Открийте ни и в

САЩ

9-годишно момиче загина при предизвикателство в TikTok, родителите й съдят платформата

Ариани Джайлийн Аройо почина от задушаване на 26 февруари 2021 г

публикувано

на

Сн.: Facebook

Семейство от Уисконсин съди TikTok, след като 9-годишната им дъщеря загина при опит за така нареченото „blackout challenge“, популяризирано в социалните медии.

Ариани Джайлийн Аройо почина от задушаване на 26 февруари 2021 г. Сега нейното семейство, заедно с родителите на 8-годишната Лалани Уолтън от Тексас, която беше застигната от същата нелепа смърт на 15 юли 2021 г. и Правния център на жертвите на социални медии , заведоха дело срещу TikTok от името на техните дъщери.

„Не е лесно да се събуждаш всеки ден и да знаеш, че малкото ти момиче никога няма да се върне“, каза майката на Ариани Кристал Аройо Роман пред „Добро утро, Америка“ в събота. „Никога няма да чуете гласа й, никога няма да я видите да се усмихва или да я чуете да казва „Обичам те“.

Ариани беше всичко за семейството си. Майка й я описва като интелигентна и стилна малка дива, която обича да прави маникюр, да танцува и би дала палтото от гърба си на тези, които обича.

TikTok сензация почина от студ в Бургаско

Подобно на много деца в цялата страна, тя също обичала да следи тенденциите в социалните мрежи, включително хранителни предизвикателства и изучаване на нови танци.

„Просто никога не сме мислили, че има по-тъмна страна на това, което TikTok позволява на своята платформа“, каза Роман.

След смъртта на двете момичета, семействата на Аройо и Уолтън се обаждат на TikTok за отговори.

Семейство Аройо казаха пред ABC News, че семействата говорят открито с надеждата да предотвратят други деца да станат жертва на същите смазващи съдби като дъщерите им.

„Ние просто искаме хората да са наясно, защото не искаме други деца да бъдат отново статистика за тази ситуация“, каза бащата на Ариани Хериберто Аройо Роман. “Искаме да сме сигурни, че можем да спасим други деца.”

TikTok плажно парти завърши с ареста на 149 души (СНИМКИ)

Според делото от 30 юни, заведено от Правния център за жертвите на социалните медии от името на семействата, множество деца от различни щати и страни са починали миналата година от задушаване след опит за същото „blackout challenge“ – при което децата се задушават, докато не припаднат. Според разследващите предизвикателството им е било показвано от TikTok.

Съдебният иск изрично твърди, че „по всяко време, алгоритъмът на TikTok е проектиран да популяризира „TikTok Challenges“ сред младите потребители, за да увеличи тяхната ангажираност и да увеличи максимално печалбите на TikTok.“

Той също така твърди, че компанията е била наясно, че някои от предизвикателствата, за които се твърди, че се рекламират пред младите хора, могат да бъдат смъртоносни, но че не е предприела действия, за да коригира проблема.

„TikTok възмутително не предприе никакви и/или напълно неадекватни действия, за да потуши и предотврати разпространението на Blackout Challenge и по-специално да предотврати алгоритъма му да насочва деца към Blackout Challenge, въпреки предупреждението и/или предвидимостта, че подобен провал неизбежно ще доведе до повече наранявания и смърт, включително и на деца“, пише в иска.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията, различни версии на предизвикателството – понякога наричано “игра на задушаване” – съществуват от години и предхождат социалните медии. Но делото твърди, че алгоритъмът за безкрайна времева линия на TikTok е изложил децата на тези тенденции със смъртоносни резултати.

Матю Бергман, основател на Правния център на жертвите на социални медии и водещ адвокат по случая, каза пред ABC News, че делото е фокусирано върху опасенията на TikTok за рентабилността, както се твърди, без да се вземат предвид вредните ефекти, които то може да има върху най-младите потребители на платформата.

„Това е случай за спасяване на деца“, каза Бергман. „Нека бъдем ясни, децата се изпращат на тези предизвикателства от алгоритмите на TikTok. Това не е случайност и не е съвпадение.“

Бергман и семейство Аройо твърдят, че трагични събития като смъртта на Ариани и Лалани са били предсказуеми и предотвратими от TikTok, за който твърдят, че насърчава „проектирана зависимост“, според жалбата на съдебното дело.

„Проектираната зависимост“, както е дефинирана в съдебния процес, е позната характеристика в много популярни социални медийни платформи и включва „бездънно превъртане, маркиране, известия и истории на живо“.

„TikTok проектира своя социален медиен продукт, за да държи потребителите, и особено младите потребители, ангажирани по-дълго и да се връщат за повече“, се твърди в жалбата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено