Открийте ни и в

Вашите пари

Amazon дава $2 млрд. за жилища в три града на САЩ

Голяма част от инвестициите ще бъдат чрез нисколихвени кредити

публикувано

на

Amazon обяви, че ще вложи 2 млрд. долара в създаването и опазването на достъпни жилища в три града в САЩ. Това са местата, където гигантът притежава големи офиси. Така Amazon става поредната технологична компания, която прави голяма инвестиция за смекчаване на недостига на жилища в САЩ, пише Wall Street Journal.

Гигантът ще направи инвестицията в следващите пет години в Сиатъл, Арлингтън и Нешвил, става ясно от информацията, цитирана от Investor.

Онлайн компанията има над 75 хил. служители в района на Сиатъл, където се намира основната й централа. Amazon има над 1000 служители в Арлингтън, където изгражда втора централа, и в Нешвил, където компанията строи оперативен център. Тя планира да има

най-малко 5 хил. служители

във всеки район в рамките на пет години.

Голяма част от инвестициите ще бъдат чрез нисколихвени кредити за запазване или изграждане на достъпни жилища, съобщи Amazon. Компанията ще предложи и грантове на държавни агенции и жилищни организации, ръководени от представители на малцинствата.

„Не можем да контролираме как жилищните пазари реагират на голям работодател, който пристига на пазара или се разширява, но можем да имаме роля в това как растежът на Amazon влияе на местните общности“, коментира Катрин Бюел, ръководител на развитието на общността в едно от филантропските подразделения на онлайн гиганта. „В момент, когато разширяваме корпоративното си присъствие, работим за напредък по въпроса, доколкото ни позволяват възможностите“, допълва Бюел.

Няколко големи технологични компании се ангажираха през 2019 г. да инвестират в достъпни жилища, особено в района на Сан Франциско. Ръстът на работните места изпреварва предлагането на нови жилища в много големи градове, особено по Западното крайбрежие.

Google обеща да предостави 1 млрд. долара за изграждането на жилища в района на Сан Франциско, а Apple се ангажира да дари 2,5 млрд. долара за жилища в Калифорния. Базираната в Редмънд, щата Вашингтон, Microsoft ще задели 750 млн. долара за достъпни жилища в района на Сиатъл.

Facebook също обеща 1 млрд. долара за достъпни жилища в и около Силициевата долина, един от най-скъпите райони в страната. Гигантът сред социалните мрежи съобщи миналия месец, че ще вложи 150 млн. долара в жилища

за обитателите с най-ниски доходи

на пет окръга в района на Сан Франциско. Средствата ще подкрепят строителството на най-малко 2000 жилища.

За някои от най-големите технологични компании в света, които редовно генерират приходи за десетки милиарди долара или повече, жилищните ангажименти едва ли ще повлияят особено на счетоводните им баланси. Amazon не очаква да спечели пари от жилищните инвестиции, а за технологичните компании няма специални данъчни облекчения, казва запознат с програмата източник.

Усилията в жилищната област се случват в момент, когато Facebook, Alphabet и други големи технологични компании са обект на засилено внимание от Вашингтон и съдилищата заради бизнес практиките им.

Amazon съобщи, че планира да създаде или опази над 20 хил. достъпни жилища за домакинства, печелещи между 30% и 80% от средните доходи във всяка от областите. Компанията очаква около половината от домовете да дойдат от опазването или превръщането на имоти под наем на пазарни цени в достъпни жилища, казва Бюел.

До момента компанията е вложила около 380 млн. долара в заеми и грантове, за да помогне на Агенцията за опазване на жилищата във Вашингтон да придобие многофамилен имот в Арлингтън близо до планираната от Amazon втора корпоративна централа. Тръстът за инвестиции в недвижими имоти JBG Smith Properties също инвестира в проекта.

Amazon е заделила и около 185 млн. долара за заеми и грантове, за да помогне на King County Housing Authority

да опази около 1000 апартамента

в района на Сиатъл.

Преди новия ангажимент най-голямата инвестиция на Amazon в областта на жилищата беше 100 млн. долара за строителството и оперирането на приют за бездомни в кампуса й в Сиатъл за местната организация в подкрепа на бездомниците Mary’s Place. Приютът отвори врати през март.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Сделките на „зелено“ в България спират заради поскъпването на строителните материали

Цената на арматурата е скочила с 65%, а на топлоизолацията с 42%

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Започва замразяване на имотните сделки „на зелено“ заради драстичното поскъпване на строителните материали, съобщават от строителния бранш пред NOVA. 

Общата цена на строителството е скочила с 27%. Най-голям дял в това отношение се пада на дървения материал, който е поскъпнал двойно. 

Цената на арматурата се е повишила с 65%, а на топлоизолацията с 42%. С оглед на продължаващото бързо нарастване на цените се стига и до спиране на сделките „на зелено“, т.е. преди построяване на сградата. 

Строителството на нови къщи в САЩ се срина

„Голяма част от инвеститорите спират продажбите. Те продължават да си строят, но не продават, докато не видят каква ще бъде себестойността и какви ще бъдат цените не имотите. Хората усещат, че инфлацията е огромна, чудовищна, с оглед на парите, които се напечатаха заради COVID ситуацията в Америка и в Европа“, каза Георги Шопов от Асоциацията на строителните предприемачи.

Всичко това засилва търсенето, съответно и цените на имотите тръгват още по-нагоре.

Заради невъзможността да се прогнозира крайната себестойност, в публичния сектор пък вече има обществени поръчки, за които не се явяват кандидати за изпълнение.

„Един конкретен пример ще ви дам. Сега има пуснати (поръчки за) 13 блока за саниране. Няма нито един кандидат, защото тези договори са неизпълними в момента. Цените са формирани преди 3-4 години“, казва Валентин Николов от Камарата на строителите в България.

От Камарата настояват за среща със служебния премиер Стефан Янев, притеснени от задаващата се криза.

„Вече има освобождаване на работници. Те и без това не са достатъчно, особено на висококвалифицираните специалисти в пътния бранш, във високото строителство, за изолации, заварчици и т.н.“, съобщава още Николов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Как да се адаптираме към новата икономика?

Въпроси и отговори от изминалата седмица

публикувано

на

Виж цялата статия

Здравей, Ангеле! Вече една година сме в ситуация на покачващи се цени на електроенергията и горивата в световен мащаб, инфлацията е доста висока и това обезценява парите на всички нас. Какви са твоите наблюдения и очаквания за задаващите се години в икономиката и как можем да се адаптираме към тях в икономически план?

Здравейте и ви благодаря за вашия въпрос, който ми дава авеню, в което мога да навляза малко по-подробно и да споделя някои от индиректните си впечатления за процесите, които движат икономиката и нейната динамика в световен мащаб.

Нека започнем с макроикономиката, която засяга движещите процеси на държавите и тяхната политика в световен мащаб. По мои наблюдения (и не само мои) има една тенденция, която политиците се опитват много настоятелно да наложат теорията за промяната на климата и налагането на „зелени източници на енергия“.

Субсидирането на тази политическа маневра с пари, принтирани от централните банки не без помощта на пандемията, която предизвика създаването на пари в невиждани количества от същите тези централни банки в световен мащаб, е голяма част от проблема с

обезценяването на парите

като цяло и световната инфлация, в която се намираме.

Отгоре на това, точно поради „преминаването към зелени енергийни източници“ и забавянето на производството покрай пандемията цените на суровините се вдигат, защото производителността в бъдеще с тези „зелени източници“ няма да може да расте с нивата, с които сме свикнали до момента, и това ще даде своето отражение и ще намали истинската печалба и за инвеститорите по световните пазари, независимо от индустриите, защото всяка една от тях е регулирана на високо ниво спрямо емисиите и използването на традиционни източници на енергия, както до момента.

В следващите поне 10 години, поне по мое виждане и собствен анализ, ще трябва да се съобразим с новите реалности на преминаването към „зелена икономика“, наложени ни основно от политическите интереси и маневри, които се вихрят в световен мащаб.

Тези реалности включват една плавна инфлация на цените на крайните продукти в ежедневието ни, намалена производителност, което ще доведе до сравнително по-ниски печалби и за инвеститорите. Аз бих нарекъл този задаващ се период от 10 години период на адаптация към новите реалности на света и тези, които дърпат конците на политиката и икономиката в световен мащаб, а именно централните банки и наложените от тях политически фигури да изпълнят нарежданията им.

За нас, хората, от които вече явно нищо не зависи дори и в политическия живот на света, трябва да свикваме да се адаптираме към промените и да извлечем максималното от създалите се ситуации – на първо място да оцелеем през този преход. Рецепта за оцеляване, която според мен ще работи най-добре, е да се опитаме да опростим живота си като потребители – да се научим да ползваме това, което имаме, възможно по-дълго и да се научим да инвестираме по-добре, за да можем да запазим поне стойността на парите си в тези периоди на инфлация и намалена производителност.

Ако до момента сме били експерти в харченето на пари, оттук нататък трябва да променим нагласата си и да се преориентираме към търсене на

добри начини за инвестиране

с цел намаляване на данъчната облагаемост на доходите ни (днес и в бъдеще) и с цел покриване обезценяващата се стойност на парите. Такива начини и индустрии, които дават възможност за това, винаги ще има, но трябва да разберем, че частиците на пъзела и правилата на играта се променят твърде бързо и е трудно ние самите да имаме достатъчно информация за такива решения, защото тя не е достъпна за широката публика.

Поради тази причина с клиентите, с които работя от години, използваме стратегии, които са менажирани от екипи от хора всекидневно, които следят ситуацията във всяка една индустрия в световен мащаб и правят промени веднага щом се налага, за да не е нужно клиентите или аз да взимаме решения за парите ни извън обсега ни на информация. Тези екипи от хора са отговорни за купуването на акции на компании и ценни книжа, в които виждат потенциал за развитие и растеж, а в същото време продават такива, които не са добре адаптирани към изменящите се пазарни условия във всеки един момент.

Този инвестиционен подход помага на клиентите да знаят, че има екип от хора, който постоянно работи в техен интерес, а за мен е важно да сме поставени в оптималната ситуация във всеки един момент, което не дава гаранции за постоянни печалби, защото

винаги ще има и спадове

но дава спокойствието, че винаги има компетентни и информирани хора, които анализират икономиката и световните пазари, следователно адаптират парите ни по най-добрия възможен начин според нашите цели и моментни икономически реалности.

 

Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели. Ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected] Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Вашите пари

Исковете за обезщетения за безработица в САЩ достигнаха ново дъно

През седмицата, приключила на 2 октомври, 3,3 милиона души са получили обезщетения за безработица

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Броят на хората в САЩ, кандидатствали за обезщетения за безработица, паднаха миналата седмица до ново пандемично дъно, което е доказателство, че съкращенията намаляват.

Исковете са намалели с 6 000 – до 290 000 миналата седмица – трети пореден спад, съобщи Министерството на труда в четвъртък. Това е най-ниският брой хора, кандидатствали за обезщетения от 14 март 2020г.

Заявленията за помощ за безработни обикновено проследяват темпото на съкращенията. В началото на настоящата година, те достигнаха рекордните 900 000. Броят им обаче вече се връща към предпандемичните стойности.

Haй-богатият 1% oт живеещите в САЩ cпeчeлиxa $6,5 тpлн. oт aĸции пpeз пaндeмиятa

Властите в САЩ се надяваха повече хора да се върнат на работа през септември, когато децата започнат училище. Досега обаче това не се е случило.

Във вторник Кристофър Уолър, член на Federal Reserve’s Board of Governors, каза, че два милиона от 22-те милиона работни места, загубени заради пандемията, може да не се възстановят.

Докладът на Министерството на труда показа, че броят на хората, получаващи помощи за безработица, продължава да намалява. През седмицата, приключила на 2 октомври, 3,3 милиона души са получили обезщетения за безработица. Седмица по-рано техният брой е бил 3,6 милиона.

Преди година близо 24 милиона души са получавали помощ за безработица.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА