Открийте ни и в

САЩ

9 мигранти, депортирани от САЩ, се върнаха при децата си

публикувано

на

сн. Архив

Дейвид Ксол от Гватемала се срещна за първи път от година и половина със сина си.  Когато го видя на летището, той падна на коляно и прегърна момчето, като не го пусна в продължение на три минути.

Мъжът не е виждал сина си от май 2018, когато граничните власти издърпват тогава 7-годишният Байрън и го отвеждат в център за задържане. Те са разделение заради т. нар. политика на нулева толерантност на президента Доналд Тръмп. Бащата е депортиран в Гватемала, а синът му, след като е прехвърлян между институции, накрая е даден на приемно семейство в Тексас.

Ксол е един от деветимата родители, които получиха редкия шанс да се върнат в САЩ. Те пристигнаха в сряда на летището в Лос Анджелис, за да се съберат с децата си, които не са виждали от година и половина и повече, след като федерален съдия намери за незаконно искането им за убежище.

След прегръдката, Дейвид се изправи и постави Байрън, който вече е на 9, върху главата си. “Той беше малък”, припомня си бащата. “Пораснал е много.”

Събирането с децата беше мощно напомняне за трайните последици от политиката за раздяла на Тръмп, дори когато вниманието и възмущението избледняха на фона на процедурите по импийчмънт и напрежението с Иран. Но то също така напомни фактът, че стотици, а може би и хиляди, други родители и деца все още са разделене от почти две години след влизането в сила на политиката за нулева толерантност по отношение на нерегламентирани гранични пунктове.

„Всички те удариха лотарията“, каза Линда Дакин-Грим, адвокат, който представлява един от родителите, които се връщат в САЩ. „Има толкова много хора, които са били травмирани от политиката на семейната раздяла, чиято болка не може да бъде поправена.

Известно е, че над 4000 деца са били разделени с родителите им преди и по време на официалния старт на нулевата толерантност през пролетта на 2018 г.

Съгласно политиката, граничните агенти масово обвиняват родителите в незаконно преминаване на границата между САЩ и Мексико, след което настаняват децата в държавни центорве. Тази политика беше осъдена от цял ​​свят, тъй като почти всеки ден се появяваха истории за плачещи деца, някои дори бебета, насилствено отнети от родителите.

През юни 2018 г. окръжният съдия на САЩ Дана Сабрау разпореди на правителството да спре разделянето на семействата и да обедини родителите и децата. САЩ признаха, че агентите са разделяли семейства много преди да влезе в сила нулевата толерантност през цялата южна граница. Някои центрове за задържане са били пренаселени и недостъпни, като на семействата им е отказана храна, вода или медицински грижи.

Поне 470 родители са били депортирани без децата си, в много случаи, защото им е казано да подпишат документи, които не могат да четат или разбират. Някои от децата са били държани в правителствените центрове на САЩ и в крайна сметка настанени в обикновени приемни семейства. Други са били депортирани в родните им страни.

Американският департамент за вътрешна сигурност отправи искане за коментар до Министерството на правосъдието, което не отговори.

Американският съюз за граждански свободи, който заведе първоначалното дело за раздяла на семействата пред Сабрау, поиска съдията да постанови връщането на малка група родители, чиито деца останаха в САЩ. През септември Сабрау изиска от САЩ да разреши на 11 родители да се върнат и отказа облекчение на седем други.

Байрон с тревога очакваше баща си да пристигне, за да могат да бъдат отново заедно за първи път от този съдбовен ден на границата.

Жената, която се грижеше за Байрън през последната година го придружи до летището и се опита да го успокои нервите:

„Те са почти тук, вие се справяте страхотно“, каза Холи Сюел. „Брой до 1000.“ – 999 – отговори Байрън.

Есвин Фернандо Аререндо също беше в самолета. Бащата от Гватемала се раздели с една от дъщерите си, Андреа Арредондо – тогава на 12 години, а сега на 13. На 16 май 2018 г. те потърсиха убежище в Тексас законно, според адвоката му.

Сабрау открила, че Арредондо е бил депортиран след заповедта на правителството САЩ да не депортира повече родители, разделяйки ги от децата им.

Андреа осанала разделена от цялото семейство за около месец, живеела в приют, докато правителството се бореше да свърже децата с техните родители, защото им липсваха адекватни системи за проследяване.

Най-накрая тя се събра отново с майка си, която се беше устанвоила в Тексас с другите две дъщери четири дни по-рано от съпруга си на 12 май 2018 г. Тя и двете й дъщери преминаха първоначалното скрининг интервю за убежище, за разлика от съпруга си, въпреки че те бягаха по същата причина. Синът им Марко, 17-годишен, е бил застрелян и убит от заподозрени членове на бандата в Гватемала Сити.

В крайна сметка Аререндо се появи с другите родители. Прегърна трите си дъщери.

Facebook Коментари

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

САЩ

Коронавирусът в Америка: Тръмп каза: „Това ще мине“

публикувано

на

Виж цялата статия

Доналд Тръмп назначи вицепрезидента си Майк Пенс да ръководи усилията на САЩ срещу разпространението на коронавируса. Той обяви това на нарочна пресконференция, посветена на коронавируса.

Тръмп повтори няколко пъти, че мерките, които той наложи за спиране на приемането на хора, идващи от Китай са дали много добър резултат. Президентът подчерта, че граничният контрол за влизане на пътници от засегнатите райони е строг и това е допринесло за малкия брой заразени в САЩ и за това, че повечето от тях са се възстановили. Той каза също, че не очаква да се стигне до пълна карантина на отделни райони или на цялата страна, но че е добре хората да са подготвени за най-лошия възможен сценарий.“Работим по въпроса с всички щати. Има прилики и разлики с грипа, това е добре и не е добре. И това ще мине“, увери той.

Тръмп каза също, че всякакви атаки срещу него на тема „коронавирус“ подронват не неговия авторитет, а авторитета на здравните експерти, които работят за разрешаване на проблема. „Всички сме част от това“ и допълни, че не е време за политически авантажи.

На пресконференцията говори и представител на агенцията за контрол и превенция на болестите, който обаче каза, че вирусът може да засегне много хора в страната за неочаквано време.

По-рано Тръмп написа в Туитър днес, че Си Ен Ен и Ме Ес Ен Би Си – две телевизии, които той често взема на мушка заради критиките им към него, „правят всичко възможно да представят заплахата от коронавируса да изглежда колкото се може по-зле, и да паникьосват борсите“. Президентът подчерта, че американската икономика „е в супер форма“.

Тръмп, който води все по-интензивна кампания за преизбиране през ноември, не конкретизира какво не му харесва в отразяването на световната заплаха от коронавируса. Очаква се късно тази нощ българско време той да даде специална пресконференция за разрастващата се по света епидемия.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

BREAKING: Стрелецът в Милуоки е убит

публикувано

на

Виж цялата статия
ABC

Полицията в Милуоки потвърди, че стрелецът, който откри огън в района на пиворарна, е сред убитие.

Най-малко седем души са убити при стрелба на територията на административния комплекс на пивоварната компания „Молсън Коорс“(Molson Coors) в американския.

Мястото на произшествието е все още отцепено, там се намират няколко пожарни коли и линейки, а на служителите на компанията е наредено да не напускат работните си места. Пристигнал е и кметът Том Барет на Милуоки – най- големия град в щата.

Стрелецът е бивш служител на компанията, който бил уволнен във сряда. Местен жител казал пред вестника, че съпругата му работи в един от отделите на фирмата в административния комплекс. Тя пращала на мъжа си текстови съобщения по телефона за обстановката вътре.

Според Асошиейтед прес в комплекса, който включва както офиси, така и производствени помещения на пивоварната, работят над 600 души.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Избиратели във Флорида съдят Бърни Сандърс, искат да бъде дисквалифициран

публикувано

на

Виж цялата статия
БТА

Двама избиратели от Флорида са в състояние да блокират Бърни Сандърс да се кандидатира в президентския първичен вот там на 17 март.

В съдебен иск, внесен в съда в окръг Леон в понеделник, ищците искат Сандърс да бъде изключен от листата на демократическата партия, тъй като той се явява на изборите като независим, а не като демократ.

Доналд Тръмп поздрави демократа Бърни Сандърс за победата му на партийните събрания в щата Невада

Демократическата партия във Флорида определи жалбата като „нелепа“, а от кампанията на Сандърс я нарекоха „фалшива“. Жалбата има за цел също така да анулира гласовете, които Сандърс вече е получил, тъй като до момента по пощата са гласували повече от 244 000 избиратели-демократи.

"Никой не го обича" - Хилари Клинтън за Бърни Сандърс

„Изпълнителният комитет на Демократическата партия във Флорида гласува единодушно за ключване на сенатор Сандърс във листата във Флорида“, каза директорът на демократическата партия в слънчевия щат. „Гласовете, подадени за сенатора, са валидни и трябва да бъдат отчетени.“

Законът на Флорида дава възможност на политическите партии да решават кои кандидати могат да се явят от тяхно име.

Facebook Коментари

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada