Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Америка пак e имигpaнтcĸa дъpжaвa

публикувано

на

Дeлът нa нaceлeниeтo нa Cъeдинeнитe aмepиĸaнcĸи щaти, cъcтaвeн oт имигaнти, ce зaвъpнa нa нивaтa cи oт нaчaлoтo нa ХХ вeĸ – мaĸap чe днec cъcтaвът им e ĸopeннo paзличeн. Имигpaциятa нocи нoвa paбoтнa pъĸa и иĸoнoмичecĸи пoлзи, нo чecтo e пocpeщaнa oт нeдoвoлcтвo oт тeзи, ĸoитo cмятaт, чe Aмepиĸa – тaĸaвa, ĸaĸвaтo я пoзнaвaт, изчeзвa. Taĸa пpeз дeceтилeтиятa дoceгa бpoят нa имигpaнтитe ce yвeличaвa и нaмaлявa в зaвиcимocт oт нacтpoeниятa и зaĸoнитe, пpиeмaни в CAЩ. Πpeз 1924 г. бe пpoĸapaн зaĸoн, cпopeд ĸoйтo пo-мaлĸo нeeвpoпeйци мoгaт дa живeят в c тpaнaтa. Зaeднo c Гoлямaтa дeпpecия и Bтopaтa cвeтoвнa вoйнa тoвa дoнece pязъĸ cпaд нa чyждecтpaннитe гpaждaни.

Πpeз 1965 г. бe въвeдeн дpyг зaĸoн, ĸoйтo и ĸъм мoмeнтa в гoлямaтa cи чacт дeйcтвa. Toй влeзe в cилa нa фoнa нa peдицa движeния в зaщитa нa чoвeшĸитe пpaвa и стyдeнaтa вoйнa c цeл дa пpивлeчe aфpиĸaнcĸитe и aзиaтcĸите нaции ĸъм ĸaпитaлизмa и дeмoĸpaциятa. Πpeз пo-гoлямaтa чacт oт XIX и XX вeĸ гoлямaтa чacт oт имигpaнтитe идвaт oт Зaпaднa и Ceвepнa Eвpoпa. През пocлeднитe гoдини oбaчe pязĸo pacтaт тeзи oт Meĸcиĸo и дpyги дъpжaви oт Лaтинcĸa Aмepиĸa, ĸoитo бягaт oт пoлитичecĸи xaoc, бeднocт и нacилиe. Pъcт имa и oт aфpиĸaнcĸи дъpжaви. Бългapитe пpeз 2016 г. ca били 70 800.

B aбcoлютни чиcлa CAЩ имa нaй-гoлям бpoй имигpaнти oт вcяĸa дpyгa cтpaнa в cвeтa. Πpeз 2015 г. тe ca били 19,1% oт oбщитe имигpaнти пo цeлия cвят и 14,4% oт нaceлeниeтo нa cтpaнaтa. Maлĸo дpyги дъpжaви имaт пo-гoлям дял имигpaнти, нaпpимep Швeйцapия (24,9%) и Kaнaдa (21,9%).

 

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп забрани на държавните агенции да наемат чужденци

Това касае най-вече хората с визи H-1B

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп подписа заповед, с която забранява на държавните агенции в САЩ да наемат чужденци на работа.

Това касае най-вече хората с визи H-1B. В заповедта се споменава, че държавните агенции трябва да дават приоритет на американските граждани, преди да наемат някои чужденец, които би взел работното място на хората с американски паспорт.

Министерството на труда също е отправило насоки на работодателите да назначават приоритетно жители на САЩ или такива със зелени карти.

В заповедта се казва още, че федералните агенции трябва да извършат вътрешен одит, за да определят колко чужди експерти са били назначени.

С H-1B визи в САЩ пристигат основно квалифицирани работници, които се наемат в технологичната индустрия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Вдигат таксите за молбите за US гражданство, зелени карти и разрешителни за работа

Петицията за гражданство вече ще струва по-скъпо сцели 81%.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

С пандемията от коронавируса имиграционната служба в САЩ изпадна в тежка финансова криза, защото броят на молбите за визи, гражданство и други имиграционни документи е намалял, а от друга защото агенцията се самоиздържа от внесените такси, а администрацията на Тръмп не отпусна допълнително финансиране.

Още през финансовата 2018 г. са били получени повече от 1 милион по-малко петиции за имиграция в сравнение с предходната година, което доведе до спад от 152 млн. долара в бюджета на имиграционната служба. Петициите леко се увеличиха през февруари 2019 г., но тези с най-високи такси продължиха да намаляват.

Още по-бавна обработка на петициите – USCIS съкращава служители

Според нов доклад настоящите такси не възстановяват пълната цена за предоставяне на услуги по издаване на имиграционни документи и такива за натурализация. Следователно, министерството на вътрешната сигурност е принудено да коригира таксите за имиграционни документи чрез средно увеличение от 20%.

В петък имиграционните публикуваха списък с нови цени за подаване на документи за виза и гражданство,които влизат в сила след 60 дни. Някои от таксите се намаляват,ноима и такива,които скачат драстично.

Молбата за разрешително за работа, различноот това за дриймърите в програмата DACA вече ще струва 550 долара, а досега беше 410 долата – увеличениеот 34%. Молбата (петицията) за зелена карта за чужденец, близък на американски гражданин скача от 535 долара на 550 долара. Молбата за зелена карта на съпрузи пък става по-евтина – 510 долара, в сравнение с 535 долара досега.

С цели 75% скача подаването на молбата I-129L за чуждестранни работници, които работят за американска компания в чужбина и са транферирани в Амерка. Досега таксата за този докумет е била 460 долара, а сега става 805 долара. Със 55% скача и разрешителното за работа на временни чуждестранни работници на ниско-квалифицирани позиции като студенти, които идват на лятна бригада. Сега те ще плащат 715 долара, а преди цената е била 460 долара.

55% е увеличението за разрешително за работа за надарени чужденци като атлети, артисти, музиканти, художници. Сега цената за тях ще бъде 705 долара, а преди е била 460 долара.

Издаването на разрешително I-193 – разрешение за повторно влизане в САЩ на чужденец, който има зелена карта без да има виза или без да показва паспорта си се увеличава 377%. Досега тое таксата е била 585 долара, а сега става 2790 долара.

760 долара ще е таксата за подаване на молба за промяна на временната зелена карта със постоянна, когато е получена чрез брак. Досега кандидатите за това плащаха 595 долара.

Петицията за гражданство вече ще струва по-скъпо с цели 81%. Досега таксата на имиграционните беше 640 долара, а сега става 1 160 долара (приподаване на документите онлайн). Със 148% скача искането за излушване по решение за натурализация. Сега хората ще плащат за това 1 735 долара, акоподават хартиени документи. Преди цената е била 700 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Шефът на ICE се пенсионира в момент, когато Тръмп изостава в проучванията за изборите

Пандемията създаде предизвикателства пред имиграционните в центровете за задържане на имигранти, където близо 4000 от тях са заразени с болестта.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: usnews.com

Шефът на имиграционните, който е подчинен на президентът Доналд Тръмп обяви, че ще се пенсионира от агенцията. Решението идва в момент,когато Тръмп е изправен пред преизбиране през ноември и изостава след Джо Байдън според проучванията.

Матю Албънс, изпълняващ длъжността директор на службата по имиграция и митнически контрол (ICE), заяви в изявление, че планът му за пенсиониране е бил изместен от пандемията с коронавируса. Пандемията създаде предизвикателства пред имиграционните в центровете за задържане на имигранти, където близо 4000 от тях са заразени с болестта.

Тръмп превърна имиграцията в основна тема от първия си четиригодишен мандат и централна част от кампанията му през 2020 г., но през последните месеци хората в Америка стават все по-загрижени за коронавируса и борбата за възстановяване на икономика,отколкото за задържане и депортиране на имигранти.

Все пак Тръмп приложи редица ограничения наимиграцията, както нелегалната, така и легалната – спиране на влизането на някои чуждестранни работници и кандидати за зелена карта, разрешение за бързо да депортиране на мигранти, идвашши през границите с Мексико и Канада.

Кати Нуебел Коварик, назначена от Тръмп в службата за гражданство и имиграция да администрира легалната имиграционна система, се очаква да се премести на ръководния пост на имиграционната агенция в понеделник. Тя ще поеме роля, която обикновено включва съветване на висшето ръководство в администрацията на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Най-четено