Открийте ни и в

Новини

90 часа преговори: Какво да очакваме от бъдещия кабинет?

ПП, БСП, ИТН и ДБ пред подписване на коалиционно споразумение за власта

публикувано

на

5 дни, 90 часа, 18 публични дискусии. Това е цифровото измерение на първия кръг от преговорите за правителство на България, които бяха проведени през миналата седмица. В тях участваха експерти на четирите партии, които се готвят да сключат коалиционно споразумение за участие във властта през следващите четири години – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Разговорите бяха инициирани от първата политическа сила на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

ПП си поставиха да задача да се създаде „А“ отбора на България, който да я направи просперираща. Очакванията са за съставяне на редовен кабинет до Коледа. А след първия кръг преговори кандидатът за премиер на най-голямата партия Кирил Петков обяви, че няма тема, по която да не е постигнато съгласие. Той обясни и че ако всички точки, заложени от партиите бъдат изпълнени, то след четири години България няма да изглежда по този начин.

Без Гешев и спецсъдилищата

Оставка на главния прокурор, закриване на специализираните съд и прокуратура и реформа на КПКОНПИ обедини преговарящите в сектор „Правосъдие“.

Те искат и реформа на Висшия съдебен съвет с конституционна промяна. Съгласие имаше и за промяна на правомощията на главния прокурор.

Формациите искат и отпадане на кариерните бонуси на членовете на ВСС, каквото предложение направи ИТН.

Четирите политически формации се разбраха да започнат процедурна подготовка за избор на членове на Инспектората на ВСС, като сложиха двумесечен срок за представяне на кандидатури.

Мащабна кампания за ваксинация

Четирите партии се обединиха за това ваксинирането срещу COVID-19 да остане доброволен акт, но да се проведе мащабна информационна кампания.

Преговарящите партии застанаха зад поетапно въвеждане на диагностично-свързаните групи, е-досие, смяна на статута на болниците.

 Безплатни учебници до 12 клас

Връщане на децата в училище, безплатни учебници до 12-ти клас и намаляване на техния брой бяха сред акцентите в мерките, предлагани от участниците в преговорния процес.

Служебният просветен министър акад. Николай Денков също участва в дебата по покана на ПП. Той настоя към средната учителска заплата да се добави и оценка на добавената стойност в конкретното училище.

Приоритет е включването на българските университети в европейските университетски мрежи.

Предложението за безплатни учебници до 12-и клас дойде от левицата. Те настояха да има по един учебник по предмет. От ИТН поискаха да се намали броят на учебниците и да има по два учебника по предмет за даден клас. От ДБ настояха да има индивидуална програма за всеки ученик, свързана с това как да се преодолеят дефицитите, натрупани по време на пандемията.

 Бюджетен дефицит между 3,5 и 4,5%

Четирите партии постигнаха консенсус Бюджет 2022 г. да се изготви до края на януари следващата година. Те се съгласиха да има парламентарен контрол върху изразходването на средства, формирани на базата на излишък или по-висока събираемост, и разглеждане на ролята на централния бюджет. Идеята е и да се премахне практиката с постановления на Министерския съвет да се раздават средства. Постигнато бе съгласие бюджетният дефицит за 2022 г. да бъде между 3,5 и 4,5%.

Партньорите се съгласиха да се запазят досегашните COVID мерки в подкрепа на бизнеса, до края на 2022 г.

Изсветляване на сивата икономика

Преговарящите се обединиха около нуждата от разяснителна кампания срещу сивата икономика, НАП и Главна инспекция по труда да глобява не само всеки работодател, който не плаща данъците и осигуровките на пълната работна заплата на служителите си и им дава част от нея в пликче, но и самия работник, както и счетоводителя на компанията, е една от мерките.

Мерките 60/40 и другите форми за подпомагане на бизнеса заради пандемията пък ще продължат. Ще бъде подсигурено финансово в Бюджет 2022 пенсионерите да не получават по-малко от 1 януари, когато ще отпадне надбавката от 120 лв., а всички пенсии да следват индексацията по швейцарското правило.

България – ядрена държава

По време на преговорите възника спор „за“ или „против“ развитие на ядрената енергетика и изграждане на нови мощности. Според ПП България трябва да остане държава с ядрена енергетика. Тази позиция бе подкрепена от БСП и ИТН. Експертите от ДБ обаче се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

По темата с ТЕЦ-овете от Маришкия басейн бе постигнато съгласие за тяхното запазване и максималното удължаване на живота на мощностите след преговори с ЕС.

Високите цени на тока също бяха фокус на дискусията. Предложението на БСП за разширяване обхвата на енергийните помощи от януари 2022 г. бе подкрепено единодушно. За целта социалното министерство следва да изработи дефиниция за понятието „енергийна бедност“.

Край на политическите инвеститори

„Време е да прекъснем политическите инвеститори“, заяви Кирил Петков в дискусията за сектор „Икономика“.

Разговорите бяха насочени върху намаляване на административната тежест, преодоляването на последствията от COVID кризата чрез ускоряване на ваксинацията по демократичен начин, използване на потенциала на индустриалните зони с функция на предприятия, докарващи добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни стимули.

ПП имаха и предложение Министерството на икономиката да се преобразува в Министерството на икономиката и иновациите.

От ДБ предложиха ребрандиране на България като инвестиционна дестинация и ускорено подобряване на управлението на държавните предприятия.

От ИТН настояха да се осигури възможност за оставане на част от данъците в общините и изграждане на регионална стратегия за хармоничното развитие на регионите.

От БСП се обявиха за насърчаване на инвестициите, борбата с корупцията, подкрепата за малките и средните предприятия, подобряването на бизнес средата, насърчаването на износа и иновации и ефективното управление на държавните дружества към МИ.

Нови стандарти за пътищата

По време на дискусията за сектор „Транспорт“ от ДБ настояха за нови стандарти в поддръжката на пътната инфраструктура, въвеждането на автоматизирани измервателни станции по пътищата, които да контролират тежкотоварния трафик, както и електронно връчване и плащане на фишове и актове за нарушенията на пътя. Те искат и законови

промени, които да прекратят широко използвана практика на ин-хаус възлагане при изграждането на инфраструктурни обекти.

Единен контролен орган да се грижи за пътната маркировка предлагат от ИТН. От партията настояха за търсене на законодателни промени, които да ускорят отчуждаването на имоти, проектирането и строителството на АМ „Хемус“. Те искат изграждане на тунел „Петрохан“, с директна жп връзка София – Видин, за тунел под Шипка, както и пътната връзка Истанбул – Бургас – Варна – Констанца. От партията настояха за проверка на концесионния договор за летище София.

БСП поиска изцяло нов Закон за движение по пътищата. Те настояха и за одит на съществуващата пътна инфраструктура в страната.

Вицепремиер за климатичните промени

Всички формации бяха единодушни, че трябва да се приложи спешен план по отношение на наказателните процедури срещу България в тази сфера. Вицепремиер за климатичните промени е идеята, около която се обединиха.

 Повече пари за култура

Увеличение на бюджета за култура с водещ принцип парите да следват качеството бе консенсусна точка. Запазването на културното ни наследство и това да е приоритет в културната, в туристическа, в образователната стратегия, обедини партиите. Поощряване на любителските дейности в читалищата и актуализиране на учебните програми в училищата по изкуствата, искат формациите. Културните институти в чужбина да са с общо брандиране, са част от обсъдените мерки.

 Позицията за Северна Македония

Страните в преговорния процес се разбраха за запазване позицията на България по отношение на членството на Северна Македония в ЕС.

Те потвърдиха евроатлантическата ориентация на страната ни като поставиха и акцент върху влизането ни в Еврозоната и Шенген. Очертаха като приоритет работата за приобщаване на българските общности зад граница. Подчертаха важността от партньорството ни със САЩ и Русия.

Очаква се четворната коалиция да подпише коалиционно споразумение за управление на страната за следващите четири години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Египет одобри за спешна употреба лекарството срещу ковид „Евушелд“ на „АстраЗенека“

Целта е да бъдат защитени най-уязвимите

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн. БТА

Агенцията по лекарствата на Египет одобри за спешна употреба лекарството за превенция на ковид „Евушелд“ („Evusheld“) на „АстраЗенека“, съобщи в. „Ал Ахрам“.

Препаратът, познат също като AZD7442, е комбинация от две моноклонални антитела.

Одобрението следва договора за поръчка на „Евушелд“, подписан от „АстраЗенека“ и египетската лекарствена агенция през декември м.г. Фармацевтичната компания уточни, че първите дози от медикамента се очаква да бъдат налични в Египет в идните седмици.

Целта е да бъдат защитени най-уязвимите, при които липсва адекватен имунен отговор след ваксинация срещу КОВИД-19 заради съществуващи заболявания, пациенти на химиотерапия, на хемодиализа, хора с имуносупресия.

„Египет е една от първите държави, които подписаха договор за доставка на нашето ново лекарство с продължително действие, базирано на антитела. „Евушeлд“ ще играе важна роля в борбата срещу пандемията от КОВИД-19, като предпазва от развиване на симптоми и осигурява дълготрайна защита,“ заяви директорът на „АстраЗенека“ за Египет Хатем Уердани.

Като част от глобалните усилия за справяне с пандемията до момента „АстраЗенека“ е доставила на Египет над 16.7 милиона дози ваксина срещу ковид.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Румен Радев подписа указа за назначаване на новия шеф на ВКС

Галина Захарова беше избрана единодушно миналата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: БТА

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС), съобщиха от президентството.

Тя беше избрана на 14 януари от Висшия съдебен съвет (ВСС). Кандидатурата й беше издигната от съдиите и беше единствената.

Радев се е срещнал днес със Захарова, поздравил я за гласуваното й доверие и й пожелал успех.

Коя е Галина Захарова: Новият председател на ВКС

През годините Захарова е преминала през всички нива в съдебната система и никога не се е замесвала в скандали. Публично се е противопоставяла на кадровата политика на Висшия съдебен съвет, а сега самата тя се превръща в тест за съвета.

Краят на май 2011 г. Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) току-що е избрало за председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя е близка семейна приятелка на Цветан Цветанов, силов вицепремиер и вътрешен министър в първото правителство на Бойко Борисов (2009-2013).

Няколко дни по-късно в знак на протест оставки в съвета подават Галина Захарова и Капка Костова. И двете са представителки на съдийската квота във ВСС. Решението им е символно и ще остане в българската история като един от значимите епизоди от противопоставянето между тогавашните управляващи и съдиите, отстояващи своята независимост.

Месеци преди края на седемгодишния мандат на настоящия председател Лозан Панов, трите колегии на съда номинираха за негов наследник именно Захарова. Такова единодушие досега не е имало. От 84 върховни съдии, присъствали на заседанието на Пленума на ВКС, „за“ кандидатурата ѝ гласували 83-ма. Самата тя не участва в гласуването.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Франция хвърли най-големия си производител на електроенергия „пред товарния ценови влак“

Държавата нареди на компанията да продаде на своите конкуренти по-голямо количество електроенергия на фиксирана цена

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Високите цени на енергията удрят европейската икономика като товарен влак, а Франция току-що хвърли най-големия си производител на електроенергия пред влака, според Bloomberg.

Парижкото правителство в четвъртък нареди на комуналното дружество Electricite de France SA, в което френската държава е мажоритарен акционер, да продаде на своите конкуренти по-голямо количество електроенергия на фиксирана цена с идеята да намали сметките за крайните потребители.

EDF, най-големият производител на ядрена енергия в Европа, предупреди, че този ход ще струва на компанията до 8,4 милиарда евро и се отказа от прогнозите си за печалбата за 2022 г.

Не е изненада, че във време на криза Франция разчита на EDF, компания, 80% контролирана от френското правителство. EDF е основният доставчик на електроенергия за Франция от десетилетия и нейният парк от реактори му позволява да снабдява френските домакинства и предприятия с евтина и чиста енергия, както и да изнася електроенергия за съседни страни.

Но допълнителната тежест върху плещите на EDF идва в момент, когато компанията преминава през труден период. EDF е изправена пред скъпи проблеми с поддръжката на старите си централи и в същото време трябва да инвестира значително в нови реактори, за да помогне на Франция да поддържа нисковъглеродните си енергийни доставки за десетилетия напред.

Френското правителство реши, че „трябва да защити потребителите и това ще бъде направено за сметка на EDF“, казва Ксавие Регнард, анализатор в Bryan, Garnier & Co.

Анализаторите предупредиха, че EDF не е достатъчно силна, за да се справи с финансовия удар, причинен от новия мандат на правителството в Париж. В петък миноритарните акционери на EDF побързаха да продадат акциите си, така че акциите на комуналното дружество регистрираха спад с до 25%.

EDF заяви, че все още не може да оцени точно финансовото въздействие на решението на правителството. Тъй като компанията продава по-голямата част от произведената електроенергия предварително, през следващите месеци EDF ще трябва да купува електроенергия от пазара на по-високи цени. Дефицитът ще се задълбочи от факта, че много от реакторите на EDF ще бъдат затворени за по-дълъг период от време от обикновено за ремонт, пише и румънският сайт AGERPRES.

В прессъобщение, публикувано в четвъртък, EDF обяви, че „ще обмисли подходящи мерки за консолидиране на финансовото състояние и всякакви мерки за защита на своите интереси“.

През 2017 г. EDF продаде нови акции на стойност четири милиарда евро, за да консолидира финансите си, след като цените на електроенергията паднаха рязко. По това време повечето от новите средства идваха от френската държава, която в момента притежава 84% от акциите на компанията, но миноритарните инвеститори също допринесоха.

EDF най-вероятно ще трябва да набере нови средства, казва Винсент Айрал, анализатор във Vincent Ayral, който добави, че за момента инвеститорите вероятно ще избягват ценните книжа на EDF.

Като се има предвид, че цените на природния газ и електроенергията ще останат високи през следващия период и че президентът Еманюел Макрон ще се нуждае от гласа на избирателите на президентските избори през април, френската комунална компания EDF няма да се радва на почивка през следващия период.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА