Открийте ни и в

Любопитно

Apple изплаща десетки милиони на потребителите си заради своя издънка

Компанията скоро ще може да компенсира потребителите на MacBook, които са получили ремонт на лаптоп

публикувано

на

Apple изплаща десетки милиони на потребителите си заради своя издънка

Компанията Apple се съгласи да плати 50 млн. долара за уреждане на колективен иск за т.нар. butterfly клавиатури – компонент на някои лаптопи MacBook, който накара много потребители да се разочароват от неуспешното писане.

Пеперудената клавиатура, по-тънък модел, който имаше за цел да осигури по-голяма прецизност, в крайна сметка се оказа не толкова грациозна, колкото махащите крила на търсещото нектар същество. Много клиенти се оплакаха, че символите се повтарят при натискане или изобщо не се появяват на екраните им. Някои от тях твърдят, че устройствата имат клавиши, които се усещат като лепкави и не реагират правилно.

Сривовете при писане мотивираха колективен иск, подаден през 2018 г., който доведе до споразумението, внесено след четиригодишен съдебен процес в Окръжния съд на САЩ в Северния окръг на Калифорния. Apple заяви, че споразумението не представлява признание за нейна вина.

Окръжният съдия на САЩ Едуард Д. Давила все още трябва да одобри предложението, заяви Саймън С. Грил, адвокат на ищците.

“Ищците имат удоволствието да представят за одобрение от съда своето споразумение с Apple на стойност 50 млн. долара, което ще разреши многогодишните съдебни спорове относно клавиатурата на MacBook Butterfly”, заявиха Грил и Стивън А. Шварц, ищец.

В резултат на споразумението Apple скоро ще може да компенсира потребителите на MacBook, които са получили ремонт на лаптоп с дефектна butterfly клавиатура в периода 2015-19 г. Клиентите заявиха, че компанията е знаела за дефекта на тези лаптопи. Apple предложи безплатни ремонти на хората с дефектни клавиатури през 2018 г. и след това постепенно ги изтегли от пазара.

Компанията предложи да изплати суми от 50 до 395 долара на клиентите, които са били засегнати.

Искът представлява купувачите на около 15 милиона компютъра, се посочва в съдебните документи.

“Предложеното споразумение за разрешаване на този случай не е признание за вина или каквото и да е нарушение от страна на “Ейпъл”, пише в споразумението.

Всеки в Съединените щати, който е получил ремонт за проблеми с клавиатурата на MacBook, закупен през 2015-17 г., MacBook Pro през 2016-19 г. и MacBook Air през 2018-19 г., може да поиска дял от парите по споразумението. Компанията ще вземе под внимание клиентите, които са получили подмяна на “горния корпус”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено