Открийте ни и в

САЩ

Aмерикански студент осъден на 9 години в Русия за нападение на полицаи

28-годишният Рийд заяви, че делото е политизирано и че ще обжалва присъдата си

публикувано

на

сн. Tatyana Makeyeva / Reuters file

Съд в Москва осъди на 9 години затвор студента от САЩ и бивш морски пехотинец Тревър Рийд за нападение на двама полицаи, предаде Франс прес, като циитра руски медии.

Според следствието през август м.г. полицаите се отзовали на обаждане на обитатели на жилищен блок, които се оплакали, че пиян мъж се кара с няколко жени. В колата Рийд е нападнал двамата полицаи.

28-годишният Рийд заяви, че делото е политизирано и че ще обжалва присъдата си. Той твърди, че не помни събитията, защото е бил пиян в момента на задържането му, и отхвърли обвинението, след като изслуша доказателствата по делото.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

COVID-19 причина за „раждането“ на първия трилионер

За Amazon глобалната епидемия се превърна в новия звезден миг – докато хората седяха у дома, те поръчваха все повече и повече стоки, доставени през пазара

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Създателят на Амазон, Джеф Безос, е на път да се превърне в първия трилионер в света, след като електронната търговия набра невиждана сила по време на локдауна заради коронавируса по целия свят.

Безос, който бил служител в един от хеджфондовете на Уолстрийт, изоставя работата си в Ню Йорк през далечната 1994 година и се премества в другата част на Америка – в Сиатъл, за да основе своя собствена компания – онлайн книжарница Amazon.

Той отваря гаража на наетата от него къща. По-малко от година по-късно, Amazon продава и първата си книга онлайн. Това не е популярен бестселър, а сериозна разработка на нашумелия по онова време физик Дъглас Хофстадер на тема „Компютърни модели на фундаменталните механизми за мислене“. Два месеца предприемачът търгува с всички американски щати. По това време фирмата се състои от десет души, а условията на труд далеч не са идеални. Сървърите на Amazon се нуждаят от толкова много електричество, че Безос и съпругата му Макензи дори не могат да си позволят да използват сешоар и прахосмукачка у дома, защото електрическата система гърми от претоварване.

Двадесет и шест години по-късно, малкият магазин в гаража се превърна в глобален играч, който е далеч отвъд бизнеса с книги и електронна търговия. Днес Amazon е в топ 10 на скъпите компании в света със стойност 1,6 трилиона долара, а основателят му Джеф Бeзос държи от години първото място в списъка на най-богатите хора на планетата. Работниците за Amazon са десетки хиляди повече от първоначалния му персонал, като в края на 2019 г. за него работят 750 000 служители, а до края на 2020 г. се очаква броят им да надхвърли един милион. Причината за огромния успех на Amazon е не само успешната стратегия на търговец на дребно, а и изграждането на собствена система, в която услугите и продуктите на различните отдели се допълват взаимно. С течение на годините подходът на Безос не само направи Amazon самодопълваща се компания, но и лиши другите големи играчи от възможността да се конкурират с нея.

Бизнесът на Amazon вече е толкова диверсифициран, че над 40 дъщерни дружества стоят зад марката, покривайки всичко от търговията с памперси до виртуалните облаци. Суперимперията отиде далеч отвъд онлайн и вече има собствени офлайн магазини Amazon Go, както и супермаркети Amazon Fresh. Amazon Advertising пък се превърна в третата по големина дигитална рекламна платформа след Google и Facebook.

От началото на века Amazon успешно разработва своя проект Amazon Web Service (AWS) – търговски публичен облак, който предоставя както сървъри, така и софтуер, а също и разработи хитовия интелигентен асистент Алекса.

Ключът към успеха на Безос е подходът към работата. Компанията не е просто онлайн магазин – целта е опростена процедура за покупка, качествена услуга и ниска цена. „Докато другите преследват печалби, аз се възползвам от възможностите“, обяснява Безос разликата между ценовия подход на Amazon и конкурентите му.
Стратегията му се изплати напълно: за 26 години работа той отвори всички нови предприятия, които отговарят на нарастващите нужди на клиентите и то „затворен“ в системата.

Днес можете да закупите продукти на Amazon от девет милиона други продавачи на пазара. Те включват на практика всичко – от бързоразваляща се храна, уреди и медицински консумативи до играчки за деца. Интернет гигантът в САЩ има около 40% от цялата онлайн търговия, защото доставката е бърза и има ясно отработена схема за връщане на продукта.

Персоналният подход към всеки клиент е издигнат от Amazon в култ. Ако някой влезе в Аmazon и търси нещо, което липсва, системата запомня предпочитанието веднага и препоръча подобни или свързани продукти. Гласовият асистент Алекса пък събира многобройните данни от потребителите.

Amazon днес е рекламен трамплин за прохождащи фирми в света. Например, когато мрежа от физиотерапевтични центрове се нуждае от нови пациенти, тя просто рекламира услуги за хора, които наскоро са купили наколенки от Amazon.

Когато една финансова компания иска да популяризира своя бизнес за пенсионно консултиране, тя просто отива при Amazon и иска базата от хора, които четат финансова литература. Amazon наистина ясна, пълна и директна база данни – те знаят какво купувам. Това е мечта за всеки рекламодател, казва един от най-големите рекламни агенти в САЩ.

Днес всяка голяма рекламна компания търси Amazon, защото търговецът на дребно знае къде предпочитат да живеят хората, каква банкова карта искат да използват, какви са най-честите болежки и какви лекарства се използват за тях. Този достъп до потребителска информация е превърнал рекламния бизнес на Amazon в топ три от най-успешните дейности на компанията, заедно с електронната търговия и облаците. Само за 2019 г. рекламният сегмент на Amazon изхвърча с 40 процента нагоре.

Облачността и технологията като цяло се превърнаха в друг добре успешен отрасъл в екосистемата. Онлайн търговецът започна да се занимава с него през 2003 г., когато той стартира своя собствен уеб хостинг. Първоначално интересът на Безос беше чисто прагматичен – поради нарастването на търсенето на стоки по време на празниците и увеличени продажби, компанията трябваше да поддържа добро качеството на услугите. За да направи това, Amazon трябваше да увеличи собствената си изчислителна мощност и съхранение. Скоро обаче компанията осъзна, че Amazon не само може да осигури своите нужди, но и да предоставя подобни услуги на други фирми.

Още през 2006 г. Amazon стартира Amazon Web Service. Само за няколко години компанията се е утвърдила като един от основните доставчици на услуги в облака в САЩ. Пет години след стартирането си, AWS въведе AWS GovCloud, който се ползва вече и от американски министерства и агенции. Облачна платформа е била ползвана от Централната разузнавателна агенция.

В началото на 2020 г. ограниченията на коронавирусната пандемия и карантината сериозно тестваха целия световен бизнес. За Amazon обаче глобалната епидемия се превърна в новия звезден миг – докато хората седяха у дома, те поръчваха все повече и повече стоки, доставени през пазара. За да се справи с потока от поръчки, Amazon трябваше да наеме десетки хиляди нови служители. През март 2020 г. компанията обяви откриването на 100 000 работни места и 75 000 през април. От началото на септември бяха обявени нови 33 000 свободни работни места, а компанията добави готовността си да наеме още 100 000 нови служители, за да се гарантира, че услугата работи гладко.

На финансовите резултати по време на пандемията на Amazon може да завиди всеки. През първото тримесечие на 2020 г. продажбите на Amazon са нараснали с 26% в сравнение със същия период на 2019 година. Ръстът достигна 40% през второто тримесечие. Нетната печалба на компанията се удвои най-два пъти – от $2.5 милиарда през първото тримесечие на 2020 г. до $5.2 милиарда през второто тримесечие.

Пазарната капитализация на Amazon достигна до исторически рекорд, а цената на акция скочи на 3 500 долара. За сравнение, на 31 декември 2019 г. стойността им бе $1 900 на акция.

На фона на нарастващата им стойност, Джеф Безос върви към нов исторически рекорд по отношение на активите си. Милиардерът, който отдавна се е заселил на първото място в класацията на най-богатите хора в света, стана и първият човек на планетата с богатство над 200 милиарда долара. След развода авоарите му намаляха с близо една трета, но за кратко. Очаква се Безос да стане първият трилионер в историята до 2026 година. Ако това се случи, победата на онлайн търговията над традиционните начини за продажба на стоки, ще е пълна. А пандемията ще е изиграла основната роля за това.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Ню Джърси забранява хартиените и найлоновите торбички в магазините

Като забраниха както найлоновите, така и хартиените торбички, законодателите направиха
Ню Джърси най-строгия щат в това отношение.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: qldbagban.com.au

В четвъртък законодателите в Ню Джърси гласуваха щатът да стане първият в страната, който забранява хартиените торби за еднократна употреба в супермаркетите, както и всички найлонови торби за еднократна употреба.

Осем други щати, включително Калифорния, Ню Йорк и Върмонт, имат забрана за употреба на найлонови торбички, които са в сила сега или трябва да влязат в сила през следващите години. Но като забраниха както найлоновите, така и хартиените торбички, законодателите направиха
Ню Джърси най-строгия щат в това отношение.

Законът забранява и употребата на контейнерите за храна и чашите за напитки за еднократна употреба, изработени от полистиролова пяна. Той трябва да се подпише от губернатора, за да стане официална забрана.

„Този закон е може би най-силният и най-изчерпателен законопроект в страната, който се занимава с пластмаси и опаковки“, каза Джеф Тител, директор на Ню Джърси Сиера клуб, който помагаше за провеждане на кампания за забраната. „Това ще бъде много полезно в битката ни със замърсяването с пластмаса.“

Противниците на закона твърдяха, че това може да навреди на бизнеса им и че забраната трябва да бъде ограничена до найлоновите торби, тъй като мнозина възприемат хартиените торби като екологична алтернатива.

Но Тител казва, че като забрани хартиените торби, Ню Джърси ще подтиква хората да използват торби, изработени от рециклирани или други устойчиви материали.

Хайди Брок, президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация на горите и хартията, която представлява компании, които са част от хартиената индустрия, заяви, че се надява губернаторът да блокира забраната за използването на хартиени торби.

„Законодателната власт на Ню Джърси подкопава възможностите за проява на екологична отговорност от страна на потребителите“, заяви Хайди Брок в изявление в четвъртък.

Забраната ще започне 18 месеца след влизането в сила на закона. Говорител на губернатора Филип Д. Мърфи заяви в четвъртък, че той възнамерява да подпише приетия текст от законодателите и с това той ще влезе в сила като закон на Ню Джърси.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Двама души умряха след верижна катастрофа на магистрала I-80 в Илинойс (СНИМКИ)

Катастрофата се е случила на около четири мили западно от Отава.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: WLS

Верижна катастрофа между няколко коли затвори част от междущатска магистрала I-80 в окръг Ласал в Илинойс в петък сутринта.

Най-малко двама души са мъртви, а няколко други са ранени, съобщават от щатската полиция на Илинойс.

В катастрофата са участвали множество превозни средства, като при удара е избухнал и пожар.

Сн.: WLS

 

Сн.: WLS

Катастрофата се е случила на около четири мили западно от Отава.

И двете западни ленти на I-80 близо бяха затворени за няколко часа. Те бяха отворени чак към 14:30 ч.

Мъж и жена са загинали в мелето. Самоличността им не се съобщава в очакване да се уведомят техните семейства, съобщиха от офиса на съдебния лекар. Аутопсиите ще се извършват в събота.

Сн.: WLS

Катастрофата се е случила около 9:30 сутринта при миля 86 в западна посока. Пожарникарите от Ютика, Отава и Уолъс са се отзовали да потушат пожарите на мястото на инцидента.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в осъден, Русия, САЩ
Китай: САЩ искат нова студена война заради изборите

"Всички виждаме какво се случва в САЩ, те се опитаха да използват Китай като изкупителна жертва, опитват се да обвинят...

Затвори