Открийте ни и в

България

9 000 тона незаконен боклук са на склад в Плевен, а 280 тона са в ТЕЦ “Бобов дол”

Вносът на незаконни отпадъци в България е спрян, подчерта екоминистърът

публикувано

на

9 000 тона от този боклук стоят на склад на площадката на “Феникс Ресурс” в Плевен, а 280 тона се съхраняват на площадката на ТЕЦ “Бобов дол”, заяви служебният министър на околната среда и водите Асен Личев пред БНТ.

“Вносът на незаконни отпадъци в България е спрян. Безспорно не може по никакъв начин да се внася този боклук на “Ндрагета”, на италианската мафия”, посочи Личев.

По отношение на отпадъците в Плевен, става дума за документна измама на служебни лица, отговорили на италианските власти, че този боклук е рециклиран, за това те не искат да си го върнат обратно. Това ще създава проблеми на българската страна, коментира екоминистърът.  

Боклукът на италианската мафия стигна и Варна

Фирмата ще е задължена да премахне количеството смесен отпадък от площадката – или да го изнесе обратно, или да го депонира някъде извън територията на страната.

Сагата с “Vera Su” 

“Главният въпрос, който никой никога не го задава е как един кораб, 5-10 хиляди бруто регистър тона, успя да се блъсне в отвесен български бряг? Представете си, че този кораб беше пълен с тротил и беше влезнал във Варненския залив”, посочва Асен Личев относно сагата “Vera Su” и екологичното състояние на местността “Яйлата”.

По думите му страната ни е успяла да предотврати екологична катастрофа, ако самият кораб се беше разцепил на място.

“Защото там ударно щяха да се разлеят азотни съединения от порядъка на 2800 тона, които безпорно щяха да увредят местната флора и фауна, както и брега на защитената местност”, допълва Личев.

При катастрофата на кораба със скалите са се образували две пробойни, откъдето много бавно са изтичали разтворени амониеви съединения в морската вода. Сега вече 75 пъти са по-ниски концентрациите, отколкото по време на разтоварването и съвсем са се приближили към нормалните стойности, увери екоминистърът.

Той допълни, че чрез морска администрация е възложил на Института по икономика екологична оценка за риска, който товарът създаваше на това място върху водната екосистемата и защитената местност.

Оценяването на този риск ще бъде предявено към корабособственика или застрахователите.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА