Открийте ни и в

Здраве

В няколко съвета: Как да задържим младостта?

публикувано

на

Чета статия за продължителността на живота. Мисля си за това как хората в 18 или 19 век са възприемали живота. В статията се твърди, че с малки изключения, те са живели средно до около 40 години. Дали животът им се е струвал кратък? Дали са планирали бъдещето си и дали са имали време да следват мечтите си? Дали тайничко са си мечтали да бъдат около порасналите си деца и внуци за по-дълго време? Дали са били обсебени от младостта и вечността като нас?

Младостта е онова състояние на духа, което ни стимулира да сме вечно усмихнати, обнадеждени, неприлично смели, изобретателни и мечтателни.

Сещам се за книгата на антрополога Ашли Монтагу (Ashley Montagu) “Growing Young” и се съгласявам с него, че младостта е най-вече поведение, начин на живот или онова разположение на духа ни, което, изпълвайки ни с ентусиазъм и екстаз, ни води до неимоверни висини на възбуденост и жар.

В споменатата книга се описват

двадесет и седем вида поведения

които развивайки и обогатявайки в продължение на живота ни, ни помагат да бъдем все така младежки по дух, деяние и обаяние.

Г-н Монтагу отбелязва, че любовта е източникът на нашата младост, щастие и приповдигнато настроение, безспорната първопричина за нашата жизненост, сила и несекваща енергия. Любовта към себе си преди всичко и после любовта към околните, живота, природата, науката… Любовта без условия, договорки и обещания. Любовта, която извира от сърцата ни при всяко съприкосновение с околният свят.

По-очевидни поведенчески нужди на младостта според класификацията на Ашли Монтагу са приятелството като функция на любовта, изобретателността, любопитството, радостта, хуморът и оптимизмът.

Но аз реших да спомена по-подробно някои по-неочаквани нужди на чувството за младост от списъка на автора като експериментирането, удивлението или високата чувствителност.

Кога за последен път сте напуснали познатата ви пътека в живота и сте решили да се впуснете в неизвестното? Или да се устремите в този експеримент, който следва най-безумните ви мечти?

Експериментиращото съзнание

носи удивление, радост, изобретателност и ентусиазъм. Експериментаторите са наблюдателни. Техният мозък отбелязва с вълнение всяка новост. Животът им е живописно платно от цветове и нетрадиционно моделирани форми. Благодарение на високата си чувствителност те творят с удивление. Удивлението отваря вратите на мистериозността в живота, води ни към отговорите на вечните въпроси за чудото, наречено живот. А чувствителността ни помага да отваряме сърцата си и да се свързваме един с друг с близост необикновена и несравнима.

Експериментирането може да е на пръв поглед простичко и лесно достижимо. Помислете си за пътуване, по време на което ще добиете някакви способности. Например, купете си билет за курс по готвене на типична тосканска кухня в Италия. Ще пътувате до чудесна дестинация. Можете да посетите Флоренция или Пиза. Ще се запознаете с нови хора. Ще се научите на нов метод на готвене. Ще споделите удивлението си от новите вкусове на храната с другите участници в курса. Ще се забавлявате и ще се върнете у дома с вдъхновение за нови идеи и проекти.

Забелязала съм, че пътуването ни дарява с живец и дерзания, които ни зареждат емоционално за дълго време. Аз се чувствам прекрасно, когато правя експерименти от този род. Никога не ще забравя например пътуването си до Барселона. Отидох с единствената цел да разгледам невероятната архитектура на този град, и по-специално творенията на Гауди. Това пътуване беше невероятен източник на вдъхновение и носител на блестящи професионални идеи, които по-късно ми донесоха много радост и удовлетворение.

Други състояния на духа, които се свързват с излъчването за младост, са чувството за хумор,

смехът, сълзите, радостта

Понякога ние се отнасяме прекалено сериозно към живота и към самите себе си. Ние сме прекалено трезвомислещи, благоразумни, безпогрешни и уравновесени. Скованото ни тяло и мисъл имат нужда от разчупване, нежност, чувствителност и вътрешно себеизразяване. Това ни води до чудото на танца, което е друго състояние на младостта.

Поради факта, че танцът е аеробен вид упражнение, той спомага за подобряване на дихателните ни способности, приемането на по-голямо количество кислород, подобряването на баланса ни. Освен тези очевидни физически промени, вследствие на танцуването ние подобряваме когнитивната дейност на нашата нервна система или подобряваме връзките между невроните в мозъка ни, което пък ни предпазва от алцхаймер.

И най-сетне – “танцът не може да се обясни с думи. Той трябва да се танцува.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Учени: Два витамина могат неусетно да ни докарат рак

Приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Американски лекари са открили връзка между употребата на два витамина и повишения риск от рак на белия дроб.

Става дума за В6 и В12. Витамините от група В помагат при повишена умора, замъглено зрение, депресия или нарушения на нервната система.

Както отбелязват изследователите обаче, те са способни да причинят рак, като са особено опасни за пушещите мъже.

Тези, които приемат витаминни добавки, имат два пъти по-голям риск от разболяване, а тези, които пушат – от три до четири пъти.

Един от авторите на изследването, изследователят и асистент в Държавния университет в Охайо Теодор Браски, обяснява, че учените са анализирали данни от 77 хиляди души.

Те са стигнали до заключението, че приемането на прекомерно количество В12 увеличава риска от рак на белия дроб с 30%, докато при тези, които използват В6, той се увеличава с 40 на сто.

„Мъжете, които са приемали повече от 55 микрограма витамин В12 на ден, са имали 98 процента по-висок риск от рак на белия дроб в сравнение с мъжете, които не са приемали витамини от група В“, казва той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19

С помощта й може да се повлияе на хепатит, плексит, радикулит и др.

публикувано

на

Пчелната отрова – лек срещу 800 болести и COVID-19 Виж цялата статия

Д-р Пламен Енчев е специалист по вътрешни болести и в същото време е сред малцината български лекари, които практикуват апитерапия – лечение с пчелни продукти. Той умее да си служи в практиката и с пчелна отрова чрез контролирано ужилване на болния на определени акупунктурни точки. Обяснява, че апитерапията лекува около 800 заболявания. Сред по-масовите са стомашно-чревните, всички хронични хепатити, камъни в жлъчката и простуди

Д-р Пламен Енчев

„Пчелната отрова помага при болести с дегенеративен характер като остеоартрит, както и при плексит, невралгия и радикулит. Медните продукти са полезни при пародонтоза, кожни заболявания, неврози, безсъние, леки степени на депресия, нарушения в мастната обмяна, както и трудно заздравяващи рани“, обяснява д-р Енчев.

Станах пчелар през 1992 г., припомня си апитерапевтът. Докато работел в САЩ през 1998-2006 г., д-р Енчев е лекувал пациенти

 с трудно заздравяващи рани

по домовете им. Опитът там му е помогнал да изобрети, когато се завърнал в Родината, свой мехлем, съставен от пчелни продукти, за подобни рани.

„Пчелите притежават усета да жилят на места, на които трябва да жилят“, споделя пчеларят. Пример за това е бащата на модерната апитерапия д-р Филип Търч. Историята му е много интересна. Минавайки покрай кошери, страдащият от тежки ставни проблеми д-р Търч

 бил нажилен от голям брой пчели

 След токсичния синдром обаче той почувствал рязко подобрение и започнал активно да се интересува от дейността на Лукомски – руснак, който е работил по същото време с пчелни продукти.

Филип Търч започва динамично да прилага пчелна отрова, като е стигал до 2-3 хиляди ужилвания на пациент за година-две. Лекувал е хора с тежки форми на ревматизъм и ревматоиден артрит. Тогава не е имало никаква друга алтернатива за лечение на ревматизма.

„Оказва се, че пчелната отрова, както и останалите пчелни продукти, могат да се използват превантивно срещу различни вируси и здравословни неразположения, включително и срещу COVID-19“, обясни д-р Енчев.

В китайско изследване, което включва близо 5000 пчелари в епицентъра на заразата от коронавирус в Ухан, се докладва, че няма нито един заболял или

 развил симптомите пчелар

 То е проведено в началото на март, като от около 5000 души 723 са били в Ухан, и никой от тях не се е разболял.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Ваксината на Pfizer дава 90% ефективна защита срещу варианта Делта при подрастващите

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Ваксината на Pfizer срещу COVID-19 има 90% ефективност за предотвратяване на инфекцията от разновидността Делта при подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., сочи израелско проучване.

Освен това препаратът осигурява 93% защита срещу развиване на симптомите на болестта при заразяване с варианта Делта, обяви говорител на израелската здравна застрахователна компания „Клалит“.

Анализирана е информация от 94 354 подрастващи на възраст между 12 г. и 18 г., на които са поставени две дози от ваксината на Pfizer. В проучването са участвали и изследователи от Харвардския университет.

Данните са сравнени с тези на подобен брой младежи без поставен препарат срещу новия коронавирус.

FDA може да одобри ваксината на Pfizer за деца под 11г. чак през ноември

Изследването е направено от 8 юни до 14 септември. Точно в този период Израел беше обхванат от четвъртата вълна на Ковид-19, при която доминиращ беше вариантът Делта.

В страната се използва почти изцяло ваксината на Pfizer.

Израелските здравни власти започнаха ваксинационна кампания сред децата на и над 12 години в началото на юни.

Според Министерството на здравеопазването около 61 процента от наброяващото 9,4 милиона души население на Израел са с поставени две дози от ваксината срещу Ковид-19. При децата на възраст между 12 г. и 15 г. имунизирани са 45%, а при тези между 16 г. и 19 г. ваксина е поставена на 75%.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА