Открийте ни и в

Вашите пари

Amazon дава $2 млрд. за жилища в три града на САЩ

Голяма част от инвестициите ще бъдат чрез нисколихвени кредити

публикувано

на

Amazon обяви, че ще вложи 2 млрд. долара в създаването и опазването на достъпни жилища в три града в САЩ. Това са местата, където гигантът притежава големи офиси. Така Amazon става поредната технологична компания, която прави голяма инвестиция за смекчаване на недостига на жилища в САЩ, пише Wall Street Journal.

Гигантът ще направи инвестицията в следващите пет години в Сиатъл, Арлингтън и Нешвил, става ясно от информацията, цитирана от Investor.

Онлайн компанията има над 75 хил. служители в района на Сиатъл, където се намира основната й централа. Amazon има над 1000 служители в Арлингтън, където изгражда втора централа, и в Нешвил, където компанията строи оперативен център. Тя планира да има

най-малко 5 хил. служители

във всеки район в рамките на пет години.

Голяма част от инвестициите ще бъдат чрез нисколихвени кредити за запазване или изграждане на достъпни жилища, съобщи Amazon. Компанията ще предложи и грантове на държавни агенции и жилищни организации, ръководени от представители на малцинствата.

„Не можем да контролираме как жилищните пазари реагират на голям работодател, който пристига на пазара или се разширява, но можем да имаме роля в това как растежът на Amazon влияе на местните общности“, коментира Катрин Бюел, ръководител на развитието на общността в едно от филантропските подразделения на онлайн гиганта. „В момент, когато разширяваме корпоративното си присъствие, работим за напредък по въпроса, доколкото ни позволяват възможностите“, допълва Бюел.

Няколко големи технологични компании се ангажираха през 2019 г. да инвестират в достъпни жилища, особено в района на Сан Франциско. Ръстът на работните места изпреварва предлагането на нови жилища в много големи градове, особено по Западното крайбрежие.

Google обеща да предостави 1 млрд. долара за изграждането на жилища в района на Сан Франциско, а Apple се ангажира да дари 2,5 млрд. долара за жилища в Калифорния. Базираната в Редмънд, щата Вашингтон, Microsoft ще задели 750 млн. долара за достъпни жилища в района на Сиатъл.

Facebook също обеща 1 млрд. долара за достъпни жилища в и около Силициевата долина, един от най-скъпите райони в страната. Гигантът сред социалните мрежи съобщи миналия месец, че ще вложи 150 млн. долара в жилища

за обитателите с най-ниски доходи

на пет окръга в района на Сан Франциско. Средствата ще подкрепят строителството на най-малко 2000 жилища.

За някои от най-големите технологични компании в света, които редовно генерират приходи за десетки милиарди долара или повече, жилищните ангажименти едва ли ще повлияят особено на счетоводните им баланси. Amazon не очаква да спечели пари от жилищните инвестиции, а за технологичните компании няма специални данъчни облекчения, казва запознат с програмата източник.

Усилията в жилищната област се случват в момент, когато Facebook, Alphabet и други големи технологични компании са обект на засилено внимание от Вашингтон и съдилищата заради бизнес практиките им.

Amazon съобщи, че планира да създаде или опази над 20 хил. достъпни жилища за домакинства, печелещи между 30% и 80% от средните доходи във всяка от областите. Компанията очаква около половината от домовете да дойдат от опазването или превръщането на имоти под наем на пазарни цени в достъпни жилища, казва Бюел.

До момента компанията е вложила около 380 млн. долара в заеми и грантове, за да помогне на Агенцията за опазване на жилищата във Вашингтон да придобие многофамилен имот в Арлингтън близо до планираната от Amazon втора корпоративна централа. Тръстът за инвестиции в недвижими имоти JBG Smith Properties също инвестира в проекта.

Amazon е заделила и около 185 млн. долара за заеми и грантове, за да помогне на King County Housing Authority

да опази около 1000 апартамента

в района на Сиатъл.

Преди новия ангажимент най-голямата инвестиция на Amazon в областта на жилищата беше 100 млн. долара за строителството и оперирането на приют за бездомни в кампуса й в Сиатъл за местната организация в подкрепа на бездомниците Mary’s Place. Приютът отвори врати през март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Повече от 200 000 малки предприятия в Канада може да затворят за постоянно заради COVID-19

Между 962 000 и зашеметяващите 2 951 000 души могат да загубят работата си

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Синхуа/БТА

Повече от 200 000 канадски малки предприятия биха могли да затворят за постоянно заради пандемията, която застрашава близо 3 милиона работни места в частния сектор. Това гласи ново проучване на Канадската федерация за независим бизнес (CFIB).

Организацията изчислява, че 181 000 малки предприятия сериозно обмислят да затворят, след като втората вълна предизвика повторен локдаун.

Данните се базират на отговорите от последното проучване на членовете на CFIB, проведено между 12 и 16 януари. Данните на Статистическата служба на Канада показват, че страната е загубила близо 58 000 предприятия през 2020 г.

До края на месеца Канада няма да получи повече дози от ваксината на Pfizer

„Колкото повече бизнеси изчезват, толкова повече работни места ще загубим и толкова по-трудно ще бъде възстановяването на икономиката“, каза Саймън Годро, старши директор на CFIB.

Начинът, по който ще се развият следващите месеци, ще бъде от решаващо значение за компаниите.

CFIB прогнозира, че между 71 000 и 222 000 или между 7 и 21 процента от всички предприятия, в зависимост от развитието на ситуацията, могат да затворят врати.

Съответните загуби на работни места ще варират между 962 000 и зашеметяващите 2 951 000.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исковете за безработица в САЩ леко намаляват

Вече са малко над 900 000

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на американците, търсещи обезщетения за безработица, леко се е понижил през изминалата седмица до 900 000, макар че това все още е историческо високо ниво.

Докладът на Министерството на труда показва, че президентът Джо Байдън наследява икономика, която е силно разклатена, заради влошаващата се пандемична обстановка, студеното време и ограниченията, свързани с пандемията.

Правителството заяви, че 5,1 милиона американци продължават да получават държавни помощи за безработица спрямо 5,2 милиона през предходната седмица.

Байдън обеща: Спечелим ли в Джорджия, „веднага“ ще изпратим чекове по $2000

Това предполага, че докато някои от безработните си намират работа, други вероятно получават държавни помощи и преминават към отделни програми.

Повече от 10 милиона души получават помощ от тези разширени програми, които сега предлагат до 50 седмици обезщетения, или от новата програма, която предоставя обезщетения за изпълнители и самонаети лица.

Близо 16 милиона души са били безработни през седмицата, приключила на 2 януари, последният период, за който са налични данни.

Икономистите казват, че един от факторите, заради който се увеличават исковете за безработица през последните две седмици, е пакетът от държавна финансова помощ, който беше подписан в края на декември.

Все още не сте получили чека си от $600? Ето как да го проследите

Той осигурява федерално обезщетение за безработица на стойност 300 долара на седмица, в допълнение към редовната държавна помощ за безработица.

След като ваксините станат по-широко разпространени, икономистите очакват растежът да се ускори през втората половина на годината.

Продажбите на дребно са намалели за три поредни месеца. Ограниченията в ресторантите, баровете и някои магазини, заедно с нежеланието на повечето американци да пазаруват, пътуват и да се хранят навън, доведоха до резки съкращения на разходите. Приходите в ресторантите и баровете са спаднали с 21% през 2020 г.

Загубата на толкова много работни места означава трудности за милиони американски домакинства.

През декември работодателите съкратиха 140 000 позиции.

Жена от Чикаго: Платиха ми само $76, вместо обещаните $600 помощи

Безработицата в страната остава 6,7%.

И все пак има признаци, че пакетът от 900 млрд. долара федерална помощ, приет в края на миналия месец, може да е започнал да смекчава щетите, до голяма степен благодарение на изпратените до повечето нуждаещи се чекове от 600 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Реакцията на борсите след инаугурацията на Байдън

В сряда Dow Jones се повиши с близо 200 пункта

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Акциите на Уолстрийте се повишиха рязко в четвъртък, на фона на встъпването длъжност на президента Джо Байдън и новите политики, които той планира да предприеме още в първия си ден на поста.

На този фон се наблюдава и спад в седмичните искове за безработица – с 26 000.

Очаква се Джо Байдън да обяви поредица от промени в четвъртък, които едновременно ще опростят и подобрят подхода на страната в борбата с коронавирусната пандемия, след като в сряда бяха отчетени 180 000 нови случаи.

Джо Байдън се закле като 46-тия президент на САЩ (ВИДЕО)

Целта на новата администрация е да ваксинира 100 милиона души през първите 100 дни на управлението на Байдън, както и одобряване на по-големи финансови помощи за американците.

Въздействието на финансовия пакет, както и перспективите за харчове на новото правителство, доведоха до рекордно повишение в стойността на акциите.

В сряда Dow Jones се повиши с близо 200 пункта, а S&P 500 – с 1,08%. В четвъртък Dow Jones се очаква да отвори с печалба от 10 пункта. Изглежда, че Nasdaq също ще добави 30 пункта към стойността си.

Акциите на европейския пазар също се увеличиха в четвъртък след първото политическо решение на ЕЦБ за годината, стойността на еврото и затварянето на граници на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавирус.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Джакпотът в лотарията „Мега милиони“ е най-големият от близо две години

Късметлиите, ударили джакпота в лотариите, могат да избират да получат цялата сума или на части.

Затвори