Открийте ни и в

СВЯТ

996, или недоволството на китайците

публикувано

на

Работните помещения на компанията Dimension в Шанхай наподобяват много геймърска детска стая: до разхвърляните навсякъде клавиатури стоят отворени кенове с кола, на ръба на едно от бюрата се мъдри кукла “Манга”. Един от програмистите е решил да използва котката Сиси, отглеждана в офиса, за работна маса – животното понася търпеливо мекото тракане по клавиатурата върху гърба си.

Тази непринудена работна атмосфера обаче е търсен ефект: основателите на Dimension не приемат тежките условия на труд във високотехнологичния бранш в Китай, където 80-часовата работна седмица е по-скоро правило, отколкото изключение. “Този производствен модел не работи”, казва основателят на фирмата Сю Ян.

В Китай тези условия на труд са известни като 996: работа

от 9 ч. сутринта до 9 ч. вечерта 6 дни

в седмицата. Китайското трудово право обаче забранява полагането на извънредни часове труд. Но в компютърния бранш никой не го спазва. “Програмистите днес са смятани за един вид елита на нацията. Смята се, че те печелят много добре и никой не се интересува от това при какви условия работят тези хора”, казва консултантката на компанията Кат Гу.

Заедно с Ян са публикували на специализираната платформа за програмисти Github текст за въвеждането на по-хуманно работно време в бранша. Текстът 996.icu всъщност представлява готов параграф, който програмистите могат да включат в своите лицензионни договори. По този начин фирмите, използващи определени софтуерни кодове, се задължават да спазват местните трудови закони. В противен случай те рискуват да загубят лиценза си.

Кат Гу и Сю Ян се опитват да променят ситуацията.

И двамата обаче не вярват, че по този начин – чрез включването на условия в лицензионните договори – може да бъде решен проблемът с тежките условия на труд в технологичния бранш в Китай. “Наясно сме, че лицензите не притежават реална сила, но поне можем да привлечем вниманието към темата”, казва по този повод Гу. Впрочем те вече са постигнали това: в китайските интернет форуми темата е широко дискутирана, особено след като в дебатите се включи и основателят на “Алибаба” Джак Ма. В реч пред служители на фирмата той определи условията на труд 996 като “голяма благословия” за китайския технологичен бранш:

“Ако не даваш повече от другите, как ще успееш?”

попита той присъстващите служители на компанията. По-късно Ма даде малко на заден ход, като заяви, че фирмите всъщност не би трябвало да изискват подобно работно време от своите служители. Обаче уточни, че който искал да успее, трябвало доброволно да приеме въпросните условия. “Изборът на професия е като избора на партньор – когато в цялата работа има любов, времето тече неусетно.”

Кат Гу има готов отговор на този възглед: ако дадена компания е зависима от извънредния труд на своите служители, това говори, на първо място, за ниска производителност на труда във въпросната фирма. “Тогава трябва да се помисли за по-добър мениджмънт”, добавя консултантката.

Дотук обаче няма никакви признаци, че е възможна подобна промяна в мисленето. Интернет индустрията е смятана в Китай за образцов бранш, а конкуренцията – вътре в страната и в международен план – е изключително висока. Жао И Кинг от компанията за рисков капитал Puhua Capital казва, че особено в по-малките стартъп фирми се работи изключително много. “Тези компании трябва да инвестират много време и усилия, преди да се наложат на пазара. И ако не успеят да издържат, те бързо губят конкурентоспособност”, казва експертката.

Бюрата по труда в Китай, които би трябвало да се грижат за това да бъде спазвано трудовото законодателство, почти не се намесват. Но Гу и Ян не желаят да бъдат разглеждани като политически активисти. Трудовите спорове в Китай са чувствителна тема, по която държавата бързо се намесва. Така например, когато през миналата година група студенти решиха да подкрепят исканията на протестиращи работници в Южен Китай, държавата реагира мигновено – много от младежите, които се запознали в една марксистка студентска група, бяха задържани, а една част от тях

продължават да са в неизвестност

Затова и Гу и Ян уточняват, че публикуваният от тях текст в платформата Github не бива да се разглежда като политически манифест. “Спомням си как веднъж един журналист ме попита дали съм лява. А аз на свой ред го попитах какво е ляво и го уверих, че не разбирам нищо от политика.”

Изглежда, че китайската интернет цензура приема подобно поведение, след като дотук не се е намесила и оставя дебатите да продължат.

 

СВЯТ

Меркел остана седнала по време на химн

публикувано

на

от

СН: AP/БТА

Германската канцлерка Ангела Меркел отново остана седнала при изпълнението на национални химни на тържественото посрещане на министър-председателката на Молдова. Това стана след три инцидента в рамките на три месеца, при които тялото й видимо трепереше при подобни събития, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и молдовският премиер Мая Санду останаха седнали при церемонията пред канцлерството. Подобен необичаен протоколен прецедент бе използван за първи път при посрещането на новата датска премиерка в четвъртък миналата седмица – ден след третия случай с тремор на Меркел. Днес канцлерката не показа признаци на нестабилност.

Меркел, която утре ще навърши 65 г., каза миналата седмица, че психологическо влияние от първия епизод на треперене в средата на юни бил причина за следващите два случая. Тя добави, че “ще трябва да живее с това за известно време”, но увери, че няма никаква причина за безпокойство. Графикът на публичните й ангажименти остава все така натоварен.

Продължете по-нататък

СВЯТ

САЩ разполагат със 150 ядрени бомби на територията на Европа

публикувано

на

от

САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, става ясно от общодостъпен доклад на НАТО, цитиран от белгийски медии. Отбелязва се, че оръжието се съхранява в пет държави – Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

В документа се уточнява, че в първоначалната версия на доклада с дата 16 април са били посочени и базите, в които се държат ядрените оръжия. В последвалата редакция обаче имената на базите са отпаднали от текста.

Според доклада бомбите са гравитационни (В61) и се предвижда да се използват от самолети с двойно предназначение, каквито са Ф-16. Бомбите В61 са разработени в средата на 60-те години на миналия век и са разположени в европейските бази преди подписването на договорите между Вашингтон и Москва за контрола на въоръжаването.

Продължете по-нататък

СВЯТ

Лондон няма да екстрадира Асандж в страна със смъртно наказание

публикувано

на

от

Основателят на “Уикилийкс” Джулиан Асандж няма да бъде предаден на страна, в която се прилага смъртно наказание. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Великобритания Алан Дънкан на пресконференция след среща в Кито с външния министър на Еквадор Хосе Валенсия.
Дънкан добави, че Великобритания и Еквадор са се договорили за това.

През април Еквадор отказа да предоставя повече убежище на Асандж, а след това той бе арестуван за неявяване в лондонски съд и на основание искане за екстрадиция, отправено от Вашингтон към британските власти през 2018 година.

Лондонски съд осъди Асандж на 50 седмици лишаване от свобода за нарушаване на условията на освобождаването му под гаранция. Разглежда се и въпросът за екстрадирането му в САЩ, където са му предявени обвинения в хакерска дейност, за които може да бъде осъден на до 175 години затвор.

“Уикилийкс” публикува секретна информация за дейността на редица правителства, в това число на американското. През 2012 г. Джулиан Асандж поиска убежище в посолството на Еквадор в Лондон и остана там близо 7 години.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено