Открийте ни и в

СВЯТ

996, или недоволството на китайците

Работа от зори до мрак 6 дни в седмицата – един от работните режими в Китай
bgvoice

публикувано

на

Работните помещения на компанията Dimension в Шанхай наподобяват много геймърска детска стая: до разхвърляните навсякъде клавиатури стоят отворени кенове с кола, на ръба на едно от бюрата се мъдри кукла „Манга“. Един от програмистите е решил да използва котката Сиси, отглеждана в офиса, за работна маса – животното понася търпеливо мекото тракане по клавиатурата върху гърба си.

Тази непринудена работна атмосфера обаче е търсен ефект: основателите на Dimension не приемат тежките условия на труд във високотехнологичния бранш в Китай, където 80-часовата работна седмица е по-скоро правило, отколкото изключение. „Този производствен модел не работи“, казва основателят на фирмата Сю Ян.

В Китай тези условия на труд са известни като 996: работа

от 9 ч. сутринта до 9 ч. вечерта 6 дни

в седмицата. Китайското трудово право обаче забранява полагането на извънредни часове труд. Но в компютърния бранш никой не го спазва. „Програмистите днес са смятани за един вид елита на нацията. Смята се, че те печелят много добре и никой не се интересува от това при какви условия работят тези хора“, казва консултантката на компанията Кат Гу.

Заедно с Ян са публикували на специализираната платформа за програмисти Github текст за въвеждането на по-хуманно работно време в бранша. Текстът 996.icu всъщност представлява готов параграф, който програмистите могат да включат в своите лицензионни договори. По този начин фирмите, използващи определени софтуерни кодове, се задължават да спазват местните трудови закони. В противен случай те рискуват да загубят лиценза си.

Кат Гу и Сю Ян се опитват да променят ситуацията.

И двамата обаче не вярват, че по този начин – чрез включването на условия в лицензионните договори – може да бъде решен проблемът с тежките условия на труд в технологичния бранш в Китай. „Наясно сме, че лицензите не притежават реална сила, но поне можем да привлечем вниманието към темата“, казва по този повод Гу. Впрочем те вече са постигнали това: в китайските интернет форуми темата е широко дискутирана, особено след като в дебатите се включи и основателят на „Алибаба“ Джак Ма. В реч пред служители на фирмата той определи условията на труд 996 като „голяма благословия“ за китайския технологичен бранш:

„Ако не даваш повече от другите, как ще успееш?“

попита той присъстващите служители на компанията. По-късно Ма даде малко на заден ход, като заяви, че фирмите всъщност не би трябвало да изискват подобно работно време от своите служители. Обаче уточни, че който искал да успее, трябвало доброволно да приеме въпросните условия. „Изборът на професия е като избора на партньор – когато в цялата работа има любов, времето тече неусетно.“

Кат Гу има готов отговор на този възглед: ако дадена компания е зависима от извънредния труд на своите служители, това говори, на първо място, за ниска производителност на труда във въпросната фирма. „Тогава трябва да се помисли за по-добър мениджмънт“, добавя консултантката.

Дотук обаче няма никакви признаци, че е възможна подобна промяна в мисленето. Интернет индустрията е смятана в Китай за образцов бранш, а конкуренцията – вътре в страната и в международен план – е изключително висока. Жао И Кинг от компанията за рисков капитал Puhua Capital казва, че особено в по-малките стартъп фирми се работи изключително много. „Тези компании трябва да инвестират много време и усилия, преди да се наложат на пазара. И ако не успеят да издържат, те бързо губят конкурентоспособност“, казва експертката.

Бюрата по труда в Китай, които би трябвало да се грижат за това да бъде спазвано трудовото законодателство, почти не се намесват. Но Гу и Ян не желаят да бъдат разглеждани като политически активисти. Трудовите спорове в Китай са чувствителна тема, по която държавата бързо се намесва. Така например, когато през миналата година група студенти решиха да подкрепят исканията на протестиращи работници в Южен Китай, държавата реагира мигновено – много от младежите, които се запознали в една марксистка студентска група, бяха задържани, а една част от тях

продължават да са в неизвестност

Затова и Гу и Ян уточняват, че публикуваният от тях текст в платформата Github не бива да се разглежда като политически манифест. „Спомням си как веднъж един журналист ме попита дали съм лява. А аз на свой ред го попитах какво е ляво и го уверих, че не разбирам нищо от политика.“

Изглежда, че китайската интернет цензура приема подобно поведение, след като дотук не се е намесила и оставя дебатите да продължат.

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

СВЯТ

Избраха Доналд Туск за президент на ЕНП

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск беше избран за президент на ЕНП с гласовете на 93% от делегатите на конгреса на партията в Загреб. Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания  неговият предшественик Жозеф Дол. В прощалната си реч той заяви, че Туск е негов приятел, надарен с чувство за хумор и визия.

Като президент на Европейския съвет, той успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. „Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности”, заяви Жозеф Дол.

ЕНП и ПЕС остават първите две сили в ЕП, но загубиха мнозинство

След като беше избран, Доналд Туск благодари на всички за подкрепата. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да приеме поста.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Путин: Страни от Източна Европа може да напуснат ЕС скоро

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът на Руската федерация Владимир Путин не изключва възможността страни от Източна Европа след няколко години да решат да напуснат ЕС, предаде ТАСС.

„Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. Не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС“, коментира Путин.

Той определи т.нар. руска заплаха като измислица на онези, които искат да трупат капитал от този мит, от ролята си на авангард в борбата с Русия, да получават някакви бонуси и преференции, и това е очевидно за всички, за лидерите на водещите европейски страни.

Говорейки на заседание на инвестиционния форум „Русия зове“, той напомни, че преди САЩ са казвали на страните в Европа, че ги защитават от съветската заплаха и те трябва да плащат за това.

„Днес това вече не работи. Въпреки всички проблеми с Украйна, със спекулациите около Крим и Донбас, всички прекрасно разбират, че Русия не се кани да напада никого“, подчерта Путин.

Той изрази мнение, че резултатите от разпадането на СССР са се оказали по-лоши и от най-песимистичните очаквания.

„Резултатите от неефективната икономическа политика в СССР се отразиха и върху политическата сфера. Наистина, резултатите от разпадането се оказаха много по-лоши от онова, което хората си мислеха и което не можеха да подозират и в най-лошите си очаквания“, каза руският президент.

Говорейки за сътрудничеството със САЩ, Путин отбеляза,че има много съвпадащи позиции за съвместна работа.

„Ние сме готови да работим заедно в такава степен, в каквато са готови за същото и нашите американски партньори“, посочи руският президент. Той изрази надежда, че вътрешнополитическите фактори в САЩ, които досега влияят негативно на двустранните отношения, все някога ще престанат да действат.

Спирайки се на темата за Украйна, руският президент изрази мнение, че новият му украински колега Володимир Зеленски искрено иска да подобри ситуацията в района на конфликта със сепаратистите в източната част на страната.

Запитан какви са личните му отношения със Зеленски, Путин отговори лаконично: „Никакви! Не съм го виждал никога. Разговаряхме по телефона. Струва ми се, че той е симпатичен и искрен човек и иска да промени положението към по-добро, включително и в Донбас.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Рекорд: Шиндзо Абе най-дълго управлява Япония

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Премиерът Шиндзо Абе постави рекорд днес, като стана най-дълго управлявалия политически лидер в историята на Япония. Той отбеляза 2887-ия си ден като премиер на страната, изпреварвайки Таро Кацура – политик от началото на 20-и век, предаде Асошиейтед прес.

Абе обаче все още не е постигнал една от главните си цели – да промени пацифистката конституция на Япония.

„Ден след ден полагам усилия за осъществяването на политическите ангажименти, които съм поел, и именно затова съм тук да отбележа този ден, каза Абе пред репортери в столицата.

След разочароващия си кратък първи мандат през 2006-2007 г. Абе стана отново премиер през 2012 г. и оттогава досега успя да укрепи отбранителната роля на въоръжените сили, но все още не е успял да промени конституцията, за да може страната да има пълноценна армия. Абе и неговите дясноориентирани поддръжници отдавна смятат за отживяла времето си конституцията, отричаща войната, която бе наложена от САЩ след разгрома на Япония през Втората световна война и унизителната американска окупация.

Сега той се надява да успее да прокара съответната конституционна поправка, преди да изтече третият му мандат през септември 2021 г. Пречка пред неговите усилия е липсата на подкрепа сред обществото, което е загрижено повече за икономиката и социалната сигурност.

Абе се нуждае от мнозинство от две трети в двете камари на парламента плюс мнозинство в национален референдум, за да направи каквато и да е промяна в конституцията, посочва АП.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada