Открийте ни и в

Американски войник смятал да бяга от Босна, за да търси роднини в България

Алексения Димитрова

публикувано

на

Дино и Фабио Секов

„Търся синовете на дядо ми Матей в България. За него знам, че е роден през 1898 г. в село Ошани или нещо подобно и имал фамилия Цекоф или Секоф. При емигрирането си през 20-те години на миналия век е оставил съпруга Доротея и двама синове, единият от които се е казвал Иван. Дядо ми се запътил към САЩ, но по пътя корабът бил задържан и бил отклонен към Куба или Пуерто Рико. Накрая се озовал в Хондурас, Централна Америка, където все още живее баща ми Ефрейн, който заедно с чичо ми Марио са деца на Матей от втората му съпруга.“ Това гласи обявата на Фабио Секоф от Колорадо, САЩ. Пуснал я във вестник „24 часа“ с малка надежда, че може да му помогне. И чудото станало.

Доскорошният американски войник Фабио от Колорадо обмислял през 2000 г. бягство от мисията си в Босна, за да търси роднините на дядо си Матей в България. Бил наблизо, на Балканите, и смятал, че лесно ще се справи при тези малки държави в региона. И все пак не се престрашил. 12 години по-късно обаче, без да е нарушавал военния устав, Фабио постигна целта си. Сега е на 42 години и вече знае, че на този свят има живи роднини – внуци и правнуци на дядо му Матей в България. Намерил ги по най-лесния начин – чрез обява във вестник. Първо се обадил на чичо си Марио, който живее в Масачузетс, а после на брат си Дино. Той пък от своя страна се заел вестта да стигне в Хондурас при 72-годишния им баща Ефрейн и 27-годишната им сестра Дани. „Съжалявам да науча, че българските синове на дядо са починали. Баща ми и чичо ми със сигурност щяха да се радват много да намерят братята си в България, но сега са не по-малко развълнувани, че откриват децата им“, казва внукът.

Той и брат му Дино от деца знаели, че в жилите им тече българска кръв

„Татко ни казваше, че дядо Матей е българин и че имаме чичовци в България“, казва Фабио. Той не познава дядо си. Българинът починал през 50-те години, дълго преди да се родят внуците му. Но от баща си чули, че бил невероятен човек. „Всички български емигранти в Хондурас много го уважавали и винаги идвали при него за помощ“, казва Фабио. Дядо му имал малка фирма и редовно услужвал на сънародниците си с пилета, яйца и други продукти, които отглеждал във фермата. Той често говорел с тъга за семейството и синовете си в България.

„Може би е разчитал един ден да успее да ги види отново. Сега чрез нас, след като най-после открихме семейството му, мечтата му се превръща в реалност“, казва внукът Фабио. Първият син на Матей в Хондурас – Марио, се родил през 1936 г., а вторият – Ефрейн – през 1940 г. „Баща ми Ефрейн също като дядо е много добър човек. Още работи и с майка ми – пенсионирана учителка, се грижи за внуците и правнуците си в Хондурас, в чиито жили също тече българска кръв“, казва Фабио. Чичо му Марио заминал за САЩ през 1968 г. До 1996 г. семейството нямало ни вест, ни кост от него. Тогава Фабио и брат му Дино го открили в Ню Йорк. Днес Марио е пенсионер и живее в Масачузетс заедно с Дино и трите му деца, в чиито жили също тече българска кръв.

Известно време Фабио служил в американската армия. През 2000 г. го пратили на мисия в Босна. Сестра му Дани работела като полицейски служител в Хондурас и имала 3 деца. „Вижте каква голяма фамилия, в чиито жили тече българска кръв“, казва Фабио. Не по-малко щастлив от намирането на роднините в България е чичото на Фабио Марио. Той споделя, че баща му пристигнал в Хондурас заедно с още 27 българи. Повечето започнали работа като берачи на банани, но баща му, който имал опит като механик и електроспециалист в Първата световна война, успял да си намери по-добра работа. По онова време името на фамилията се изписвало с латинско С, което вероятно било Цекоф на български, но след време всички започнали да го наричат Секоф. През 1934 г. Матей срещнал хондураската си съпруга Мария Нунес. Две години по-късно се родил Марио, а през 1941 г. и Ефрейн. До смъртта си през 1958 г. емигрантът работел в „Юнайтед Фрюит Къмпани“ и не успял да се върне в България.

Оказва се, че българските синове и съпруга на емигранта също тайно мечтали да срещнат роднините в чужбина. „Баба ми Тодорка не се омъжи никога. Може би се е надявала дядо ми Матей да се върне, но в средата на 40-те години заживя с дядо Марко, когото ние познаваме като свой дядо“, казва Дончо Матеев – син на по-малкото момче на емигриралия Матей, Йордан. Дъщеря му Анабела, която близо 20 години живяла в Швейцария, не могла да повярва, че роднините в Америка най-после са намерени.

„Цяла нощ седяхме с Фабио в интернет да си говорим. Не мога да се откъсна от компютъра, за да разгледам снимките на всички роднини на прадядо ми“, казва Ани.

 

Родата в България

 

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
23 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

САЩ

Айова – малък щат с голямо значение за избора на президент. Вижте защо

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

С използване на сложна система на гласуване на местни събрания първата надпревара в първичните избори на демократите за президентските избори в САЩ ще се състои в Айова на 3 февруари.

Гласоподавателите в Айова не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент.

Дванайсет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президента републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември. Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията.

Снимка: АП/БТА

Ако се гледа общата картина, размерите на Айова не дават на този щат особено влияние върху крайния брой делегати, които са необходими за спечелване на номинацията на демократите. Айова изпраща 41 делегати при необходими 1991 за осигуряване на партийната номинация. За сравнение, Тексас дава 228, а Калифорния – 415.

Към това може да се прибави, че Айова е преобладаващо бял щат, като малцинствата съставляват под 10 процента от населението. За сравнение, около 27 процента от населението на САЩ не са бели хора.

Айова обаче упражнява несъразмерно голямо влияние, като гласува първа на първичните избори.

Историята показва, че след гласуването в Айова в надпреварата остават само първите трима или четирима кандидати, които са се представили най-добре там. Щатът освен това е доста добър барометър за това кой ще е кандидатът на Демократическата партия. Последните пет пъти победителят в Айова бе избран за кандидата на партията за президент.

Снимка: АП/БТА

Как работи процесът?

Вместо да отиват в избирателни секции и да пускат бюлетини, жителите на Айова се събират на различни места в целия щат – училищни столови, обществени центрове и всекидневни в частни домове – за да обсъдят кой според тях трябва да бъде номиниран от партията им.

В Айова ще има общо над 1600 такива събрания. Резултатите ще бъдат изпратени на щатското ръководство на Демократическата партия, което ще изчисли по колко делегати ще получи всеки кандидат. На всяко събрание избирателите се делят на групи за един или друг кандидат. Ако се съберат достатъчно избиратели, подкрепящи един кандидат, той получава един делегат.

Избирателите, които застанат зад кандидат с недостатъчно подкрепа – често поне 15 процента от участниците в партийните събрания – ще трябва да направят втори избор.

Тогава те ще имат три възможности: да подкрепят кандидат, който вече е получил достатъчно подкрепа, да обединят сили с поддръжници на друг кандидат, който още не е събрал достатъчно подкрепа за получаване на делегат, или да напуснат събранието. Този процес е известен като „прегрупиране“.

Снимка: АП/БТА

Събранията ще се проведат по едно и също време и по график започват в 20 ч. местно време на 3 февруари (1 ч. Сутринта по Гринуич на 4 февруари).

Защо вторият избор е от значение?ерат някой друг.

Кой кандидат е вторият избор на един или друг избирател може да изиграе важна роля за крайния резултат. В момента проучванията на избирателните нагласи показват само четирима кандидати с над 15 процента подкрепа в Айова. Това са бившият вицепрезидент Джо Байдън, бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджеж и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Тъй като даден кандидат трябва да има поне 15 процента подкрепа от участниците в събранията във всеки окръг, за да може да получи делегати, поддръжниците на други кандидати ще бъдат принудени да се преориентират или да избЧетиримата кандидати с най-голяма подкрепа събират общо малко над 70 процента от електората според усреднените данни от различни допитвания на национално ниво.

Снимка: АП/БТА

Това означава, че около 30 процента от избирателите може да бъдат принудени да направят втория си избор измежду някой от тези четирима кандидати. Това е значителен брой, който може да даде решаваща преднина на някой от четиримата пред другите трима.

Например, ако сенатор Ейми Клобушар не получи достатъчно подкрепа за делегати в повечето окръзи, кого е по-вероятно да подкрепят нейните поддръжници – друга жена като Уорън или близък до нейната идеология кандидат като Байдън или Бутиджидж?

Какво е различно тази година?

Щатското ръководство на Демократическата партия ще промени начина на съобщаване на резултатите тази година след оплаквания от поддръжници на Сандърс през 2016 г. Тогава Сандърс изгуби в Айова с малка разлика от Хилари Клинтън, която накрая стана кандидат-президентът на демократите.

Досега представители на Демократическата партия в Айова оповестяваха само окончателните резултати от местните събрания или колко подкрепа е получил даден кандидат след „прегрупирането“.

През 2016 г. привържениците на Сандърс твърдяха, че при първото преброяване той е имал по-висока подкрепа от Клинтън, но след прегрупирането повечето поддръжници на бившия губернатор на Мериленд Мартин О’Мали са били принудени да направят втори избор и тогава Клинтън е получила превес в общата подкрепа.

За да бъде взето под внимание това оплакване, тази година демократите в Айова ще обявят публично и двете преброявания – кого подкрепят избирателите с първия си избор и какви резултати се получават, когато поддръжници на кандидат с недостатъчна за сдобиване с делегати подкрепа направят втория си избор.

Освен това, за пръв път се поставя изискване към кандидатите да разполагат с поне 15 процента подкрепа за получаване на делегати. В предишни години прагът се изчисляваше в зависимост от участниците и броя делегати.

Новият праг най-вероятно ще засегне кандидатите с подкрепа около 10 процента, които преди може и да са били достатъчни за спечелване на делегат, но не и сега.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

СВЯТ

Грета Тунберг патентова името си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. АП/БТА

Тийнейджърката Грета Тунберг обяви в сряда, че е подала заявление за регистриране на името й като търговска марка, както и стачното движение на международните училища, което тя вдъхнови. Тя предприе този ход, за да защити движението от злоупотреба с търговски цели.

В публикация в Instagram 17-годишната шведка заяви, че тя и останалите екоактивисти нямат „абсолютно никакви интереси“ към търговските марки, „но за съжаление това трябва да се направи“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Impostors, trademarks, commercial interests, royalties and foundation… First: Unfortunately there are still people who are trying to impersonate me or falsely claim that they „represent“ me in order to communicate with high profile people, politicians, media, artists etc. Please be aware that this is happening and be extremely suspicious if you are contacted by ”me” or someone saying they ”represent” me. I apologize to anyone who has been contacted – and even misled – by this kind of behavior. Second: My name and the #FridaysForFuture movement are constantly being used for commercial purposes without any consent whatsoever. It happens for instance in marketing, selling of products and people collecting money in my and the movement’s name. That is why I’ve applied to register my name, Fridays For Future, Skolstrejk för klimatet etc as trademarks. This action is to protect the movement and its activities. It is also needed to enable my pro bono legal help to take necessary action against people or corporations etc who are trying to use me and the movement in purposes not in line with what the movement stands for. I assure you, I and the other school strikers have absolutely no interests in trademarks. But unfortunately it needs to be done. Fridays For Future is a global movement founded by me. It belongs to anyone taking part in it, above all the young people. It can – and must – not be used for individual or commercial purposes. And third: together with my family I’m setting up a foundation. It’s already registered and existing, but it not is not yet up and running. This is strictly nonprofit of course and there are no interests in philanthropy. It is just something that is needed for handling money (book royalties, donations, prize money etc) in a completely transparent way. For instance, taxes have to be paid before we can give them away to specified purposes and charities. This takes a lot of time and work, and when the foundation is fully up and running I will tell you more. The foundation’s aim will be to promote ecological, climatic and social sustainability as well as mental health. Love/ Greta

Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg) на

Тунберг заяви, че заявлението обхваща нейното име и името на движението Петък за бъдеще и „Skolstrejk för klimatet“, което беше лозунгът на протестите, които тя провеждаше по време на седмичните си изяви пред парламента в Швеция.

Тя добави, че защитата на запазената марка е необходима, тъй като нейното име и името на движението „постоянно се използват за търговски цели без каквото и да е съгласие“.

„Това се случва например в маркетинга, продажбата на продукти и хората, които събират пари от мое име и името на движението“, написа тя.

Регистрирането на търговските марки беше също така необходимо за получаване на добронамерена правна помощ при предприемане на действия срещу хора или компании, които се опитват да използват нейното име и името на петъците за бъдеще за цели, които не са в съответствие с движението, каза тя.

„Петък за бъдеще е глобално движение, основано от мен“, каза Тунберг. „Той принадлежи на всеки, който участва в него, преди всичко на младите хора. Тя може – и трябва – да не се използва за индивидуални или търговски цели. „

Тунберг каза, че тя и нейното семейство също създават нестопанска фондация, която да обработва прозрачно парите от такива неща като авторски възнаграждения, дарения и награди.

Целта на фондацията „ще бъде да насърчава екологичната, климатичната и социалната устойчивост, както и психичното здраве“, пише тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Ройтерс: „Стъпките са похвални, но няма да спрат младите от хазарт в България“

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. БТА

„Българският парламент направи крачка към осъществяването на плановете си да забрани частните лотарии и да постави индустрията под държавен контрол. Това е в рамките на опита й да се справи с корупцията, да ограничи хазарта сред младите хора и да увеличи финансирането за спорт“. Това твърди в своя публикация агенция Ройтерс, информирайки за разследването на твърдения за сериозни финансови нарушения в бранша и цитирайки данни за дефицит от поне 210 милиона лева данъчни такси на лотарията от 2014 г.

Съобщавайки за обиска в централата на Държавната комисия по хазарта и някои частни компании като част от разследването, агенцията цитира думите на Валери Симеонов:

„Въвеждаме по-строг контрол върху най-разпространените хазартни игри – лотарийните“. „Основната цел на закона е да ограничи тази пандемия, която уврежда здравето, активите и понякога живота на играещите“.

„Но критиците твърдят, че новото законодателство не е достатъчно, за да ограничи хазартните навици сред младите хора, тъй като не засяга лотарийните реклами“, твърди агенцията.

В публикацията със заглавие „Българският парламент към забрана на частните лотарии и повече средства за спорт“ се казва още:

„Лотарийните оператори твърдят, че законопроектът, който все още предстои да бъде гласуван на второ четене, представлява национализация на частния бизнес в бившата комунистическа държава – твърдение, отхвърлено от финансовия министър на България“.

По-нататък агенцията разказва за ареста на „един от най-богатите хора в България, хазартният бос Васил Божков“ и за обвиненията срещу него.

„63-годишният Божков е собственик на няколко компании за хазарт, един от двата най-известни футболни клуба в черноморската държава – Левски София, както и на голяма колекция от антики и картини“.

Агенцията съобщава, че Божков е отрекъл всякакви неправомерни действия и е определил обвиненията като смешни.

„Никой не ме е търсил, не знам за каквито и да било обвинения“, цитира думите на Божков Ройтерс, наричайки го с известното му прозвище „Черепът“.

В края на публикацията агенцията заключава:

„България е една от най-бедните и корумпирани страни в Европейския съюз, присъединила се към него през 2007 г., като оттогава е постигнала оскъден напредък към премахване на корупцията и организираната престъпност. Европейската комисия многократно порицава бившата комунистическа държава за това, че не преследва достатъчно и не осъжда доказано корумпирани длъжностни лица и за това, че не реформира „скърцащата“ си съдебна система“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada