраве

8 профилактични прегледи, които могат да ви спасят

Ето кои са специалистите, които трябва да посещавате често
bgvoice

публикувано

на

Профилактичните прегледи помагат да сме в добро здраве, а често и спасяват живота ни. Има десетки данни, които доказват, че благодарение на тях се наблюдава намаляване на смъртността при различни страшни болести. Затова е важно да ходим профилактично при лекар специалист.

Кои са 8-те спасителни профилактични прегледи

Белият дроб

Пушенето, замърсяването на въздуха и всевъзможните химикали атакуват малките дихателни пътища в дробовете ни – бронхиолите и алвеолите.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един от най-големите убийци, макар всеки трима от четирима болни да не знаят за болестта си и да отдават симптомите й на простуда, наднормено тегло или на напредналата си възраст. В Европа тя убива повече жени, отколкото ракът на гърдата, и се развива три пъти по-бързо, отколкото при мъжете.

Увеличават се и случаите на рак на белия дроб. Това в голяма степен е заради тютюнопушенето. Изследванията с ядрено-магнитен резонанс показват, че изменения могат да се развият и у една трета от непушачите, изложени на цигарен дим.

Гърдите

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Четири от всеки пет заболели жени са на възраст над 50 години, но при по-младите, чиито гърди са по-плътни, ракът се открива по-трудно.

Следете за състоянието на гърдите си – опипвайте ги и ги оглеждайте редовно. Ако нещо ви се стори подозрително, потърсете специалист.

Проучете семейната история – рискът от рак на гърдата е по-голям, ако майка ви, сестра ви, баба ви са страдали от тази болест. Предупредете личния си лекар. След навършване на 40 години на всеки три години си правете мамография, а на мамолог ходете на шест месеца.

 Сърцето и кръвоносната система

Благодарение на по-добрата превенция и лечение днес нивото на сърдечните заболявания пада, но въпреки това те си остават най-големият убиец. Заблуда е, че от сърдечни заболявания страдат само мъжете. Статистически четири пъти по-голяма е вероятността жените да умрат от сърдечно заболяване, отколкото от рак на гърдата. Добрата новина е, че промяната в начина на живот може да помогне. При коронарната болест на сърцето артериите се стесняват от натрупването на холестеролни плаки по тях. Това причинява болка, когато сърцето се нуждае от повече кислород, например при спортуване. Пълното запушване на артериите води до инфаркт. Увредените сърдечни клапи, инфекциите, злоупотребата с алкохол, някои медикаменти и нелекувани заболявания могат да натоварят сърцето.

 Диабетът

Диабетът тип 2 пречи на организма ни да усвоява правилно глюкозата (захарите) и може да доведе до сърдечни болести, удар, бъбречна недостатъчност, слепота и гангрена. Той се среща все по-често вследствие на неправилния ни режим на хранене и липсата на физическо натоварване.

Най-вероятно е да развиете диабет след 40-годишна възраст. Рискът е по-голям, ако обиколката на талията ви надхвърля 80 см, ако имате близък роднина диабетик, поликистоза на яйчниците в съчетание с наднормено тегло, или временен диабет по време на бременност.

Следете теглото си. Над 80% от хората с диабет са с наднормено тегло. Колкото по-тежки и обездвижени сте, толкова по-голям е рискът да развиете диабет тип 2.

Можете да си направите изследвания за нивото на захар в урината или кръвни тестове.

 Гинекологичните проблеми

 При много жени след раждане се появяват проблеми – смъквания на влагалището поради отслабване на мускулите, сухожилията и тъканите. Смъкването може да доведе до проблеми с уринирането, в това число изпускане, болка в слабините и кръста и запек.

С годините нараства и опасността от рак на матката, маточната шийка и яйчниците. Според едно ново изследване на учени от университета в Маастрихт, Холандия, пържените и твърде препечените храни повишават риска от рак.

Преглеждайте се редовно при гинеколог – поне веднъж годишно, а още по-добре – на шест месеца.

 Проблеми с храносмилането

 Всяка година хиляди европейци се разболяват от рак на хранопровода, стомаха или панкреаса, още повече са заболелите от рак на дебелото черво. Големите количества червено и преработено месо в менюто ни повишават риска.

Теглете се редовно и не пренебрегвайте необяснимото намаляване на теглото.

Поинтересувайте се дали в семейството ви има случаи на рак или полипи на дебелото черво – в този случай рискът при вас е повишен. Подлагайте се редовно на профилактични прегледи.

Костите и ставите

Остеопорозата е причина за множество фрактури. Ако имате това заболяване, най-обикновено падане може да доведе до фрактури на бедрата, китките и гръбнака, които могат да имат сериозни последици – например половината от хората с фрактура на бедрото после не могат да се обслужват сами. Остеопорозата може да доведе и до намаляване на ръста, постоянна болка в гърба и изгърбване. Други проблеми, които костите и ставите могат да ни причинят с възрастта, са артритът, който има над 100 разновидности, тендонитът, който представлява възпаление на сухожилията, и фибромиалгията.

Постарайте се да консумирате поне 700 мг калций дневно – половин литър мляко е достатъчно. Прекарвайте поне 15 минути дневно на слънце – слънчевата светлина образува витамин D, който е основен строителен материал на костите.

Очите и ушите

Зрението и слухът ни започват да отслабват към края на 40-те и нараства вероятността да развием очно заболяване като глаукома, дегенерация на макулата или катаракта. Процесът на стареене може да засегне и слуха ни. Нараства вероятността да развием тинит – постоянен звън в ушите, загуба на слуха или Миниеров синдром, който се дължи на нарушения във вестибуларния апарат.

Правете си преглед на очите поне веднъж годишно. По-голям е рискът от проблеми при тези, в чиито семейства има болни от диабет или глаукома.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

Здраве

Антибиотиците: Познавате ли рисковете?

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Снимки: Pixabay
АЛЕКСАНДЪР ФРОЙНД, Deutsche Welle

Антибиотиците унищожават бактерии и други микроорганизми, респективно предотвратяват по-нататъшното им размножаване. Антибиотиците са естествен продукт от обмяната на веществата на различни бактерии и гъби, например пеницилин. Някои плесенни гъби например произвеждат пеницилин, за да се защитават от бактерии. Други антибиотици се произвеждат в лаборатории и чрез химически изменения.

Антибиотиците унищожават бактериите или забавят растежа им, като по този начин укрепват съпротивителните сили на тялото. Те атакуват главно клетъчните стени или обмяната на веществата на тези микроорганизми. Пеницилините например възпрепятстват създаването на клетъчната стена на бактериите. А когато тази клетъчна стена е пропусклива, причинителите на зарази не могат да оцелеят.

Други медикаменти пречат на едноклетъчните организми да произвеждат белтъчини, които са им крайно необходими. В трети случаи субстанциите блокират транспортните механизми на клетъчната стена. Така естественото равновесие на клетките се нарушава и те загиват.

 Кога да се използват антибиотици?

Хрема, кашлица, болки в гърлото и висока температура: тъй като симптомите на заболяването често са сходни, в началото е трудно да се установи дали става въпрос за бактериална или за вирусна инфекция. Повечето заболявания, свързани с настинка, както и грипът, се причиняват от вируси, срещу които антибиотиците изобщо не действат.

Затова пък е уместно е да се приемат антибиотици, щом се окаже, че бактерии вече са проникнали и се размножават в човешкото тяло. Това може да предизвика тежки възпаления и да доведе до трайно увреждане на някои вътрешни органи. Възпаления на белите дробове, на сливиците и на пикочния мехур най-често се предизвикват от бактерии. В такива случаи е правилно да се използват антибиотици.

За да се избегне резистентност към антибиотиците, те трябва да се използват само когато е абсолютно наложително. Лечението не бива да се прекъсва преждевременно, защото в такъв случай оцелелите бактерии ще развият резистентност към съответния антибиотик.

При бактериална инфекция най-често се предписва антибиотик. Поради масовата употреба обаче тези медикаменти често не действат, тъй като бактериите твърде бързо се приспособяват към антибиотика и развиват защитни механизми срещу антибиотиците. Когато дадена бактерия развие такъв механизъм, при контакт тя предава променената си наследствена маса на всички следващи бактерии.

По такъв начин резистентността се разпространява все повече. Понякога бактериите са резистентни едновременно срещу няколко антибиотика.

По данни на Световната здравна организация вследствие на резистентност към антибиотиците в света годишно умират близо 700 000 души.

 Защо не се разработват нови антибиотици?

 Единствената възможност да се противодейства на резистентността в дългосрочен план е да се разработват нови лекарствени средства, които бактериите все още не разпознават. Само че фармацевтичните фирми междувременно инвестират все по-малко средства в разработването на нови антибиотици. Това е така, защото става дума за извънредно скъпа и трудоемка дейност – разработването на нов антибиотик струва стотици милиони евро. А ако медикаментът бъде допуснат до пазара, към тези средства се прибавят също и разходите за производството, разпространението и продажбата му.

Антибиотикът се приема от пациентите обикновено само в течение на няколко дни, а новите антибиотици, които играят ролята на резервни средства, се прилагат само в крайни случаи, когато никое друго лекарство не показва ефект. Поради тази причина фармацевтичните концерни печелят твърде малко от новите си разработки. Дори за големите концерни много по-печеливши се оказват други сфери – например производството на медикаменти срещу ракови или срещу хронични заболявания.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Преди да станете блондинка: 5 неща, които трябва да знаете

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Едва ли има брюнетка, която да не е обмисляла поне веднъж в живота си възможността да мине в отбора на блондинките. Но трябва да знаете – това не е така просто, колкото изглежда, и ако го правите за първи път – нека не е вкъщи. В случай че изсветлявате косата от кестеняво или черно към русо, задължително трябва да се оставите в ръцете на професионалист. Единственото изключение е, ако вече сте руса и искате да смените нюанса. Тогава преходът е по-плавен, а успехът ви в домашни условия – по-вероятен.

Ето няколко съвета, които биха ви спестили доста грижи.

 Примирете се – косата ще се увреди

Примирете се, че косата ще се увреди, макар и малко. Дори да се доверите на най-добрия професионалист и той/ тя да използва най-качествените продукти, косата няма как да не се увреди. Изсветляването уврежда и изсушава косъма, припомня rozali. Колко точно, зависи, от една страна, от фризьора/ колориста, от друга – от самите вас и това колко грижи ще полагате за косата си. Дълбоко възстановяващи и хидратиращи маски, масла, балсами и какво ли още не. Те са най-добрите приятели на косата ви.

Някои фризьори дори съветват клиентите си след изрусяване да подстрижат краищата на косата, за да я освежат и заздравят.

Няма да е толкова лесно

 Колкото по-тъмна е косата ви, толкова повече време ще отнеме да я изрусите. Най-продължителен е преходът от черно и червено към платитено и светлорусо. Приемете две неща. Първо – вероятно ще трябва да посетите салона няколко пъти. Предвидете го откъм време и финанси. От друга – докато трае процесът по изрусяване, вероятно косата ви ще е в разнообразие от ръждиво-оранжеви краски.

Освен това имайте предвид, че изрусяването е съпроводено с много грижи.

Красивата руса коса изисква много грижи и често освежаване на цвета. Добре е да се снабдите със специална козметика за коса, която да не вреди на цвета. А и посещение на салона е задължително – поне на месец-месец и половина.

Изберете нюанса внимателно

Русият цвят идва в безброй нюанси и тонове. Помислете добре, преди да си вземете определен цвят. Ако имате доверен фризьор, направете консултация и с него. Освен дали ви харесва даден цвят, трябва да вземете предвид и тена на кожата, цвета на веждите, плътността на косата и т.н.

Друг съвет – приемете, че текстурата на косата ще се промени.

Текстурата на косата се променя след изрусяване. Колко и как, няма как да предвидите. Възможно е къдравата коса да се изправи, защото косъмът губи еластичността си и изсъхва. От друга страна, правата коса може да изглежда по-чуплива и с повече обем, защото обвивката на косъма е била разрушена изцяло или отчасти.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Грипът и храната: Какво да ядем, за да сме здрави

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Пилешката супа е най-доброто средство за лечение на настинка

Болните от грип нямат особен апетит. Има обаче някои храни, които са особено подходящи в този момент.

Обикновената черна ряпа и джинджифилът имат противовирусни свойства, доказани в редица проучвания.

Ряпата може да се яде на салата. Ако я издълбаете пък и сипете в нея мед, получавате отличен домашен сироп срещу кашлица.

Джинджифилът е най-добре да се консумира на чай или прясно настърган, смесен с мед и лимон, или мед и ябълка.

От нашите баби знаем, че когато сме болни, е добре да хапваме пилешка супа. Науката потвърждава това разбиране. Свареното пилешко месо доставя на организма цистеин – това е протеин, който има отличен ефект срещу възпалената и подута лигавица. Пилешката супа е най-доброто средство за лечение на настинка, глад и лошо настроение.

Избягвайте захар и захарни изделия при грип. Бялата сладост е храна за вирусите.

При температура човек се дехидратира и затова трябва да се пият повече течности. Подходящи са вода, айрян, бульони и билкови чайове, но не много горещи, ако гърлото е възпалено. Цитрусите и други кисели храни може да подразнят възпалената лигавица, затова ги избягвайте.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada