Открийте ни и в

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Афганистан 10 години по-късно

публикувано

на

Снимки: авторката

Лилия Попова, в. „Труд“, специално за BG VOICE

Лилия Попова е заместник главен редактор на сп. „Жената днес“, работила е и във вестниците „Сега“ и „24 часа“. За Кабул заминава за първи път в края на 2002 г. През 2004 и 2005 г. е ментор по журналистика в току-що създадената първа частна информационна агенция „Паджхук Афган нюз“. През 2010 и 2011 г. отново работи дистанционно с агенцията, пътува два пъти до Кабул. От този брой BG VOICE започва публикуването на поредица репортажи от първо лице, в които Лилия Попова разказва за тази толкова далечна, странна и опасна страна – такава, каквато тя я видя със собствените си очи.

„Много е лесно да напишеш репортаж, ако прекараш 5 дни на едно място. Трудното идва, когато трябва да разкажеш за място, което е влязло в сърцето ти, и за хора, които са ти приятели и си прекарал дълги часове в разговори с тях. Колкото повече научаваш, толкова повече осъзнаваш, че има още много неща, които не знаеш и не разбираш.

Затова не приемайте нищо за обективно – това е едно субективно четиво, Кабул през моите очи и моето сърце“, казва Лили.

Джавед Хамим, шеф-редактор на кореспондентите в първата частна информационна агенция в Афганистан „Паджхук Афган нюз“, нервно набира различни номера от мобилния телефон с лявата си ръка, докато с дясната се опитва да рови в новинарските сайтове. „Преди около час атентатори самоубийци са атакували правителствени сгради в Урузган. Нашият репортер е на мястото“, казва лаконично.

„На мястото, вече?“, впечатлена съм аз.

„Там му е офисът, в сградата на радиото и телевизията. Но не отговаря на нито един от трите си мобилни телефона. Пратил е есемес на брат си, че се крие и смъртта е наоколо.“

„О, слава Богу, значи е жив! Слушай, продължавай да му звъниш и запиши всичко, всички подробности, които може да ти разкаже. Пиши дописката от първо лице!“, редакторът у мен също

включва на режим адреналин

Около час по-късно го виждам с изопнато лице. „Мъртъв е. Брат му се обади!“ Вторият есемес на Ахмад Омаид Хвалпак, 20-ина минути след първия, гласял: „Молете се за мен, ако умра.“

28 юли т.г. Кола бомба и атентатори самоубийци атакуват три сгради в Тирин Кот, Урузган. Загиват 22 души, предимно цивилни. Ахмад е надупчен с 11 куршума. Опитал се е да се скрие от смъртта в банята, но тя го намира там. Стена е била отнесена от взрив, но тялото е без следи от прах. Край репортера лежат окървавени двете му журналистически карти – на „Паджхук“ и на сътрудник на Би Би Си. Брат му Джавед е убеден, че Ахмад е намерил смъртта си от „приятелски“ огън – след атаката полицаи и чужди войници от ИСАФ нахлуват в сградата да търсят атентатори (това бе потвърдено преди няколко седмици в официално изявление на ИСАФ, които поднесоха и съболезнования на близките му – бел. ред.). А Ахмад може би се е опитвал да се идентифицира като един от „нашите“…

„Когато стигнах на мястото да взема тялото, преводачите на чуждите войници шушукаха, че лицето му приличало на арабско, а други казаха, че изглеждал като пакистанец“, казва Джавед. Според него

войниците са объркали Ахмад

с някой от атентаторите. Една от уликите е, че между първия и втория есемес има повече от 20 минути. В банята около него са открити куршуми от американска картечница M60.

Само Аллах знае дали талибаните, „Ал Кайда“ или ИСАФ са сложили край на 24-годишния живот на Ахмад Омаид Хвалпак, който месец по-рано бе станал баща. Видях американката Лиза, която преди 7 години създаде Pajhwok (днес независима и управлявана от афганистанци агенция), да плаче безутешно за смъртта на репортера. Бе дошла за малко (както и аз) в Кабул и точно се връщаше от поредна среща с фактори от „международната общност“ в Афганистан, където на пауърпойнт презентации представяли позитивния ефект от донорските пари и усилия в страната. Няма да я цитирам.

Прочетох и последната дописка на Ахмад – интервю със заловен в Урузган потенциален атентатор самоубиец. Объркано момче от пущунските племена във Вазиристан (Пакистан), избягало от вкъщи, защото се скарало с брат си. Присъединило се към талибаните, които го отвели в къща, където молли започнали да му проповядват ползите от джихада. Саифулла твърди, че само два дни по-късно вече бил убеден в нуждата от свещената война. Моллите казвали, че американците са окупирали Афганистан и срещу тях трябва да се води джихад.

Саифулла е убеден, че са слагали нещо в храната му, което е повлияло на мозъка му и той вярвал, че съдбата му е да бъде атентатор самоубиец. С още 14 други младежи проникнали в Тиринкот и в продължение на два месеца търсели подходящи цели. Явно моллата, който ги ръководел, не бил много решителен, и накрая ги арестували, без да изпълнят мисията си…

Положението в Афганистан се влошава – чух го от много и различни, но все умни хора. Повечето не виждат положителен сценарий за страната, особено след 2014 г., когато чуждите войски ще си тръгнат. Опасяват се от нова гражданска война. Това е като дежа вю –

руснаците си тръгват

и вместо мир страната е вкарана в най-жестоката и кървава гражданска война, която всъщност разрушава Афганистан. Бившите муджахидини, борили се заедно срещу „безбожниците“ от СССР, се изправят един срещу друг за територии и наркопазар. Което не е толкова странно в държава, която никога не е имала силна централна власт и в която решенията на племенните и етническите лидери по места често са по-силни от тези на Кабул.

Сега много муджахидински лидери са прикоткани в централната власт въпреки кървавото си минало, но продължават да имат огромно влияние и военни отряди. Когато през 2002 г. за първи път се разхождах из Кабул, често ми разказваха: ето на този хълм бяха войските на еди-кого си и обстрелваха позициите на еди-кого си на другия хълм. А по средата – призрачни, разрушени сгради, зловещо стърчащи отломки… Започнах да разбирам защо талибаните, които след това се превърнаха в символ на злото, са били посрещнати като спасители, които въвеждат ред и законност.

Днес, 10 години след „прогонването“ на талибаните, части от Кабул изглеждат наистина различно. Голяма част от разрушените сгради са изчезнали. Мнозина, свикнали с обичайните кадри на схлупени къщи от кал, биха се изненадали от никнещите като гъби сватбени зали с лъскави стъклени фасади, моловете, къщите с размери на гимназии и целите нови комплекси от блокове. Разбира се, бедните квартали с къщи от глина, без улици, водопроводи и канализация, където се налага да носиш вода от кладенци отдалеч, си съществуват и още дълго ще ги има. Част от улиците в центъра са добре асфалтирани, но току завиваш по такава, която никога не се е срещала с паваж.

Канавките са все още открити

а прахта, разнасяна през ветровития сезон, със сигурност съдържа неща, които не искате да поглъщате…

Преди няколко години сред средно заможните бе престижно да живеят в останалите от съветско време панелни апартаменти, докато сега на мода са новите комплекси. Цените там обаче са галактически за повечето местни – апартамент с 3-4 спални струва между 100 и 150 хиляди долара. И се покачват – собственик на нов апартамент ми каза, че през 2004 г. е платил на зелено 45 000 долара, а сега може да го продаде за 150 000. Покачват се и заради ръста на населението в столицата – от няколкостотин хиляди по талибанско време днес по различни данни тук живеят над 3 млн. души. Идват, за да търсят работа и сигурност.

Като попиташ кои са инвеститорите във всички тези строежи, без колебание ти казват, че ей това там е на някой от братята на Карзай и еди-кой си депутат, другото – на министър, трето – на банка, четвърто – на муджахидин… Може би слухове, а може би   истина. А ей там, в този мол и офис сграда, били вложени част от откраднатите стотици милиони от Кабул банк (брат на президента, Махмуд Карзай, е акционер), докато другите са инвестирани за по-сигурно в Дубай. Кризата с Кабул банк едва не доведе до скъсване на отношенията на Афганистан с МВФ. „Всичко ново, което виждаш, не е от особена полза за икономиката и развитието, не са инвестиции, които създават траен растеж, животът на хората не се променя към добро“, казва ми Башир Ахмад, журналист, и саркастично добавя, че сватбите са най-големият бизнес в тази държава. Затова и на всеки ъгъл никнат сватбени зали с размерите на университети…

Няма нищо по-скучно от афганистанска сватба и по-безсмислено похарчени гигантски суми пари.

 

В бедните квартали по хълмовете на Кабул къщите са малки, улиците нямат паваж, водата се носи от кладенци отдалеч, но децата играят щастливо.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Очаровани от жеста: Тръмп „симпатично“ се обадил на скандинавските депутати, номинирали го за Нобелова награда

Анализатори не смятат, че Тръмп има шансове да спечели Нобелова награда за мир.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Президентът Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с двама скандинавски депутати, за да им благодари, че са предложили кандидатурата му за Нобелова награда за мир за 2021 г., предаде Франс прес. Новината съобщиха двамата парламентаристи.

Норвежкият депутат от популистката десница Кристиан Тюбринг-Геде каза, че Тръмп му се е обадил вчера. „Той просто искаше да ми благодари за номинацията. Бях изненадан. Това беше нещо много положително от негова страна. Не мисля, че всеки би направил същото. Той е много симпатичен“, каза норвежкият депутат, без да навлиза в подробности за разговора между двамата.

Шведският християндемократ Магнус Йохансон разказа, че отивал на езда, когато Тръмп му се обадил и му благодарил за номинацията. „Поговорихме си добре за мира в Близкия изток и на Балканите. Пожелавам на президента успех в процесите за постигане на мир“, написа в социалните мрежи депутатът и добави снимка на усмихнатия Тръмп, който говори по телефона.

Двамата парламентаристи обявиха в началото на септември, че предлагат Тръмп за наградата. Първият го номинира за заради ролята му в нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства, а вторият заради усилията му за сближаване на Сърбия и Косово.

Анализатори не смятат, че милиардерът има шансове да спечели наградата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Министърът на здравеопазването на САЩ: В Илинойс децата трябва да учат присъствено

„Илинойс и Чикаго се подобряват:казва министърът на здравеопазването в САЩ.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

Министърът на здравеопазването на САЩ, който контролира FDA, CDC и голяма част от реакцията за COVID на федерално ниво, казва че деца в Илинойс трябва да учат в клас, а не от вкъщи.

„Илинойс, Чикаго се подобряват в смисъл, че броят на случаите намалява и процентът напозитивните случаи намалява“, каза министърът на здравеопазването и хуманитарните услуги Алекс Азар.

Но губернаторът Джей Би Прицкър не е съгласен, казвайки, „ако имаше национална стратегия за справяне с широкото разпространение на този смъртоносен вирус, можеше да има шанс за повсеместно присъствено обучение, но вместо това президентът съзнателно омаловажи вируса“

Въпреки че Илинойс надминава 5-милиона тестове за COVID, Прицкър казва, че е твърде рано да се облекчат ограниченията. „Отговорът е, че вирусът все още е тук“, казва губернаторът.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

BREAKING: Тръмп ще каже кой номинира за Върховния съд в събота

публикувано

на

Виж цялата статия

Доналд Тръмп каза, че ще обяви в събота в 5 РМ източно време неговата номинация за съдия във Върховния съд, който да заеме позицията, освободена след смъртта на Рут Бейнър Гинзбърг.

Президентът каза, че е говорил с „много хора“ за позицията. „Разговарях с много хора и наближаваме решението“, каза пред журналисти в Белия дом във вторник следобед.

За втори пореден ден съдия Ейми Кони Барет е в Белия дом, потвърждавайки слуховете, че тя е фаворит да замени Гинзбърг.

Съдия Ейми Кони Барет изглежда фаворит за номинацията (Robert Franklin/South Bend Tribune via AP, File)

Президентът смята, че са нужни девет съдии във Върховния съд за да решат евентуани спорове, свързани с гласуването по пощата през ноември.

„Наближавам финалното решение. Много съм близо. Мисля, че ще съм готов в 5 часа в събота. Ще дам конференция“, каза Тръмп преди да излети за Пенсилвания.

Той не е съгласен с твърдението на демократите, че ако номинира съдия ще раздели страната.

„Аз мисля, че ще сте впечатлени от моя избор“, каза Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Започна записването за лотарията Зелeна карта 2013

Ако все още сте подвалстни на Американската мечта и това, което ви дели от нея е заветната зелена карта -...

Затвори