Открийте ни и в

Здраве

8 профилактични прегледи, които могат да ви спасят

Ето кои са специалистите, които трябва да посещавате често

публикувано

на

Профилактичните прегледи помагат да сме в добро здраве, а често и спасяват живота ни. Има десетки данни, които доказват, че благодарение на тях се наблюдава намаляване на смъртността при различни страшни болести. Затова е важно да ходим профилактично при лекар специалист.

Кои са 8-те спасителни профилактични прегледи

Белият дроб

Пушенето, замърсяването на въздуха и всевъзможните химикали атакуват малките дихателни пътища в дробовете ни – бронхиолите и алвеолите.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един от най-големите убийци, макар всеки трима от четирима болни да не знаят за болестта си и да отдават симптомите й на простуда, наднормено тегло или на напредналата си възраст. В Европа тя убива повече жени, отколкото ракът на гърдата, и се развива три пъти по-бързо, отколкото при мъжете.

Увеличават се и случаите на рак на белия дроб. Това в голяма степен е заради тютюнопушенето. Изследванията с ядрено-магнитен резонанс показват, че изменения могат да се развият и у една трета от непушачите, изложени на цигарен дим.

Гърдите

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. Четири от всеки пет заболели жени са на възраст над 50 години, но при по-младите, чиито гърди са по-плътни, ракът се открива по-трудно.

Следете за състоянието на гърдите си – опипвайте ги и ги оглеждайте редовно. Ако нещо ви се стори подозрително, потърсете специалист.

Проучете семейната история – рискът от рак на гърдата е по-голям, ако майка ви, сестра ви, баба ви са страдали от тази болест. Предупредете личния си лекар. След навършване на 40 години на всеки три години си правете мамография, а на мамолог ходете на шест месеца.

 Сърцето и кръвоносната система

Благодарение на по-добрата превенция и лечение днес нивото на сърдечните заболявания пада, но въпреки това те си остават най-големият убиец. Заблуда е, че от сърдечни заболявания страдат само мъжете. Статистически четири пъти по-голяма е вероятността жените да умрат от сърдечно заболяване, отколкото от рак на гърдата. Добрата новина е, че промяната в начина на живот може да помогне. При коронарната болест на сърцето артериите се стесняват от натрупването на холестеролни плаки по тях. Това причинява болка, когато сърцето се нуждае от повече кислород, например при спортуване. Пълното запушване на артериите води до инфаркт. Увредените сърдечни клапи, инфекциите, злоупотребата с алкохол, някои медикаменти и нелекувани заболявания могат да натоварят сърцето.

 Диабетът

Диабетът тип 2 пречи на организма ни да усвоява правилно глюкозата (захарите) и може да доведе до сърдечни болести, удар, бъбречна недостатъчност, слепота и гангрена. Той се среща все по-често вследствие на неправилния ни режим на хранене и липсата на физическо натоварване.

Най-вероятно е да развиете диабет след 40-годишна възраст. Рискът е по-голям, ако обиколката на талията ви надхвърля 80 см, ако имате близък роднина диабетик, поликистоза на яйчниците в съчетание с наднормено тегло, или временен диабет по време на бременност.

Следете теглото си. Над 80% от хората с диабет са с наднормено тегло. Колкото по-тежки и обездвижени сте, толкова по-голям е рискът да развиете диабет тип 2.

Можете да си направите изследвания за нивото на захар в урината или кръвни тестове.

 Гинекологичните проблеми

 При много жени след раждане се появяват проблеми – смъквания на влагалището поради отслабване на мускулите, сухожилията и тъканите. Смъкването може да доведе до проблеми с уринирането, в това число изпускане, болка в слабините и кръста и запек.

С годините нараства и опасността от рак на матката, маточната шийка и яйчниците. Според едно ново изследване на учени от университета в Маастрихт, Холандия, пържените и твърде препечените храни повишават риска от рак.

Преглеждайте се редовно при гинеколог – поне веднъж годишно, а още по-добре – на шест месеца.

 Проблеми с храносмилането

 Всяка година хиляди европейци се разболяват от рак на хранопровода, стомаха или панкреаса, още повече са заболелите от рак на дебелото черво. Големите количества червено и преработено месо в менюто ни повишават риска.

Теглете се редовно и не пренебрегвайте необяснимото намаляване на теглото.

Поинтересувайте се дали в семейството ви има случаи на рак или полипи на дебелото черво – в този случай рискът при вас е повишен. Подлагайте се редовно на профилактични прегледи.

Костите и ставите

Остеопорозата е причина за множество фрактури. Ако имате това заболяване, най-обикновено падане може да доведе до фрактури на бедрата, китките и гръбнака, които могат да имат сериозни последици – например половината от хората с фрактура на бедрото после не могат да се обслужват сами. Остеопорозата може да доведе и до намаляване на ръста, постоянна болка в гърба и изгърбване. Други проблеми, които костите и ставите могат да ни причинят с възрастта, са артритът, който има над 100 разновидности, тендонитът, който представлява възпаление на сухожилията, и фибромиалгията.

Постарайте се да консумирате поне 700 мг калций дневно – половин литър мляко е достатъчно. Прекарвайте поне 15 минути дневно на слънце – слънчевата светлина образува витамин D, който е основен строителен материал на костите.

Очите и ушите

Зрението и слухът ни започват да отслабват към края на 40-те и нараства вероятността да развием очно заболяване като глаукома, дегенерация на макулата или катаракта. Процесът на стареене може да засегне и слуха ни. Нараства вероятността да развием тинит – постоянен звън в ушите, загуба на слуха или Миниеров синдром, който се дължи на нарушения във вестибуларния апарат.

Правете си преглед на очите поне веднъж годишно. По-голям е рискът от проблеми при тези, в чиито семейства има болни от диабет или глаукома.

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Здраве

Ачарули: Италианското село на столетниците

В селището живеят над 1000 души, над 300 от тях са 100-годишни

публикувано

на

Виж цялата статия
Възрастните хора от селото обясняват дълголетието си с много работа, ходене пеша и... много секс. Сн. Wikipedia

В света съществуват няколко „сини зони“ – места със свръхконцентрация на дълголетници, които са в добро здраве и физическа форма. Това са гръцкият остров Икария, италианският остров Сардиния, японският остров Окинава, полуостров Никоя в Коста Рика и Лома Линда в Калифорния. И тези места са обект на дългогодишни проучвания. Още един малък „оазис на дълголетие“ обаче привлича вниманието на учените.

Още през 1950 г. американският учен Ансел Кийс започва да изследва средиземноморската диета на полуостров Чиленто в Италия. В крайна сметка той се премества да живее на полуострова и доживява до почти 101 години.

Сега изследователи от университета Ла Сапиенца в Рим и в Университета на Калифорния в Сан Диего (UCSD) са се обединили, за да се опитат да разберат как става така, че жителите на Ачарули живеят толкова дълго и има много столетници в селището. И, разбира се, учените се надяват да разберат тайната на по-дългия живот.

Учените се надяват скоро да разберат тайната на дългия живот в селото

В рамките на своето проучване специалистите на двата университета са взели кръвни проби от 80 жители. Те открили изненадващо ниски нива на хормона адреномедулин. Високите нива на адреномедулин затрудняват кръвообращението, докато ниските нива го подпомагат. Като цяло с напредването на възрастта адреномедулинът се натрупва в организма. Ала нивата, наблюдавани у възрастните хора от Ачарули, са подобни на тези, типични

за кръвта на човек на 20 или 30 години

Жителите на малкото италианско градче в Южна Италия, само на 70 км от Салерно, не само доживяват и надхвърлят 100 години, но и на тази възраст все още са напълно независими и активни.

Антонио Васало, който е на 100 години, и Аминда Федоло, която е на 93, казват, че се хранят с неща като риба, пиле, заек, зехтин, както и зеленчуци и плодове, които отглеждат сами. „Ядем си това, което си произвеждаме“, казва Федоло.

Сред тях е 94-годишният Джузепе Васоло, който разказва, че много често излиза навън и се опитва да си намира работа. „Работя един час в градината и прекарвам времето с жена ми“, споделя той, като допълва, че не мисли за лоши неща.

„Тези старци водят активен социален живот. Живеят спокойно и се хранят

със здравословни храни, с малко мазнини.

 Също така много се движат. Болести като алцхаймер са много редки в тази област, докато в големите градове от нея страда всеки трети възрастен човек“, казва Салваторе ди Сома, професор в университета Ла Сапиенца в Рим.

„Ha плaжa в Ачарули видяx xopa нa пo 90 гoдини и нaгope дa cъбиpaт тeн и дa ce нacлaждaвaт c цигapa в pъкa и c нaднopмeнo тeглo, c кopeми, cякaш ca в дeвeтия мeceц oт бpeмeннocттa“, кaзвa yдивeн зa Nеw Yоrk Роѕt aмepикaнcкият кapдиoлoг Aлън Maceл, вoдeщ нa eкипa oт yчeни.

„Чувствам се млада. Ако краката ми бяха добре, сигурна съм, че щях да мога отново да се омъжа“, шеговито отговаря 93-годишната Амина.

Голям брой от мъжете в Ачарули се изхранват като рибари. Хората в селото

произвеждат сами продуктите си

 често ходят на разходка или на риболов.

Учените все още не знаят защо жителите на това място имат такива ниски нива на хормона, но смятат, че навярно причината е комбинация от здравословната местна диета, генетика и наличието на достатъчно физическа активност.

Розмаринът може би е друг ключов компонент на формулата на дълголетието. Широко използван от местните жители, розмаринът е известен като билка, която стимулира мозъчната функция, казват изследователите.

Capдинитe пък ca дpyгaтa им тaйнa – пaнaцeя зa вcички клeтъчни възпaлeния в opгaнизмa. Cтoлeтницитe oт Ачарули oвкycявaт caлaтитe и яcтиятa cи cъc зexтин и

cи пoзвoлявaт пo чaшa винo c вcякo xpaнeнe

 Но не бива да се мисли, че всеки, който включи тези съставки в своето меню, автоматично ще надживее сто години. Специалистите все повече клонят към версията за гените, които се предават от поколение на поколение.

„Възрастните хора от Ачарули почти не страдат от болести, с каквито се сблъскват възрастните хора в други части на света – такива като алцхаймер, катаракта или сърдечносъдови заболявания“, казва Алън Майзел от UCSD. Той предупреждава, че няма „вълшебна пръчица“ за предотвратяване на такива заболявания, но хората от цял свят могат да се поучат от начина, по който живеят хората в Ачарули.


Розмаринът бори алцхаймер

През Средновековието се е смятало, че розмаринът расте само в градините на праведните. Европейците през шестнадесети век също го носели в главите на бастуните, за да се предотврати разпространението на чумата.

От векове една от най-честите употреби на розмарина в медицината е за подобряване на паметта, не само за овкусяване на храната. Тази подправка, и по-специално цветните й върхове, съдържа антибактериална и антиоксидантна розмаринова киселина, както и есенциални масла като цинеол, камфен, борнеол, борнил ацетат, и α-пинен, за които се знае, че имат противовъзпалителни, антигъбични и антисептични свойства.

Научно е потвърдено, че билкaтa poзмapин нaмaлявa pиcкa oт алцxaймep, пoдoбpявa дeйнocттa нa мoзъкa и пoмaгa зa дoбpaтa пaмeт. Heзaвиcимo дaли e пpeceн или cyx, poзмapинът e бoгaт нa кaлий, кaлций, жeлязo – съставна част на хемоглобина в червените кръвни клетки, определящ количеството кислород, което кръвта ще пренесе, мaнгaн, мeд и мaгнeзий, изобилие от витамини от група В.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Вижте „Числата на здравето“ и как трябва да живеем

Д-р Сотир Марчев: „Нормалното тегло не е това, което дават по модните списания. Това е теглото, с което ще живеете дълго. Ние кардиолозите не протестираме срещу леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена“

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: btvnovinite.bg

„Коронавирусът е само една от многото бели, които могат да ни дойдат на главата. Трябва да водим здравословен начин на живот, така че каквото и да ни дойде на главата, да го преживеем“. Това каза в предаването „Тази неделя“ по bTV д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. Той представи и така наречените „числа на здравето“.

Д-р Сотир Марчев.

„Хора, които се занимават с реклама, са измислили цифрата 10 000 крачки, които трябва да се правят на ден. Научните изследвания показват, че колкото повече ходиш, толкова по-добре. Но при около 7200 крачки се достига плато, а оттам нататък допълнителното ходене не води до удължаване на живота“, обясни д-р Марчев.

„Това са официалните европейски препоръки. Умерените натоварвания са тези, които ни карат да дишаме дълбоко, но все още да можем да говорим“, поясни той.

„За да сме здрави, ни трябват здрав сън, физическа активност и здравословно хранене. Спането под 6 часа на денонощие води до стрес, който се отразява негативно на здравето и се повишават сърдечно-съдовите усложнения. Малкото сън скъсява живота“, каза д-р Сотир Марчев.

„Нормалното тегло не е това, което дават по модните списания. Това е теглото, с което ще живеете дълго. Ние кардиолозите не протестираме срещу леко наднорменото тегло. За нас най-лошото е дребна, слаба жена. Не прекалявайте с отслабването. Съвременните норми за тегло са малко по-високи от някогашните“, обясни още кардиологът.

„Ако е над 140/90, трябва да се обърне към лекар. Колкото кръвното ти е нормално, толкова по-дълго живееш“, каза д-р Марчев.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Ноктите: За какви проблеми говори видът им?

Бледите нокти може да са резултат от диабет. Какви други сигнали ни дават?

публикувано

на

Виж цялата статия

Знаете ли, че ноктите ви могат да се окажат предупредителен знак, когато нещо в организма ви не е добре? Да, точно така. Ноктите отразяват нашето здраве като огледало. Те могат да подскажат за наличието на вирусна инфекция в организма, както и на недохранване или хронични заболявания.

Достатъчно е да се погледнат ноктите на човек, за да се предположи има ли някакво заболяване и каква е неговата диагноза. Това е мнението на експерти от Американската академия по дерматология. Според тях по състоянието на ноктите може успешно да се определят признаци за заболявания като анемия, проблеми с белите дробове, наличие на гъбички и др.

Нашата коса и нокти са създадени от една и съща материя. Ноктите съдържат специален вид протеин, наречен кератин, същият, който ще откриете в косата и кожата.

Можем да разделим ноктите на няколко основни части: твърдата предпазваща част е наречена нокътна плочка, кожата, която е около нея – нокътно гнездо, а кожата под плочката – нокътно легло.

Всеки месец ноктите на ръцете ни израстват с 4-5 мм, а тези на краката – с 2 мм.

Както споменахме

психическото състояние

 се отразява съществено и на това на ноктите. Ето някои оплаквания, които могат да бъдат наблюдавани по тях:

Повече от 50% от децата и тийнейджърите в Европа си гризат ноктите. Това най-често е причинено от стрес, отегчение, гняв, депресия. Може да избегнете гризенето на нокти, като прилагате антистрес техники, с които да занимавате ръцете, или чрез нанасяне на горчив слой на ноктите, какъвто е сокът от алое вера.

Честото лакиране на ноктите може да доведе до пожълтяване на нокътната плочка, но ако жълтото оцветяване седи, дори и без да нанасяте лак на ноктите, тогава това може да е знак за диабет.

Диабетът може да предизвика бледото изражение на лицето и ноктите. Ноктите избледняват много, когато глюкозата се свърже с колагена в ноктите. Ако ноктите ви са жълти и често уринирате, трябва да идете на лекар за изследване за диабет, свързан с високи стойности на кръвната захар.

Ако имате сини нокти, това означава, че сигурно страдате от някои свързани с кислорода проблеми – като астма, нисък хемоглобин, пневмония, хронични бронхити и др. Отделно от тези проблеми,

сините нокти

 са индикатор и за сърдечни проблеми. Посетете лекар, ако имате сини нокти.

Не се притеснявайте, ако имате по един счупен нокът веднъж на няколко седмици. Но ако ноктите ви се чупят постоянно или са твърде тънки, то вероятно имате проблеми с метаболизма, с щитовидната жлеза и се нуждаете от повече енергия.

Меланомът е един от най-лошите видове рак на кожата. Ако имате тъмни петна и линии по ноктите, по-добре потърсете лекар.

 


Формата на луничките по пръстите ни

 Ако погледнете ноктите си, ще забележите светли зони в основата им. Това са лунички. Промяната в цвета, формата или размера им може да покаже не само наличието на болест, но и предразположението към нея, пише и mila.bg.

Луничката на палеца отразява работата на белите дробове и далака. Тя е най-видимото от всички и трябва да заема не повече от 25% от целия нокът. Тя може да бъде значително по-малка при пушачи или по-голяма,

когато имате артериална хипертония

 Луничката на показалеца може да изчезне или да стане значително по-малка поради неправилна функция на червата, панкреаса или хронични уши-нос-гърло заболявания.

Средният пръст е свързан с работата на мозъка и сърдечносъдовата система. Липсата на луничка може да означава съдови проблеми и високо кръвно налягане.

Безименният пръст е отговорен за работата на репродуктивните и лимфни системи.

Едва видима луничка може да подсказва

 за проблемите с храносмилането и за нервни и ендокринни заболявания.

Луничката на кутрето трябва да бъде почти незабележима или напълно отсъстваща. Това показва работата на бъбреците, тънките черва и сърцето. Видимата и по-голяма луничка може да бъде резултат от високо кръвно налягане или за патология на тънките черва или сърцето.

Не се паникьосвайте, ако не сте намерили луничките върху своите или върху ноктите на вашето дете. Те често не се виждат върху детските нокти и се появяват с течение на времето. При някои хора това така и не става поради физиологичните особености на структурата на ноктите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено